Stefan Löfven invigde det nya regementet Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Försvarets framtid

Löfven: Allt mer aggressivt beteende i vår omvärld

På måndagen invigde statsminister Stefan Löfven det nya regementet P18 på Gotland. I sitt tal sa han att Sverige arbetar för bättre militära samarbeten med andra länder och att utöka förmågan i totalförsvar. Detta för att möta ”ett allt mer aggressivt beteende i vår omvärld”.
– Vi försvarar vårt land, sa statsministern.
Det var för 13 år sedan som det gamla P18 lades ned på ön. Med dagens återinvigning kommer Gotlands försvar att börja ledas från ön och regementet kommer också att ansvara för den mekaniserade stridsgrupp som började byggas upp på ön för två år sedan.

Toppnyheter

Fotbolls-VM Grupp F
HANNAH MCKAY / TT NYHETSBYRÅN
Fotbolls-VM Grupp F

Vansinnig Janne Andersson i storbråk efter tyska hånet: ”Det är äckligt beteende”

Förbundskapten Janne Andersson hamnade i ett jättebråk efter förlustmatchen mot Tyskland. Efter matchen sprang två tyska ledare fram och hånade Sverige, vilket ledde till att en vansinnig Andersson försökte nå fram till den tyska bänken, skriver Expressen.
– Det är brist på respekt, det är äckligt beteende, säger Emil Forsberg till TV4 efter matchen.
Janne Andersson bekräftar för Radiosporten att det var hånfulla tyska ledare som låg bakom bråket.
– De tyska ledarna sprang fram och hånade oss efter slutsignal, det ska de ge fan i, säger han.

Igår 20:11
JOEL MARKLUND / BILDBYR N
Fotbolls-VM Grupp F

Blytung förlust – Tyskland avgjorde på övertid

Sverige stod för en heroisk insats men förlorade mot Tyskland med 1–2 sedan Toni Kroos avgjort med en vacker frispark på tilläggstid.
Svenskarna gjorde en mycket bra första halvlek och skapade flera bra lägen. I den 33:e minuten kom 1–0 när Viktor Claesson slog ett inlägg som Ola Toivonen tog ner på bröstet innan han chippade bollen över Manuel Neuer.
I början av andra kvitterade Marco Reus till 1–1. Sedan följde en massiv tysk press mot det svenska målet.
Med tio minuter kvar blev den tyske mittbacken Jerome Boateng utvisad. När sedan Mario Gomez nick räddades av Robin Olsen, och Julian Brandts kanonskott gick i stolpen, såg turen ut att vara på Sveriges sida. Men på tilläggstid fick tyskarna en frispark efter en klumpig tackling från Jimmy Durmaz. Toni Kroos skruvade in 2–1 och frälste tyskarna.
Efter matchen hamnade Janne Andersson i bråk sedan två tyska ledare hånat den svenska bänken efter segermålet.
Resultatet innebär att Sverige måste vinna mot Mexiko för att gå vidare. Det räcker med en 1–0-seger.

Igår 20:02
Läs mer om Grupp F
Fotbolls-VM Sveriges VM-resa
Jimmy Durmaz till vänster. ODD ANDERSEN / AFP
Fotbolls-VM Sveriges VM-resa

Durmaz utsatt för rasism och mordhot efter matchen

Inhopparen Jimmy Durmaz blev Sveriges syndabock när han kapade Timo Werner och drog på sig en frispark som Toni Kroos sköt i mål.
Efter Tysklands-matchen blev han utsatt för grova påhopp och hot på sin Instagram, skriver Twitterkontot World Cup updates.
”Jimmy Durmaz har fått ta emot 3000 kommentarer på sin senaste Instagram-bild. Inklusive otaliga grova, rasistiska kommentarer och till och med dödshot”, skriver kontot.
Detta bekräftas av Sportbladet, som tittat på kommentarerna.
– Det är helt idiotiskt att ge honom hat för det, säger John Guidetti till tidningen.

Igår 21:16
FRANCOIS LENOIR / TT NYHETSBYRÅN
Fotbolls-VM Sveriges VM-resa

Trots förlusten: Sverige går vidare vid seger i sista

Trots förlusten mot Tyskland har Sverige allt i egna händer inför sista matchen mot Mexiko på onsdag. Vinner Sverige den matchen går man till åttondelen – oavsett vad som händer i matchen mellan Tyskland och Sydkorea.
Om Sverige vinner med 1–0 har både Sverige och Mexiko sex poäng och 3–2 i målskillnad. Då avgör inbördes möten, där i så fall Sverige drar längsta strået, skriver Fotbollskanalen.
Skulle Sverige vinna med 1–0 och Tyskland vinna mot Sydkorea med 1–0 blir det ännu mer intrikat. Då hamnar Sverige, Mexiko och Tyskland på exakt samma poäng och exakt samma målskillnad. Vid ett sådant scenario räknas resultaten mellan lagen sinsemellan och Sydkorea exkluderas. Då går Sverige och Tyskland vidare i kraft av målskillnaden 2–2, medan Mexiko hamnar på 1–1.

Igår 20:36
Deppig svensk supporter. JOEL MARKLUND / BILDBYR N
Fotbolls-VM Sveriges VM-resa

Krönikor: ”Det gör så ont – hur orkar man resa sig?”

Att titta mot planen efter förlustmatchen mot Tyskland gör fysiskt ont, skriver Expressens krönikör Noa Bachner. Janne Anderssons landslag gjorde en match som Sverige kan vara stolt över men Toni Kroos 2–1 var ett knytnävsslag i magen, skriver han.
”Går det att hämta sig från det här?” undrar han.
Sportbladets Erik Niva kallar Tysklands avgörande mål för ett ”pistolskott i nacken”.
”Av alla hemska, värdelösa och odugliga sätt att förlora på var det här ett nytt, ett som jag inte ens visste var uppfunnet ännu.”

Igår 20:51
Läs mer om Sveriges VM-resa
TT
Valet i Turkiet

Mängder av nya gripanden i Turkiet inför valet

Ytterligare 47 personer har gripits inför söndagens president- och parlamentsval i Turkiet, skriver TT med hänvisning till CNN Türk. De gripna misstänkts sympatisera med den USA-baserade predikanten Fethullah Gülen och pekas ut som inblandade i kuppförsöket i Turkiet i juli 2016.
Därmed har över 170 personer gripits runt om i landet sedan i tisdags. Totalt har tiotusentals personer gripits sedan kuppförsöket.

Igår 21:22
Lefteris Pitarakis / TT / NTB Scanpix
Valet i Turkiet

Erdogan: ”Om Gud vill kommer Turkiet att flyga”

Både Recep Tayyip Erdogan och hans rival Muharrem Ince håller massmöten i Istanbul i slutspurten inför söndagens presidentval.
– Om Gud vill kommer Turkiet att flyga med det nya systemet (...)med detta system kommer vi att åstadkomma saker som andra inte ens kan föreställa sig, ropade den turkiske presidenten till de tiotusentals anhängare som samlats i Esenyurts distrikt, skriver TT.
Med ”systemet” syftar Erdogan den grundlagsändring som kraftigt kommer att öka presidentens makt.
Enligt polisen besökte ”minst en miljon” Muharrem Inces möte i Maltepe-distriktet:
– Om Ince vinner så vinner inte bara Ince (...) 80 miljoner kommer att vinna. Turkiet kommer att vinna, sa han.

Igår 14:56
Dogu Perincek/ Temal Karamollaoglu/Meral Aksener/Selahattin Demirtas/Muharrem Ince. Dogu Perincek
Valet i Turkiet

Skarpa Erdogankritiker bland kandidaterna i valet

Den vanligtvis splittrade oppositionen i Turkiet har uppvisat en ovanligt enad front inför helgens president- och parlamentsval och bedömare tror att president Recep Tayyip Erdogan kan tvingas till en andra valomgång. Där skulle han i så fall möta Muharrem Ince från Turkiets största oppositionsparti CHP.
Ytterligare fyra kandidater utmanar Erdogan och nyhetsbyrån AP ger en bild av vilka de är:
• Meral Aksener – företräder högerpartiet IYI och är valets enda kvinnliga kandidat. Aksener har tidigare varit inrikesminister och är en skarp kritiker av Erdogan.
• Selahattin Demirtas – en karismatisk företrädare för prokurdiska HDP. Demirtas sitter fängslad och har fört sin valkampanj främst i sociala medier.
• Temal Karamollaoglu – företräder Lycksalighetspartiet, ett litet islamistiskt parti. Han kommer sannolikt ställa sig bakom Aksener eller Ince om de går till den andra omgången.
• Dogu Perincek – kandidat för Patriotiska partiet. Perincek är motståndare till Nato och förespråkar nära relationer till Kina och Ryssland.

Igår 10:18
Läs mer om Valet i Turkiet
Flyktingsituationen Flykten till Europa
Di Maio, Macron TT
Flyktingsituationen Flykten till Europa

Utspelet: ”Frankrike på väg bli vår värsta fiende”

Stämningen mellan Frankrike och Italien blir allt mer infekterad.
Frankrikes president Emmanuel Macron sa i ett tal i dag att länder som vägrat ta emot flyktingar ska straffas ekonomiskt, rapporterar AFP. Italiens vice premiärminister Luigi Di Maio kommenterade landets relation till Frankrike med att landet ”är på väg att bli vår värsta fiende”.
”Italien är nära en nödsituation och det beror delvis på att Frankrike inte tar emot flyktingar vid gränsen”, skrev han på sin Facebooksida.
Relationen mellan de båda länderna har försämrats de senaste veckorna med anledning av hanteringen av cirka 600 migranter på räddningsfartyget Aquarius.
Under söndagen samlas EU:s ledare i Bryssel för ett snabbt inkallat möte om flyktingfrågan.

Igår 18:29
Illustrationsbild HERMINE POSCHMANN / Mission Lifeline
Flyktingsituationen Flykten till Europa

Flyktingbåtar uppmanas: ”Låt Libyen hjälpa er”

Italienska kustbevakningen uppmanar flyktingbåtar i libyska farvatten att inte vända sig till dem om de hamnar i sjönöd.
”Från och med nu måste fartyg som befinner sig på libyskt område i stället vända sig till Libyen i första hand”, löd meddelandet.
Beskedet kommer efter att en dispyt blossat upp mellan Italien och Malta vad gäller vilket land som ska ta ansvar för ett tyskt fartyg med 200 flyktingar ombord.

Igår 19:31
Läs mer om Flykten till Europa