Arkivbild. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Opinion

”Konsumtionshets i sociala medier slår mot unga”

Opinion Många barnfamiljer, unga och pensionärer har inte råd att klara konsumtionshetsen som råder i sociala medier, skriver forskarna Karin M Ekström och Torbjörn Hjort på SvD Debatt. De menar att konsumtionen synliggörs via sociala medier på ett annat sätt än tidigare och att den i dagens samhälle är ”ett av de starkaste kriterierna” för hur vi bedömer varandra.

”Konsumtionens roll för social hållbarhet bör i högre grad uppmärksammas i politiken”, skriver Ekström och Hjort.

De menar att det behövs mer kunskap om hur människor påverkas av konsumtionen i sociala medier.

Om skribenterna

  • Karin M Ekström, professor i företagsekonomi vid Högskolan i Borås och forskar om konsumtion.
  • Torbjörn Hjort, docent i socialt arbete vid Lunds universitet och forskar om social utsatthet.

Läs också

Toppnyheter

Hanif Bali/Gunnar Strömmer. TT.
Debatten om Hanif Bali

Interna kritiken växer – krav på att Bali stoppas

Den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali har upprepade gånger hamnat i blåsväder efter kontroversiella Twitter-inlägg. Nu ökar pressen på ledningen att agera, skriver Expressen som har intervjuat flera såväl anonyma som namngivna partiföreträdare.

Partisekreterare Gunnar Strömmer skriver i en kommentar till tidningen att Hanif Bali är begåvad och driver många viktiga frågor men att han ibland har ”ett destruktivt tonläge”.

”Det är ett problem för både honom och partiet”, skriver Strömmer och berättar att partiet därför har startat ett arbete som ska tydliggöra var gränserna går och vilka konsekvenserna blir om de överträds.

3 tim
Hanif Bali. Arkivbild.  Emma-Sofia Olsson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hanif Bali om kritiken: Tänker inte ändra något

Riksdagsledamoten Hanif Bali (M) svarar i ett mejl till Expressen på kritiken om hans höga tonläge i debatten.

”Jag har svårt att ta ställning till kritik jag inte fått ta del av men hade jag trott på alla halvsanningar och medvetna fultolkningar som jag läser om mig själv i media hade jag också varit kritisk”, skriver han.

Han skriver också att han inte planerar att ändra något bara för att hans meningsmotståndare säljer in en felaktig bild av honom till partikamraterna. Expressen har intervjuat flera moderata företrädare som menar att partiet måste agera mot Hanif Bali efter flera uppmärksammade Twitter-inlägg.

3 tim
Läs mer om Debatten om Hanif Bali