Arkivbild.  Michael Probst / TT / NTB Scanpix
Eurons framtid

Lega-toppen: Italien lämnar euron – förr eller senare

Italien kommer vid något tillfälle att lämna eurosamarbetet. Det spår Claudio Borghi, ekonomisk-politisk talesperson för främlingsfientliga regeringspartiet Lega, i en intervju med Corriere della Sera.
Samtidigt riktar han en känga mot tyske Bundesbank-chefen Jens Weidmann, som ryktas ligga bäst till att ta över som ordförande för Europeiska centralbanken efter Mario Draghi.
– Weidmann skulle inte vara ett bra val för Italien, säger Borghi till Reuters och menar att tysken är alltför restriktiv i sin syn på penningpolitiken.

Toppnyheter

Valet 2018 Valrörelsen
Isabella Lövin. Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

Isabella Lövin: ”Ingen hemlighet att vi övervägde att lämna regeringen”

Just nu ställs Isabella Lövin mot väggen av Ekots Monica Saarinen och Daniel Alling. MP-språkröret vill ha ”ett mittenfält” i politiken som står upp för humanism.
– Blockpolitiken lever inte längre, säger Isabella Lövin.
Kan C och MP mötas i klimatpolitiken?
– Vi har gemensam syn på många områden, som EU-medlemskap, säger hon.
Vad har regeringsmakten kostat?
– Ibland är det väldigt tuffa diskussioner. Vår bedömning är att det skulle ha blivit en mycket tuffare och sämre migrationsöverenskommelse utan oss. Vi valde att ta ansvar, säger Lövin.
– Det är ingen hemlighet att vi diskuterade att lämna regeringen.
Nästa ämne är klimatet. Miljöpartiet vill satsa på höghastighetståg, säger Lövin.
– Vi kommer inte vilja resa mindre eller sluta resa utomlands.
Lövin betonar att MP:s största och viktigaste vallöftet var att införa en klimatlag – och att det är gjort.
– Vi kan inte ha det här kortsiktiga perspektivet längre.
Tidigare ämnen som diskuterats är gymnasielagen och lagrådets kritik.

22 min
Valet 2018 Valrörelsen

Ebba Busch Thor: ”Fick inte igenom alla våra löften”

Kärnkraften, klimatet, migration, böneutrop och familjepolitik var några av ämnena i SVT:s partiledarutfrågning där Ebba Busch Thor (KD) var först ut.
I äldrepolitiska frågor pressades KD-ledaren på varför partiet inte gjorde mer under sin tid vid makten. KD vill se en garanti för personer över 85 år om anpassat boende, ett löfte som KD den gången inte gjorde verklighet av.
– Vi levererade högst andel av våra löften. Vi är ett parti av fyra i en alliansregering. Vi är de äldres röst men vi fick inte igenom alla våra löften, säger hon.
Familjepolitiken tog också stort utrymme i utfrågningen. Busch Thor försvarade att man vill ta bort de så kallade ”pappamånaderna”. Politiker ska inte styra hur familjer lägger upp sin tid, sa hon och hävdade att det finns mer flexibla lösningar.
När det gäller böneutrop från moskéer har KD-ledaren tidigare tagit ställning mot sådana.
– Att folk ska sitta i sin trädgård eller vara i sitt vardagsrum och höra ”Allahu Akbar” utropat, det tycker jag inte är rätt, sa hon.

Igår 18:32
SVT
Valet 2018 Valrörelsen

”Utsläppsfri kärnkraft är bättre än tysk kolkraft”

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor pressades omedelbart i SVT:s partiledarutfrågning på varför klimatfrågan inte finns med i partiets valmanifest.
– Vi går till val på att säkerställa att välfärden fungerar, sjukvården har varit det enskilt största misslyckandet under den här mandatperioden, sa Busch Thor.
KD-ledaren lovade en ”fortsatt offensiv klimatomställning” men angav inte vilka miljöskatter som skulle kunna bli aktuella att höja.
Busch Thor sa också att hon är orolig över att kärnkraftsreaktorer läggs ner.
– Kärnkraften är utsläppsfri. Jag ser hellre att vi använder den och får ner utsläppen än att vi importerar smutsig kolkraft från Tyskland, för det är vad regeringens politik leder till.
Hennes uttalanden om kärnkraften har i veckan väckt uppmärksamhet inom det egna partiet och KD-ledaren har betonat att hon står bakom den energiöverenskommelse med regeringen som gäller.

Igår 18:23
Läs mer om Valet 2018
Utbrunna bilar på parkeringen vid Frölunda torg. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bilbränderna i Västsverige

Kriminellt nätverk kopplas samman med bilbränderna

Polisen misstänker att en grupp unga kriminella med kopplingar till ett inflytelserikt kriminellt nätverk ligger bakom de omfattande bilbränderna i Göteborg, skriver Expressen.
Både den 18-åring som under torsdagen begärdes häktad och den 20-åring som greps i Turkiet strax efter bränderna beskrivs som ”lokala kriminella springpojkar” till nätverket. Vid gripandet i Turkiet fanns dessutom ytterligare tre personer på flyget som polisen fattade intresse för: en släkting till 20-åringen och två män knutna till nätverket. Dessa personer är dock inte frihetsberövade.

1 tim
Jan Björklund, Anna Johansson, Rossana Dinamarca. SVT
Bilbränderna i Västsverige

Dinamarca: ”Jävligt trött på klassamhället som vi har”

Bilbränderna i Västsverige är fullständigt oacceptabla, säger Anna Johansson, ordförande för S i Göteborg och riksdagsledamot, i SVT Opinion.
– Vi har nog misslyckats med det som alla närområden har misslyckats med. Det handlar om jobben [...] Det handlar om att ge alternativ till ungdomar, säger hon.
Samtidigt pekar Johansson på att brottsligheten i Göteborg gått ner de senaste åren.
L-ledaren Jan Björklund säger att det inte räcker med fler poliser och hårdare straff. Han pekar på de dåliga skolresultaten och säger att 25 procent i Göteborg går ur nian med underkänt.
– Det är i huvudsak ur den gruppen där brottslingar rekryteras.
Den tidigare V-politikern Rossana Dinamarca menar att politiker erbjuder populistiska lösningar.
– Jag är jävligt trött på klassamhället vi har för det är det som har fött detta, säger hon.

Igår 20:12
Moderata valaffischer Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Bilbränderna i Västsverige

Moderaterna köper Google-annonser på ”bilbränder”

Den som googlar på ordet ”bilbränder” får upp annonser för Moderaterna, rapporterar Aftonbladet. Partiet har nämligen köpt annonser via sökordet.
– Tyvärr är bilbränder högst aktuella frågor. Vi har politik som rör det och som vi vill nå ut med, säger partiets kommunikationschef Hampus Knutsson.
Han berättar vidare att partiet exempelvis också köpt annonser via sökorden ”klimatförändringar”, ”skogsbränder” och ”inkomstdeklaration”.

Igår 20:53
Läs mer om Bilbränderna i Västsverige
Valet 2018 Svenskt mottagande
Isabella Lövin. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Svenskt mottagande

MP-språkröret: Det är en klok flyktingpolitik

MP-språkröret Isabella Lövin säger i Ekots partiledarutfrågning att hon inte hade förutsett osäkerheten som gymnasielagen innebar. Men hon betonar samtidigt att exempelvis familjeåterförening står för en klok och mänsklig flyktingpolitik.
– För det första så har ju den här lagen majoritet i Sveriges riksdag. Jag hade inte förutsett att det skulle bli så här, säger Lövin.
Hon betonar att de ungdomarna som kom 2015 inte fick sin prövning i tid och att både Norge och Tyskland har infört liknande lagar.
Vill MP gå tillbaka till familjeåterförening och till läget som var före den tillfälliga asyllagen infördes?
– En ensam flyktingmamma ska ha rätt att återförenas med sin familj. Det här är en klok och mänsklig flyktingpolitik, säger Lövin.
Hon beskriver särskilt ömmande skäl som en viktig ventil.

17 min
Migrationsverket. Adam Wrafter/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Flyktingsituationen Svenskt mottagande

Migrationsverket slår fast: Gymnasielagen är okej

I väntan på att Migrationsöverdomstolen ska fälla det slutgiltiga avgörandet gällande den omdiskuterade gymnasielagen, konstaterar Migrationsverket i ett nytt yttrande att lagen går att tillämpa. Det rapporterar Ekot.
Lagen syftar till att ge cirka 9 000 unga ensamkommande en ny chans att söka asyl, och har fått kritik bland annat för det sänkta kravet på att styrka sin identitet. Migrationsverket har själva tidigare påpekat för regeringen att de flesta ungdomar som söker asyl saknar id-handlingar, varpå regeringen beslutade sig för att sänka de kraven.

Igår 11:52
Läs mer om Valet 2018
Valet 2018 Valrörelsen i Malmö/Lund
Margot Wallström (S), området Herrgården i Rosengård, Mattias Karlsson (SD). TT.
Valet 2018 Valrörelsen i Malmö/Lund

Toppolitiker i Rosengårds svar på Almedalsveckan

På lördag inleds Rosengårds motsvarighet till politikfestivalen Almedalen – Malmedalen. Samtliga riksdagspartier samt Feministiskt initiativ deltar, och på talarlistan finns både lokala partiföreträdare och större namn som Margot Wallström (S) och Mattias Karlsson (SD), skriver TT.
Målet med den nio dagar långa festivalen är att öka valdeltagandet bland invånarna i de områden i Malmö där få vanligtvis röstar.
– Men vi vill också visa politikerna att man inte bara behöver komma hit här och knäppa en bild, man kan komma hit och hänga med folket, säger festivalgeneralen Christian Glasnovic.

32 min
Rosengård. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen i Malmö/Lund

Egen politikervecka ska få Rosengårdsborna att rösta

För att få fler väljare att gå till valurnorna kommer Rosengård i Malmö att få en egen politikervecka – Malmedalen, rapporterar SVT Skåne. Under nio dagar med start på lördag kommer det hållas debatter och seminarier i ett 40-tal tält.
Samtliga partier kommer att närvara och precis som under Almedalsveckan kommer varje parti att få sin egen dag.
Flera av arrangörerna har själva aldrig röstat tidigare.
– Jag har aldrig fått kunskapen och lärdomen vad det innebär, vad olika partier vill leverera. Nu ska jag som aldrig röstat få andra att rösta med mig, säger Olla Sakban, en av arrangörerna.

Igår 20:15
Läs mer om Valet 2018
Daniel DiNardo. Arkivbild. Patrick Semansky / TT / NTB Scanpix
Övergreppen i katolska kyrkan

Amerikanska biskopar: ”Det är en moralkatastrof”

Kardinal Daniel DiNardo, ledare för den katolska kyrkans biskopar i USA, säger att de nya avslöjandena om sexövergrepp mot barn inom kyrkan är ”en moralkatastrof”, rapporterar Washington Post.
Han säger också att han uppmanar till vidare granskning av Washingtons tidigare ärkebiskop som fått motta anklagelser om övergrepp, men försvarar även de präster som inte gjort sig skyldiga till några brott.
– En del av den här katastrofen är också att de många trofasta präster som strävar efter helighet och integritet fläckas ner av det här misslyckandet, säger DiNardo.

Igår 22:38
Påve Franciskus. Alessandra Tarantino / TT / NTB Scanpix
Övergreppen i katolska kyrkan

Påven bryter tystnaden: Känner ”skam och sorg”

Påve Franciskus uttalar sig nu om de nya anklagelserna mot katolska präster i USA som uppges ha begått sexövergrepp mot barn i delstaten Pennsylvania, rapporterar AFP.
”Offren ska veta att påven är på deras sida”, skriver Vatikanen i ett uttalande.
Påven har fått utstå mycket kritik för att inte ha bemött de nya uppgifterna som presenterades av en jury i USA tidigare i veckan.
Enligt Reuters uttrycker påven ”skam och sorg”.

Igår 20:08
Påve Franciskus.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Övergreppen i katolska kyrkan

Vatikanen vill inte uttala sig om sexuella övergreppen

Vatikanen väljer fortfarande att inte kommentera om de ens tagit del av den rapport där över 300 katolska präster anklagas för sexuella övergrepp på tusentals barn i delstaten Pennsylvania i USA, rapporterar CNN.
– Vi har inga kommentarer i nuläget, sa Paloma Ovejero, chef för Vatikanens presskontor, i går.
Pressen ökar på påve Franciskus att kommentera avslöjandena.
– Tystnaden från Vatikanen är besvärande. Påven måste nödvändigtvis inte uttala sig innan han satt sig in i situationen, men någon från Vatikanen borde säga något, säger Massimo Faggioli, professor i teologi på Villanovauniversitetet i Pennsylvania enligt DN.

Igår 07:09
Läs mer om Övergreppen i katolska kyrkan

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Den nedgångna egendomen i Taos County där barnen hittades. Morgan Lee / TT NYHETSBYRÅN
Fritagna barnen i New Mexico

Åklagare: Treåriga pojken dödades vid en ritual

Den treåriga pojke som hittades död efter att elva vanvårdade barn räddades i New Mexico dödades vid någon typ av ritual. Det säger åklagaren i målet.
Pojken ska ha kidnappats av sin pappa flera månader tidigare. Det var kidnappningsärendet som ledde polisen till resten av barnen på den nedgångna egendomen i Taos County.
De andra barnen säger sig ha fått höra att pojken skulle återuppstå och då peka ut terrormål. Ritualerna var till för att ”driva ut demonerna” ur pojken och få honom att ”återuppstå som Jesus” för att peka ut myndigheter som skulle attackeras, säger åklagaren enligt Reuters.
Två män och tre kvinnor har gripits efter tillslaget för två veckor sedan. Deras försvarsadvokater menar att åklagarna har försökt använda de anklagades muslimska tro mot dem.
– Om de här personerna var vita och kristna skulle ingen blinka över idén om att tro kan läka eller att be över en kropp, sa försvararen Thomas Clark.

14 aug
Platsen där barnen hittades. Karl Brennan / TT / NTB Scanpix
Fritagna barnen i New Mexico

Domare släppte gripna mot borgen – dödshotades

En amerikansk domare har beslutat att mot borgen släppa fem av de misstänkta i fallet med barnen som hittades i en husvagn i New Mexico, rapporterar AFP. Nu har domaren fått ta emot flera dödshot.
– En inringare sa att hon önskade att någon skulle komma och slå sönder domarens huvud, säger domstolens talesperson Barry Massey.
Grunden till domarens beslut var att hon menar att åklagare har misslyckats med att lägga fram bevis som styrker att de misstänkta utgör ett hot.

15 aug
Läs mer om Fritagna barnen i New Mexico
Malpass och Wang.  TT
Frihandelns framtid

De ska överbrygga avgrunden mellan Kina och USA

Kinas regering meddelade under torsdagen att handelssändebudet Wang Shouwen bjudits till Washington i slutet av augusti. Där ska han träffa David Malpass, högt uppsatt på USA:s finansdepartement.
Deras uppgift är att skaka liv i handelssamtalen mellan jätteekonomierna som föll i hopp tidigare i somras och som har ersatts av utspel om strafftullar från båda sidor.
IHS Markits ekonom Rajiv Biswas säger till Bloomberg att tuffa förhandlingar väntar.
– Även om återupptagandet av handelssamtalen är en god nyhet är det sannolikt att processen för att få till stånd ett handelsavtal blir utdragen. Under tiden kommer handelskriget antagligen eskalera ytterligare i takt med att nya tullar träder i kraft, säger han.
De senaste kända direkta samtalen var mellan USA:s handelsminister Wilbur Ross och Kinas vice premiärminister Liu He i Peking i juni.

9 min
Edgard Garrido / TT NYHETSBYRÅN
Frihandelns framtid

Trump: Inget Nafta-avtal om det inte är rättvist

USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer säger att han hoppas och tror på ett genombrott i samtalen om frihandelsavtalet Nafta de närmaste dagarna. Det skriver Reuters inför att samtalen mellan USA och Mexiko återupptas senare i dag.
Samtidigt säger president Donald Trump att han inte har bråttom att nå något avtal och tillägger att Lighthizer får lämna samtalen om han måste.
– Antingen har vi ett för oss rättvist Nafta-avtal eller inget avtal alls, säger Trump enligt nyhetsbyrån.

10 min
Larry Kudlow talar med reportar på torsdagen.  KEVIN LAMARQUE / TT NYHETSBYRÅN
Frihandelns framtid

USA bekräftar: Planerar nya handelssamtal med Kina

USA:s president Donald Trumps ekonomiske rådgivare Larry Kudlow bekräftar nu att man planerar nya handelssamtal med Kina. Det rapporterar CNBC.
Enligt Kudlow ska kinesiska och amerikanska handelsrepresentanter mötas för att försöka ”reda ut sina handelsolikheter” senare denna månad. Källor till CNBC uppger att samtalen kommer ske 22–23 augusti.
– Vi får se vad som sker. Ibland kan samtal ge bättre resultat än väntat, säger Kudlow enligt nyhetskanalen.
De senaste kända direkta samtalen mellan länderna var mellan USA:s handelsminister Wilbur Ross och Kinas vice premiärminister Liu He i Peking i juni.

Igår 18:30
Läs mer om Frihandelns framtid