Livsmedelsverket: Maten ska bli mindre söt och salt
Svenskarna äter ohälsosamt mycket salt och socker, men det ska det snart bli ändring på. Livsmedelsproducenter och dagvaruhandeln har gått samman för att dra ner på både salt och socker i svenska livsmedel, rapporterar Ekot.
Bara saltet beräknats stå för var tionde stroke och var femte hjärtinfarkt i Sverige, enligt Åsa Brugård, nutritionist på Livsmedelsverket. Till 2035 ska saltintaget ha minskat med 20 procent, enligt en ny rapport från myndigheten. Men på sikt måste intaget ner ännu mer, enligt Brugård.
– Vi kan inte minska på saltet jättesnabbt över en natt. Om branschen skulle minska på saltet skulle folk tycka att maten smakade för lite salt, och kanske själv börja salt.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen