Ulf Kristersson Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Riksdagsvalrörelsen

M vill sänka skatten för pensionärer ytterligare

M-ledaren Ulf Kristersson sommartalar i Strängnäs på lördagen. På en presskonferens inför talet berättade Kristersson att Moderaterna vill att det inte ska vara någon skatteskillnad mellan lön och pension.

– Vårt förslag är att sänka pensionärsskatten med ytterligare 4,4 miljarder kronor utöver det vi redan sagt, säger Ulf Kristersson.

Skattesänkningen ska ske över mandatperioden. Sammanlagt vill partiet vill sänka skatten med 15,5 miljarder kronor. Detta skulle innebära 200-300 kronor i månaden för den som har en pension på mellan 13 000 och 17 000 kronor per månad, rapporterar TT.

Enligt TT har partiet tidigare utlovat en skattesänkning för pensionärer med 8,5 miljarder kronor.

Toppnyheter

Coronaviruset Smittan i Italien
Bilder på räddningspersonal i Italien TT
Coronaviruset Smittan i Italien

Växande desperation: ”Vi kommer få se revolution”

Efter snart tre veckors isolering bubblar missnöjet bland italienarna. Tålamodet i kampen mot coronaviruset har bytts ut mot desperation och det kommer rapporter om folk som stjäl mat för att ha något att äta när pengarna tagit slut, skriver Sky News.

Ett filmklipp som spridits på nätet visar hur en man i Apulien i södra Italien hamnar i bråk med poliser – efter att banken stängt och han inte kunnat få ut familjens enda inkomst, moderns pension. Mannen ber poliserna att följa med dem hem så de får se att familjen står utan mat.

I ett annat klipp ses en man tillsammans med en flicka som äter en bit bröd.

– Precis som min dotter kommer andra barn inte ens ha en sådan här bit bröd att äta om några dagar. Ni kommer att ångra det här för det kommer att bli revolution.

2 tim
Italien har varit nedstängt i veckor. ALBERTO LINGRIA / TT NYHETSBYRÅN
undefined

4,3 miljarder i euro i stöd till Italiens mest utsatta

Italiens regering har presenterat ett nytt stödpaket på 4,3 miljarder euro, motsvarande runt 47 miljarder kronor, som ska gå till landets mest utsatta, skriver TT.

Enligt premiärminister Giuseppe Conte ska pengarna gå till ”dem som inte har pengar att handla för”.

Landets regering flaggade också för att det kan bli nödvändigt att hålla landet nedstängt längre än 3 april, som det är sagt i nuläget, skriver Reuters. Det är redan klart att åtminstone skolorna kommer att hållas fortsatt stängda.

Igår 22:25
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i USA
Donald Trump och Manhattan på lördagen. TT
Coronaviruset Smittan i USA

Trump backar: New York slipper coronakarantän – stark reseavrådan utfärdas

Det blir ingen karantän för New Yorks storstadsregion, skriver president Donald Trump på Twitter. Tidigare på lördagen lyfte han idén och sa att han ”hade velat se New York i karantän eftersom det är en smitthärd för det nya coronaviruset”.

Efter samtal med guvernörerna i respektive delstat, samt Vita husets coronainsatsgrupp, har han kommit fram till att det inte är nödvändigt. I stället kommer den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC att utfärda en stark reseavrådan.

Under natten kom nya siffror som visade att dödssiffran i landet fördubblades på två dygn från drygt 1 000 till över 2 000.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Europa
Skidåkning i Hammarbybacken/fältsjukhus i Italien.  TT
Coronaviruset Smittan i Europa

”Stockholmarnas sportlov sammanföll med smittan”

Svenskarnas februariledighet råkade sammanfalla med att coronaviruset hade börjat spridas okontrollerat i delar av Italien, skriver SvD i ett långt reportage om hur covid-19 bredde ut sig över världen.

Mellan 15 000 och 20 000 stockholmare var på väg till Alperna samtidigt som Italiens regering insåg att smittan var utom kontroll i norr.

– Det var olyckligt att det sammanträffade med stockholmarnas sportlov, säger Helena Hervius Askling, före detta smittskyddsläkare i Sörmland.

Hon betonar också att det är första gången på 40 år som världen har en pandemi utan varken läkemedel eller vaccin som biter.

13 sek
Vårdpersonal i Italien. Claudio Furlan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kinesiska skyddsmasker återkallas i Nederländerna

Nederländerna har återkallat hundratusentals skyddsmasker för vårdanställda som har visat sig inte fungera som de ska, skriver AFP. Maskerna tillhör ett parti om 1,3 miljoner som köpts in från en kinesisk tillverkare. Vid kontroller visade de sig inte sluta tätt och det var även fel på luftfilter.

Stora delar av utrustningen har redan levererats till olika sjukhus i landet.

Landets sjukvårdsminister Olivier Veran har tidigare meddelat att över en miljard masker beställts, framför allt från Kina.

Igår 23:21
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Långläsning
Illustrationsbild. Stefan Hörberg/Rithuset AB / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Långläsning

Bakom kulisserna i jakten på vaccinet som alla vill ha

Jorden runt arbetar just nu 40 forskningsteam med det som hela världen längtar efter – ett vaccin mot det nya coronaviruset. En av dem är kanadensaren Jonathan Heeney, som arbetar i Storbritannien och som The Guardian träffat i ett längre reportage.

Före coronavirusutbrottet arbetade han med ett universalvaccin som skulle vara verksamt mot alla influensavirus – en helig graal i kampen mot influensa. Men nu handlar hans arbete helt och hållet om det nya viruset.

Han berättar bland annat om hur han och hans team reagerade när de förstod vad det var de hade att göra med:

– Vi tänkte: ”Okej, det är ett coronavirus. Det här kommer att bli svårt”, säger Heeney.

1 tim
Donald Trump. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Trumps beslut har lett till hälsokris av enorma mått”

USA:s president Donald Trump kände till farorna med coronaviruset, men bristen på politiskt ledarskap har lett till en hälsokris av enorma proportioner. Det skriver The Guardian i ett långt reportage om de veckor mellan januari och februari då hans administration spelade ned risken för ett utbrott.

29 januari bekräftades det första coronavirusfallet i USA. Först fyra veckor senare togs det politiska beslutet att utveckla verktyg för snabb diagnosticering av nya fall, trots uppmaningar från flera experter.

”I historieskrivningen kommer de veckorna stå som ett varnande exempel på vilka förödande konsekvenser ett misslyckat politiskt ledarskap kan leda till”, skriver The Guardian.

Läs texten i länken nedan.

1 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska fallen
Österrikiska skidorten Grafenberg.  Halvard Alvik / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska fallen

Svenskar på väg hem efter karantän: ”Väldigt glada”

57 svenskar som suttit i karantän i österrikiska Tyrolen i två veckor är nu på väg hem till Sverige, rapporterar DN.

Svenskarna, varav de flesta är säsongsarbetare på olika skidorter, har varit fast sedan alla i området uppmanades att sätta sig i hemmakarantän. Nu har dock UD lyckats bussa hem alla som vill och under söndagen kommer gruppen anlända till Trelleborg.

– Stämningen är jättehärlig, alla är väldigt glada, säger Viktor Nyqvist från Göteborg.

38 min
Kerstin Behrendtz. NORA LOREK / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sveriges Radios Kerstin Behrendtz död i covid-19

Sveriges Radios mångåriga musikredaktör Kerstin Behrendtz har dött av coronaviruset, 69 år gammal, rapporterar GP. Dottern Emma Berendtz bekräftar dödsfallet för tidningen.

På sin Facebooksida uppmanar nu Emma Behrendtz alla att ta smittan på allvar.

"Till alla er som fortfarande skämtar, viftar bort, pratar ekonomiska kriser och funderar på varför just NI måste avboka eventuella fjällenresor eller besök till Östermalmshallen, DET HÄR ÄR PÅ RIKTIGT!!! Det handlar om liv och död”.

Igår 21:39
Temporär intensivvårdplats på fältsjukhust i Älvsjö. JONATHAN NACKSTRAND / TT NYHETSBYRÅN
undefined

227 nya konstaterade fall i Stockholm – 85 på intensiv

Ytterligare 227 personer har under det senaste dygnet konstaterats vara smittade med coronaviruset i Stockholm, uppger Region Stockholm i ett pressmeddelande. Totalt är 1 583 personer konstaterat smittade i regionen.

85 patienter får intensivvård och ytterligare 410 patienter får annan vård på sjukhus. Totalt har 8 000 personer testats i regionen.

Tidigare i dag meddelades att ytterligare tre personer i Region Stockholm har dött, rapporterar P4 Stockholm.

Igår 16:11
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Röster om viruset
Greta Thunberg under en klimatdemonstration i Davos. Gian Ehrenzeller / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Röster om viruset

Ledare: Livet utan resor och handel – var det så roligt?

Opinion Återigen tar sig de svenska ledarsidorna an den globala pandemin. Smittspridningen har gett oss möjlighet testa livet utan konsumtion och flygande som många har efterlyst i skolstrejker och på Facebook, skriver SvD:s Tove Lifvendahl.

”Det är ett sämre liv, ur alla tänkbara aspekter. Låt oss hoppas att vi snart kan återgå till det bättre samhället”, skriver hon.

DN:s Lena Andersson menar att ”en sorts diktatur” har införts i stora delar av Europa när land efter land infört mycket tuffa restriktioner.

”Det är mer ofattbart än att fysiskt försvagade människor dör av ett virus. Ändå görs det. Är det värt det?” frågar hon sig.

Grupptryck är bättre än tvång, tycker Aftonbladets Anders Lindberg, som gillar den svenska metoden med rekommendationer över regler. Han konstaterar att det inte heller finns någon lag som hindrar någon från att äta flugsvamp, men att ingen gör det ändå.

1 tim
Anders W Jonsson och Sofia Jarl. TT
undefined

C: Pandemin slår extra hårt mot kvinnorna och barnen

Opinion Sexualbrotten mot barn ökar under coronakrisen och en liknande utveckling är att vänta med kvinnovåldet, skriver Centerpartiets Anders W Jonsson och Sofia Jarl på Aftonbladet Debatt.

Partiet vill bland annat höja straffsatsen för grov kvinnofridskränkning, att polisen prioriterar utredningar av sexualbrott och att det ska bli lättare att säga upp personal som begår sexuella övergrepp.

”Ingen ska behöva vara rädd i sitt eget hem”, skriver de.

1 tim
Magdalena Andersson och Romina Pourmokhtari.  TT och Willhelm Sundman.
undefined

”Magdalena Andersson ska inte lägga sig i utdelningar”

Opinion Socialdemokraterna har dålig koll på hur aktiebolag fungerar och finansminister Magdalena Andersson borde inte lägga sig i vad AB Volvos ägare ”gör med sina tillgångar”, skriver Romina Pourmokhtari, förbundsordförande Liberala ungdomsförbundet, i en debattartikel för Expressen.

Andersson har kritiserat börsbolag som permitterat personal men samtidigt tänker dela ut pengarna till aktieägarna och ge höga bonusar till cheferna.

”Utdelningen är knappast ett tecken på ’girighet och egoism’ – det handlar snarare om god företagsstyrning att inte sitta på för mycket likvida medel”, skriver Luf-ledaren i debattartikeln.

Hon anser att det Andersson ”avkräver Volvo är dåligt underbyggda symbolåtgärder”.

I Ekots lördagsintervju uppmanade finansmarknadsminister Per Bolund (MP) börsbolag som permitterar anställda att slopa utdelningen.

1 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Globala spridningen
Säkerhetspersonal vid operahuset i Sydney.  LOREN ELLIOTT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

Australiens regler har gett effekt – smittan bromsad

Coronavirusets spridning i Australien verkar ha bromsat in något, rapporterar flera medier. För omkring en vecka sedan ökade antalet fall med uppåt 30 procent dagligen. Enligt premiärminister Scott Morrison ser landet numera en ökning på mellan 13 och 15 procent, vilket tyder på att australierna följt de nya restriktionerna om att hålla avståndet till varandra.

– Men det är fortfarande stora ökningar, det råder ingen tvekan om det, säger Morrison enligt nyhetsbyrån Reuters.

3 800 personer har bekräftats smittade av covid-19.

1 tim
Jair Bolsonaro. Andre Borges / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Krisen kan sluta med riksrätt för Bolsonaro

Brasiliens president Jair Bolsonaro fortsätter hävda att coronavirusets farlighet är överdrivet – samtidigt som han vet att det är de gamla som löper störst risk att dö. Bolsonaro vill helt enkelt undvika en ekonomisk kris, som i sin tur skulle skada hans chanser att bli återvald. Det skriver Henrik Brandão Jönsson i DN.

SVT:s Latinamerikakorrespondent Tigran Feiler är inne på samma spår, att Bolsonaros motvilja att införa tuffa åtgärder först och främst handlar om ekonomi. ”Han har lovat sina väljare att lyfta Brasilien ekonomiskt och göra landet till en global stormakt”, skriver han.

I värsta fall skulle coronakrisen kunna leda till att Bolsonaro avsätts i en riksrättsprocess. I Brasilien är riksrätten politisk – och kan bli verklighet om presidenten förlorar sitt parlamentariska stöd. ”Två av Brasiliens fyra senaste presidenter har avsatts i förtid genom riksrätt”, konstaterar Feiler.

Igår 19:52
Sjukvårdare i Iran. Ebrahim Noroozi / TT NYHETSBYRÅN
undefined

2 500 döda i Iran – tusentals i kritiskt tillstånd

Ytterligare 139 personer i Iran har dött av coronaviruset och det sammanlagda antalet dödsoffer ligger nu på 2 517. Det skriver AFP.

För 3 706 av de bekräftade fallen är tillståndet kritiskt, enligt Kianoush Jahanpour, talesperson för landets hälsodepartement. Totala antalet bekräftade fall i Iran ligger på drygt 35 000.

Landet har fram tills nyligen haft lätta restriktioner, men inför nu reseförbud inom landet.

Igår 18:41
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska åtgärderna
Anders Ygeman. TT
Coronaviruset Svenska åtgärderna

Ygeman positiv till att följa svenska påskresor via data

Digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) är positiv till att följa coronavirusets tänkbara spridning genom att granska svenskars anonymiserade mobildata, rapporterar Ekot. Geodatan skulle exempelvis kunna ge en uppfattning om hur många som lämnar Stockholm i påsk.

Pirate Bay-grundaren och aktivisten Peter Sunde är kritisk. Han menar att det kan leda till konsekvenser som är ”farligare än smittan”.

Bakgrunden är att EU-kommissionen har kontaktat Telia och sju andra mobiloperatörer med en förfrågan om att samla in sådan data för att kunna följa rörelsemönster. I går sa Folkhälsomyndigheten till SVT att den lösningen inte är aktuell i Sverige.

2 tim
Sabuni, Lövin, Löfven, Lööf. Arkivbilder. TT
undefined

Analys: ”Kanske har de fått sitt gemensamma projekt”

När coronakrisen är över kommer det förmodligen under flera år behövas stora stimulanspaket för att ekonomin åter ska få fart, anser Ekot politiske kommentator Tomas Ramberg. Han konstaterar att fokus i den politiska debatten samtidigt kommer att flyttas och att sysselsättning, företagsklimat och ekonomisk fördelning åter blir centrala frågor:

”Kanske har regeringen, Centern och Liberalerna nu fått det gemensamma projekt som en del har efterlyst: att ta Sverige upp ur den ekonomiska kris som coronaviruset har orsakat”, skriver han.

Svenska Dagbladets politiske kommentator Göran Eriksson menar i en analys att Sveriges ”icke-auktoritära” tradition är en förklaring till att åtgärderna för att minska smittspridningen kommit senare och varit mindre drastiska jämfört med andra länder.

”Om Sverige ska stängas ska svenskarna hinna växa in i det nya läget”, skriver han.

Igår 15:24
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Fakta om smittan
WHO
Coronaviruset Fakta om smittan

USA och Tyskland går om Italien i nya rapporterade fall – 26 494 döda i världen

Både USA och Tyskland går om Italien i antal nya bekräftade fall, visar WHO:s senaste dygnsrapport. USA rapporterar 16 894 nya fall.

Med 62 514 nya bekräftade fall hamnar den totala siffran globalt på 571 678. De flesta som har smittats har tillfrisknat eller är bara lindrigt sjuka.

26 494 personer har dött i sjukdomen världen över, vilket är en ökning med 3 159 under det senaste dygnet.

Eftersom siffrorna över antalet smittade bara gäller konstaterade fall kan det faktiska antalet smittade vara högre. Med tanke på att länder mäter på olika sätt kan siffrorna också vara svåra att jämföra mellan länder.

Uppgifterna ovan kommer från WHO:s senaste dagliga uppdatering för den 28 mars. Nedan går Omni igenom den senaste statistiken om smittans utbredning.

Texten uppdaterades 29 mars klockan 06.50.

1 tim
Emma Frans, Agnes Wold och Johan von Schreeb.  TT
undefined

Experterna guidar: Hur ska man leva i dessa virustider?

Hur ska man leva sitt liv i dessa coronatider? Flera medier guidar till vanliga vardagssituationer.

Epidemiologidoktorn Emma Frans och professorn Agnes Wold säger till Expressen att man kan gå till gymmet, men att man bör hålla avståndet till andra. Biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten menar att man kan byta om hemma.

Att handla, äta på restaurang och besöka frisören fungerar bra, framför allt för friska och unga personer som inte tillhör en riskgrupp. Men rådet lyder fortsatt att hålla avstånd till andra människor och stanna inne för den som har symptom. Experterna menar att det är gränsfall att åka i kollektivtrafiken.

Även SVT ger flera råd i en guide. Jobba hemifrån om möjligt, hälsa inte på äldre och sjuka, tvätta händerna noga och vidrör inte ditt eget ansikte i onödan.

Var och en måste prioritera kring vad som är viktigt i livet och ta sitt ansvar. Det säger Johan von Schreeb, professor i global katastrofmedicin, i DN:s guide.

– Som ung och frisk individ så är ens stora uppgift att skydda de gamla, sammanfattar han.

Igår 12:26
Läs mer om Coronaviruset