Rodrigo Duterte, Filippinernas president. Bullit Marquez / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Helg Långläsning

”Manilas slum förvandlas till ett slagfält i drogkriget”

20 000 personer har dött i Filippinernas krig mot narkotika. Nu höjer en grupp katolska rebeller rösten mot president Rodrigo Duterte.

”Manilas slum har förvandlats till slagfält för Dutertes drogkrig”, skriver The Guardian i ett långt reportage om situationen.

En person som undkommit döden med en hårsmån är mannen som numera går under namnet broder Jun. 30-åringen körde cykelriksha i Manila när han blev bortförd av en polis som låtsades vara passagerare. På polisstationen misshandlades han brutalt och sköts med flera skott.

Nu är han en del av en katolsk grupp som vill stoppa Dutertes räder.

Läs hela reportaget via länken nedan.

Om långläsning

Varje helg rekommenderar Omni-redaktionen några läsvärda längre reportage från olika delar av världen. Ämnesvalen kan variera från vecka till vecka.

Om Omni-helg

Långläsning är en del av Omnis helgsatsning med rekommendationer på läsvärda, aktuella och intressanta recensioner, intervjuer och långläsning som publiceras varje helg.

Toppnyheter

Brexit Storbritanniens framtid
John Bercow/Boris Johnson. TT
Brexit Storbritanniens framtid

Bercow säger nej till ny omröstning om brexitavtal

Brittiska parlamentets talman John Bercow meddelar att det inte blir någon ny omröstning om Boris Johnsons brexitavtal, enligt Sky News.

Omröstningen om avtalet skulle egentligen ha skett i lördags, men sköts upp efter att ett tillägg röstats igenom som tvingade Johnson att be EU om mer tid. Experter har trott att Bercow skulle ge premiärministern kalla handen, då det finns en regel som säger att man inte får lägga fram samma förslag två gånger.

”Ordalydelsen i dagens förslag är inte exakt samma som i lördags, men i grunden är det samma proposition”, twittrar Hannah White från den oppositionsdominerade tankesmedjan Institute for Government.

13 min
Brittiska tidningar/Boris Johnson. TT.
undefined

”Boris Johnson varken död eller liggande i ett dike”

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson är varken död eller liggande i ett dike – fastän han menade att ett sådant scenario vore att föredra framför att be EU om mer tid för ett utträde, skriver BBC:s Glenn Campbell i en analys. Ändå är det just det Johnson gjort, även om han senare skrev ett andra brev där han bad EU att inte godkänna hans begäran.

Rick Noack skriver i Washington Post att brexit återigen har visat sig vara en oförutsägbar process: ”Efter mer än tre år verkar bara en sak vara säker: Vad som än händer kommer inte brexit bara ’klaras av’, som Johnson antyder”.

Johnson försöker under måndagen få till en ny omröstning om sitt brexitavtal, men det råder misstankar om att han bara vill få igenom det i parlamentet för att sedan kunna dra tillbaka sin begäran om mer tid, skriver The Guardians Rowena Mason.

Idag 08:22
Illustrationsbild. Kirsty Wigglesworth / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Brittiska pundet haltar på osäkerhet inför omröstning

Det brittiska pundet sjönk något på måndagsförmiddagen, efter att tidigare under morgonen ha varit uppe på sin högsta nivå på fem månader gentemot den amerikanska dollarn. Det skriver AFP.

Vid 11-tiden svensk tid kostade ett pund 1,297 dollar, en förstärkning med nästan 0,1 procent sedan midnatt. Pundet handlades samtidigt för 1,16 euro och 12,49 kronor, upp 0,1 procent respektive 0,2 procent.

Under måndagen väntas premiärminister Boris Johnson begära att få hålla ytterligare en omröstning i parlamentet, efter lördagens bakslag. Flera brittiska medier rapporterar att talmannen John Bercow förmodligen inte kommer att bevilja det.

6 tim
Läs mer om Brexit
Patrick Reslow. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Politikernas kvitton

Troligt att SD:s Patrick Reslow åtalas för bedrägeri

Mycket talar för att SD:s riksdagspolitiker Patrick Reslow kommer att åtalas misstänkt för bedrägeri. Det säger åklagaren Joakim Zander till SVT.

Malmö-politikern Reslow misstänks för att ha låtit skattebetalare stå för boendekostnaderna när han tagit familjen med på tjänsteresor.

Förundersökningen är nu färdig och det återstår för åklagaren att invänta Reslows kommentarer innan han fattar slutgiltigt beslut om åtal väcks eller inte.

19 min
Erik Bengtzboe 2013. STEFAN JERREVÅNG / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Förundersökningen mot tidigare M-topp läggs ned

Förundersökningen om misstänkt bedrägeri mot den tidigare M-riksdagsledamoten Erik Bengtzboe läggs ned, meddelar Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Bakgrunden till utredningen var en granskning från Aftonbladet av Bengtzboes boendeersättning. Enligt tidningen hade Bengtzboe plockat ut över 90 000 kronor i ersättning från riksdagen genom ett folkbokföringsupplägg där han var skriven hos sin mamma utan att han bott där. Utöver det fick han drygt 60 000 kronor i traktamente.

Han lämnade riksdagen i slutet av april i år.

4 tim
Erik Bengtzboe i mitten. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Åklagaren: Saknas kontroll av ledamöters ersättningar

Åklagare Bengt Åsbäck påpekar brister i lagstiftningen i samband med beslutet att lägga ner förundersökningen mot den tidigare M-toppen Erik Bengzboe, skriver Aftonbladet.

”Ersättningslagens bestämmelser är i det här sammanhanget alltför bristfälligt utformade”, skriver han i bilagan till beslutet.

Han vill att ”någon form av sanktionsbestämmelser” införs och konstaterar också att det saknas kontroller av ledamöternas ersättningar.

Han skriver att förhör som hållits med riksdagsförvaltningen visar att ledamöternas ansökningar i princip ”alltid tas för goda”.

2 tim
Läs mer om Politikernas kvitton
Tomas Hilmo/arkivbild. Pressbild/TT
Materielbristen på sjukhusen

Apotekstjänsts vd lämnar efter svåra materielkrisen

Apotekstjänsts vd Tomas Hilmo lämnar sitt uppdrag efter materielbristen på sjukhus i flera regioner, rapporterar Expressen.

”Apotekstjänst har gjort en omorganisation i ledningen, vilket innebär att Tomas Hilmo nu kommer att fokusera på den delen av företaget som hanterar läkemedelsverksamheten, DOS”, skriver Apotekstjänsts presstalesperson Eric Aronson i ett sms till tidningen.

Apotekstjänst har varit under hård press den senaste tiden efter att ha misslyckats med att leverera vårdmateriel till sjukhus, vilket har lett till många inställda operationer.

3 tim
Lena Hallengren (S) och en arkivbild på en operationssal. TT
undefined

Socialministern: ”Något har gått fel – upprörande”

Materielkrisen på sjukhusen måste följas upp noggrant, men ändå behövs ingen utredning om upphandlingshaveriet. Det anser socialminister Lena Hallengren (S) och civilminister Lena Micko (S) enligt TT.

Hallengren tycker att det som inträffat är ”otroligt upprörande”.

– Här är det fem regioner som gjort upphandlingen, och något har gått fel. Ingen vet ännu vad det är. Men regeringen agerar genom Socialstyrelsen, som är mycket aktiv här för att stötta regionerna i den situation de försatt sig i, säger hon.

Sjukhus i flera regioner har inte fått vårdmaterial levererat vilket har lett till många inställda operationer. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och Socialstyrelsen följer läget.

2 tim
En operation på Akdemiska i Uppsala. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Brunos canceroperation ställdes in: ”Chockerande”

Piloten Bruno Lucien-Brun, 64, är en av alla som drabbats av materialkaoset i den svenska vården. Han berättar för DN hur han i onsdags reste från Hudiksvall till Uppsala för att opereras för cancer. Men väl på plats fick han beskedet att han fick åka hem igen eftersom all utrustning inte fanns i operationssalen.

– Det är chockerande att det kan gå till så här. Jag litar inte på sjukvården längre, säger han.

Även Brunos fru Yvonne Andersson är arg. Hon säger till Expressen att hon aldrig hade kunnat tänka sig att operationen skulle ställas in utan att sjukhuset först hörde av sig.

– Det är för jävligt! Det är psykiskt påfrestande att vänta på operation, säger hon.

1 tim
Läs mer om Materielbristen på sjukhusen
Nyamko Sabuni. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Opinionsläget

Sabuni: Bara för Åkesson att ringa om han vill prata

L-ledaren Nyamko Sabuni spelar ner betydelsen av den undersökning som visar att allt fler väljare vill att de övriga partierna börjar samarbeta med SD. När hon gästar ”Direkt med Niklas Svensson” i Expressen TV säger Sabuni att det i nuläget inte finns någon fråga där SD tillsammans med ett annat parti skulle få majoritet och att frågan därför är ”hypotetisk och irrelevant”.

Men hon säger också att hon är villig att samtala med SD-ledaren Jimmie Åkesson.

– Vill han prata med mig så har han mitt nummer. Det är bara att ringa, säger Sabuni.

1 tim
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) talar vid partiets sommarfestival på Slottsudden i Sölvesborg i augusti. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ökningen: Sex av tio väljare vill se samarbete med SD

Sex av tio väljare vill se ett politiskt samarbete med Sverigedemokraterna i frågor där åsikterna stämmer överens, enligt en Sifo-mätning som gjorts på uppdrag av Expressen. För tre år sedan var siffran 38 procent av väljarna.

– Vi ser stegvis mer acceptans för att samarbeta med SD. För första gången på 100 år ser vi en väldigt kraftig förändring av den politiska arenan, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo.

Viljan att samarbeta med SD är störst bland Moderaternas och Kristdemokraternas väljare, där 85 respektive 95 procent ställer sig positiva.

Idag 04:33
SD-ballonger. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Andra partier har flyttat sig medan SD breddats”

Anledningen till att viljan att samarbeta med Sverigedemokraterna ökar bland väljarna är dels att partiet har vuxit, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo till Expressen. SD och andra partier har även rört sig allt närmre varandra i frågor rörande invandring och lag och ordning.

– SD har vuxit sig starkt och blivit en maktfaktor. Samtidigt har andra partiers politik delvis flyttat på sig medan SD breddat sig i väljarnas ögon, säger Toivo Sjörén.

Sex av tio väljare vill se ett politiskt samarbete med Sverigedemokraterna i frågor där åsikterna stämmer överens, enligt en Sifo-mätning som gjorts på uppdrag av Expressen.

Idag 04:33
Läs mer om Opinionsläget
Illustration. TT
Väktarnas hån i sociala medier

Väktare la ut kränkande bilder och hånade snattare

Väktare på bevakningsföretaget Securitas har lagt ut kränkande bilder och grova verbala påhopp på gripna i en grupp på Facebook, rapporterar Norrbottens Media.

Syftet med gruppen var till en början att företagets butikskontrollanter i Boden och Luleå skulle dela erfarenheter och information, men i gruppen radades i stället bilder av gripna snattare upp, i flera fall med kränkande kommentarer.

”Gud vad glad jag är att jag slapp se hennes härlighet”, skriver en väktare om en gripen kvinna.

Enligt en uppgiftslämnare till tidningen har en överordnad förklarat att bilderna är ”okej”. När företagets nationella säkerhetsavdelning utrett det hela ska en gruppchef ha tvingats sluta.

2 tim
Arkivbild. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Källa: Jag var tvungen att låtsas tycka att det var okej

En uppgiftslämnare med god insyn i Securitas verksamhet säger till Norrbottens Media att tanken med den grupp på Facebook där väktare publicerat kränkande bilder och kommentarer på gripna till en början var god, men att det sedan ”spårade ur”.

– Bilderna i sig är “fine”. Men det är kommentarerna som visar vad de har för människosyn.

Uppgiftslämnaren säger att all uppmärksamhet riktades åt dennes håll när gruppen blev känd och att det enda alternativet till slut var att säga upp sig.

– Jag var tvungen att hålla masken och låtsas tycka att det var okej, när jag i själva verket inte gjorde det.

3 tim
Illustration. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Utpekade chefen säger att han inte kände till gruppen

Den chef som pekats ut för att ha känt till att Securitas-väktare i en chatt har publicerat kränkande bilder och kommentarer om gripna säger till Norrbottens Media att han inledningsvis inte visste om gruppen. Men tidningen har tagit del av ett textmeddelande där chefen skriver att bilderna är okej eftersom de inte ”kan förknippas med någon enskild individ”.

Chefen säger till tidningen att Securitas agerade så fort de fick veta om chatten och att det är noggrant utrett.

– Men givetvis tar vi avstånd från ett sådant sätt att jobba. Det hör inte hemma på Securitas, säger chefen.

Den person från företaget som kände till allt jobbar inte längre kvar, säger han.

3 tim
Läs mer om Väktarnas hån i sociala medier
Erdogan och Putin. Burhan Ozbilici / TT NYHETSBYRÅN
Turkiska offensiven i Syrien

Syriens framtid avgörs vid Putins och Erdogans möte

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan möter under tisdagen Rysslands president Vladimir Putin. Många menar att det är då den verkliga uppgörelsen om nordöstra Syriens framtid sker, säger SVT:s reporter i Turkiet, Tomas Thorén.

– Från Putins håll har det kommit dubbla budskap. Han har å ena sidan sagt att Turkiet har rätt att försvara sig och å andra sidan att Syriens gränser ska kontrolleras av Syriens president Bashar al-Assad, säger han.

Erdogan säger under måndagen att han kommer att ta nästa ”nödvändiga” steg i Syrien efter mötet med Putin, skriver Reuters.

Under tisdagskvällen går det fem dagar långa eldupphöret ut.

4 tim
En mamma med barn som tvingats på flykt efter den turkiska offensiven i Syrien. SAFIN HAMED / AFP
undefined

Oro för civila i Syrien: ”Blir etnisk rensning av kurder”

Det finns en oro att den kurdiska civilbefolkningen i nordöstra Syrien kommer att drabbas av att USA drar tillbaka trupper från området. Det skriver New York Times som har pratat med Mazlum Kobani, befälhavare för den kurdledda SDF-styrkan.

– Det kommer bli en etnisk rensning av det kurdiska folket från Syrien och den amerikanska administrationen kommer vara ansvarig, säger Kobani till tidningen.

Kobani är även rädd att terrorgruppen IS kan återfå kontroll. Han hoppas att USA – som SDF stred sida vid sida med för att bekämpa IS – kommer att försöka bygga upp förtroendet igen och säkra de områden som befriats från terrorsekten.

Idag 08:27
Läs mer om Turkiska offensiven i Syrien