Anna Kinberg Batra och Annie Lööf, arkivbild. Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska blockpolitiken

”Kommer C finna sig i att åter stå i skuggan av M?”

2017 är politikåret då allt och inget kan hända, skriver GP:s Arne Larsson i en analys. Centerpartiet växer i opinionen och det beror troligtvis på att de valt en egen väg i migrationsfrågan, menar han. ”Kommer Centern verkligen finna sig i att åter ställa sig i skuggan av Moderaterna – som gått åt helt motsatt håll i samma fråga?”
Liberalerna har riksmöte i mars och famlar utan att hitta en fråga som gör att det sticker ut, skriver Larsson. Han undrar också hur bekvämt partiet är med att KD och M rör sig längre högerut och gräsrötterna oftare frågar sig om Alliansen är värd sitt pris.
M-ledaren Anna Kinberg Batra å sin sida borde fundera på sitt regeringsunderlag, anser han: ”Hur nära SD kan hon gå utan att tappa C och L på vägen?”

Tidigare rapportering:

Toppnyheter

Johann Jönsson (C). Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenskt mottagande

C: Ett dåligt utformat förslag med många brister

Centerpartiet ställer sig inte omedelbart bakom regeringens proposition om att låta unga ensamkommande få uppehållstillstånd i Sverige om de studerar. Partiet vill först analysera förslaget i sin riksdagsgrupp, säger Johanna Jönsson, Centerns migrationspolitiska talesperson.
– I grunden vet vi att det här inte är den väg vi hade valt. Det är ett dåligt utformat förslag med många brister. Samtidigt är det detta förslag som finns på bordet och vi har sagt att vi vill hitta en lösning för dem som var minderåriga när de kom och har drabbats av långa handläggningstider, säger Johanna Jönsson, Centerns migrationspolitiska talesperson till TT.
För att förslaget ska gå igenom krävs att regeringen får stöd av Centerpartiet. Övriga allianspartier och SD har redan meddelat att de inte tänker ställa sig bakom det.

44 min
Migrationsminister Heléne Fritzon (S). Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenskt mottagande

Trots kritik: Få ändringar i lag om ensamkommande

Regeringen lägger nu fram propositionen som ska ge ensamkommande unga en ny chans att få stanna i Sverige. Trots hård kritik är förändringarna små, rapporterar TT.
I sitt yttrande skrev juristerna i Lagrådet att ”gränsen har nåtts för vad som är acceptabelt i fråga om hur lagstiftning kan utformas”.
Men regeringen går nu vidare och lämnar över en proposition till riksdagen utan några större förändringar i sak. Däremot görs en del justeringar och förtydliganden i lagtexten. Regeringen kommer också med en del förklaringar för att bemöta kritiken.
Tanken med lagförslaget är att ge en ny möjlighet till uppehållstillstånd för ensamkommande unga som vill studera. Propositionen omfattar de som sökte asyl senast 24 november 2015, som fått vänta i minst 15 månader på besked och hunnit fylla 18 år under tiden.

2 tim
Asylsökande lär sig svenska på ett utbildningscenter för Sfi, svenska för invandrare i Täby. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenskt mottagande

Skolinspektionen: Flera brister på SF-utbildningar

Undervisningen i SFI, Svenska för invandrare, har flera brister. Det visar Skolinspektionens granskning.
En av bristerna som inspektionen pekar på är att elever i stort sett får samma standardiserade lektionsupplägg oavsett hur bra de är på svenska och oavsett vilken utbildningsbakgrund de har, skriver TT.
Det leder till att elevernas utveckling försenas och att det blir svårare för dem att komma ut i samhället och arbetslivet, menar Skolinspektionen.

Idag 06:25
Läs mer om Svenskt mottagande
Trumps USA Anklagelserna mot Trump
Michael Cohen utanför domstolen i New York.  EDUARDO MUNOZ ALVAREZ / AFP
Trumps USA Anklagelserna mot Trump

Varningen till Trump: Cohen kan svika dig under press

En av Donald Trumps tidigare juridiska rådgivare har varnat presidenten för att hans advokat Michael Cohen kan vända sig mot honom och börja samarbeta med utredarna om han själv riskerar åtal. Det rapporterar The Wall Street Journal.
Jay Goldberg, som representerade Trump på 90-talet, säger att han pratade med presidenten om saken i fredags och sa:
– På en skala från 1 till 100, där 100 betyder fullt skydd av presidenten, är Cohen inte ens en etta.
Cohen har ännu inte åtalats för något brott, men utreds för misstänkt bedrägeri och brott mot de amerikanska lagar som reglerar donationer till presidentsvalskampanjer. Det senare brottet har att göra med en utbetalning på 130 000 dollar som han ska ha gjort till porrstjärnan Stormy Daniels för att hon skulle hålla tyst om en påstådd affär med Trump 2006.

39 min
​Karen McDougal. DIMITRIOS KAMBOURIS / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Trumps USA Anklagelserna mot Trump

Ex-modell fri att tala om påstådd affär med Trump

Den tidigare Playboy-modellen Karen McDougal har nått en uppgörelse med mediebolaget American Media Inc som gör det möjligt för henne att tala fritt om den 10 månader långa affär som hon hävdar att hon hade med Donald Trump 2006. Det rapporterar flera amerikanska medier.
McDougal hade skrivit ett avtal som gav American Medias tabloidtidning National Enquirer ensamrätt att rapportera om affären, men tidningen valde att inte göra det. American Medias vd är vän med Trump och McDougal stämde bolaget med motiveringen att det påverkat deras beslut att inte publicera hennes berättelse. Hon hävdade också att Trumps advokat Michael Cohen hade blandat sig i uppgörelsen.
I en intervju med CNN i mars berättade McDougal att hon blev förälskad i Trump men avslutade förhållandet eftersom hon kände skuldkänslor gentemot Melania Trump. Hon sa också att Trump vid ett tillfälle försökte betala henne för sex.

Idag 06:26
Läs mer om Anklagelserna mot Trump
Staffan de Mistura, arkivbild. Alexander Zemlianichenko / TT NYHETSBYRÅN
FN-mötet i Skåne

Uppgift: Staffan de Mistura till FN-mötet på Österlen

FN:s särskilda sändebud Staffan de Mistura kommer till FN:s säkerhetsråds möte i Skåne i helgen, enligt uppgifter till Ekot. Den svensk-italienske diplomaten rapporteras komma eftersom frågan om Syrien är så infekterad.
På lördag ska de 15 FN-ambassadörerna ha ett möte på Dag Hammarskölds gård Backåkra på Österlen.
Utrikesminister Margot Wallström (S) säger i en intervju med DN att hon hoppas på att samtalen de närmaste dagarna ska lugna ner sig och att generalsekreteraren António Guterres ska leda in diskussionerna på konstruktiva frågor.

4 tim
Margot Wallström. Tomas Oneborg / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
FN-mötet i Skåne

Syrien väntas tas upp: ”Retoriken mycket vass”

Sannolikt står den senaste utvecklingen i Syrien på dagordningen när de 15 FN-ambassadörerna möts på Österlen, skriver flera medier.
Relationen till Ryssland är spänd då USA, Storbritannien och Frankrike har genomfört flyganfall i Syrien efter en dödlig kemvapenattack som den syriska regimen tros ha utfört mot civila.
Utrikesminister Margot Wallström (S) säger till DN att hon hoppas att läget ska lugna sig och att samtalen förs konstruktivt.
– Men läget är besvärligt, stämningen har varit väldigt hätsk och retoriken mycket vass.

6 tim
Nikki Haley, Margot Wallström och Backåkra. TT
FN-mötet i Skåne

Säkerhetspådrag när FN:s säkerhetsråd möts i Skåne

FN:s säkerhetsråd kommer till Skåne i morgon och på lördag ska ett möte hållas på Dag Hammarskölds gård Backåkra.
FN:s generalsekreterare António Guterres, USA:s FN-ambassadör Nikki Haley och Rysslands FN-ambassadör Vassily Nebenzia hör till personerna som är på plats. Statsminister Stefan Löfven (S) och utrikesminister Margot Wallström (S) representerar Sverige.
Ambassadörerna anländer till Köpenhamn och sannolikt kommer Öresundsbron att stängas av när bilkortegen passerar, säger Ewa-Gun Westford, poliskommunikatör i region Syd, till SVT Nyheter Skåne.
Ett större område kommer att stängas av kring Backåkra, liksom vissa vägar.

Idag 06:47
Läs mer om FN-mötet i Skåne
Sara Danius och Sara Stridsberg. TT
Krisen inom Svenska Akademien

”Protesten mot Akademien en fortsättning på metoo”

Samtidigt som Svenska Akademien i dag sammanträder för första gången sedan Sara Danius avgick som ständig sekreterare samlas människor på flera håll i landet för att visa sitt missnöje med Akademien. Störst väntas manifestationen bli utanför Börshuset i Stockholm.
– Vi tror att enda möjligheten till att bli av med tystnadskulturen är att alla ledmöter ställer sina stolar till förfogande och att de börjar om, säger Kristina Wicksell, en av initiativtagarna, till Expressen.
Även om uppropet drogs igång i samband med Sara Danius avgång, menar Kristin Wicksell att frågan är större än bara en person. Hon säger att hon tror att många ser manifestationen som en fortsättning på metoo-rörelsen och att intresset visar att det fortfarande finns en kamplusta i frågor som rör jämställdhet.

7 min
Sara Danius och Sara Stridsberg/Göran Malmqvist TT
Krisen inom Svenska Akademien

Ledamot: ”Vad har Danius bidragit till? En halsduk!?”

Göran Malmqvist, ledamot i Svenska Akademien, skriver inte under på bilden av att Sara Danius bidragit med förnyelse av kulturinstitutionen. Han menar att mediebilden inte stämmer överens med verkligheten, rapporterar Ekot.
– Vilken förnyelse är det Danius bidragit till? En halsduk!? En vit halsduk om halsen? Det är nytt. Men vad det gäller Akademiens arbete kan jag inte se något tecken på förnyelse för hennes räkning, säger Malmqvist som tycks syfta på Danius signaturplagg.
Knytblusen har blivit en symbol för protesterna mot att Danius tvingats att sluta.
Malmqvist säger sig själv önska en högre grad av transparens än den Svenska Akademien uppvisat de senaste veckorna.

2 tim
Lotta Lotass,arkivbild. BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen inom Svenska Akademien

Efter kungens ändringar: Lotass begär att få lämna

Författaren Lotta Lotass har formellt begärt utträde ur Svenska Akademien, säger hon till DN. Det efter beskedet om att kung Carl XVI Gustaf ändrar stadgarna för institutionen så att det går att lämna en plats.
Lotass valdes in på stol nr 1 år 2009 men har inte deltagit i Svenska Akademiens arbete de senaste två åren.
Enligt förändringen av stadgarna ska den som inte har deltagit i Akademiens arbete på två år anses ha lämnat sin plats men Lotass säger att hon ”lägger begäran på lådan så att det blir helt formellt rätt”.
Lotass säger också att ”kungen har gjort ett rådigt och klokt ingripande”.

Idag 07:14
Läs mer om Krisen inom Svenska Akademien
Illustrationsbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vårvädret

Sommarvärme i stora delar av Sverige inför helgen

Nu drar sommarvärme in över stora delar av Sverige. I dag och i morgon kommer ett högtryck in söderifrån och temperaturerna kan passera 20-grader.
I Malmö och i de östra delarna av Götaland blir det över 20 grader redan i dag. I Stockholm kan det blir runt 22–23 grader samt klart och soligt under fredagen, skriver TT.
– Det är väldigt härliga dagar framöver. Det är temperaturer över eller mycket över det normala för egentligen hela landet, säger Malva Lindborg, meteorolog på SMHI.

3 tim
Funktionärer skottar bort snö från läktaren under måndagen inför den allsvenska premiärmatchen mellan GIF Sundsvall och Örebro SK på Idrottsparken, Sundsvall, 2 april. Erik Mårtensson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vårvädret

SMHI varnar för mycket vatten efter snörik vinter

SMHI har utfärdat varningar på flera håll av landet för höga vattenflöden på grund av den snabba snösmältningen, rapporterar SVT Nyheter.
– Det har funnits kopiösa mängder snö och det blir en stor vårflod, säger Nitzan Cohen, meteorolog på SVT.
En klass 2-varning har utfärdats i Dalarna, Gävleborg, Örebro och Västmanland. I Västernorrland, Uppsala och Värmlands län råder klass 1-varning.
Varningen gäller hela helgen och kan utökas till fler län.

1 tim
Två personer försöker få loss en bil från snön på riksväg 11 utanför Sjöbo i snökaoset, 27 februari. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vårvädret

Lokala lärarprotester mot löneavdrag vid snökaoset

Lärare på en skola i Trelleborg är kritiska till att de fick löneavdrag när de inte kunde ta sig till jobbet i snökaoset i februari, rapporterar Trelleborgs Allehanda.
Ronnie Johansson, kommunombud på Lärarnas riksförbund, säger att andra yrkesgrupper har möjlighet att ta semester eller kompledigt vid liknande tillfällen. En sådan lösning vill han se även för lärarna.
– Jag tänkte att det inte var värt att riskera livet så jag följde rekommendationen, säger en av lärarna som stannade hemma till tidningen.

27 min
Läs mer om Vårvädret

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.