Jimmie Åkesson (SD) och Ebba Busch Thor (KD). Sören Andersson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Överenskommelsen

M och KD tillbakavisar: ”Han verkar spinna fritt”

M och KD tillbakavisar SD-ledaren Jimmie Åkessons påstående om att partierna har ett formellt samarbete och att partierna ändrat sina förslag efter SD:s synpunkter, skriver TT.

– Jag vet inte riktigt vad det är han syftar på i den här artikeln och han ger heller inget exempel på det, säger Johan Ingerö, policyansvarig i KD:s partiledarstab.

Även M är tydliga med att inga formella samarbeten förekommer på nationell nivå. Partiets gruppledare Tobias Billström kallar i en skriftlig kommentar påståendet för ”grundlöst”.

”Det Åkesson påstår stämmer inte. Han verkar spinna fritt utifrån sina egna förhoppningar. Det pågår inga förhandlingar eller anpassningar.”

Toppnyheter

EU-valet Svenska valrörelsen
Ebba Busch Thor, Jimmie Åkesson och Jan Björklund. TT
EU-valet Svenska valrörelsen

18.00: Åkesson, Busch Thor och Björklund möts i debatt

Klockan 18.00 ryker Liberalernas, Kristdemokraternas och Sverigedemokraternas partiledare ihop i TV4:s slutdebatt inför EU-valet. Jan Björklund, Ebba Busch Thor och Jimmie Åkesson ska bland annat diskutera flyktingfördelning, förbud mot engångsplast och en EU-flygskatt.

De tre partiledarna har olika inställning till EU-samarbetet. Björklund vill se mer samarbete, Busch Thor vill ”göra EU lagom igen” och Åkesson vill att EU ska ha mindre inflytande.

– Jag tror nog att väljarna kommer upptäcka att jag är ett ganska vettigt och lagom alternativ mellan dessa båda herrar, säger KD-ledaren till Expressen när hon anländer till debatten.

Följ debatten genom länkarna nedan.

27 min
Charlie Weimers (SD) och Heléne Fritzon (S). TT
EU-valet Svenska valrörelsen

Fritzon om SD: Menar att det är ren högerextremism

Sverigedemokraternas politik är ren högerextremism. Det sa Socialdemokraternas toppnamn Heléne Fritzon under SR:s slutdebatt inför EU-valet.

– Det menar jag. Alltså Sverigedemokraternas värderingar där man ..., sa Fritzon, innan hon blev avbruten med en fråga om partiet verkligen är högerextremt.

– Det är en ren högerextremism, svarade hon då.

Sverigedemokraternas Charlie Weimer, som ersatte Peter Lundgren under debatten, slog tillbaka mot Socialdemokraterna.

– Det är en ren desperation från ett parti som skanderar ”krossa sionismen” på Malmös gator, svarade Weimers, och hänvisade till SSU Skånes uppmärksammade första maj-demonstration.

– Så städa du rent framför egen dörr, Heléne Fritzon, innan du börjar kasta okvädningsord mot oss, fortsatte han.

1 tim
Moderaternas EU-kandidater Tomas Tobé, Jessica Polfjärd. Arkivbild. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Svenska valrörelsen

Tobé: ”Kärnkraft behövs för att rädda klimatet”

EU har beslutat att utsläppen av växthusgaser ska minska med 40 procent om tio år. Vissa svenska partier vill att målet ska vara högre. Fi och MP vill lägga sig på 70 procent.

– Vi är i ett klimatnödläge. I dag finns det inget som tvingar EU:s medlemsländer att minska utsläppen så mycket som vetenskapen kräver, sa Alice Bah Kuhnke (MP) under en debatt mellan alla toppkandidater inför EU-parlamentsvalet i Studio Ett.

Moderaterna vill att Sverige ska göra mer för att nå klimatmålet, men tycker att målet som satts är bra.

– Vi måste satsa på mer förnyelsebar energi och kärnkraften. Kärnkraft behövs för att kunna rädda klimatet, säger Tomas Tobé (M).

1 tim
Läs mer om EU-valet
Frön från asp. Pontus Ahlkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vårvädret

Flera unga gripna efter ”luddbränder” i Stockholm

Ett flertal unga människor i Stockholmsområdet har gripits, misstänkta för att ha anlagt ”aspluddsbränder” och sedan lagt ut det på sociala medier, rapporterar SVT Stockholm.

– Flera av dem är under 15 år och det har helt enkelt handlat om ungdomligt oförstånd, säger Magnus Nilsson, kommunpolis i lokalpolisområde Järfälla, till kanalen.

Flera av fallen rubriceras som allmänfarlig vårdslöshet.

Enligt SVT manar räddningstjänsten allmänheten att vara försiktig med öppna lågor utomhus då ”aspluddet” är väldigt lättantändligt.

7 min
Luddiga frön från asp täcker marken. TT.
Vårvädret

Varning för ludd efter 100-tals bränder på ett dygn

Över 200 larm om markbränder kom in till räddningstjänsten i Stockholm under tisdagen – flertalet av dem involverade de aspfrön som lagt sig som ett vitt täcke på många håll i landet, enligt Aftonbladet. Nu varnar räddningstjänsten för att luddet är extremt brandfarligt och att minsta gnista eller fimp kan få fröna att antända.

Anders Edstam vid Södertörns brandförsvarsförbund säger till tidningen att luddet skapar ”en extrem situation då det kan flyga iväg och ge fruktansvärda konsekvenser”.

Den rikliga aspblomningen i år beror sannolikt på förra årets rekordvärme.

3 tim
Aspfrön på marken.  TT
Vårvädret

Aspfrön ger ’snö’ i maj: ”Kalla det Guds navelludd”

I luften och på marken syns det vita snöliknande luddet. Det är aspfrön i rekordmängder som virvlar runt i luften, skriver Aftonbladet.

– De är jättesmå och har vitt ludd på sig för att kunna spridas med vinden. När det blir så här mycket ludd så kan man väl kalla det för Guds navelludd, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet till tidningen.

Att det är ovanligt mycket aspblomning i år beror sannolikt på förra årets rekordvarma sommar. Träden har bland annat gynnats av de bränder som har härjat, säger Vanhoenacker.

Pia Östensson, också biolog på Naturhistoriska riksmuseet, säger till TT att pollenallergier inte behöver oroa sig för att få luddet i ansiktet. Pollen släpps under blomningen, som för aspens del var för ungefär en månad sedan.

Igår 12:06
Läs mer om Vårvädret
Rikard Grönborg och Marie Lehmann. Bildbyrån
Ishockey-VM 2019

Grönborg ber om ursäkt för bråket med Lehmann

Tre Kronors förbundskapten Rikard Grönborg ber om ursäkt efter den uppmärksammade intervjun i SVT i går kväll.

Grönborg säger till SVT att han blev irriterad över att programledaren Marie Lehmann ställde samma fråga flera gånger.

– Det var ingen bra intervju överhuvudtaget. Jag har stor skuld i det.

När Sportbladet frågar Grönborg om han ber om ursäkt svarar han:

– Jag tycker att jag hade kunnat hantera det bättre, ja.

1 tim
Oliver Ekman-Larsson. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ishockey-VM 2019

Oliver Ekman-Larsson: Nu är det vinna eller försvinna

Tre Kronor kollapsade brutalt mot Ryssland men Oliver Ekman-Larsson säger sig vara övertygad om att Sverige kommer igen i ishockey-VM.

– Nu är det vinna eller försvinna. Det kommer att vara roligt att spela, säger han till TT.

På torsdag spelar Tre Kronor kvartsfinal mot Finland och Ekman-Larsson hoppas att Sverige ska spela som under första perioden mot Ryssland.

– Vi höll dem på utsidan och då skapade de inte jättemånga farliga chanser. Det är väl framför allt så vi vill fortsätta spela och att försöka spela så i tre perioder.

Idag 05:34
Bildbyrån
Ishockey-VM 2019

Rejält irriterad Grönborg röt till mot SVT-studion

Det blev dålig stämning när Sveriges förbundskapten Rikard Grönborg intervjuades i SVT:s studio efter förlusten mot Ryssland.

Grönborg blev irriterad på programledaren Marie Lehmanns frågor och menade att han inte fick möjlighet att svara. När intervjun rundades av ville Grönborg inte svara och en isande tystnad spreds i studion.

– Hon ställde en fråga och så började hon prata i munnen på mig. Det var det enda hon gjorde, säger Grönborg till Sportbladet efter intervjun.

Lehmann säger till Expressen att hon ställde relevanta frågor och att hon inte ser något konstigt med det.

Igår 21:39
Läs mer om Ishockey-VM 2019
Brexit Storbritanniens framtid
TOLGA AKMEN / AFP
Brexit Storbritanniens framtid

Källor: Missnöjet med May har nått en ”brytpunkt”

Den brittiska regeringen håller på att slitas i stycken och Theresa May kan vara på väg att tvingas bort från sin post. Källor uppger för flera brittiska journalister att missnöjet nått en ”brytpunkt” samt att Torypartiet kan vara på väg att agera.

”May hade önskat att hon fick till juni för att få ett nytt försök att ta sitt avtal i mål. Men det ser ut som att hennes parti och hennes regering inte kommer att låta henne”, skriver Sky News Beth Rigby på Twitter.

ITV:s Paul Brand skriver att obekräftade rykten gör gällande att kabinettet på något sätt kan agera mot May redan i dag. Han skriver att partiets 1922-kommitté, bestående av brexitörer, kommer att träffas under eftermiddagen med avsikten att byta ut May. Men för att gör det krävs en regeländring för att kunna hålla ett nytt misstroendevotum.

Sky News politiska kommentator Jon Craig beskriver det som ett myteri på två fronter – dels från 1922-kommittén och dels inifrån den egna regeringen. Han liknar utvecklingen med upprinnelsen till Margaret Thatchers uttåg 1990.

1 tim
Läs mer om Brexit
EU-valet Anklagelserna mot Lundgren
Peter Lundgren. Dominique HOMMEL
EU-valet Anklagelserna mot Lundgren

Lundgren ändrar sig – ska delta i Aftonbladets debatt

Sverigedemokraternas toppnamn Peter Lundgren ändrar sig och kommer att delta i Aftonbladets slutdebatt i kväll. Det meddelar partiet, skriver Aftonbladet.

– Det är väldigt kul att Lundgren kan medverka efter den senaste tidens turbulens, säger Fredrik Krohnman, exekutiv producent för debatten, till tidningen.

Efter turbulensen kring Lundgren ställde han i går in ett flertal debatter i EU-valrörelsens slutspurt. Partiet har tidigare meddelat att SD-toppen skulle återgå till sitt kampanjschema först på torsdagen.

Debatten börjar klockan 20.00 i kväll.

2 tim
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Lundgren

Förundersökning inleds mot SD:s Peter Lundgren

Åklagare har beslutat att inleda en förundersökning mot Peter Lundgren (SD) om sexuellt ofredande, enligt ett pressmeddelande.

I går polisanmäldes Lundgren, som är SD:s toppnamn till EU-parlamentet, av en privatperson. Det efter att han erkänt att han tagit en partikollega på brösten, något som de båda tonat ner i ett videoklipp som SD publicerat.

Partiet har ännu inte kommenterat förundersökningen. Tidigare i dag sa däremot partiledaren Jimmie Åkesson att ”det är bra att det inte är media eller Peters politiska motståndare som ska utreda det här”, rapporterar P4 Jönköping.

5 tim
Kristina Winberg Anna Karolina Eriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Anklagelserna mot Lundgren

Winberg sparkad via mejl: ”Gör mig såklart besviken”

Den tidigare SD-politikern Kristina Winbergs kontakt med partiet har varit obefintlig sedan uteslutningen i helgen, säger hon i en intervju med Expressen. Hon fick beskedet om att hon skulle strykas från sin fjärdeplats på EU-kandidatlistan och uteslutas ur partiet via ett protokoll från verkställande utskottet som mejlades till henne.

– Det gör mig besviken så klart, jag tycker att de hade kunnat ringa mig, säger Winberg.

EU-parlamentarikern var den som berättade att partikollegan Peter Lundgren tagit på en SD-kvinnas bröst på en fest förra året. I ett videoklipp som SD publicerade i går anklagar SD-kvinnan och Lundgren henne för att ha svikit deras förtroende genom att gå ut med uppgifterna.

Enligt Wiberg tror många inom partiet att hon läckt till medier, vilket hon säger att hon inte har gjort.

SD har hävdat att Winberg agerat klandervärt men att det inte finns någon koppling till turerna kring Lundgren.

Idag 04:26
Läs mer om EU-valet

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
EU-valet Junckers efterträdare
Både Tomas Tobé (M) och Sara Skyttedal (KD) vill se en annan kandidat än Manfred Weber. Men Stefan Löfven (S) backar Frans Timmermans. TT
EU-valet Junckers efterträdare

Svenska partierna talar tyst om toppkandidaterna i EU

Samtidigt som toppkandidaterna för partigrupperna i Europaparlamentet bedriver intensiva valkampanjer om vem som ska bli ny EU-kommissionsordförande talar de svenska partierna tyst om saken, skriver Europaportalen.

– De vill prata om vad de själva vill hellre än vad de här europeiska partierna vill, säger statsvetaren Sofie Blombäck till sajten.

Den största grupperingen EPP:s kandidat Manfred Weber har stor chans att få toppjobbet. Men toppkandidaterna för både M och KD – som båda ingår i partigruppen – vill hellre se Finlands före detta statsminister Alexander Stubb på posten.

Socialdemokraterna ställer sig bakom sin partigrupps kandidat Frans Timmermans, men statsminister Stefan Löfven är i grunden kritisk till utnämningsprocessen. Även Sverigedemokraterna är kritiskt till spitzenkandidatsystemet, som går ut på att de europeiska partigrupperna lanserar sina kandidater till posten.

2 tim
Franske presidenten Emmanuel Macron till vänster och brexitförhandlaren Michel Barnier till höger. Ludovic Marin / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
EU-valet Junckers efterträdare

Macron om Barnier: Stark kandidat för EU:s toppjobb

Brexitförhandlaren Michel Barnier är en bra kandidat att ta över jobbet som EU-kommissionens ordförande efter Jean-Claude Juncker. Det tycker den franska presidenten Emmanuel Macron, som i en intervju med den belgiska tidningen Le Soir uttrycker sitt stöd till landsmannen.

– Michel Barnier är otvivelaktigt en man som har utmärkta egenskaper och det visade han på nytt i det sätt han hanterade förhandlingar med britterna, säger Macron.

Presidenten ville inte uttryckligen backa Barnier, utan lyfte snarare egenskaper han vill se hos nästa kommissionsordförande. Macron vill se kandidater som har ”erfarenhet på den högsta nivån i regeringar eller i EU-kommissionen”, något som enligt Politico skulle utesluta partigruppen EPP:s toppkandidat Manfred Weber.

Barnier är själv med i gruppen EPP och har uttryck sitt stöd för Weber, men enligt Politico bedriver den tidigare brexitförhandlaren en skuggkampanj om toppjobbet.

3 tim
Läs mer om EU-valet