Flicka i klassrum. Arkivbild. JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN
Opinion

Livets Ord: Fördomsfull beskrivning av våra skolor

Bilden som målas upp av kristna friskolor är inte sann, skriver företrädare för Livets Ord på SvD:s debattsida. Texten är en replik på en debattartikel med rubriken ”Stäng de religiösa friskolorna” från i fredags. Där skriver tre företrädare för Liberala Kvinnor bland annat om kristna Andreasgymnasiet i Stockholm som prickats av Skolinspektionen efter att ha lärt ut att homosexualitet är en synd.
Men bilden som ges av de kristna skolorna är fördomsfull och felaktig, menar Livets ord-företrädarna. Kristna skolor är kända för att hjälpa elever med utmaningar och för att ha få problem med mobbning, menar skribenterna och lyfter fram den gyllene regeln ”allt vad ni vill att människor ska göra mot er ska ni göra mot dem” som genomsyrande i verksamheten.
Tvärtom är de liberala kvinnornas inställning ett problem, enligt Livets ord-debattörerna: att de ”verkar vilja tvinga på alla skolor en sekulär värdegrund”.

Debattörerna

Magnus Westergård, skolchef för Livets Ords Kristna Skolor och Romain Douib, ordförande för Livets Ords Kristna Skolor.

Läs också

Toppnyheter

Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
FN-mötet i Skåne

FN-ambassadör: Ryssland med på nya krafttag

Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog har hållit en pressträff om FN-mötet på Backåkra i Skåne och kallar mötet för givande. Länderna har enligt Skoog ”börjat prata med varandra igen” och har kunnat enas om tre prioriterade frågor för det fortsatta arbetet för det krigshärjade Syrien:
– Att på allvar komma tillbaka till en politisk lösning, att arbeta under FN-ledd process.
– Att göra mycket mer angående den humanitära situationen. Inklusive resolutionen som Sverige och Kuwait tidigare lagt fram och som accepterades i februari.
– Att lösa frågan kring kemiska vapen. Vi kommer jobba hårt de kommande dagarna och veckorna för att komma överens om en vettig mekanism för att ta reda på om de här vapnen finns och vem som i sådana fall bär ansvaret, säger han.
Samtalen har haft en perfekt tajmning, säger Skoog.
– Det har varit nyttigt att sitta ner i en annan atmosfär för att reflektera över vårt gemensamma ansvar, säger Skoog och tillägger:
– När vi kommer tillbaka till New York ska vi ta nya krafttag om Syrien. Generalsekreteraren kommer att kunna ta en del ansvar där. Ryssland är också med på det.

16 min
Margot Wallström/Stefan Löfven. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
FN-mötet i Skåne

”FN bör begränsa användandet av veto”

Vetoanvändningen i FN bör begränsas, säger utrikesminister Margot Wallström (S) till Aftonbladet. Hon menar att ett medlemsland inte ska kunna stoppa beslut i vissa frågor.
– Det ska inte vara möjligt i situationer som kan gälla folkmord eller grova folkrättsbrott, säger hon till tidningen och tillägger att det ”inte fungerar som det ska”.
Utspelet kommer efter att Ryssland under en kort period lagt in hela tolv veton i frågor som rör Syrienkriget.

Igår 16:25
Nikki Haleys twitterinlägg och Stefan Löfven och Margot Wallström.
FN-mötet i Skåne

Nikki Haley efter FN-mötet: ”Bra möte med Loften!”

Nikki Haley är nöjd med FN:s säkerhetsråd och generalsekreterarens årliga arbetsmöte i dag som hölls i Dag Hammarskjölds gård i skånska Backåkra:
”Bra möte med Sveriges statsminister Stefan Loften och utrikesminister Margot Wallström. Diskussioner om Nordkorea, Syrien och handel. Vår relation med våra svenska vänner är stark och växer!” twittrar USA:s FN-ambassadör efter mötet.
Stefan Löfven (som han egentligen stavar sitt namn) sa tidigare under dagen att Sverige framhållit vikten av att stoppa kriget i Syrien under mötet.
– Syrien går in på sitt åttonde år av krig och nu är det dags att se till att få stopp på eländet, sa statsministern på en presskonferens efter lunchen.

Igår 16:53
Läs mer om FN-mötet i Skåne
Helg Långläsning
Illustrationsbild.  JONATHAN HAYWARD / TT / NTB Scanpix
Helg Långläsning

Vad hände med 30-årige miljonären Chris Smith?

Chris Smith hade alltid drömt om att lägga vardagslivet bakom sig och leva ett mer meningsfullt och spännande liv. Så när han som 30-åring mejlade sin familj och sa att han hyrt en jakt och tänkte resa genom Sydamerika tillsammans med sin flickvän kom det inte som någon chock.
Chris, som tidigare varit professionell wakeboard-åkare, hade precis tjänat en miljon dollar på att sälja sitt reklambolag och de första mejlen från resan var glädjefyllda. Han skrev om sina resor i Peru och Chile och berättade sedan att han rest vidare till Egypten och Marocko. I ett sista mejl skrev han att han varit i Rwanda och Kongo, men sedan blev det tyst.
Familjen anmälde honom försvunnen, men svaret de fick från myndigheterna var inte vad de väntat sig: ”Det går inte att bekräfta att Chris lämnat USA”.
Läs mer om familjens jakt på svar i texten nedan.

43 min
Ilustrationsbild. Andy Wong / TT / NTB Scanpix
Helg Långläsning

70 miljoner fler män än kvinnor – det här händer

Aldrig tidigare i mänsklighetens historia har något liknande hänt: Att det finns så många fler män än kvinnor i världen, skriver Washington Post i ett längre reportage. Totalt finns 70 miljoner fler män än kvinnor i bara Kina och Indien – vilket är en följd av kulturella preferenser, politik och medicinsk teknik.
Och konsekvenserna är alarmerande: allt fler unga män är ensamma, arbetsmarknaden blir obalanserad och dessutom ökar antalet våldsbrott och fall av människohandel då unga kvinnor kidnappas och säljs. Dessutom tvingas fler kvinnor till prostitution.
– I framtiden kommer det finnas miljoner män som inte kan gifta sig och det kan utgöra en stor risk för samhället, varnar Li Shuzhuo, en ledande demograf vid Jiaotong University.
Läs hela texten i länken nedan.

Idag 04:15
 Derek Mylan.  Ramsey County sheriff
Helg Långläsning

Kvinnorna fick ”perfekta mannen” i fängelse

Året var 2006 och 45-åriga Missi Brandt hade precis hittat lite stabilitet i vardagen efter en stormig skilsmässa och alkoholmissbruk. Hon bodde i Minnesota, tillsammans med sina tonårsdöttrar, och var redo att inleda en ny seriös relation. På dejtingsajten OurTime.com träffade hon Richie Peterson, och föll för honom direkt. Han var anställd i den amerikanska flottan, hade tjänstgjort i Afghanistan och höll på att slutföra sin utbildning i statsvetenskap. Till en början var relationen perfekt, men efter ett par månader började Missi Brandt få en dålig magkänsla. Hon snokade runt bland hans saker, och hittade ett id-kort som avslöjade att hennes pojkvän inte alls hette Richie Peterson. När hon googlade på hans riktiga namn, Derek Mylan, kom flera varningar upp om att han var en professionell bedragare som lurat kvinnor, banker och försäkringsbolag på stora summor pengar.
Missi Brandt lyckades komma i kontakt med andra kvinnor som också blivit lurade av den ”perfekta mannen”, och tillsammans gjorde de upp en plan för hur de skulle stoppa mannen en gång för alla.
Läs texten i länken nedan.

Idag 04:17
Läs mer om Långläsning
Tim ”Avicii” Bergling. ATTILA KISBENEDEK / AFP
Tim ”Avicii” Bergling 1989-2018

Ny dokumentär: Aviciis musik är vår uppväxt

I en ny radiodokumentär från P3 beskrivs hur dj-stjärnan Tim ”Avicii” Bergling lämnar ett stort tomrum efter sig. De har bland annat träffat ett gäng killar födda 1995 som berättar om sorgen efter artistens död:
– Hans musik är vår uppväxt. Det är våra fester, det är vår gymnasietid. Han uppfann en helt egen genre. Ingen kändis som har dött har tagit på mig lika hårt trots att jag inte har någon personlig relation till Avicii, det är sjukt sorgligt. Han är min uppväxt, vila i frid.

43 min
Tim ”Avicii” Bergling. Max Martin. TT
Tim ”Avicii” Bergling 1989-2018

Max Martin i tyst minut för Avicii vid innebandymatch

Den legendariska låtskrivaren Max Martin deltog i en tyst minut för sin kollega Tim ”Avicii” Bergling under en vänskapsmatch i innebandy mellan ett svenskt och ett finskt kändislag, skriver Aftonbladet. Ytterligare ett antal svenska kompositörer var med vid den tysta minuten som hölls i Los Angeles.
Minnesstunden arrangerades av svenska handelskammaren och det finländska konsulatet vid det finska residenset i Bel Air.
– Avicii jobbade mycket i Los Angeles och några av de som är här kände honom. Låt oss tillsammans hylla honom och skicka ut några fina tankar i världen – till Tim Bergling, sa den svenska handelskammarens ordförande, Gudrun Giddings, innan matchen, enligt Aftonbladet.

4 tim
Tim ”Avicii” Bergling. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tim ”Avicii” Bergling 1989-2018

Aviciis okända album är ”hans bästa på flera år”

Tim ”Avicii” Bergling arbetade med ny musik och bara två dagar innan han hittades död hade han pratat med skivbolagschefen Neil Jacobson. I en exklusiv intervju med Variety berättar Jacobson, chef för skivbolaget Geffen, att Aviciis album var färdigt – och ”hans bästa musik på flera år”.
– Han var så inspirerad. Så peppad. Vi hade just haft en månad med intensiva sessioner – vi var faktiskt tvungna att sätta sluttider för våra sessioner eftersom Tim annars kunde jobba 16 timmar i sträck, det var naturligt för honom.
Bergling hittades död i Oman på fredagen. Han blev 28 år.

Igår 21:17
Läs mer om Tim ”Avicii” Bergling 1989-2018
Jimmie Ericsson i slagsmål med Andy Miele tidigare i finalserien. Arkivbild. Mikael Fritzon/TT / TT NYHETSBYRÅN
SHL 17/18

Skellefteå har inte gett upp guldet: Vi har chansen

I dag kan Växjö Lakers säkra SM-guldet i ishockey. Smålänningarna leder med 3–0 i matcher inför match fyra i Skellefteå i dag.
Det har aldrig tidigare hänt att ett lag vänt 0–3 i en matchserie till seger i en SM-final. Men Skellefteås Jimmie Ericsson har inte gett upp hoppet.
– Man skulle förmodligen må ännu bättre om man ledde med 3–0, men men mår ändå bra med tanke på att man spelar final. Alla andra lag har slutat spela, det är bara två kvar, och vi har fortfarande chans att vinna, säger han till Hockeynews.

2 tim
Läs mer om SHL 17/18
Valet 2018 Svenskt mottagande
Lars Leijonborg. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Svenskt mottagande

Lars Leijonborg om asylrätten: Enormt hyckleri

Den tidigare folkpartiledaren Lars Leijonborg angriper dagens migrationspolitik i DN:s intervjupodd. Han kritiserar regeringen för att ägna sig åt ”enormt hyckleri” i förhållningen till FN:s flyktingkonvention. Enligt Leijonborg ställer de sig bakom rätten att söka asyl samtidigt som de gör allt ”för att den inte ska kunna tillämpas”.
I intervjun diskuteras även en passage ur Lars Leijonborgs bok ”Kris och framgång” där han beskriver hur han som departementsanställd förvarnade några vänner som brukade gömma flyktingar om att en person skulle få avslag dagen därpå och därför borde flyttas.
– De hade verkligen, enligt vår uppfattning, unga liberaler som vi var… De hade skäl att stanna, säger Leijonborg men tillägger att det var ett konstigt beteende att som statstjänsteman ”sabotera” rättsprocessen.

1 tim
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) samt skylt från Arbetsförmedlingen.  TT Nyhetsbyrån
Svenskt mottagande

Jobbtjänst för nyanlända blev fyra gånger så dyr

Arbetsförmedlingens webbtjänst skulle hjälpa asylsökande att hitta jobb. Men tjänsten visade sig bli en dyr historia. 90 miljoner kronor har den hittills kostat, över fyra gånger så mycket som det ursprungligen var tänkt, samtidigt som målgruppen avsevärt minskat. Det rapporterar SVT Nyheter.
Arbetsförmedlingen har heller inte nått målet med antalet användare och än så länge har det knappt funnits några arbetsgivare i systemet.
– Jag hade hoppats att det skulle gå ännu fortare. Men när man gör något helt nytt, då får man dra lärdomar under resans gång, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) till SVT Nyheter.

6 tim
Illustrationsbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Flyktingsituationen Svenskt mottagande

”Nyanlända kan få jobb inom gröna näringslivet”

Opinion Många nyanlända kan få jobb inom det gröna näringslivet, men för att det ska fungera krävs samarbete mellan statliga myndigheter och lokala partners, skriver Jesper Broberg och Mats Halling, vid Hushållningssällskapet, på DN Debatt.
Debattörerna menar att det vore en bra idé att lösa problemet med den växande grupp – invandrarna – som står utanför arbetsmarknaden med branschens svårigheter att hitta utbildad och kvalificerad arbetskraft.
”Problemen är olika, men de skulle delvis kunna lösas samtidigt.”

Igår 20:32
Läs mer om Svenskt mottagande
Per Wästberg.  Sara Stridsberg. TT
Krisen inom Svenska Akademien

Per Wästberg: Drev på ihop med Sara Stridsberg

Akademiledamoten Per Wästberg säger till DN att det finns en förändringsvilja i Svenska Akademien och att pressmeddelandet som kom i fredags visar det.
Samtidigt säger han att det var han och ledamoten Sara Stridsberg som drev på formuleringarna i pressmeddelandet:
– Sara Stridsberg och jag, som var på Sara Danius sida men har valt att stanna i Akademien, påverkade en skärpning av vissa formuleringar, och det faktum att den (advokatutredningen) nu går omedelbart till Ekobrottsmyndigheten är en stor framgång.
Wästberg, Stridsberg och Jesper Svenbro var de tre ledamöter som motsatte sig att Sara Danius skulle lämna posten som ständig sekreterare tidigare i april.

2 tim
Anders Olsson.  Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen inom Svenska Akademien

”Brotten mot sekretess och jäv är mycket allvarliga”

Tillfällige ständige sekreteraren Anders Olsson konstaterar att Svenska Akademien måste göra om mycket i sitt sätt att arbeta.
– Brotten mot jäv och sekretess är mycket allvarliga, men det rör sig om ett delat ansvar. Akademien måste bli mycket bättre på att följa reglerna, och ska tillsätta en särskild grupp som ska arbeta med de frågorna, säger Olsson i en intervju med TT.
I det pressmeddelande som skickades ut tidigare under fredagen konstaterade Svenska Akademien bland annat att beslutsprocessen för ekonomiskt stöd till kulturprofilen Jean-Claude Arnaults klubb stod i strid med Akademiens jävsregler.

20 apr
Läs mer om Krisen inom Svenska Akademien
Arkivbild: EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström.  Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Frihandelns framtid

Tullfristen för EU snart över: ”Väldigt svårbedömt”

President Donald Trump beviljade EU ett tillfälligt undantag från de aviserade tullarna på stål och aluminium. Den 1 maj löper tidsfristen ut.
EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström har de senaste veckorna hållit telefon- och videosamtal med USA:s handelsminister Wilbur Ross, samtal som hon beskriver som ”ganska vänliga”. Samtidigt är Världshandelsorganisationen WTO i färd med att granska den lista på motåtgärder som EU vill införa om något vidare undantag inte beviljas.
Näringsminister Mikael Damberg (S) säger till TT att det rör mycket på sig i frågorna, särskilt från amerikanskt håll.
– Detta är väldigt svårbedömt. Det kommer olika besked från den amerikanska administrationen om vägen framåt, säger han.

2 tim
Arkivbild: USA:s finansminister Steven Mnuchin tillsammans med Vita husets rådgivare, presidentdottern Ivanka Trump.  Elise Amendola / TT / NTB Scanpix
Frihandelns framtid

Mnuchin överväger resa till Kina – mitt i handelsgrälet

USA är ”försiktigt optimistiskt” om att landet kan nå en överenskommelse med Kina som löser de aktuella oenigheterna i handeln mellan länderna. Det säger den amerikanske finansministern Steven Mnuchin i samband med IMF:s vårmöte i Washington, skriver Bloomberg.
Mnuchin säger också att han överväger att resa till Kina för att personligen diskutera schismerna. När en sådan resa skulle kunna ske vill han däremot inte kommentera kring.
På söndagen meddelade Kinas handelsdepartement att man fått en sådan förfrågan från USA och att man välkomnar initiativet.

Idag 05:30
Arkivbild: Kinas folkbanks chef Yi Gang.  Aijaz Rahi / TT / NTB Scanpix
Frihandelns framtid

Peking välkomnar Mnuchins reseplaner

Kinas handelsdepartement uppger att man har tagit emot en förfrågan från USA om ett besök i Peking för att förhandla om de handelspolitiska oenigheterna mellan länderna. Det amerikanska initiativet välkomnas av Kina, enligt departementet.
USA:s finansminister Steven Mnuchin sa tidigare under helgen att han överväger att resa till Kina i syfte att på plats diskutera de handelspolitiska konflikterna länderna emellan.
När en sådan resa skulle ske ville han däremot inte kommentera.

Idag 06:27
Läs mer om Frihandelns framtid

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.