Hem
Leif Mannerström. Arkivbilder. (TT)

Mannerström: ”Det är inte mat utan människoförakt”

”Människoförakt”, så beskriver kocken Leif Mannerström maten på vissa äldreboenden i landet. På Expressen Debatt skriver han om ett sjukhus i Norrland där maten var härsken: ”En 96 år gammal dam satt bredvid mig och sa att det inte var gott, att hon inte kunde äta mer.”

Att det saknas pengar stämmer inte skriver han, man kan laga bra mat för 15 kronor och flera äldreboenden gör det lysande. Men många är för bekväma, allt är djupfryst eller på pulver. Politikerna har ett stort ansvar för situationen, menar han: ”Visst, det finns andra problem, men det här är ett som inte tas på allvar.”

bakgrund
 
Leif Mannerström
Wikipedia (sv)
Leif Reinhold Mannerström, född 17 mars 1940 i Maria Magdalena församling i Stockholm, är en svensk krögare. Leif Mannerström har från 1994 till 2010 drivit restaurang Sjömagasinet i Göteborg. Han är en av domarna i Sveriges mästerkock och Sveriges yngsta mästerkock, som visas på TV4. Mannerström har även drivit krogarna Golfrestaurangen i Hovås, Johanna i Göteborg, Aquarella på Kanarieöarna, Belle Avenue i Göteborg, Mannerström & Jansson och Steak. Johanna, som öppnades 1974 och som Mannerström drev tillsammans med Christer Svantesson, var den första svenska restaurangen med inspiration från la nouvelle cuisine, det nya franska köket. I början av sin karriär var Mannerström kockelev på oceanångare mellan Göteborg och New York. Mannerström deltog i programmet Kockarnas kamp 2012. Han driver Restaurang Kometen vid Vasagatan i Göteborg tillsammans med Christer Johansson.

Tidigare rapportering:

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen