Kritik mot krämprodukter: ”Gör barn mer kräsna”
Kräm- och pulverprodukter har blivit ett tidseffektivt och enkelt sätt för föräldrar att mätta sina spädbarn och småbarn. Men dessa livsmedel, som ofta är sötade, skapar sämre tand- och munhälsa samt mer kräsna barn, skriver The Guardians matskribent Bee Wilson.
Enligt Världshälsoorganisationen är kosten under de tre första åren avgörande för hur barnet växer och utvecklas. Ändå matas 34 procent av alla spädbarn i Storbritannien med industriellt framställda barnsnacks, enligt Vicky Sibson, chef för välgörenhetsorganisationen First Steps Nutrition Trust. Vissa snacks innehåller mer socker än läsk, men säljs med etiketter som försäkrar föräldrarna om att de är ekologiska och utan tillsatser.
Detta ökar barnets krav på sötma och en slät konsistens även på längre sikt, skriver Wilson.
”Ett av syftena med att vänja bebisar vid fast föda vid sex månaders ålder är att introducera dem för en rad olika smaker och konsistenser, så att de gradvis kan lära sig att uppskatta den varierade kost deras kroppar behöver”.