Trysil. Arkivbild. Johansen, Erik / TT NYHETSBYRÅN
Ekonomi

Kraftig höjning av priserna på liftkort i vinter

Svenska fjälljätten Skistar höjer priserna rejält på liftkort inför den kommande skidsäsongen. I de svenska fjällen Sälen, Åre och Vemdalen höjs priserna med 5,5 till 5,7 procent, visar en granskning av Finwire. Den svenska inflationen (KPIF) ligger för närvarande på omkring 1,9 procent i årstakt.

I norska Hemsedal och Trysil är prishöjningarna ännu större: 15,6 respektive 13,3 procent räknat i norska kronor. För svenska skidresenärer blir liftkorten dyrare än så då den svenska kronan dessutom har försvagats mot den norska sedan i vintras.

Liftkort, 6–8 dagar, vuxen, högsäsong

Sälen: 2 105 kronor
Åre: 2 395 kronor
Vemdalen: 2 105 kronor
Hemsedal: 2 668 kronor (omräknat från norska kronor)
Trysil: 2 772 kronor (omräknat från norska kronor)

Toppnyheter

Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Josefin Nilsson 1969–2016

Lind: Förväntar mig att Dramaten tar sitt ansvar

Kulturminister Amanda Lind (MP) träffade i dag företrädare för Dramaten med anledning av debatten som uppstått efter dokumentären om Josefin Nilsson. I ett uttalande till DN skriver Lind att det var ett bra möte där hon tydliggjorde vad hon och regeringen förväntar sig av nationalscenerna.

”Jag förväntar mig att de följer de regler och handlingsprogram som finns. Jag förväntar mig att de tar sitt ansvar som arbetsgivare. Och jag förväntar mig att de jobbar aktivt med jämställdhet”, skriver Lind.

Dramaten har ställt in föreställningar med den skådespelare som dömdes för misshandel mot Nilsson på 1990-talet.

2 tim
Dramaten. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Josefin Nilsson 1969–2016

Dramaten kallar till krismöte efter kritiken

Dramaten kallar till krismöte efter SVT-dokumentären om sångaren och skådespelaren Josefin Nilsson, skriver SvD. Mötet ska hållas på torsdag.

Enligt tidningen är mötet, som ska hållas av vd:n Eirik Stubø, en direkt följd av dokumentären som väckt frågor om Dramatens agerande och varför man under många år valt att ge Josefin Nilssons expojkvän uppdrag trots att man informerats om mannens problematiska beteenden.

Dramatenskådespelaren, som på 90-talet dömdes till villkorlig dom för misshandeln, kallade i går dokumentären för ”en slags hämndaria”.

1 tim
Josefin Nilsson.  JACK MIKRUT / TT NYHETSBYRÅN
Josefin Nilsson 1969–2016

Krönikor: Hade sannolikt blivit en annan dom i dag

Opinion Sångerskan Josefin Nilssons ex-pojkvän skulle ha fått ett hårdare straff om han hade ställts inför rätta i dag. Det tror Expressens kriminalkrönikör Fredrik Sjöshult.

”Den flata synen på brotten och straffet för 20 år sedan känns i dag helt fel”, skriver han.

SVT-dokumentären om Josefin Nilsson och den fysiska och psykiska misshandel hon utsattes för på 90-talet har väckt stor uppmärksamhet och många har undrat varför hovrätten bara dömde ex-pojkvännen till villkorlig dom. Men vid den här tiden fanns inte brottsrubriceringen grov kvinnofridskränkning, påpekar Sjöshult. Exempelvis tog man inte hänsyn till hur offrets självkänsla skadades eller verbala kränkningar.

SvD:s juridiska kommentator Mårten Schultz är inne på samma spår. Han skriver att hovrättsdomen ”inte åldrats väl” och att det är ”fullt möjligt att den brottslighet som skådespelaren dömdes för i dag skulle ha kunnat medföra ett strängare straff.”

6 tim
Läs mer om Josefin Nilsson 1969–2016
Kristina Winberg (SD), Peter Lundgren (SD), Marita Ulvskog (S). TT
EU-striden om upphovsrätten

Parlamentariker från SD och S tryckte på fel knapp

Det uppstod förvirring bland flera svenska EU-parlamentariker när parlamentet skulle rösta om ändringar i det omstridda upphovsrättsförslaget, som hade inneburit en möjlighet att göra ändringar i de kontroversiella paragraferna 11 och 13.

SD-parlamentarikerna Peter Lundgren och Kristina Winberg hade tänkt rösta ja till ändringar men tryckte fel och röstade nej. S-parlamentarikern Marita Ulvskog gjorde tvärtom – hon tänkte rösta nej men tryckte på ja-knappen.

Nejsidan vann med 317 röster mot 312. Om de svenska feltryckarna hade röstat som de hade tänkt hade nej-sidan vunnit med 316–313. Misstagen noterades i protokollet men går inte att ändra i efterhand.

3 tim
Jakop Dalunde, Gunnar Hökmark, Sara Skyttedal och Christofer Fjellner. TT
EU-striden om upphovsrätten

Kritik mot S och SD efter omröstning: ”Är deras fel”

Många politiker och opinionsbildare reagerar starkt på att EU-parlamentet i dag röstade ja till det nya upphovsrättsdirektivet. Miljöpartiets EU-parlamentariker Jakop Dalunde påminner om att det inte är ”EU” som har fattat beslutet, utan folkligt valda politiker.

”Så gnäll inte på EU. Rösta i stället på en politiker som delar dina värderingar”, skriver han på Twitter.

Själva direktivet gick igenom med röstningssiffrorna 348–274, efter att de omtvistade artikel 11 och 13 först fått grönt ljus. Parlamentet förkastade förslaget om att göra förändringar i dessa med en rösts marginal.

”Det är svenska sossarnas fel! Om tre av de svenska sossarna röstat nej i stället för ja hade vi vunnit!” skriver M-ledamoten Christofer Fjellner.

Att även svenska SD-ledamöter röstade nej till att införa ändringar i artikel 11 och 13 väckte till en början stark kritik. Något som KD-politikern Sara Skyttedal uppmärksammar. ”Även Sverigedemokraterna bidrog till inskränkningarna”, skriver hon i en tweet.

Den moderata EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark riktar en känga mot båda partierna. ”SD och S samverkade att driva igenom dålig lagstiftning”, skriver han.

SD meddelade senare att deras röster berodde på att parlamentarikerna tryckt fel, och att meningen var att rösta för förslaget om ändringar.

3 tim
Demonstrationer för direktivet utanför EU-parlamentet. FREDERICK FLORIN / AFP
EU-striden om upphovsrätten

EU-parlamentet röstar ja till skärpt upphovsrätt

EU-parlamentet ger grönt ljus till förslaget om skärpt upphovsrätt med rösterna 348–274. 36 ledamöter avstod. I och med beslutet går frågan vidare till avgörande i ministerrådet.

Axel Voss, den ansvarige förhandlaren i EU-parlamentet, fick applåder i parlamentet när resultatet av omröstningen stod klart.

De mest omtvistade delarna, artikel 11 och 13, handlar om ersättning vid länkning och hur man kontrollerar att inte otillåtet material laddas upp.

På ena sidan av konflikten har bland annat kreatörer och stora tidningshus stått. Dessa har menat att lagstiftningen kring upphovsrätt inte har hängt med. Kritiker menar att lagstiftningen riskerar att gå för långt och att den kan strypa det fria internet som vi känner det. Man varnar för bland annat länkskatter och uppladdningsfilter.

6 tim
Läs mer om EU-striden om upphovsrätten
Albin Ekdal.  JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Fotbolls-EM 2020

Uppgift: Albin Ekdal tillbaka i Sveriges starelva

Mittfältaren Albin Ekdal och backen Emil Krafth finns med i Sveriges startelva mot Norge, enligt uppgifter till Sportbladet.

Emil Forsberg lämnade den svenska truppen efter den första EM-kvalmatchen mot Rumänien och Sebastian Larsson går ut som högermittfältare igen samtidigt som Viktor Claesson byter kant och ersätter Forsberg till vänster, skriver tidningen.

Marcus Berg och Robin Quaison startar på topp och Emil Krafth ersätter skadade Mikael Lustig.

Matchen har avspark 20.45 och sänds i TV4.

2 min
SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Fotbolls-EM 2020

Lindelöf: Helt sjukt att folk inte respekterar mitt beslut

Den svenske backstjärnan Victor Nilsson Lindelöf tackade nej till landslaget av personliga skäl och fick ta emot hot på sociala medier. I en intervju med Viasat bryter nu Lindelöf tystnaden, skriver Sportexpressen.

– För mig är det helt sjukt att folk inte kan respektera att det är av personliga skäl. Det är sjukt att man inte kan släppa och respektera det, säger han.

Enligt uppgifter till Fotbollskanalen tackade Lindelöf nej bland annat för att vännen John Guidetti inte blivit uttagen i Janne Anderssons trupp.

– Det är alltid så att folk spekulerar i vad som ligger bakom, säger han.

Lindelöf blev pappa till sitt första barn i går.

–Jag är väldigt lycklig och glad. Jag har längtat efter honom i nio månader nu.

2 tim
Herrlandslaget mot Rumänien.  JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Fotbolls-EM 2020

Experter: En jäkligt läskig match på förhand

EM-kvalet mellan Norge och Sverige kommer att bli en jämn och tät sammandrabbning där Blågult måste fortsätta med ett varierat djupledsspel för att vinna matchen, enligt Radiosportens expert Håkan Mild.

– Kan man göra det kan man skada Norge ganska bra, för de är hyfsat stabbiga i sitt försvarsspel, säger Mild.

Fotbolldirekts Patrick Ekwall tror att det dåliga underlaget på Norges nationalarena kan påverka matchen.

– Det här känns på förhand som en jäkligt läskig match på en usel sandad plan. De skulle spelat en Supercupmatch för tio dagar sen på Ullevål men den ställdes bara in rakt av eftersom planen inte var i speldugligt skick, säger Ekwall.

2 tim
Läs mer om Fotbolls-EM 2020

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund