Mona Sahlin, Anna Kinberg Batra, Hillary Clinton och Sara Danius. TT
Röster om krisen i Svenska Akademien

Ledare: Det är de kaxiga kvinnorna som tvingas bort

Opinion Turerna kring Svenska Akademien fortsätter att dominera ledarsidorna. Expressen kritiserar under rubriken ”Knytblus-ministrarna är inte riktigt kloka” hur regeringens företrädare agerar. Ledarsidan menar att det är fint att sociala medier fylls av ”systerskap i en rosett”, men betonar att det är skillnad på privatpersoner och statsråd.

Annika Strandhäll, Tomas Eneroth, Mikael Damberg och kulturminister Alice Bah Kuhnke publicerade alla bilder i sociala medier. Expressen skriver att det är både ovärdigt och konstitutionellt omdömeslöst: ”Inser inte Damberg & Co att deras klädval kan tolkas som kryptiska och olämpliga inhopp i den debatten?”

Aftonbladets Eva Franchell har en annan ingång. Hon skriver att det är kvinnorna som offras trots att krisen handlar om en man – och framhåller att det är en historia vi har sett många gånger förut: ”Mona Sahlin, Anna Kinberg Batra, Birgitta Ohlsson, Åsa Romson, Hillary Clinton... Listan kan göras hur lång som helst. Det är de kaxiga kvinnorna som motarbetas och tvingas bort”.

GP:s Alice Teodorescu har en tredje ingång. Hon beskriver Akademien som ett ankare för svensk kultur och skriver att det kanske vore bäst ledamöterna ställde sina stolar till förfogande.

Aftonbladet (obunden socialdemokratisk):

Arbetarbladet (socialdemokratisk):

Dagens Nyheter (oberoende liberal):

Dagens Industri (obunden borgerlig):

Expressen (liberal):

Göteborgs-Posten (liberal):

Svenska Dagbladet (obunden moderat):

Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblad (oberoende liberal):

Vestmanlands Läns Tidning (liberal):

Östersunds-Posten (centerpartistisk):

Om ledarsvepet

Opinion Omnis ledarsvep utgår från de största medierna. Varje dag väljer vi dessutom fyra olika lokala ledarsidor. Valet av lokala ledare varierar dagligen.

Toppnyheter

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Tobias Rathjen pekas ut som misstänkt för dåden i Hanau. Youtube och TT
Skjutningarna i Hanau

Uppgifter: Tobias Rathjen misstänks för terrordåden

Tobias Rathjen, 43, sköt ihjäl minst nio personer vid två vattenpipekaféer i tyska Hanau på onsdagskvällen, enligt uppgifter till Bild. Flera av offren ska ha varit ungdomar.

Tidningen, som citerar en video och ett brev som den misstänkte gärningsmannen lämnat efter sig, skriver att han uttryckte högerradikala åsikter och konspirationsteorier inför dåden, som utreds som terrordåd.

Rathjen hittades själv död i sin lägenhet efter en polisjakt. Där hittades också hans mamma död, säger Hessens inrikesminister Peter Beuth till Reuters.

4 tim
Polisens tekniker i Hanau. KAI PFAFFENBACH / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Utreder främlingsfientligt motiv – ska ha erkänt i brev

Mannen som misstänkts för masskjutningen i Hanau i Tyskland lämnade efter sig ett brev och en video där han erkänner dådet, uppger källor för Bild.

Tidningen, som citerar vad de uppger vara gärningsmannens brev, skriver att han hade högerradikala motiv. På torsdagsmorgonen bekräftade myndigheter att man utreder ett främlingsfientligt motiv och att fallet lämnats över till federala terroråklagare.

Sent på onsdagskvällen utbröt skottlossningar mot två vattenpipekaféer i stadens centrum respektive stadsdelen Kesselstadt. Elva personer har dött, inklusive gärningsmannen.

Idag 07:02
Kriminaltekniker undersöker en av brottsplatserna. Andreas Arnold / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Skyttens mamma hittades död i samma lägenhet

Den andra döda personen som hittades tillsammans med den misstänkta skytten är hans mamma, uppger Hessens inrikesminister Peter Beuth, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Modern hittades ihjälskjuten i gärningsmannens lägenhet, säger ministern, som samtidigt bekräftar uppgifterna om att ett främlingsfientligt motiv utreds. Han bekräftar ännu inte uppgifterna om ett erkännande i ett brev och en video.

Den misstänkte gärningsmannen hade jaktlicens och sköt ihjäl minst nio personer i tyska Hanau på onsdagskvällen.

5 tim
Läs mer om Skjutningarna i Hanau