Arkivbild. David Goldman / TT / NTB Scanpix
Klimatförändringarna

Ledare: Därför har jag inte klimatångest när jag flyger

Opinion Lördagens ledarsvep tar upp flera skilda ämnen. Ett av dem som tas upp är klimatångest. Göteborgs-Postens gästkolumnist Kajsa Dovstad berättar om varför hon inte har det – och varför hon fortsätter att flyga.

”Det viktigaste är inte om västerlänningar avstår från att resa till Indien, utan huruvida Indiens fabriker drivs av kärnkraft eller kolkraft”, skriver hon.

På Expressens ledarsida skriver man om att samhällsorientering borde vara ett villkor för att få uppehållstillstånd i Sverige. Personen som beviljas bör också fortsätta orientera sig på egen hand efteråt.

Aftonbladets ledarskribent Ingvar Persson tar upp frågan om höjd pensionsålder där han anser att det finns två vägar att gå. Den första är att höja åldern för när det är möjligt att få ut sin pension, och den andra handlar om att anpassa arbetsmiljön för de äldre.

”Att ge möjligheter till utveckling i jobbet och att ha trygghetssystem som fungerar. På det sättet skulle fler kunna arbeta längre”, skriver han.

Aftonbladet (obunden socialdemokratisk):

Dagens Nyheter (oberoende liberal):

Dagens Industri (obunden borgerlig):

Expressen (liberal):

Göteborgs-Posten (liberal):

Svenska Dagbladet (obunden moderat):

Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblad (oberoende liberal):

Barometern (moderat):

Nerikes Allehanda (oberoende liberal):

Norrländska Socialdemokraten (socialdemokratisk):

Smålandsposten (moderat):

Västerbottens-Kuriren (frisinnad liberal):

Om ledarsvepet

Opinion Omnis ledarsvep utgår från de största medierna. Varje dag väljer vi dessutom fyra olika lokala ledarsidor. Valet av lokala ledare varierar dagligen.

Toppnyheter

Grönlandsisen. Arkivbilder. TT
Klimatförändringarna

Studie: Isen på Grönland smälter fortare än befarat

Grönlands isar smälter så snabbt att det redan bidragit till att havsnivån stigit – och klimatförändringarna kommer att leda till att kuststäder över hela världen hotas. Det framgår av en ny studie som AFP och CNN refererar till.

Med hjälp av satelliter, väderstationer och klimatmodeller har forskarna kommit fram till att uppvärmningen av Grönlands isar lett till att havsnivån stigit med 13,7 millimeter sedan 1972. Man har också sett att isen smälter sex gånger fortare nu än på 1980-talet.

– När du ser utvecklingen över flera årtionden är det bäst att sitta ner innan du tittar på resultaten, för det är ganska läskigt att se hur fort det går, säger forskaren Eric Rignot till AFP.

Igår 20:22
Greta Thunberg. TT
Klimatförändringarna

Obama hyllar Thunberg: ”Modig och hängiven”

USA:s tidigare president Barack Obama är den senaste i raden att hylla 16-åriga Greta Thunberg. På Twitter nämner Obama Thunberg som ett exempel på hur ungdomar leder kampen för klimatet.

”I dag, på ’Earth day’ vill jag hylla de modiga och hängivna unga ledare som tar ansvar för att rädda den enda planet vi har”, skriver han och fortsätter:

”Det är personer som 16-åriga Greta Thunberg, vars protester vid det svenska parlamentet blev startskottet för en rörelse”.

Igår 20:46
Etienne Scott längst bak. Victor R. Caivano / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Klimatförändringarna

OS-kanotist gripen vid brittiska klimatprotester

Den brittiske idrottaren Etienne Stott var en av de klimatdemonstranter som greps i London i helgen, rapporterar BBC.

39-åringen tog OS-guld i kanotslalom i London 2012. Han sågs bli bortburen av fyra poliser på söndagskvällen medan han skrek ”ekologisk kris”.

– Jag känner inte att det finns något mer meningsfullt i mitt liv än det här, sa Stott tidigare om klimatprotesterna.

963 personer har gripits i samband med miljörörelsen Extinction Rebellions protester men bara 40 är formellt brottsmisstänkta.

Igår 07:19
Läs mer om Klimatförändringarna
EU-valet EU-parlamentsvalet 2019
Tomas Tobé (M). Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet EU-parlamentsvalet 2019

M: EU bör stoppa stöd till extrema religiösa samfund

Moderaterna vill bekämpa extrema religiösa samfund genom att EU tar fram gemensamma regler för att stoppa utomeuropeiska stöd till sådana organisationer, skriver SVT Nyheter.

Enligt Tomas Tobé, som toppar Moderaternas valsedel i EU-valet, skulle det motverka att Sverige får fler extrema religiösa samfund. Det skulle bli upp till den polisiära samarbetsorganisationen Europol att definiera vilka församlingar som är extrema, enligt Tobé.

– Det handlar om att skydda många samfund som tas över av extrema personer. Det är att stå upp för den religionsfrihet vi ska värna om, säger han.

Igår 20:54
EU-parlamentet. TT
EU-valet EU-parlamentsvalet 2019

Nära hälften av politikerna i EU påverkas av lobbyister

Nära hälften av Sveriges EU-parlamentariker har låtit sig påverkas av lobbyister, visar en kartläggning som DN har gjort.

63 procent av de svarande uppger att de kontaktas av lobbyister varje vecka medan 26 procent kontaktas varje dag. Åtta av de svarande säger i enkäten att de låtit sin uppfattning eller sitt agerande påverkas medan elva svarar att de inte gjort det.

– Det förvånar mig att inte fler svarar ja. Det är svårt med självinsikten. Det är klart att man påverkas när man träffas och diskuterar, säger Camilla Nothhaft, forskare och lärare i public relations och lobbying vid Lunds universitet, till tidningen.

Igår 18:31
Toppkandidaterna för respektive riksdagsparti. TT
EU-valet EU-parlamentsvalet 2019

Invandring, miljö och jobb – det här vill partierna i EU

Söndag den 26 maj är det val till EU-parlamentet. Då har svenskarna chans att påverka vilka politiker som får makten att stifta de EU-lagar som också kommer att gälla i Sverige.

Totalt sitter 751 ledamöter från de 28 medlemsländerna i Europaparlamentet. För tillfället delar de åtta riksdagspartierna och Feministiskt initiativ på de 20 svenska mandaten.

Efter Storbritanniens utträde ur EU minskar antalet parlamentsplatser till 705. Då får Sverige också ett extra mandat.

Få koll inför EU-valet med Omni nedan.

Igår 11:59
Läs mer om EU-valet
Arkivbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skogsbranden i Gislaved

50 hektar skog brinner – kommer pågå hela natten

Arbetet med skogsbranden som härjar i Gislaved kommer att pågå under hela natten och under morgondagen, rapporterar SVT Jönköping. Ett 50-tal brandmän och helikopter bekämpade på måndagskvällen branden.

– Det är lite lugnare nu, men vi har fortfarande helikoptern uppe i luften och det är 50 hektar som brinner, säger Jonas Petri, räddningschef i beredskap, till SVT vid 19-tiden.

Vid 21-tiden hade läget förbättrats och enligt Petri var det mindre lågor och mindre rök på platsen.

Då branden har startat på minst två olika ställen misstänker polisen att den kan vara anlagd. Efter att bränderna släckts kommer polisen att genomföra en teknisk undersökning.

Igår 20:03
Arkivbilder. TT
Skogsbranden i Gislaved

Läget inte under kontroll: ”Aska föll ner från himlen”

Ett 50-tal brandmän bekämpar en skogsbrand som startat vid speedwaybanan i Gislaved på måndagsmorgonen. Branden är ännu inte under kontroll – och på grund av vinden rör den på sig.

SVT:s reporter på plats beskriver stor aktivitet på platsen med räddningspersonal och helikoptrar i luften. Träningen på speedwaybanan har fått ställas in.

– Jag kände att det var något när jag var på väg till träningen. Det var aska som föll ner från himlen och det blev bara mer och mer, säger Martin Krums, funktionär på speedwaybanan, till SVT Jönköping.

Igår 17:05
Illustrationsbilder. TT
Skogsbranden i Gislaved

Skogsbrand vid Gislaved misstänks vara anlagd

En skogsbrand rasar sedan 06-tiden intill speedwaybanan i Gislaved – och håller nu på att sprida sig nära tätorten, skriver Aftonbladet.

Minst två bränder uppstod samtidigt i närheten av speedwaybanan och räddningstjänsten har vid 16-tiden ännu inte kontroll över branden.

– Nej, vi håller fortfarande på att identifiera var branden finns. Det är ett stort område och hyfsat nära tätort, säger räddningschefen Jonas Petri till tidningen.

Vid 15-tiden började räddningstjänsten att vattenbomba området med helikopter. Enligt SVT Nyheter har ett 50-tal brandmän kallats in för att bekämpa branden.

Eftersom den började på flera ställen samtidigt misstänker polisen att den är anlagd.

Igår 13:59
Läs mer om Skogsbranden i Gislaved
Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vårvädret

Sommaren är redan här – i väst, Örebro och Skåne

Sommaren är här – i alla fall längs med stora delar av västkusten, från Strömstad ner till Varberg, samt ett stort område runt Örebro och längs några stråk i Skåne, skriver TT.

Meteorologisk sommar blir det när dygnsmedeltemperaturen varit över tio grader fem dygn i sträck. Det innebär att sommaren för dessa orter inföll redan den 18 april.

Några orter och datum för när sommaren brukar infalla: Kiruna 18 juni, Östersund 29 maj, Stockholm 13 maj och Malmö 8 maj, enligt SMHI.

Igår 20:27
Engångsgrillar. Larsen, Håkon Mosvold / TT NYHETSBYRÅN
Vårvädret

Coops och Icas besked: Slutar sälja engångsgrillar

Matkedjorna Ica och Coop har beslutat att sluta sälja engångsgrillar, skriver Expressen. Båda matjättarna kommer att sälja slut det som finns i lager och sedan blir det stopp.

– Vi tycker inte att produkten är tillräckligt bra helt enkelt, säger Coops presschef Tobias Rydergren till tidningen.

Beslutet har fattats med anledning av förra sommarens bränder och av miljöskäl.

Varken Lidl eller Axfood, som hanterar Hemköp, har tagit något beslut vad gäller engångsgrillarna.

Igår 21:49
Ett dopp från Sundspromenadens bryggor i Malmö när termometern visade 18 grader och april bjöd på vårväder. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vårvädret

Sommarvärmen håller i sig – kan bli 25 grader i veckan

Den sommarvärme som slagit till på flera håll i landet ser ut att hålla i sig – med upp till 25 grader nästa vecka, skriver Expressen.

– På fredag ser det ut att kunna bli varmast i år med 25 grader i mellersta och södra Småland, säger Tora Tomasdottir, meteorolog på Storm, till tidningen.

Men innan dess väntas det bli blåsigt i bland annat Lapplandsfjällen samt i de södra delarna av landet. Dessutom väntas enstaka skurar i söder på onsdag och torsdag.

Igår 15:10
Läs mer om Vårvädret
Anhöriga sörjer offer för terrorattackerna. Gemunu Amarasinghe / TT NYHETSBYRÅN
Terrordåden i Sri Lanka

Analyser: Gulfpengar kan ha gött lankesisk islamism

Den som varit i Sri Lanka under de senaste åren, särskilt på landets östra kust, har sett en våg av ”sunnimuslimsk radikalisering”, skriver Sri Lanka-kännaren Johan Mikaelsson i en analys i SvD.

”Med hjälp av pengar från gulfstater anses imamer ha kunnat trappa upp spridning av fundamentalistisk ideologi och strikta sedvänjor som tidigare varit främmande för muslimer på ön”, skriver han.

Forskaren Amarnath Amarasingam säger i en intervju med New Yorker att det har gått rykten om att bland andra Saudiarabien pumpat in pengar i landet, men att det inte har kunnat beläggas. Men tecknen på en förändring i den muslimska befolkningen i landet har funnits där, säger han.

– Du kunde känna att vissa grupper blev mer konservativa. Inte nödvändigtvis radikala, men mer konservativa.

Igår 19:33
Begravning för ett av offren. Gemunu Amarasinghe / TT NYHETSBYRÅN
Terrordåden i Sri Lanka

Sri Lanka fick flera tips om attacker – och namn på misstänkta terrorister

Den lankesiska underrättelsetjänsten fick tips om att den islamistiska terrorgruppen NTJ skulle begå attentat mot kyrkor – och i ett hemligstämplat PM fick man till och med namn, adresser och telefonnummer till misstänkta terrorister, skriver New York Times.

Enligt CNN var det underrättelsetjänster i Indien och USA som gav lankeserna tipsen, bland annat den 4, 9 och 11 april.

Den stora frågan är varför myndigheter i Sri Lanka inte agerade. Ett av skälen kan vara en konflikt inom regeringen, mellan president Maithripala Sirisena och premiärminister Ranil Wickremesinghe, skriver CNN.

– Vi skäms. Om personerna var kända, varför greps de inte? säger landets justitieminister Rauff Hakeem enligt tidningen.

Igår 16:56
Terrordåden i Sri Lanka

Okänd terrorgrupp pekas ut – det här vet vi om NTJ

Före påskdagen var National Thowheeth Jama'ath (NTJ) mest kända för att ha vandaliserat buddhistiska statyer – nu misstänks man ha varit delaktiga i ett av de värsta terrordåden i modern tid.

Enligt BBC är NTJ en utbrytargrupp från en annan islamistisk terrorgrupp, Sri Lanka Thowheed Jamath (SLTJ). NTJ är så gott som helt okänd, med undantag för anklagelser om att man var inblandad i skadegörelse mot buddhistiska tempel i staden Mawanella i fjol.

Dådet på påskdagen är av en helt annan dignitet, och beskrivs som ”taget ur IS eller al-Qaidas handböcker”, skriver New York Times. Amarnath Amarasingam, expert på lankesisk terrorism, är övertygad om att en utländsk grupp var inblandad.

– Det finns ingen anledning för lokala extremister att attackera kyrkor och turister, säger han till tidningen.

Igår 14:06
Läs mer om Terrordåden i Sri Lanka

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Sarri visas upp på läktaren ANDREW BOYERS / TT NYHETSBYRÅN
Premier League 18/19

Sarri utvisad när Chelsea tappade viktiga poäng

Chelsea åkte på en ny missräkning i jakten på en Champions League-plats när laget bara fick 2–2 hemma mot Burnley i kväll.

Samtliga mål gjordes inom loppet av en dryg kvart i första halvlek. Burnelys Jeff Hendrick dundrade in en volley i den 8:e minuten, Ngolo Kanté kvitterade för Chelsea fyra minuter senare och Gonzalo Higuain krutade in 2–1 två minuter efter kvitteringen. Målfyrverkeriet avslutades med Ashley Barnes 2–2-mål.

I andra halvlek pressade Chelsea för en kvittering men Burnley försvarade sig bra. I slutet av matchen blev Chelseatränaren Maurizio Sarri uppvisad på läktaren sedan han skällt ut fjärdedomaren.

Chelsea ligger på fjärde plats, den sista Champions League-platsen, en poäng före Arsenal som har en match mindre spelad.

Igår 21:11
Liverpools Georginio Wijnaldum och Citys Phil Foden under veckans matcher.
Premier League 18/19

”Två mästarlag – ingen kan förlora Premier League i år”

Oasvett hur Premier League slutar i år så finns det två mästarlag i den brittiska fotbollsligan, skriver krönikören Barney Ronay på The Guardians fotbollsblogg. Liverpool och Manchester City är fullkomligt överlägsna den här säsongen.

”I år kommer inte ligan att förloras, bara att vinnas, av vilket som helst av de här två vinnarlagen som visar sig vara det mest vinnande”, skriver Ronay.

Han konstaterar att den tredje, åttonde, nionde och tionde rikaste klubben i världen är över 20 poäng efter toppduon.

”Applåderna efter den avslutande dagen kommer att delas oavsett vilka som får kliva upp på det konfetti-strösslade podiumet”, skriver han.

Igår 10:06
Läs mer om Premier League 18/19