Dmitrij Peskov och Vladimir Putin. Alexei Nikolsky / TT NYHETSBYRÅN
Explosionen vid ryska militärbasen

Kreml bryter tystnaden: ”Är långt fram i utvecklingen”

Kreml bryter tystnaden om den explosion som inträffade på den militära testanläggningen i Archangelsk – där man tror att landet testat en ny kryssningsrobot som drivs av kärnkraft, skriver CNN.

President Vladimir Putins talesperson Dmitrij Peskov säger att ”olyckor händer” men att Ryssland fortfarande är ”långt fram” i utvecklingen av en avancerad vapenarsenal.

– Vår president har upprepade gånger sagt att rysk teknik inom denna sektor signifikant överträffar den nivå som andra länder har lyckats nå för tillfället, och det är ganska unikt, säger han.

Samtidigt vill Peskov inte bekräfta spekulationerna om att kryssningsroboten kallad SSC-X-9 Skyfall vad inblandad i explosionen. I går twittrade USA:s president Donald Trump att Ryssland misslyckats med testet och att ”USA har liknande, men mer avancerad teknik”.

Toppnyheter

Jimmie Åkesson/Stefan Löfven. TT
Opinionsläget

Väljarstödet för SD större än för Socialdemokraterna

Sverigedemokraterna är Sveriges största parti, enligt Aftonbladet/Demoskop. Mätningen visar att partiet skulle få 24,0 procent om det vore val i dag. Det är första gången sedan mätningarna inleddes som SD placerar sig högst.

Socialdemokraterna noterar ett stöd på 22,2 procent, vilket enligt tidningen är den lägsta siffran någonsin i en Demoskopmätning.

Jimmie Åkesson förklarar stödet för SD med att allt fler människor i sin vardag kan relatera till frågor som gängkriminalitet, otrygghet och icke-fungerande migrationspolitik.

2 tim
Arkivbild. Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven (S) och partisekreterare Lena Rådström Baastad (S). Filip Erlind/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rådström Baastad: ”Är en skittuff situation just nu”

Gängmord, skjutningar och sprängningar gör att Socialdemokraterna, i egenskap av regeringsparti, får betala ett högt pris. Det säger partisekreterare Lena Rådström Baastad (S) i en kommentar till att SD går om S som största parti i Aftonbladet/Demoskops mätning.

– Det är en skittuff situation just nu, säger Baastad till tidningen.

Hon lyfter fram att S fått kompromissa på grund av januariavtalet men säger samtidigt att hon är övertygad om att partiet kan vända uppåt igen.

SD får 24 procents stöd medan S noterar ett stöd på 22,2 procent i mätningen. M får 17,8 procents stöd. I huvudsak är det från S och M som SD tar väljare, enligt Demoskops opinionschef Peter Santesson.

1 tim
Sif Ruud talar i telefon i Den farliga gåvan på Riksteatern 1950. Illustrationsbild. TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Demoskop slutar att mäta väljarstöd via telefon

Opinion Demoskops mätningar inför riksdagsvalet försämrades av inslaget av telefonintervjuer och man väljer nu att sluta göra telefonintervjuer i väljarbarometern. Det skriver flera företrädare för opinionsinstitutet på DN Debatt.

Debattörerna skriver att de nya telefonvanorna har inneburit ett annat beteende, bland annat att tre av fyra säger att de inte svarar på okända nummer. Det skapar ett stort bortfall och även en snedvridning – det är vanligare att svara på okända nummer om man röstar på M, KD, SD och V än på januaripartierna.

Igår 20:26
Läs mer om Opinionsläget
Trumps USA Riksrättsprocessen
Illustration TT
Trumps USA Riksrättsprocessen

Identitet på påstådd läcka sprids i sociala medier

Facebook och Youtube lyckas inte stoppa inlägg där användare skrivit ut namnet på en person som de hävdar är den visselblåsare som larmat om Donald Trumps Ukraina-samtal. Detta trots tidigare löften från företagen, rapporterar New York Times.

Tidningen skriver att ett namn som vissa tror är visselblåsaren har delats över tusen gånger på Facebook, samtidigt som hundratusentals har sett videoklipp på Youtube där visselblåsarens identitet diskuteras.

Mediejättarna har lovat att de ska ta bort den typen av inlägg eftersom de bryter mot plattformarnas regler, men användare har varit kreativa i sin strävan att inte upptäckas av företagens AI-moderering, till exempel genom att skriva namnet i URL-länken och inte i själva inlägget.

17 min
Ukrainas utrikesminister Vadym Prystaiko / Joe Biden tillsammans med sitt barnbarn Finnegan Biden och sin son Hunter Biden. TT
undefined

Ukraina nekar: Samtal med Sondland kopplade inte bistånd till Bidenutredning

Ukrainas utrikesminister Vadim Prystaiko säger att hans samtal med den amerikanska EU-ambassadören Gordon Sondland inte explicit handlade om sambandet mellan amerikanskt bistånd till landet och en utredning av demokraten Joe Biden och hans son, rapporterar Washington Post.

Vilken kontakt Donald Trump har haft med Sondland har kommit att spela en viktig roll i riksrättsprocessen mot honom. Detta efter att toppdiplomaten Bill Taylor, som vittnade under onsdagen, sagt att hans stab nåtts av informationen att Sondland och Trump hade direktkontakt via telefon och att det i samtalet ska ha framkommit att Trump var mer intresserad av utredningen av Joe Biden och hans son än av Ukraina.

Tidigare vittnesförhör i kongressen har gjort gällande att Trump beordrat om att frysa biståndet till Ukraina under sommaren.

Igår 16:09
Nancy Pelosi.  Susan Walsh / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Pelosi: Tydligt att Trump har medgett mutbrott

Demokraten Nancy Pelosi, talman i amerikanska representanthuset menar att det står klart att Donald Trump medgett att han gjort sig skyldig till mutbrott.

– Mutan är att bevilja eller frysa militärt bistånd i utbyte mot ett uttalande eller en falsk utredning gällande valet. Det är en muta, säger Pelosi under en presskonferens på torsdagen.

Under toppdiplomaten Bill Taylors vittnesmål på onsdagen framkom bland annat uppgifter att Trump haft direktkontakt med EU-ambassadören Gordon Sondland om en ukrainsk utredning av Joe Biden och hans son Hunter.

Igår 16:51
Läs mer om Trumps USA
Bilder från den aktuella kvällen som SVT har kommit över. SVT
Mordet på Jaffar

Video uppges visa hur de misstänkta flyr på cykel

Personerna som misstänks för mordet på 15-årige Jaffar i Malmö i helgen flydde på cyklar i riktning mot Ystadsgatan, rapporterar SVT Nyheter Skåne som kommit över en video som spelades in strax efter mordet.

I går bad polisen om vittnesuppgifter om två misstänkta gärningsmän, en ljusklädd och en mörkklädd, som flydde från platsen på en vit och en svart damcykel.

– Vi har fått in ett mindre antal tips men vill gärna har fler. Det är ovanligt att två personer cyklar runt maskerade i Malmö, säger Magdalena Tesfai, förundersökningsledare och kammaråklagare i Malmö, till SVT.

Igår 21:12
Polisen vid Möllevångstorget i lördags. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Krönikor: Hur ska barnen tacka nej till knarkpengar?

Opinion Droghandeln är roten till gängvåldet i Malmö, skriver flera krönikörer efter mordet på 15-årige Jaffar i Malmö i helgen.

DN:s Niklas Orrenius skriver att han känner till två 12-åringar som blev erbjudna 5 000 kronor i veckan för att leverera knarket. De tackade nej, men hade de haft en annan socioekonomisk situation hade svaret kanske varit annorlunda.

”Alla politiker borde fundera hårt på hur man bygger ett samhälle där barn vill säga nej till buntarna av femhundralappar”, skriver Orrenius.

Journalisten Anders Paulsson skriver i Sydsvenskan om den öppna droghandeln vid den så kallade knarkrondellen nära Möllevångstorget.

”Det här är bara en av flera stadsdelar i Malmö där liknande saker sker. Bakom finns personer med stor makt men som är i stort sett okända för allmänheten.”

Författaren Torbjörn Flygt skriver i Fokus att han ser droger byta ägare varje dag när han handlar på torget.

”Så länge det finns en efterfrågan, kommer det att finnas ett utbud. Men jag hör aldrig en vettig debatt om köparna och vad vi ska göra åt efterfrågan.”

Igår 16:23
Läs mer om Mordet på Jaffar
Arkivbild: USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer tillsammans med Kinas vice premiärminister Liu He.  MARK SCHIEFELBEIN / POOL
Dagens börs

Kinas börser avvaktar inför nya handelssamtal

Det var något reserverad stämning på börserna i Fastlandskina på fredagen, sedan CNBC på torsdagskvällen rapporterat att handelssamtalen mellan USA och Kina ska återupptas på toppnivå i dag.

Vid 05.30-tiden svensk tid låg indexen som följer:
• Nikkei: +0,7 %
• Shanghai: +/-0,0 %
• Shenzhen: −0,1 %
• Hongkong: +0,3 %
• Kospi: +1,0 %

Gao Feng, talesperson för det kinesiska utrikesdepartementet, sa på torsdagen att USA och Kina för ”djupa diskussioner” för att nå en första överenskommelse, men tillade att nyckeln till framsteg i förhandlingarna är att en del tullar måste slopas, skriver CNBC.

Enligt CNBC:s uppgifter ska USA:s finansminister Steven Mnuchin och handelsrepresentanten Robert Lighthizer förhandla med Kinas vice premiärminister Liu He per telefon.

Handelsprofessorn Eswar Prasad säger i CNBC-programmet”Squawk Box” att situationen just nu inte ser särskilt bra ut för att få till stånd en överenskommelse.

– Jag tror att Kina kan vara ganska motvilligt inställt till att göra några större eftergifter, eftersom atmosfären i Washington verkar vara väldigt oförutsägbar.

Vita husets ekonomiske rådgivare Larry Kudlow verkar dock vara av en annan åsikt.

– Vi är nära. Stämningen är ganska god och det har den inte alltid varit i det här avseendet, framhöll han inför reportrar i Washington på torsdagen.

1 tim
TT
undefined

Rött på börsen – MQ rusade på nytt koncept

Stockholmsbörsen öppnade uppåt på torsdagen men vände senare ner i likhet med Europabörserna. Vid stängning såg det ut som följer:
• OMXSPI: –0,3 %
• OMXS30: −0,5 %

Investmentbolaget Kinnevik steg 1,2 procent och toppade storbolagsindexet efter att ha dumpat hela sitt innehav i det tyska möbelbolaget Westwing.

Gamingbolaget Embracer rusade tvåsiffrigt i öppningen efter att ha rapporterat ett resultat långt över estimaten. Aktien föll senare tillbaka och stängde på minus 3,8 procent. Bland annat efter att analystjänsten Börsplus avstått från att ge ett råd kring aktien på grund av hål i bolagets redovisning.

Balkongbolaget Balco ökade vinsten men den organiska tillväxten var negativ, delvis på grund av försenade uppstarter som väntas tynga även nästa kvartal. Aktien backade 2,4 procent.

E-handelsbolaget Boozt rapporterade en ökad förlust och sänkte samtidigt sin tillväxtprognos. Aktien rasade 10,4 procent.

Modebolaget MQ rusade 6,9 procent efter att ha presenterat ett nytt koncept som innebär att alla butiker ska omvandlas nästa år. Sektorkollegan Wesc föll 5,3 procent efter att ha redovisat en minskad omsättning.

Småspararfavoriten Soltech backade 9,9 procent efter en säljrekommendation i Affärsvärlden.

Igår 16:33
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Wall Street stängde platt – Walmart föll efter rapport

Det var små rörelser på New York-börserna på torsdagen efter gårdagens rekordstängningar för Dow Jones och S&P 500. Vid stängning stod indexen så här:
• S&P 500: +0,1 %
• Nasdaq: +/-0,0 %
• Dow Jones: +/-0,0 %
Det innebar nätt och jämnt ännu en ny rekordnotering för breda S&P 500.

Under dagen uttryckte Kinas handelsdepartement optimism kring handelssamtalen efter att Wall Street Journal i går rapporterat att förhandlingarna mellan Kina och USA har kört fast kring köp av jordbruksprodukter.

På bolagsfronten redovisade detaljhandelsjätten Walmart en ökad försäljning för det 21:a kvartalet i rad. Vinsten var högre än estimaten men efter ett initialt lyft på flera procent stängde aktien på minus 0,3 procent.

It-företaget Cisco backade 7,3 procent efter en delårsrapport som var i linje med förväntningarna. Enligt CNBC var bolagets guidning framåt en besvikelse.

Det kanadensiska cannabisbolaget Canopy rapporterade en större förlust än väntat på grund av omstruktureringskostnader. Aktien rasade 14,4 procent.

Apple handlades ner 0,7 procent efter en säljrekommendation från Maxim och en riktkurs på låga 190 dollar.

Beyond Meat steg 1,8 procent efter att Berenberg inlett bevakning på aktien med köp och riktkurs 100 dollar, mot gårdagens stängningskurs på drygt 79 dollar.

Boeing steg 1,4 procent efter en höjd riktkurs från Vertical Research Partners, skriver Market Watch.

Igår 14:33
Läs mer om Dagens börs

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund