Moderaternas gruppledare Tobias Billström. Arkivbild. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bristerna på Svenska kraftnät

M-topp kritisk till Löfven: Har inte koll på sin regering

Moderaternas gruppledare i riksdagen Tobias Billström är kritisk till att regeringen inte har satt igång en genomgång av säkerhetsarbetet på myndigheter. Det säger han i en intervju med Dagens Nyheter.

Anledningen är de it-skandaler som uppdagats på bland annat Svenska kraftnät.

– Det är uppenbart att Stefan Löfven inte har koll på sin regering, säger Billström till tidningen.

M-politikern tycker inte att det räcker med att avsätta en generaldirektör för att lösa problemet.

DN har i en rad artiklar avslöjat missförhållanden på Svenska kraftnät, bland annat brister i säkerhetsskyddet.

Toppnyheter

Fotbolls-VM Sveriges VM-resa
SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Fotbolls-VM Sveriges VM-resa

Just nu: Mållöst i paus – trög och chansfattig första

SVE 0–0 KAN | Det är mållöst i paus i åttondelsfinalen mellan Sverige och Kanada. Den första halvleken har varit en sömnig historia nästan helt befriad från målchanser.

Sverige har haft svårt att få i gång sitt passningsspel och har egentligen bara haft några fasta situationer framåt i anfallsväg. Samma gäller för Kanada.

– Det är passningsspelet som inte fungerar, säger TV4:s expert Malin Swedberg.

Omkring 2 000 svenskar är på plats för att heja fram landslaget i kväll.

Följ matchen i TV4 eller via länkarna nedan.

7 min
Megan Rapinoe BERNADETT SZABO / BILDBYRÅN
undefined

Pressat USA till kvarten efter Rapinoes straffmål

USA är klart för kvartsfinal i fotbolls-VM efter att ha besegrat Spanien med 2–1. De regerande världsmästarna blev oväntat hårt pressade av spanjorerna men avgjorde med ett straffmål i andra halvlek.

Matchen rivstartade med två mål på tio minuter. Megan Rapinoe gjorde 1–0 för USA på straff sedan Maria Leon fällt Tobin Heath. Men bara några minuter senare gjorde Spanien 1–1 genom Jennifer Hermoso, USA:s första insläppta mål i turneringen.

I andra halvlek avgjorde Rapinoe efter att Rose Lavelle fällts i straffområdet. Efter VAR-granskning pekade domaren på straffpunkten och Rapinoe satte den återigen säkert vid stolpen.

I kvartsfinalen blir det ett riktigt tungviktsmöte när USA ställs mot hemmanationen Frankrike i Paris.

2 tim
S SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
undefined

”Slutet på vår storhetstid närmar sig – skjut upp det”

En nation i norra Europa med tio miljoner invånare ska inte kunna vara med i toppen i en världssport som fotboll. I takt med att damfotbollen växer kommer Sveriges storhetstid allt närmare ett slut, skriver Fotbollskanalens Olof Lundh.

Ett svar på hur nära det är får vi i kvällens åttondelsfinal mot Kanada, skriver han.

”Även om slutet på en svensk storhetstid obönhörligen närmar sig finns det möjlighet att skjuta på det.”

Sportbladets Simon Bank håller med om att matchen på många sätt är definierande för det svenska landslaget.

”Chansen till VM-medaljer står på spel, chansen till en OS-plats också, det kan vara den sista stora matchen för Seger-Lindahl-Fischer-generationen.”

Idag 13:49
Läs mer om Fotbolls-VM
Nyamko Sabuni. Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jakten på ny L-ledare

Statsvetare: Frågan är om Erik Ullenhag löper linan ut

Efter att Liberalernas valberedning föreslagit Nyamko Sabuni till ny partiledare är frågan huruvida Erik Ullenhag kommer att löpa linan ut, säger statsvetaren Jenny Madestam till Expressen.

Den demokratiska aspekten – att det finns flera att välja på vid landsmötet – kan göra att Ullenhag inte hoppar av, däremot kan det underblåsa konflikten om han inte gör det, menar hon. Hur som helst krävs det enligt Madestam mycket för att Ullenhag ska bli vald.

– Det finns vissa ombud som kommer rösta emot sitt länsförbunds nominering, men jag tror inte att det räcker, säger hon till tidningen.

1 tim
Erik Ullenhag och Nyamko Sabuni. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Nästa L-ledare börjar i brant uppförsbacke

Valberedningens förslag att Nyamko Sabuni ska bli ny L-ledare är inte bindande – men det innebär en kraftig höjning av tröskeln för Erik Ullenhag, skriver SvD:s Göran Eriksson i en analys.

Partiledarfrågan kommer inte bara att avgöra vilket parti Liberalerna kommer att vara, utan kommer också avgöra hur L i framtiden väljer nya ledare, skriver han och framförhåller att valet präglats av splittring.

”Valberedningen var inte enig och det kommer partiet inte heller att vara. Nästa partiledare börjar i en mycket brant uppförsbacke.”

Ekots inrikespolitiske kommentator Fredrik Furtenbach menar att beskedet nu pekar mot att det blir Sabuni som tar över efter Jan Björklund. Och krisstämningen inom partiet kan leda till att det blir så, menar han.

– Hon uppfattas stå för förändring och hon kopplas inte alls ihop med dagens ledning under Jan Björklund, säger han.

4 tim
Erik Ullenhag (L). Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Splittring i valberedningen: Två ville hellre ha Ullenhag

Det är en splittrad valberedning som föreslår Nyamko Sabuni till ny L-ledare. Trots försök att nå enighet bakom förslaget valde två ledamöter – Monica Brohede Tellström och Joakim Rönnbäck – att reservera sig mot beslutet, skriver valberedningen på SvD Debatt.

Ledamöternas beslut att reservera sig till förmån för Erik Ullenhag fattades utifrån bland annat Stockholms länsförbunds och Liberala ungdomsförbundets nomineringar.

Erik Ullenhag skriver i ett Facebookinlägg att det bästa partiet kan göra nu är att kämpa för det parti vi vill vara i framtiden och hur vi ska göra ”Sverige, Europa och världen bättre”. ”Vi ses på landsmötet!” avslutar han.

5 tim
Läs mer om Jakten på ny L-ledare
CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / AFP
Extremvärmen i Europa

Meteorolog: Inte sett sådan här värme sedan 40-talet

I centrala Europa har en mäktig värmebölja pressat upp temperaturerna till nära 40 grader på sina håll.

– Det här unikt eftersom det sker så tidigt som i juni. Vi har inte sett sådan här värme sedan 1947, säger mer Emmanuel Demael vid det franska väderinstitutet Meteo-France till AFP.

I Frankrike har bordsfläktar på många håll tagit slut i affärerna och i Paris har myndigheterna lovat att öppna särskilda kylrum där människor kan svalka sig.

Agnes Buzyn säger att hon oroar sig för att människor inte ska ta värme på allvar och uppmanar alla att ta det lugnt och hålla sig borta från solen.

35 min
Maarten van der Weijden/Prinsengracht i Amsterdam. TT
undefined

Kanalen riskerar att sluta frysa – då simmar han i den

Den nederländske olympiske simmaren Maarten van der Weijden simmar genom den kanal där Nederländernas mest kända skridskotävling brukar arrangeras, skriver AFP. I stället för att åka skridskor simmar han de 195 kilometerna som tävlingen ”Elfstedentocht” utgör och detta gör han för att stödja cancerforskningen.

Inga skridskotävlingar har arrangerats på banan under två årtionden på grund av klimatförändringarna.

– Jag älskar att simma, hjälpa andra och sätta upp mål för mig själv, säger 38-åringen.

Idag 13:10
Barn svalkar sig i duschar i Vilnius.  PETRAS MALUKAS / AFP
undefined

Europa varnar för extrem värme: ”Människor kan dö”

Meteorologer runtom i Europa varnar för farliga temperaturer och nya rekord i veckan då det ska bli exceptionellt varmt i flera länder, rapporterar flera medier.

– Människor kan definitivt dö i den här värmen, framför allt de som är svaga, säger SVT:s meteorolog Pia Hultgren om höga temperaturer på flera håll i Frankrike.

Vindar från Afrika blåser in över Europa och kan ge närmare 40 grader i – förutom Frankrike – Tyskland, Spanien, Portugal, Italien och Grekland.

Flera myndigheter runtom i Europa har utfärdat riktlinjer och sjukhus gör sig redo för uttorkning och värmeslag.

Idag 09:08
Läs mer om Extremvärmen i Europa
Vinter-OS Vinter-OS 2026
En besviken Lindberg efter beskedet att Sverige inte får OS. JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Vinter-OS Vinter-OS 2026

Gunilla Lindberg: Förstod redan för ett dygn sedan

IOK:s generalsekreterare Gunilla Lindberg förstod redan för ett dygn sedan att Sveriges OS-ansökan troligen skulle ratas, säger hon till Expressen. Skälet var att IOK inte ansåg att Stockholm-Åre hade säkrat finansieringen för spelen.

Milano-Cortina har fått garantier från den italienska staten medan Sverige har förlitat sig till finansiering från näringslivet. Näringslivet fick dock inte skriva några kontrakt innan Sverige fått OS och därför kunde den svenska delegationen bara presentera avsiktsförklaringar.

– Utvärderingsrapporten pekade ju inte i vår riktning direkt. Det har varit prat hela veckan här nere om att vi inte har tillräckliga garantier, säger Lindberg till tidningen.

1 tim
Kronprinsessan Victoria på plats i Lausanne/IOK:s ordförande Thomas Bach. TT/Bildbyrån
undefined

Sverige förlorade kampen – vinter-OS 2026 till Milano

Det blev förlust för Stockholm-Åre i OS-omröstningen. Vid klockan 18 meddelade IOK:s ordförande Thomas Bach att vinter-OS 2026 ska hållas i Milano-Cortina. Italiens ansökan vann med 47 röster mot 34.

I den svenska delegationen – där bland andra statsminister Stefan Löfven, kronprinsessan Victoria och bostadsminister Peter Eriksson ingick – var det ledsna miner efter beskedet.

– Jag gratulerar Milano till segern. Vi slog er i en match som tog oss till fotbolls-VM. Nu slog ni oss, så det står 1–1, sa Peter Eriksson när han gick upp på scenen för att gratulera italienarna.

Italien kommer därmed att arrangera sitt tredje vinter-OS medan Sverige får vänta på sitt första. Detta var sjunde gången som Sverige försökte få vinterspelen.

4 tim
Stefan Holm/prins Daniel och kronprinsessan Victoria efter Stockholm-Åres förlust. Bildbyrån
undefined

”Sluta sök OS, Sverige! Det är dyrt och förnedrande”

Sverige kommer kanske aldrig att få en bättre chans att få ett OS än vad man hade nu, skriver DN:s Johan Esk i en krönika. När det nu står klart att Sverige återigen förlorat en OS-omröstning är det dags att sluta försöka, tycker han.

”Lägg inte ner mer kraft, tid och pengar på såna här kampanjer. Sverige kan ändå inte vinna OS-val.”

Esk skriver att det största felet med Sveriges ansökan var att man aldrig riktigt lyckades sälja in idén till det svenska folket. SvD:s Anders Lindblad håller med och tillägger att de svenska politikernas ovilja att ge ekonomiska garantier låg den svenska ansökan i fatet. Även han vill att Sverige slutar att söka spelen.

”Det är bara förnedrande, dyrt och destruktivt att fortsätta försöka.”

3 tim
Läs mer om Vinter-OS
En man läser nyheterna om kuppförsöket. EDUARDO SOTERAS / AFP
Maktskiftet i Etiopien

Analys: Etiopiens etniska grupper visar musklerna

Det misslyckade kuppförsöket i Etiopien sätter ljuset på svårigheterna som det etniskt splittrade landet står inför, skriver Reuters i en analys. Landets 100 miljoner invånare tillhör ett dussintal olika etniska grupper som ofta kämpar för mer inflytande och självstyre.

Under lång tid har landets hårdföra ledning sett till att hålla etniska milisgrupper på mattan. Men sedan Abiy Ahmed tillträdde som premiärminister förra året har han genomfört reformer för att göra landet mer öppet. Han har bland annat åtalat tidigare ledare för landets säkerhetsstyrkor och släppts tusentals politiska fångar.

Helgens kuppförsök kan vara ett tecken på att lokala ledare försöker utnyttja de nya friheterna föra att bygga upp nya lokala maktbaser:

”Grupper som tidigare kände sig exkluderade visar nu musklerna.”

1 tim
Etiopien flaggar på halv stång dagen efter kuppförsöket. EDUARDO SOTERAS / AFP
undefined

Hjärnan bakom etiopiska kuppförsöket har dödats

Den etiopiska general som pekats ut som ledaren bakom med misslyckade kuppen i delstaten Amhara i helgen har dödats, uppger AP. Generalen, Asamnew Tsige, sköts under en eldstrid i utkanterna an Amharas huvudstad Dar.

Enligt myndigheterna har ytterligare 180 personer gripits efter kuppförsöket. Orsaken till kuppförsöket är oklar men enligt AP tyder mycket på att kuppen var en attack på Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed som drivit igenom omfattande reformer sedan han tillträdde förra året.

Asamnew Tsige har tidigare suttit fängslad men benådades av just Abiy Ahmed.

2 tim
Talespersoner för premiärministern vid en pressträff om kuppförsöket.  EDUARDO SOTERAS / AFP
undefined

Kuppmakaren på rymmen – flera inblandade gripna

Chefen över säkerhetsstyrkorna i den etiopiska delstaten Amhara, Asaminew Tsige, pekas ut som den person som låg bakom helgens kuppförsök i regionen. Det rapporterar BBC med hänvisning till ett uttalande från landets premiärminister.

Den misstänkte kuppmakaren uppges vara på flykt och det är oklart var han befinner sig. Asaminew Tsige släpptes förra året efter att ha suttit fängslad i nio år för att ha planerat en kupp.

Flera andra personer som var inblandade i kuppförsöket har gripits och ytterligare gripanden är att vänta.

Idag 09:00
Läs mer om Maktskiftet i Etiopien