Illustrationsbild. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Inrikes

Korvkedja i Göteborg blir franchise – fyra orter klara

Gourmetkorv, som i dag har fyra restauranger i Göteborg, blir efter tio år franchise, skriver GP. Planen är att inom tio år ha öppnat 70 restauranger runt om i Sverige.

Franchisetagare i Trollhättan, Borås, Skövde och Kungsbacka är klara.

– Vi tror att Gourmetkorv kommer att fungera bra överallt, säger grundaren Malin Talcoth.

Läs mer

Toppnyheter

Coronaviruset Globala spridningen
Teneriffa. Arkivbild. Marianne Løvland / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

Över 1 000 turister sätts i karantän på Teneriffahotell – flera svenskar drabbade

Över 1 000 turister har satts i karantän på ett hotell på Teneriffa med anledning av att en turist på orten testat positivt för det nya coronaviruset, rapporterar NRK med hänvisning till spanska medier.

Den misstänkt smittade mannen, en italiensk läkare på semester, blev omedelbart körd till sjukhus och isolerades. Proverna har förts till Madrid för ytterligare analys, skriver Reuters.

Resebolaget Tui uppger för TV4 Nyheterna att minst två svenskar bor på hotellet.

39 min
Skådespelarna Tom Cruise, Simon Pegg and Angela Bassett.  Chris Pizzello / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Filminspelning med Cruise pausas av virusrädsla

Inspelningen av den sjunde ”Mission: Impossible”-filmen i Italien stoppas av rädsla för spridningen av det nya coronaviruset, rapporterar flera internationella medier.

Enligt The Wrap hade produktionen planerat för en tre veckor lång inspelningsperiod i Venedig.

– Vi vidtar försiktighetsåtgärder för att garantera säkerheten och välbefinnandet för alla som arbetar med filmen, säger en talesperson för filmbolaget Paramount.

Enligt filmbolaget hade filmens stjärna Tom Cruise inte rest till Italien. De skådespelare och medarbetare som är på plats i landet får åka hem till dess att produktionen kan återupptas.

1 tim
Läs mer om Coronaviruset
Utrikesminister Ann Linde  FRANCOIS WALSCHAERTS / TT NYHETSBYRÅN
Fallet Gui Minhai

Utrikesministern: ”Kräver att Gui Minhai släpps fri”

Utrikesminister Ann Linde (S) kommenterar fängelsedomen mot bokförläggaren Gui Minhai i en intervju med P1-morgon.

– Vi har hela tiden varit tydliga med att vi kräver att han släpps fri för att kunna återförenas med sin dotter och sin familj, säger hon i programmet.

Linde förnekar även uppgifterna från kinesiska utrikesdepartementet om att Gui Minhai avsagt sig sitt svenska medborgarskap.

Enligt Linde kräver UD nu att få tillträde till den fängslade bokförläggaren för att kunna ge honom det konsulära stöd som han har rätt till.

1 tim
Demonstranter sätter upp ett foto av  Gui Minhai vid en demonstration i Hongkong.  Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bokförläggaren Gui Minhai döms till tio års fängelse

Den svenske bokförläggaren Gui Minhai döms till tio års fängelse, enligt ett pressmeddelande från en domstol i staden Ningbo i Kina. Enligt domstolen döms Gui Minhai för att ha försett utländsk makt med underrättelser.

Den svenske förläggaren ska enligt domstolen inte överklaga domen, rapporterar flera medier.

Gui Minhai drev ett bokförlag i Hongkong och fängslades 2015. Året efter släpptes han och sattes sedan i en form av mild husarrest i staden Ningbo. I januari 2018 greps han åter när han satt på ett tåg med två svenska diplomater för att besöka en läkare.

Enligt SVT:s korrespondent Ulrika Bergsten uppger det kinesiska utrikesdepartementet att Gui Minhai är kinesisk medborgare och inte svensk och att han därför dömts enligt kinesisk lag.

4 tim
Bild på Gui Minhai. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Kina vill förolämpa och förödmjuka Sverige”

Bokförläggaren Gui Minhai har dömts i en ”låtsasrättegång” där myndigheterna bestämt på förhand vad de vill göra. Det säger hans vän, Kinaforskaren Magnus Fiskesjö.

– Det är oväntat och skamlöst, en förolämpning mot Sverige, säger han till TT.

Så sent som förra veckan krävde 30 kulturpersonligheter att Gui skulle friges. Fiskesjö ser nattens dom som ett försök av Kina att sätta Sverige på plats.

– De har tydligen bestämt sig för att Sverige ska straffas, Sverige ska läggas i sträckbänk, Sverige ska förödmjukas. Det är ju så här de arbetar, säger han.

4 tim
Läs mer om Fallet Gui Minhai
Illustrationsbild: Stockholms stadshus.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Stockholmsbörsen rekylerar uppåt efter kraftiga raset

Stockholmsbörsen rekylerar uppåt efter gårdagens kraftiga ras. Strax efter öppning ser utvecklingen ut som följer:
• OMXS30: +0,5%
• OMXSPI: +0,8%
Nischbanken Collector faller nära 6 procent efter att villkoren för den tidigare aviserade nyemissionen meddelades under morgonen.

Av storbolagen på OMXS30-listan är det strax efter öppning bara Nordea och Autoliv som ligger strax under nollstrecket. I toppen av listan hittas H&M på plus 1,4 procent, Alfa Laval på plus 1,2 procent samt Assa Abloy på plus 1 procent.

Flera svenska verkstadsjättar har återigen öppnat sina fabriker i Kina efter virusutbrottet, bland annat Sandvik, Atlas Copco och Epiroc.

Sandviks aktie inleder med en uppgång om 0,6 procent, medan Atlas Copco stiger 1,2 procent och Epiroc är upp 1,4 procent.

Flera ledande Asienbörser – framför allt Tokyo – rasade rejält i den inledande handeln under morgonen, tyngda av både virusoro och skarpa fall på Wall Street. Lagom till stängning hade den negativa trenden dock dämpats något och indexen fick en blandad avslutning.

14 min
Issei Kato / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Börsras i Tokyo – men dämpat fall för Kina och Hongkong

Virusfrossan som sänkte Wall Street på måndagskvällen spred sig till ledande Asienbörser under tisdagens handel. Vid stängning hade börsfallen dämpats något och indexen låg då som följer:
• Nikkei: −3,3%
• Shanghai: −0,6%
• Shenzhen: +0,4%
• Hang Seng: +0,2%
• Kospi: +1,2%


I Japan var börsfallet brett och brant, när börsen åter öppnade efter gårdagens nationella helgdag. Indextunga H&M-konkurrenten, Uniqlos ägarbolag Fast Retailing, rasade över 3,5 procent. Nedgångarna kom efter att grannlandet Sydkorea sett en skarp ökning av antalet virussmittade, noterar CNBC. Sydkoreas Kospi-index stängde dock handelsdagen på plus.

Fujifilm gick mot strömmen på Tokyobörsen och steg över 4 procent, sedan mediauppgifter gjort gällande att den japanska regeringen överväger att använda ett läkemedel som utvecklats av en Fujifilm-enhet för att behandla coronavirusdrabbade.

Japans geografiska närhet och ekonomiska kopplingar till Kina förstärker oron över hur viruset kommer att påverka världens tredje största ekonomi, säger kapitalförvaltaren Chibagins chefsförvaltare Yoshishiro Okumura till AFP.

Även Fastlandskinas börser visade upp relativt skarpa nedgångar i tisdagens inledande handel, men dipparna dämpades och lagom till stängning hade Shenzhen vänt upp över nollstrecket.

4 tim
Andrew Kelly / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Virusfrossa gav Wall Street största raset på över två år

USA:s börser föll tungt efter att antalet coronafall utanför Kina eskalerat i helgen. Indexen S&P 500 och Dow Jones hade sina största ras på över två. Vid stängning stod ledande index som följer:
• S&P 500: -3,4%
• Nasdaq: -3,7%
• Dow Jones: -3,6%
Förnyad corona-oro hade tidigare under dagen sänkt både Europabörserna och flera börser i Asien, efter att viruset fått fäste i Italien. De stora förlorarna på utvecklingen var bolag i resesektorn såsom American Airlines som sjönk över 8 procent. United Rentals och Booking föll 6 respektive 7 procent tillsammans med flera kryssningsbolag.

Apple, som tidigare varnat för det nya coronavirusets effekter, stängde ner nästan 5 procent.

Bland få vinnare fanns medicinteknikbolaget Gilead Sciences som steg 4,6 procent efter att en talesperson för WHO gått ut och sagt att bolagets tester är ”den bästa chansen” att hitta ett botemedel mot det nya coronaviruset.

Bland andra nyheter redovisade Warren Buffetts Berkshire Hathaway ett kraftigt minskat rörelseresultat i den rapport bolaget släppte i helgen. Aktien föll drygt 3 procent.

Bankjätten Wells Fargo meddelade att man tvingas betala 3 miljarder dollar i en förlikning i ett fall om korrupta försäljningsmetoder som den amerikanska motsvarigheten till finansinspektionen, Securities and Exchange Commission, och justitiedepartementet drivit mot bolaget. Aktien föll nästan 3 procent.

Igår 21:03
Läs mer om Dagens börs
Harvey Weinstein  TT
Domen mot Weinstein

Harvey Weinstein fick föras till sjukhus efter domen

Efter den fällande domen för sexuellt övergrepp och våldtäkt fick Harvey Weinstein föras till sjukhus eftersom han klagade över smärtor i bröstet, rapporterar Variety.

Domaren James Burke gav order om att Weinstein skulle häktas och tanken var att han skulle ha förts till fängelset på Rikers Island i New York och stanna där fram tills domen meddelas den 11 mars. I stället fick han föras med ambulans till Bellevue hospital på Manhattan.

Filmmogulens försvarare Donna Rotunno vädjade förgäves att han skulle få förbli fri mot borgen av hälsoskäl. Enligt henne hade hennes klient även haft hjärtklappning tidigare under dagen.

2 tim
Weinstein i rätten / försvarsdvokaten Donna Ruto som ligger bakom strategin i försvaret. TIMOTHY A. CLARY / John Minchillo
undefined

Analyser: Därför blir det inte livstid för Weinstein

Nu är Harvey Weinsteins fall mot botten klart och hans glamorösa livsstil på Manhattan och i Los Angeles kommer bytas ut mot en vardag på ett fängelse i delstaten New York, skriver The Guardians Ed Pilkington i en analyserande text. Straffen för de brott han under måndagen bedömdes skyldig till är mellan 5 och 25 år i fängelse, något hans advokater redan sagt att de kommer överklaga.

”Domen markerar slutet för den mogul som utövat sin makt psykiskt och fysiskt över kvinnor som sökte hans hjälp i filmbranschen”, skriver Pilkington.

Nyckeln till varför Harvey Weinstein inte kommer att dömas till livstids fängelse är våldtäktsanklagelsen från skådespelaren Annabella Sciorra som filmmogulen frikändes ifrån, skriver CNN:s Eric Levinson.

Preskriptionstiden för Sciorras anklagelser har passerats, det misstänkta brottet inträffade för 26 år sedan. Hade juryn dock gjort bedömningen att Weinstein våldtagit Sciorra så hade de övriga fallen kunnat räknas som grövre och därmed rendera i ett livstidsstraff, skriver Levinson.

Igår 19:34
Harvey Weinstein. SPENCER PLATT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Harvey Weinstein dömd: Är skyldig till våldtäkt

Juryn har enats om en dom för filmmogulen Harvey Weinstein, rapporterar amerikanska medier. Juryn har enats om att Weinstein är skyldig till våldtäkt och sexuellt övergrepp. Han frias dock från några av åtalspunkterna.

I rättegången har den 67-årige filmgiganten åtalats för fem punkter. Nu har juryn efter fem dagars överläggning enats om att fria Weinstein från de grövsta åtalspunkterna men döma honom för en våldtäkt och ett sexuellt övergrepp.

Enligt uppgifter till Deadline är en överklagan från Weinstein redan på väg till domstolen i New York. AFP skriver att Weinstein kommer att vara kvar i häktet tills det är klart vilket straff han kommer att få.

Igår 16:53
Läs mer om Domen mot Weinstein

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund