Den bulgariska politikern och före detta UNESCO-ledarem Irina Bokova, Nya Zeelands före detta premiärminister, Helen Clark and Argentinas före detta utrikesminister, Susana Malcorra.  TT
Utrikes

Kvinnliga världsledare: Måste höja våra röster

Mer än 30 kvinnliga ledare världen över varnar för att kvinnors rättigheter är på tillbakagång, rapporterar The Guardian.

Argentinas före detta utrikesminister Susana Malcorra är en av initiativtagarna till ett öppet brev som flera av de kvinnliga ledarna har skrivit under. Hon menar att man kan se en ”kristallklar” tillbakagång i flera länder, speciellt där populismen är på frammarsch och man har ledare med stereotypa ”macho-egenskaper”.

– Vi måste vara förberedda att höja våra röster, annars kommer vi att bli som grodan som läggs i kallt vatten som långsamt värms. Helt plötsligt kokar det. Vi måste vara väldigt förberedda på att kämpa emot, säger hon till Guardian.

Läs mer om global jämställdhet

Toppnyheter

Presidentvalet i USA Primärvalen 2020
Bernie Sanders på valmöte. David Zalubowski / TT NYHETSBYRÅN
Presidentvalet i USA Primärvalen 2020

Demokraternas skräck: Ingen säkrar en majoritet

Den jämna inledningen på Demokraternas primärvalsprocess gör att allt fler varnar för att ingen kandidat får majoritet när alla delstater röstat, skriver flera medier.

Mycket tyder på att partiet är på väg mot en ”brokered convention”, där allt avgörs på sommarens konvent där partiet officiellt ska besluta vem som blir dess presidentkandidat. En sådan utveckling skulle innebära att huvudaspiranterna bygger koalitioner och erbjuder tjänster och gentjänster.

– Jag tror inte att någon får egen majoritet genom primärvalen, säger den amerikanske statsvetaren Raphael Sonenshein till TT.

2 tim
Michael Bloomberg. Arkivbild. Patrick Semansky / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Bloomberg känns snällare än Trump, men är han det?”

Michael Bloomberg har anpassat sina åsikter till Demokraterna, och hans brister är inte lika uppenbara som Trumps. Men mycket tyder på att miljardärens presidentskap bara skulle vara en ytlig förbättring, skriver New York Times kolumnist Ross Douthat.

Bloomberg har en historia av rasistiska och sexistiska kommentarer. Hans politiska eftermäle från tiden som New York-borgmästare är allt annat än bra. Och han har en undfallande hållning till Kinas ledare Xi Jinping, skriver Douthat.

”Trumps auktoritära tendenser är öppen för beskådan på Twitter men Bloombergs imperialistiska instinkter, hans ovilja att begränsa sin egen makt, är ett kännetecken för hela hans karriär.”

Wall Street Journals Holman Jenkins skriver att anklagelserna om att Bloomberg försöker ”köpa presidentvalet” är överdrivna. Däremot försöker miljardären köpa Demokraternas toppskikt, tillägger han.

”Trumps revolution var en gräsrotsrörelse. Bloombergs skulle vara en revolution av köpta partitoppar.”

Igår 11:52
Läs mer om Presidentvalet i USA

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund