Grøtt, Vegard / TT NYHETSBYRÅN
Nya norska regeringen

Listhaug gör comeback i norska regeringen

Norges tidigare justitieministern Sylvi Listhaug från Fremskrittspartiet gör comeback i regeringen. I dag presenterades hon som ny äldre- och folkhälsominister.

Listhaug lämnade sin post för ett drygt år sedan efter ett kritiserat Facebook-inlägg där hon anklagade socialdemokratiska Arbeiderpartiet för att bry sig mer om terrorister än om norska medborgares säkerhet.

Toppnyheter

Trumps USA Rysslandsutredningen
Donald Trump/Robert Mueller. TT
Trumps USA Rysslandsutredningen

Trump till hård attack: ”Mueller har begått brott”

USA:s president Donald Trump går till hårt angrepp mot den särskilde utredaren i Rysslandsutredningen, Robert Mueller, och anklagar honom för att ha begått brott.

I en intervju med Fox Business Network säger presidenten, utan att lägga fram bevis, att Mueller på ett illegalt sätt förstört FBI-kommunikation såsom textmeddelanden och mejl.

– De är borta. Och det är illegalt. Det är ett brott, säger Trump.

Attacken kommer efter att Mueller gått med på att frågas ut inför representanthusets underrättelseutskott, där Demokraterna är i majoritet.

2 tim
Robert Mueller  MANDEL NGAN / AFP
undefined

Tystlåtna Robert Mueller ska nu vittna i kongressen

Den särskilda utredaren i Rysslandsutredningen om USA:s president Donald Trumps kampanj ska vittna offentligt i kongressen 17 juli, rapporterar flera medier.

Demokraterna i representanthuset har i två månaders tid förhandlat med utredaren Robert Mueller för att han ska vittna. Mueller har varit tystlåten både under sitt arbete och efter att rapporten presenterades. Nu ska han svara på frågor i öppna utfrågningar i både justitieutskottet och i underrättelseutskottet.

– Vi här glada att amerikanska folket ska få höra direkt från Mueller. Vår nationella säkerhet är hotad och det amerikanska folket förtjänar svar, sa Demokraternas ledare i representanthuset Nancy Pelosi.

Idag 03:38
Läs mer om Trumps USA
Två personer sköts ihjäl i danska Herlev. Mathias Øgendal / TT NYHETSBYRÅN
Dödsskjutningen i Herlev

Uppgifter: Gängledare sköts till döds i Köpenhamn

En av de två personerna som sköts ihjäl i Herlev utanför Köpenhamn var en svensk gängledare, enligt uppgifter till Expressen.

Sedan tidigare har dansk polis gått ut med att inledande uppgifter pekar på att offren var två unga svenska män. Den svenskregisterade bil de satt i sköts ett tiotal gånger med pistol och automatvapen.

Mycket talar för att det är kopplingar till Stockholm och Rinkeby men identiteter är inte 100 procent fastställda och därför väljer vi att inte kommentera. Det är dessutom en pågående utredning i Danmark, säger Stephan Kiernan, chef för polisens insatsgrupp ”Team 2022”, till Expressen.

Ett anonymt vittne till händelsen som Ekstrabladet talat med säger att det fanns en tredje man som klarade sig undan oskadd.

Bilder som Aftonbladet tagit del av visar förloppet och hur dubbelmordet genomförs under loppet av några sekunder.

4 tim
Stora avspärrningar på platsen. Mathias Øgendal / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Två döda efter skjutning mot svensk bil i Danmark

Två personer har dött efter en skottlossning i Herlev utanför den danska huvudstaden Köpenhamn, skriver TT. På bilder från brottsplatsen syns en bil med skotthål i motorhuven och svenska registreringsskyltar.

Den danska polisen säger till Aftonbladet att offren ännu inte är identifierade.

Enligt polisen har en person gripits efter händelsen.

Aftonbladet skriver att bilen hör hemma Malmö. Polisen där säger att man känner till ärendet men inte vill kommentera det ytterligare.

Idag 03:14
Läs mer om Dödsskjutningen i Herlev
Nationella bombskyddet vid platsen där sprängningen skedde. Pontus Stenberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Explosionen i Örebro

Misstänkt man hittades livlös vid strippklubben

Den man i 50-årsåldern som anhållits misstänkt för sprängningen på en strippklubb i Örebro ska ha hittats skadad och livlös i närheten av klubben, skriver Aftonbladet. Bredvid mannen ska det också ha legat två väskor med en pistolattrapp.

Mannen är skäligen misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse, vilket är den lägre misstankegraden. Polisen tror att sprängattentatet handlar om en uppgörelse i den kriminella världen.

1 tim
Nationella bombskyddet på platsen Pontus Stenberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ytterligare sprängladdning eftersöks i Örebro

Polisen i Örebro undersöker om det finns någon ytterligare sprängladdning kvar efter nattens explosion och efterföljande brand på en nattklubb i ett industriområde, rapporterar NA. Enligt polisens presstalesperson Tommy Lindh undersöker nationella bombskyddet vilken sprängladdning det kan ha varit fråga om och var den var placerad.

– Sedan har de givetvis en uppgift att undersöka att ingen ytterligare sprängladdning finns på plats som kanske inte detonerat än, säger han till tidningen.

Ett stort område spärrades av efter nattens explosion. Polisen har inte fått in några rapporter om skadade.

Idag 06:48
Läs mer om Explosionen i Örebro
Familjen Hagens advokat Svein Holden. Arkivbild. Terje Pedersen/NTB scanpix / TT / TT NYHETSBYRÅN
Försvunna miljardärsfrun i Norge

Familjens advokat om nya teorin: ”Håller inte med”

Familjen Hagens advokat, Svein Holden säger att familjen informerats om polisens nya huvudspår: att den norska miljardärsfrun Anne-Elisabeth Hagen mest troligt har dödats, rapporterar norska Dagbladet. Man arbetar också efter teorin att kidnappningen kan ha varit iscensatt.

– Den uppfattningen delar inte jag. Jag menar att det är en kidnappning som utvecklat sig till att bli ett mord, säger Holden enligt tidningen.

2 tim
Anne-Elisabeth Falkevik Hagen/Familjens hem.  TT
undefined

Polisens nya teori: Miljardärsfrun dödades

Polisen tror inte längre att den norska miljardärfrun Anne-Elisabeth Hagen har kidnappats utan att hon har dödats, rapporterar norska medier. Det framgår av en presskonferens som polisen höll på onsdagseftermiddagen.

– Vi tror fortsatt att hon har utsatts för ett allvarligt brott, men vi anser att det är mindre troligt att hon förts bort på grund av ett ekonomiskt motiv, säger Tommy Brøske vid polisen under presskonferensen.

Polisen arbetar bland annat utifrån teorin att kidnappningen är iscensatt. Man utesluter dock ännu inte att hon kan ha blivit bortförd.

Idag 10:40
Hagens bostad Poppe, Cornelius / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Polisen utlovar nyheter om försvunna miljardärsfrun

Polisen i Norge har kallat till en presskonferens under torsdagen med anledning av fallet med Anne-Elisabeth Falkevik Hagen som varit försvunnen i snart åtta månader, skriver Dagbladet.

I ett pressmeddelande skriver polisen att man kommer att ge senaste nytt kring några centrala frågor i utredningen.

”Vi ska ge en statusuppdatering och prata om saker vi tidigare inte har pratat om”, skriver polisen.

Anne-Elisabeth Falkevik Hagen är gift med en av Norges rikaste män. Hon försvann från sitt hem i oktober och misstänks ha blivit kidnappad.

Igår 14:26
Läs mer om Försvunna miljardärsfrun i Norge