Hem
Illustrationsbilder. (Shutterstock)

Livet i molnet gör jorden till “larvstadium för omogna”

Han är 100 procent säker på att lyckas. Men det är ingen busenkel uppgift den ryska miljardären Dmitry Itskov har gett sig själv.

– Under de kommande 30 åren ska jag se till att alla kan leva för alltid, sa han till BBC för fem år sedan.

Personerna som jagar eviga liv
kan delas upp i två grupper: de som vill förbättra kroppen och de som vill att medvetandet lever vidare i en avatar. Dmitry Itskov tillhör den senare grupperingen, med sitt projekt “2045-initiativet”.

Forskare försöker nu kartlägga hjärnans hundratals miljarder neuroner och hur de är sammankopplade, enligt New Yorker. Det är precis lika svårt som det låter. För att förstå hur en hjärna är uppbyggd i detalj måste man i dag öppna den efter döden. Och även om hela hjärnan kan kopieras är frågan om exempelvis minne, känslor och medvetande hänger med.

– Vi måste ha olika sätt att kopiera våra hjärnor, men vi vet ännu inte hur vi kan göra det, säger forskaren Hiroshi Ishiguro till Cnet.

En kittlande fråga är
vad det skulle innebära om visionärerna faktiskt uppnår evigt liv i det digitala datormolnet. I The Guardian skriver Michael SA Graziano, professor i psykologi och neurovetenskap vid Princetonuniversitetet, att det skulle devalvera livet på jorden.

En entreprenör som Steve Jobs skulle styra sitt företag även efter döden, som en distansarbetare från andra sidan. Graziano menar att maktbalansen på så sätt snabbt skulle skifta till eftervärldens favör, i och med att kunskapen och rutinen skulle hamna i molnet. Jordelivet skulle bli “ett slags larvstadium för omogna”, medan livet verkligen börjar efter döden.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen