Kramp-Karrenbauer och Merk ODD ANDERSEN / AFP
Tronskiftet i CDU

Kramp-Karrenbauer blir ny CDU-ledare efter Merkel

Annegret Kramp-Karrenbauer blir ny partiledare för CDU. Sannolikt blir hon även Tysklands nästa förbundskansler, eftersom många väntar sig att Merkel avgår även som regeringschef innan mandatperioden är över.

Efter den första omröstningen, där ingen av kandidaterna fick över 50 procent av rösterna, gick det till en andra voteringsrunda. Kramp-Karrenbauer besegrade där Friedrich Merz, som beskrivits som näringslivets favorit, med röstsiffrorna 517–482.

56-åriga Kramp-Karrenbauer beskrivs som en mittenorienterad och lojal Merkelkvinna. Hennes katolska bakgrund har lockat även de mer värdekonservativa delarna av CDU, enligt TT.

Toppnyheter

Valet 2018 Spelet om regeringsmakten
Stefan Löfven och Annie Lööf  TT
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Löfven: Redo att förhandla med Centern på nytt

Stefan Löfven har inte gett upp hoppet om att återuppta förhandlingar med Centerpartiet.

– Jag finns redo att förhandla och diskutera och se till att vi får på plats en regering så snabbt som möjligt, säger han till Dagens Industri men betonar att det är talmannen som fattar beslut om vad nästa steg i regeringsbildningsprocessen blir.

Under förra veckan hade Socialdemokraterna flera möten som lade grunden till en vidare diskussion i regeringsfrågan – men Löfven menar att man för tillfället inte har några pågående förhandlingar med Liberalerna och Centerpartiet, skriver Expressen.

6 min
Statsminister Stefan Löfven  Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Löfven varnar för fjärde statsministeromröstning

Stefan Löfven vill likt talmannen Andreas Norlén undvika en fjärde statsministeromröstning. Det säger han på en pressträff i riksdagen i samband med högtidlighållandet av demokratins hundraårsdag.

Löfven menar att man måste arbeta så snabbt som möjligt men hävdar samtidigt att det finns en risk med en tredje omröstning, som på förhand är dömd att misslyckas.

– Då finns det bara ett skott kvar så att säga, säger han till Svenska Dagbladet.

Det finns en möjlighet att hinna med en tredje statsministeromröstning innan jul. Talman Andreas Norlén har sagt att han kommer att lämna besked om nästa steg i processen på tisdag eller onsdag.

1 tim
Talman Andreas Norlén  TT
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Talmannen: ”Besked kommer tidigast på tisdag”

Talmannen Andreas Norlén kommer inte att lämna några nya besked i regeringsfrågan i dag. Det meddelade han i samband med att han invigde 100-årsfirandet av demokratins genombrott i riksdagen, rapporterar Svenska Dagbladet.

Under helgen har talmannen haft samtal med partiledarna, men han vill i nuläget inte gå in på om man kommit vidare på något sätt.

– Besked kommer tidigast på tisdagen, säger han till SvD.

4 tim
Läs mer om Valet 2018
Statsminister Stefan Löfven och Moderaternas rättspolitiska talesperson  TT
Tiggeridebatten

Löfven: ”Bra att det prövats i högsta instans”

Statsminister Stefan Löfven tycker att det är bra att beslutet om Vellinges tiggeriförbud har prövats i högsta instans.

– Med det beskedet så har vi en ny praxis uppenbarligen. Nu vet vi det och kommunerna vet det, säger statsminister Stefan Löfven till TT.

Moderaternas rättspolitiska talesperson Tomas Tobé menar att lokala tiggeriförbud riskerar att flytta runt problemet med tiggeri och att modellen med lokala ordningsföreskrifter skulle vara svårt att införa i en storstad. Partiet vill istället se ett nationellt tiggeriförbud.

2 tim
Kommunstyrelsens ordförande i Vellinge, Carina Wutzler Björn Lindgren /TT / TT NYHETSBYRÅN
Tiggeridebatten

Kommuntoppen: ”Jag är jätteglad naturligtvis”

Kommunstyrelsens ordförande i Vellinge, Carina Wutzler (M), säger till Sveriges Radio Ekot att hon är jätteglad över att kommunen nu har fått grönt ljus för att införa tiggeriförbud.

– Vi tycker inte att tiggeri hör hemma i Sverige 2018, det finns andra sätt att bekämpa fattigdom. Det ska göras i deras hemländer, inte här i Sverige, säger hon till Ekot.

Vellinge kommun fick nej till sitt beslut om att införa tiggeriförbud på särskilt avgränsade områden i både kammarrätten och förvaltningsrätten innan Högsta förvaltningsdomstolen i dag sa ja. Carina Wutzler har hela tiden varit tydlig med att hon vill att kommunen ska driva frågan till högsta instans.

3 tim
Högsta förvaltningsdomstolen säger ja till tiggeriförbud  TT
Tiggeridebatten

Grönt ljus för tiggeriförbud i Vellinge kommun

Högsta förvaltningsdomstolen godkänner Vellinge kommuns tiggeriförbud, skriver man i ett pressmeddelande.

Därmed fastställer Högsta förvaltningsdomstolen kommunens beslut om att införa tiggeriförbud på särskilt avgränsade områden genom lokala ordningsföreskrifter.

Domen upphäver tidigare beslut från kammarrätten och förvaltningsrätten.

Vellinge vill förbjuda tiggeri på vissa avgränsade platser i kommunen och motiverar det med att en del invånare finner det obehagligt att gå till affärer där tiggare sitter.

4 tim
Läs mer om Tiggeridebatten
Trumps USA Rysslandsutredningen
James Comey JOSHUA ROBERTS / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Rysslandsutredningen

Ny rond mellan Comey och kongressens republikaner

Den tidigare FBI-chefen James Comey ställs på nytt inför den amerikanska kongressen. Två utskott frågar på måndagen ut Comey och på onsdag den tidigare justitieministern Loretta Lynch.

Förhören med Comey blir en uppföljare till en sex timmar lång utfrågning tidigare i december, rapporterar CNN. Då uttryckte republikanska politiker besvikelse över Comeys svar, eller brist på svar, på vissa frågor.

– Comey tror att han alltid har rätt och det spelar ingen roll om (justitiedepartementets internutredare Michael) Horowitz tycker att han har fel, och det spelar ingen roll om alla andra drar slutsatsen att han gjorde fel. Han vet bättre, sa republikanen Trey Gowdy till Fox News då.

Förhören är en del av kongressens utredning av FBI:s agerande under valrörelsen 2016.

1 tim
Till vänster: Två av de grupper som enligt en tidigare utredning skapats av ryska troll för att påverka amerikanska väljare. Till höger: Byggnad i St Petersburg där en så kallad trollfabrik tros sitta TT
Trumps USA Rysslandsutredningen

Amerikaner grupperades – fick målinriktad påverkan

Ryssland har försökt påverka amerikansk inrikespolitik genom sociala medier sedan år 2013. Det framkommer i en rapport till den amerikanska senaten som Washington Post tagit del av.

Enligt rapporten ska den ryska så kallade trollfabriken ”Internet Research Agency” ha delat upp amerikaner i intressegrupper och skickat målinriktade budskap till dem. Mängden ska ha varierat över tid, men varit särskilt intensiv vid viktiga politiska skeenden som presidentvalsdebatter eller partiernas konvent.

Rapporten visar hur nästan alla de stora sociala medieplattformarna använts både för att stödja Trumps kampanj och för att distrahera eller avskräcka Trumps motståndare, konstaterar Axios i en analys.

5 tim
Vladimir Putin och Donald Trump, presidenter. TT
Trumps USA Rysslandsutredningen

Rapport: Ryssar duperade i alla sociala medier

Ryssland använde ”samtliga betydande sociala mediekanaler” för att stödja Donald Trump med propaganda inför presidentvalet 2016, enligt en färsk rapport som snart lämnas in till den amerikanska senatens underrättelsekommitté, rapporterar Washington Post.

I rapporten framgår att miljontals poster på bland annat Facebook, Twitter, Youtube, Instagram, Tumblr, Pinterest, Google, Yahoo nyttjades för att sprida budskap som främjade Trumps kampanj. Samtidigt pågick kampanjer med målet att få väljargrupper som antogs kunna gynna Demokraternas kandidat Hillary Clinton att inte gå och rösta.

Bolagen kritiseras för att ha reagerat ”okoordinerat och alldeles för långsamt” mot de riktade påverkansoperationerna.

5 tim
Läs mer om Trumps USA
Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vintervädret

Flera olyckor i snöns spår: ”Kan vara väldigt halt”

Flera trafikolyckor har inträffat runt om i landet när snön lett till halt väglag på många håll. Nu har snöfallet rört sig upp över Svealand och nådde i natt mellersta Norrland.

Bland annat från Skånes Fagerhult, Nybro, Nyköping och Otterbäcken i norra Västergötland rapporteras olyckor, enligt SVT Nyheter.

På riksväg 40 i Västergötland inträffade tre singelolyckor i snabb följd, uppger P4 Sjuhärad.

– Det folk glömmer är att det kan vara väldigt halt även på de stora vägarna, säger Jan Kuusisto, inre befäl vid Räddningstjänsten Södra Älvsborg till Aftonbladet.

Idag 06:03
Läs mer om Vintervädret

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Valet 2018 Kommunernas intäkter
 Annika Wallenskog, chefsekonom, och Lena Micko, SKLs ordförande,presenterar sin ekonomirapport under en pressträff Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Kommunernas intäkter

Kärvast läge i landstingen – SKL spår skattehöjningar

Kommunerna bör klara nästa år utan att medelskattesatsen höjs men inom de sjukvårdstunga landstingen och regionerna är läget kärvare. Landstingen och regionernas medelskattesats kommer nästa år att höjas med cirka 11 öre, skriver Sveriges kommuner och landsting i organisationens senaste ekonomirapport.

Åren därpå spås läget förvärras än mer då kostnaderna stiger samtidigt som skatteintäkterna viker. Hyrpersonal, bemanning, läkemedel och en åldrande befolkning anges som skäl till kostnadsökningarna.

– Det är tuffare och mer allvarligt i landstingen än vad det är i kommunerna, säger SKL:s ordförande Lena Micko till TT.

2 tim
isabell Höjman/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kommunernas intäkter

SKL: 43 miljarder behövs fram till 2022

Antalet yngre och äldre ökar i betydligt snabbare takt än den arbetsföra delen av befolkningen samtidigt som högkonjunkturen avmattas. För att klara välfärden behöver kommunerna och landstingen ytterligare 43 miljarder kronor fram till 2022, skriver Sveriges kommuner och landsting i organisationens senaste ekonomirapport.

Miljarderna kan vara i form av ökade resurser eller nya arbetssätt som ökar produktiviteten, skriver SKL. Samtidigt utgår kalkylernas från den demografiska utvecklingen och historiskt har kostnaderna alltid ökat mer än så.

Men det är inte kostnaderna utan arbetskraftbristen som är den största utmaningen framåt, menar SL.

– Vi kommer behöva rekrytera fler, men framförallt behöver vi utmana traditionella arbetssätt, införa heltid som norm och förlänga arbetslivet, säger ordföranden Lena Micko enligt ett pressmeddelande.

3 tim
Lena Micko.  Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Kommunernas intäkter

Saknad av regering ger osäkert läge för välfärden

Att Sverige ännu inte har en ordinarie regering innebär att kommuner och landsting har ”högst osäkra” planeringsförutsättningar inför nästa år, skriver Sveriges kommuner och landsting i organisationens senaste ekonomirapport.

– Det får konsekvenser för hela det kommande året, då vi måste räkna med att resurser både kan tillföras eller tas bort med kort varsel, säger ordföranden Lena Micko enligt ett pressmeddelande.

SKL räknar med att kostnaderna för välfärden stiger klart snabbare än intäkterna de kommande åren.

– Det är väldigt viktigt att vi kan få mer av generella statsbidrag, säger Micko till TT.

2 tim
Läs mer om Valet 2018