Bevaka
Svenska kronan

Anders Borg, Henrik Mitelman. Arkiv/pressbilder TT / Speakers & Friends
Dagens börs

En månad sedan börsyran: ”Kokainrallyt” som uteblev

En månad har nu gått sedan Stockholmsbörsen toppade på rekordnivåer. Coronautbrottet var redan i full sving men togs med en axelryckning på finansmarknaden. En titt i backspegeln visar hur snabbt och hur mycket börsstämningen har ändrats sedan dess.

Blott en dag före att börsen toppade spådde DI:s Henrik Mitelman – korad till Sveriges bästa ekonomijournalist tre år i rad – att vi stod inför ett globalt börsrally som till och med kunde bli en repris av det ”otroliga börsåret 1999”.

Visserligen skulle börshumöret på kort sikt präglas av coronautbrottet. Men Mitelman tipsade ändå om att möta alla större nedgångar med köp inför det stundande ”kokainrallyt”.

Sedan publiceringen av Mitelmans analys har bolagen i Stockholmsbörsen breda index förlorat runt en tredjedel av sitt värde.

Placeras Pekka Kääntä menade några dagar tidigare att den värsta coronaoron redan hade lagt sig och att det aldrig blev någon riktig panik på börserna. Kääntä oroade sig ändå något för konjunktureffekterna.

Det är förstås fler som har blivit tagna på sängen av marknadsutvecklingen. Så sent som 5 mars ansåg tidigare finansministern Anders Borg (M) att det var köpläge och sa till DI att han handlar aktier. Sedan dess har börsens breda index fallit nästan 25 procent.

I en intervju med Expressen nu i veckan beklagade sig Borg också över att svenska kronan inte fallit som den brukar under ekonomiska kriser. Vid publiceringen hade kronraset redan inletts och dagarna efteråt tilltog det i styrka.

19 mar
Dagens börs

Börserna föll av coronaoro – Scandic steg 10 procent

Coronavirusets ekonomiska skadeverkningar sprider oro på de globala börserna. Stockholmsbörsen inledde dagen med ett ras och stängde klart ner – trots en viss återhämtning under dagen. De ledande indexen stängde som följer:
• OMXSPI: –0,7 procent
• OMXS30: –0,5 procent
Svenska kronan föll ordentligt mot ledande valutor och var ner 6 öre mot både dollarn och euron.

Annars fortsatte rapportsäsongen för fullt. Stockholmsbörsens stora bjässar är avverkade men tisdagen bjöd på rapporter från flera småspararpopulära bolag. Bland annat rapporterade Paradox vad vd:n Ebba Ljungerud beskriver lite som ett mellankvartal inför detta årets stora spellanseringar. Aktien steg drygt 5 procent.

Catena Media vinstvarnade under morgonen och meddelade att bolaget tar stora nedskrivningar. Aktien rasade som mest 20 procent och stängde till slut ner 16 procent på 29,20 kronor.

Scandic hotels rusade 10 procent på rapporten. I rapporten framgår också att bolaget ska öppna flera nya hotell under det nya varumärket Scandic Go. Det handlar om fyra stycken i Stockholm och Oslo och ett i Köpenhamn under året. 

First North-noterade Powercell var den mest omsatta i den tidiga tisdagshandeln. Under dagen har aktier för drygt 560 miljoner kronor bytt händer. Powercell-aktien stängde upp 7 procent.

Astra Zeneca gick starkast av OMXS30-bolagen och stängde 2,17 procent upp. Boliden var svagast av de större bolagen och stängde ner 2,42 procent.

18 feb