Hem
Illustrationsbild. (Shutterstock.)

Lågränteläget håller i sig – så påverkas ditt sparande

Hela eller delvisa nedstängningar av samhällen under det knappa år som coronapandemin har pågått har lett till rekordstort sparande. När vi inte reser, äter ute eller shoppar, blir det sannolikt lite pengar över i slutet av månaden för den som har arbete och lön.

Men samtidigt som vi just nu sparar mer än någonsin, får vi allt mindre för det. Centralbankernas styrräntor skvalpar runt nollan. Även om om du i USA kan få 1 procents ränta på en statsobligation med 10-årig löptid, är den reala räntan (det vill säga ränta minus inflation) under noll, skriver Forbes. Läget är liknande i Sverige.

Kort sagt, det är i nuläget en förlustaffär att ha pengar ståendes på bankkonton eller i räntefonder. Hur stort problemet är beror på vad du sparar till och var i livet du befinner dig. Läget är olika beroende på om du fortfarande behöver arbeta på din buffert, om du har mycket pengar eller om du snart ska gå i pension.

Steve Pilloff, docent vid George Mason University’s School of Business varnar för att tappa sugen att spara när räntan är låg. Lågränteläget är lika för alla, så det ska man inte haka upp sig på. Det viktigaste är att man ändå sparar, säger han till Forbes.

Den som redan har en buffert – i USA rekommenderas sex månadslöner, i Sverige snarare tre – samt ett ordentlig pensionssparande, kan fundera på att investera på börsen, säger Tim Chubb, på Girard Advisory Services till Forbes.

När räntorna är låga går börsen typiskt sett bra, vilket inte minst de senaste åren är ett exempel på. Men Tim Chubb varnar för att detta inte är någon garanti, grundregeln gäller fortfarande: Pengar man sätter på börsen är pengar man ska ha råd att förlora.

För unga människor som sparar på lång sikt är det ett mindre problem att börsen går upp och ner. För äldre som står i begrepp att gå i pension är det mer komplicerat. Det är nu dags att säkra hem sina pengar, men för närvarande är det svårt att göra det med vinst.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen