Illustrationsbild.  Heiko Junge / TT NYHETSBYRÅN
Kärnkraftsdebatten

Ledare: Grönrosa dröm med enbart sol- och vindkraft

Opinion Energipolitik, våld mot kvinnor och svensk läkemedelsförsörjning är några av de ämnen som lyfts på Sveriges lokala ledarsidor i dag. Nedan har Omni samlat fem av dagens mest intressanta ledartexter.

Amanda Broberg: Digitaliseringen i skolan står på svaga grunder

Opinion Effekten av elevdatorer är begränsade men trots detta fortsätter de att delas ut, skriver Amanda Broberg i Barometern. ”Stora belopp av skolpengen fortsätter att spenderas på digitala verktyg som inte har någon positiv påverkan på elevernas kunskaper”, skriver hon.

Joakim Broman: Fossilfrihet före grönrosa drömmar

Opinion Ett elsystem baserat på bara sol och vind är grönrosa drömmar, skriver Joakim Broman i BLT. Han menar att målet om hundra procent förnybar energi bör ersättas med ett mål om fossilfrihet, vilket de tre partiledarna för M, KD och L nyligen gick ut och krävde.

Maria Haldesten: Varberg borde bada i orange ljus varje dag

Opinion Trots all kvinnostyrka var mörkret påtagligt närvarande när Varbergsbor manifesterade mot kvinnovåld, skriver Maria Haldesten i Hallands Nyheter.

”Svensk lagstiftning har förbättrats. Men än finns mycket kvar att göra – än är det långt till verklig kvinnofrid” skriver hon.

Måns Wadensjö: Välkommen till den nya världen

Opinion Stefan Löfvens svar i den kritiserade Agenda-intervjun om våldet var både ärliga och intellektuellt hederliga, skriver Måns Wadensjö i NSD. ”Men i det nya politiska landskapet är den sortens svar inte välkomna: Bara i ett hysteriskt tonläge kan det vara ”en svag prestation” att uttrycka sig rimligt, ärligt och förnuftigt”.

Linda Westerlind: Vad läker en sjuk läkemedelssituation?

Opinion Marknadslösningar och frånvaron av statligt ansvar har lett till en sjuk lägemedelssituation, skriver Linda Westerlind i VF. Hon är kritisk till att det i dag, tio år efter avregleringen, fortfarande inte finns en statlig myndighet som ansvarar för den svenska läkemedelsförsörjningen.

Om lokala ledarsvepet

Opinion Omnis lokala ledarsvep utgår från de svenska lokaltidningarna. Varje dag lyfts fem till sju olika ledartexter. Valet av ledare varierar dagligen.

Toppnyheter

Coronaviruset Semesterresandet
Visby. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Semesterresandet

Resandet minskar något – men turistorter lockar

Resandet inom Sverige minskade med åtta procent mellan vecka 27 och vecka 28 visar data från Telia.

Nedgången kan bero på att fler hunnit ta sig till sina semestermål och gått ner i semesterlunk, skriver TT. Däremot visar siffrorna att resor till populära turistmål som Gotland och Halland har ökat under perioden.

– Det är typiska semesterdestinationer men om man tittar på hur sommaren såg ut 2019 så är det fortfarande lugnare, säger Kristofer Ågren på Telia.

2 tim
Tågresenärer på perrong. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Ett statligt bolag ska inte vara smittspridare

Opinion Att SJ fått för sig att rekommendationerna skulle vara ”mer avslappande på ett x2000 än på en uteservering” får Aftonbladets ledarskribent Lotta Ilona Häyrynen att baxna. Hon menar att ett statligt bolag borde ha bättre koll än så och inte utgöra en smittorisk.

GP:s Håkan Broström varnar på ledarsidan för en växande Swexit-opinion om inte Sverige kan hålla emot utvecklingen mot ett mer federalt EU. I sin ledare tar han upp att det stora gemensamma coronastödet som nu förhandlas har satt ”överstatlighet i blixtbelysning”.

SvD:s ledarsida riktar i stället in sig på virusets påverkan på kriminaliteten och gör en jämförelse mot vårdköerna. Skribenten Maria Rankka menar att i båda fallen fanns problemet där innan men att det förvärrats av pandemin.

5 tim
Arkivbild på ett SJ-tåg. Tor Johnsson / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Näringsdepartementet ska kontakta SJ om trängseln

Näringsdepartementet har fått i uppdrag att ta kontakt med SJ för att låta tågbolaget berätta hur det tänker kring trängsel på tågen. Det säger näringsminister Ibrahim Baylan (S) till TT efter oro kring virusspridning på grund av många människor i vagnarna.

Före månadsskiftet kunde den som bokade biljetter på SJ vara säker på att inte hamna bredvid en okänd person. Någon sådan garanti finns inte längre när SJ nu kör med cirka 75 procents kapacitet.

SJ:s presschef Tobbe Lundell upplever inte att Folkhälsomyndigheten har några problem med upplägget.

– Vi har haft ett antal möten med dem och är alltid beredda att göra förändringar om de skulle ändra sina anvisningar, säger han.

Igår 18:54
Läs mer om Coronaviruset
Stefan Löfven och Pedro Sánchez. ERIK SIMANDER / TT NYHETSBYRÅN
EU:s framtid

Löfven: Håller fast vid Sveriges ståndpunkt om lån

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez är på besök i Sverige för att försöka få Sverige att backa förslaget om EU:s stora coronakrisstöd. Tillsammans med statsminister Stefan Löfven höll han en pressträff på Harpsund.

Löfven säger att han förklarat att ökningen i budgeten kan bli problematisk även om det behövs en återhämtningsfond.

– Vi behöver en sådan men den ska baseras på lån, det är Sveriges ståndpunkt.

Sverige ingår i en formation som kallas frugala fyran. De fyra – Nederländerna, Sverige, Danmark och Österrike – vill att alla de föreslagna 750 miljarder euro i återhämtningsfonden ska ges som lån. Som förslaget ser ut nu är 500 miljarder av stödet bidrag.

5 tim
Angela Merkel och Giuseppe Conte. Tobias Schwarz / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tyskland och Italien skärper tonen mot Sverige

Tysklands förbundskansler Angela Merkel riktar ett varningens finger mot de fyra mer sparsamma länderna i den så kallade frugala fyran: Sverige, Danmark, Nederländerna och Österrike.

Efter ett möte med Italiens ledare Giuseppe Conte i Berlin på fredagen sa Merkel att EU har ”lång väg kvar” innan man kan enas om ett återhämtningspaket för coronakrisen, skriver Politico. Hon öppnade också för att det kan krävas ytterligare ett möte efter helgens toppmöte i Bryssel för att komma i mål med förhandlingarna.

Merkel tycktes rikta sig till de fyra länderna som förespråkar lån framför bidrag när hon sa att hon kan godkänna små förändringar av det avtal som föreslagits, men tänker motarbeta alla försök att riva upp det.

Stödpaketet föreslås vara 750 miljarder euro, eller 8 000 miljarder svenska kronor. Bidragsdelen föreslås utgöra 500 miljarder.

Igår 09:49
Finansminister Magdalena Andersson och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. TT
undefined

Nationalekonomer: Sverige kan inte snåla när det är kris

Opinion Det finns en risk att Sverige och Danmark blir bromsklossar i Europasamarbetet i och med ländernas inställning till EU:s nya långtidsbudget. I stället måste länderna vara konstruktiva, skriver fem nationalekonomer på SvD Debatt.

Länderna utgör, tillsammans med Nederländerna och Österrike, EU:s mest sparsamma kvartett i samtalen. De förespråkar lån framför bidrag.

”Denna historiskt djupa ekonomiska kris är inte rätt tillfälle att vara snål. Frågan om lån eller bidrag är dessutom av liten ekonomisk betydelse för skattebetalarna i Sverige och Danmark”, skriver de.

Efter krisen och inte just nu, fortsätter de, är det läge att ställa krav på medlemsländerna om ordning och reda i statsfinanserna.

Igår 20:02
Läs mer om EU:s framtid