Merkel och Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz. FRANCOIS LENOIR / TT NYHETSBYRÅN
Tyska migrationskonflikten

Migrationsuppgörelsen kan skapa kedjereaktion i EU

Österrike är redo att agera för att ”skydda landets gränser” om Tyskland går vidare med sin skärpta migrationspolitik. Det meddelar landets högerpopulistiska regering, enligt AFP.

Sent på måndagen meddelade den tyska förbundskanslern Angela Merkel att man nått en uppgörelse med inrikesminister Horst Seehofer – som bland annat innehåller planer på att skapa ”transitcenter” i Tyskland dit migranter ska föras för att skickas tillbaka till de länder där de tidigare befunnit sig.

Om planerna blir officiell tysk regeringspolitik kommer Wien ”tvingas vidta åtgärder för att undvika olägenheter för Österrike och landets invånare”, säger man.

En sådan åtgärd skulle kunna vara att stänga eller kraftigt utöka kontrollerna vid landets gränser mot Italien och Slovenien, vilket i sin tur skulle kunna utlösa andra åtgärder från italienskt håll.

Toppnyheter

Illustrationsbild. TT
Säpos tillslag mot imamer

Imamens advokat: Säpos sekretess är problematisk

Advokaten till Abu Raad, den frihetsberövade Imamen i Gävles moské, säger att hans klient bestrider anklagelserna om att han utgör ett hot mot rikets säkerhet.

Säpo har inte gått ut med på vilka grunder Abu Raad frihetsberövades. Inte heller advokaten, Aplarslan Tügel, kan säga något om grunderna eftersom han fått ta del av dem under löfte om att inte sprida dem, något han är kritisk till.

– Det är naturligtvis problematiskt eftersom han inte har möjlighet att gå ut och berätta om sin version eller hur han ser på det här, och vad han tycker är fel.

41 min
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Säpos tillslag mot imamer

Expo: Terrordömd har ordnat demonstrationen

I dag hålls en demonstration i Stockholm till stöd för de fem personer ur den islamistiska miljön som gripits av Säkerhetspolisen. Enligt tidningen Expo har en av arrangörerna tidigare dömts för terrorbrott i Grekland.

Enligt källor till Expo ska mobiliseringen inför demonstrationen ha ägt rum i miljöer där det misstänks pågå rekrytering till terrorgrupper och radikalisering.

Den terrordömde mannen greps 2016 i Grekland och uppges då ha varit på väg till gränsen mellan Turkiet och Grekland för att senare ansluta sig till IS. Han dömdes först till 15 års fängelse för medlemskap i en terrororganisation och innehav av krigsmaterial, men fick sedan sitt straff sänkt till sju år och tre månader och blev till sist plötsligt frisläppt och återvände till Sverige. Det är oklart varför han släpptes.

Igår 12:47
Läs mer om Säpos tillslag mot imamer
EU-valet Svenska valrörelsen
Mikael Tofvesson. TT
EU-valet Svenska valrörelsen

Varningen inför valet: Tänk efter om du blir riktigt arg

Med en vecka kvar till EU-valet är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) på helspänn för eventuella påverkansförsök, rapporterar Ekot.

Enhetschef Mikael Tofvesson säger att man inte sett någon långsiktig påverkanskampanj inför valet. Men det MSB oroar sig för under den sista veckan är en specifik attack med syftet att få snabb och stor effekt.

En kampanj som på falska grunder hänger ut en politiker eller ett parti för exempelvis ett brott kan bli viral, säger han.

– Ser man någonting som gör att man blir upprörd, riktigt arg, och vill lösa problemet på en gång genom att gå och att rösta bort en politiker direkt, då bör man kanske också tänka till: Är det här korrekta uppgifter, var kommer det ifrån, är det någon som tjänar på att jag känner så här och vem är det?

2 tim
TT
EU-valet Svenska valrörelsen

Färre än hälften av svenska EU-politikerna visar kvitton

Bara åtta av de 20 svenska EU-parlamentarikerna visar upp hur de använt EU:s så kallade kontorsbidrag, visar en enkät som SVT Nyheter gjort. C:s, V:s, MP:s, Fi:s och en av L:s två parlamentariker är öppna med hur pengarna används.

– Jag har visat kvitton för journalister, man kan komma och bläddra, säger Fredrick Federley, C:s toppnamn inför valet.

Samtliga parlamentariker från S, M, SD och KD, samt en från L vill inte uppge hur pengarna har använts.

”Precis som med partibidragen i Sverige så röjer man inte strategiska avvägningar och målsättningar för sina politiska motståndare”, skriver KD:s Anders Sellström i ett skriftligt svar till SVT.

3 tim
Sara Skyttedal (Kommunalråd i Linköping), David Lega (Kommunalråd i Göteborg) och Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor.  Per Groth/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Svenska valrörelsen

David Lega (KD): EU utmanas från två håll

David Lega (KD) menar att EU utmanas både av det växande stödet för nationalistiska partier, som kan leda till isolering, och av idén om EU som en superstat. Det säger han i en intervju med GP.

KD:s slogan ”Make EU lagom again” har mött skarp kritik från bland annat liberaler och moderater, som menar att partiet framstår som anti-EU-populister. Men Lega, som är kristdemokratiskt kommunalråd i Göteborg, menar att det är Liberalernas hållning som är problematisk.

– Jag tycker att många feltolkar principen om subsidiaritet, att beslut ska fattas på rätt nivå, som används mycket av Liberalerna nu. Problemet är deras slutsats att EU alltid är rätt nivå, säger han.

Idag 10:27
Läs mer om EU-valet
KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Herrallsvenskan 2019

Just nu: Djurgården i 2–0-ledning efter tveksam straff

DIF-IFE 2–0 | Djurgården fick en rivstart i hemmamatchen mot Elfsborg – redan efter några minuters spel kunde Fredrik Ulvestad slå in matchens första mål efter en passning från Elliot Käck.

Efter 16 minuters spel fick Djurgårdens Haris Radetinac rött kort efter en duell med Elfsborgsförsvararen Simon Strand.

Efter en halvtimmes spel fick matchen stoppas tillfälligt sedan Elfsborgs Joakim Nilsson träffats illa i en situation med Djurgårdens Buya Turay. Nilsson låg utslagen på gräset i nära tio minuter och C More valde inledningsvis att inte visa bilderna på händelsen i repris.

Nilsson kunde dock slutligen själv ta sig av planen och ersattes av veteranen Jon Jönsson. Jönsson fick en olycklig start och orsakade en tveksamt dömd straff i sitt första ingripande. Den slogs säkert av Ulvestad, som gjorde sitt andra mål.

Matchen pågår just nu – följ den via länkarna nedan.

1 tim
Joakim Nilsson leds ut efter sin otäcka olycka. KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Herrallsvenskan 2019

Otäcka scener på Tele 2 – Elfsborgsspelare knockad

Hela Tele2 Arena höll andan när Elfsborgs Joakim Nilsson olyckligt sparkades i huvudet av Djurgårdens Mohamed Buya Turay vid ett försök till cykelspark. Nilsson föll handlöst och lagkamraterna kallade omedelbart på medicinsk personal.

Buya Turay å sin sida tog sig chockad för ansiktet och hölls om av motspelare och C More valde att inte visa reprisbilder på den otäcka händelsen under nära tio minuter, innan Nilsson till sist kunde sätta sig upp.

Till sist lyckades han, med hjälp av två personers assistans, ta sig av planen och byttes ut mot Jon Jönsson.

Matchen pågår.

12 min
PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Herrallsvenskan 2019

Christiansen frälste Malmö – behåller serieledningen

Efter en halvleks spel var det fortfarande mållöst mellan Malmö och Kalmar – och det dröjde till den 74:e minuten innan Anders Christiansen satte dit 1–0 för MFF.

Det blev också slutresultatet och Malmö behåller därmed den allsvenska serieledningen.

Christiansen var tillbaka i startelvan efter en matchs avstängning och spelar på intermittfältet tillsammans med Bonke Innocent, som efter en tid i frysboxen gör sin andra match i rad från start.

4 tim
Läs mer om Herrallsvenskan 2019

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Trumps USA USA:s abortpolitik
USA-experten Frida Stranne/abortmotståndare som demonstrerar. TT
Trumps USA USA:s abortpolitik

USA-experten: Trump vill inte jaga bort kvinnorna

Donald Trump distanserade sig från delstater som Alabama och Missouri, som röstat igenom strikta abortlagar, för att han inte vill jaga bort kvinnorna inför valet, säger USA-experten Frida Stranne till SvD.

Presidenten twittrade även att han var av ”samma åsikt som Ronald Reagan” vilket enligt Stranne, som är forskare vid Högskolan i Halmstad och Uppsala universitet, är ett smart kort att dra.

– Det är viktigt för Trump att lyfta fram att den hårda hållningen inte är generell i det republikanska partiet. Han talar till dem som går ett steg för långt, säger hon till tidningen.

2 tim
Donald Trump.  TT
Trumps USA USA:s abortpolitik

Trump är för abort vid incest – går emot Alabama

USA:s president Donald Trump skriver på Twitter att han står starkt på abortmotståndarnas sida, men att det för honom finns tre undantag: abort bör tillåtas vid våldtäkt, vid incest och vid fara för mammans liv.

Han går därmed, utan att nämna Alabama specifikt, emot den kritiserade abortlag som delstaten Alabama nyligen röstade igenom.

I Alabamas nya lag tillåts abort bara vid fara för mammans liv och läkare som utför aborter ska kunna straffas med långa fängelsestraff. Lagen väntas prövas i domstol.

Idag 06:00
Eva Longoria.  STEPHANE MAHE / TT NYHETSBYRÅN
USA:s abortpolitik

Eva Longoria: Abortlagarna ett hot mot alla kvinnor

Den amerikanska skådespelaren Eva Longoria säger att de hårda abortlagar som röstats igenom i Alabama och Missouri är ett hot mot alla kvinnor.

– Det som händer i Alabama är viktigt i hela världen, sa Desperate Housewives-stjärnan under en röda mattan-intervju på filmfestivalen Cannes i dag.

– Det kommer att påverka alla om vi inte är uppmärksamma, tillade hon.

Longoria, som är troende katolik men inte emot abort, varnade för en dominoeffekt där flera republikanska delstater nu försöker skärpa lagstiftningen för att hindra kvinnors rätt till abort.

Igår 21:21
Läs mer om Trumps USA
Illustrationsbild.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om public service

SD-politiker: Utred försäljning av SVT2 och P3

En grupp av 15 distriktsordförande i Sverigedemokraterna vill se en utredning av en möjlig försäljning av SVT2 och P3. Det rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Förslaget kommer att läggas fram inför partiets landsdagar i höst. I motionen heter det att public service ska behållas, samtidigt som man menar att partiet bör driva på för en ”genomgripande reform” av Sveriges Radio och Sveriges Television.

Riksdagsledamoten Josef Fransson, ordförande för SD i Skaraborg, anser att verksamheten kan ”minst” halveras.

5 tim
Peter Wolodarski.  JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om public service

”Demokratin betalar priset om SVT och SR avskaffas”

Opinion Det politiska hotet mot public service är på riktigt och det är hög tid att försvara institutioner som SVT och SR, skriver Dagens Nyheters chefsredaktör Peter Wolodarski i en ledare.

Wolodarski skriver att mångfalden inom media och svensk demokrati skulle betala priset om public service avskaffades och att det inte skulle gynna hans egen tidning, trots att den nu som privat medieaktör konkurrerar med public service.

Förra veckan gick även Sofia Mirjamsdotter ut och försvarade public service i en ledare för Nerikes Allehanda, där hon bland annat skrev att det är ”påfallande okunnigt” att påstå att medierna skulle bli mer oberoende om man lade ner public service. GP:s Håkan Boström har tidigare argumenterat för att public service behöver reformeras för att fokusera mer på samhällsbevakning i stället för familjeunderhållningsprogram och sportbevakningen.

4 tim
Josef Fransson (SD).  Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om public service

”P3 yttersta exemplet på tydlig vänstervridning”

Riksdagsledamoten Josef Fransson, som är ordförande för SD i Skaraborg, motiverar förslaget att lägga ner P3 med att kanalen enligt honom är vänsterdriven.

– P3 är väl kanske det yttersta exemplet på den här väldigt tydliga vänstervridningen som finns inom public service, säger han till Sveriges Radios Ekot.

Han motiverar också förslaget att banta public service, med att han inte ser någon anledning till att den verksamheten ska ha den särställning som han menar att den har i dag.

SR vill inte kommentera partiets förslag.

5 tim
Läs mer om Debatten om public service