Per Bolund och Isabella Lövin. TT
Valet 2018 MP-kongressen 2018

MP-topparna varnar för nya förslaget om flygskatten

Ett förslag om fördubblad flygskatt med Grön Ungdom som avsändare ser ut att vinna gehör på Miljöpartiets kongress. Men flera toppar inom partiet, bland annat språkröret Isabella Lövin och finansmarknadsminister Per Bolund varnar för förslaget, rapporter TT.

– Vi ska inte gå till val på att låsa fast oss i kronor och ören, sa Lövin när frågan debatterades.

Lövin och Bolund argumenterar bland annan för att det är dum t att höja skatten före det att den har utvärderats. De får också stöd av förre språkröret Peter Eriksson, samt många av partiets företrädare från norra Sverige.

Toppnyheter

Valet 2018 Röster om regeringsfrågan
Annie Lööf i dag. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Röster om regeringsfrågan

Uppgifter: Stämningen blev sämre ju längre tiden gick

De fyra partier som förhandlade om ett regeringssamarbete står längre ifrån varandra nu än tidigare, enligt uppgifter till DN. De fem dygn långa förhandlingarna inleddes lovande men ju längre tiden gick desto sämre blev stämningen, enligt källorna.

Centerledaren Annie Lööfs agerande ifrågasätts av företrädare för de olika riksdagspartierna, efter dagens besked att hon säger nej till S-samarbete.

– Det är svårt att avgöra om det här är ett spel som ska landa i något annat eller inte, säger en källa.

Igår 22:14
Annie Lööf, talman Andreas Norlén och Stefan Löfven. TT
Valet 2018 Röster om regeringsfrågan

Analyser: Mittenregering är fortfarande en möjlighet

Trots dagens besked om de strandade samtalen mellan S och C går det inte att utesluta att parterna hittar tillbaka till förhandlingsbordet, skriver Ekots Tomas Ramberg i en analys.

Centern har egentligen bara två alternativ: Att släppa fram Ulf Kristersson (M) och därmed bryta mot löftet att inte göra sig beroende av SD. Eller att gå till extraval. Lööfs förhoppning om att S ska göra upp med en Kristerssonledd regering är lika orealistisk nu som förr, skriver Ramberg.

”Det ska därför inte uteslutas att förhandlingarna med Socialdemokraterna kan återupptas.”

SVT:s Mats Knutson är inte lika övertygad om att samtalen kan komma igång igen. Det var inte bara på grund av oenigheten som C valde att säga nej till Stefan Löfven, skriver han.

”Det handlar också om att allt fler centerpartister börjat fundera en extra gång på vad ett samarbete vänsterut långsiktigt skulle innebära för partiet.”

Igår 17:53
Lööf, Kristersson, Busch Thor. Arkivbild. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Röster om regeringsfrågan

Ledare: Lööf gjorde rätt, hon är välkommen tillbaka

Opinion S kunde inte gå med på C:s krav på stora skattesänkningar och uppluckrad arbetsrätt. Och Annie Lööf kunde inte acceptera ett samarbete där Vänsterpartiet var med och ställde krav. Dagens besked var därför rimligt, skriver DI:s PM Nilsson i en ledare och tillägger att Lööf nu bör släppa fram Ulf Kristersson som statsminister.

”Lööf insåg på sin resa i vänsterkretsen att hon inte hörde hemma där, varken i sakfrågorna eller kulturellt. Tilliten saknades. Välkommen tillbaka.”

Dalademokratens ledarskribent Robert Sundberg håller med om att det var omöjligt för S att acceptera att föra en politik som inte ens Alliansregeringen 2006–2014 förmådde genomföra. Han uppmanar nu de fem partier som är emot Löfven som statsminister – C, L, KD, M och SD – att ta ansvar för att en regering kommer på plats.

Expressen anser att dagens besked öppnar upp för en S+M-regering.

”I en tid som kräver handling skulle en reforminriktad regering med socialdemokrater och moderater kunna se till att saker och ting blir gjorda.”

Igår 13:31
Läs mer om Valet 2018
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten
Anders Ygeman i Aktuellt-studion. SVT
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Anders Ygeman: Regering med M och S är inte aktuellt

Socialdemokraterna hoppas att Annie Lööf ändrar sig och återupptar regeringsförhandlingarna, säger partiets gruppledare Anders Ygeman i Aktuellt.

– Det måste finnas en vilja från den andra parten, men vi stänger inte dörren. Vi är öppna för att föra förhandlingarna vidare, för Sverige måste få en regering på plats, säger Ygeman.

Lööf själv sa på dagens pressträff att hon ”gjort allt hon kunnat” och att hon nu hoppas på att Socialdemokraterna ska komma överens med M om att stödja en regering med Ulf Kristersson. Detta är inte aktuellt, enligt Ygeman.

– Jag tror inte att en regering med Moderaterna är en framkomlig väg. Vi ligger för långt ifrån varandra, vi var två av det här valets huvudmotståndare och det är svårt att se ett sådant regeringsprojekt.

Igår 20:19
Jan Björklund. Arkivbild. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

L ställer in partiråd – M:s och KD:s budget mot seger

Liberalernas inplanerade partiråd i morgon tisdag är inställt, uppger källor för Ekot. Tanken var att partirådet skulle diskutera hur man ska rösta i budgetomröstningen och i en statsministeromröstning om Stefan Löfven.

– Eftersom Centerpartiet har gett ett så tydligt besked i dag att de säger nej, så finns det inte längre någon uppgörelse att ta ställning till, säger partiets presschef Elin Boberg till TT.

Beskedet innebär att L kommer att rösta på sin egen budgetmotion i budgetomröstning. Något som i förlängningen betyder, som det ser ut nu, att M:s och KD:s gemensamma budgetreservation kommer att röstas igenom med stöd av SD.

Igår 14:29
Flyktingar och LO-borgen. Arkivbilder. TT
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Uppgifter: Det här gick S med på i förhandlingarna

Socialdemokraterna var redo att förändra turordningsreglerna på arbetsmarknaden, för att möta kraven från C och L, uppger DN.

Enligt tidningen ville S att arbetsmarknadens parter skulle få ett år på sig att förändra reglerna, annars skulle det lagstiftas om det. Centerpartiet var inte nöjda, och ville ha en tydlig formulering om hur en sådan lagstiftning skulle se ut, enligt DN.

S ska också ha gått med på utökade möjligheter för familjeåterförening, uppger flera medier. Expressen uppger också att S gick med på en köttskatt och friår, något som förnekas av Löfvens pressekreterare Erik Nises i DN.

Igår 16:53
Läs mer om Valet 2018
Brexit Förhandlingarna
Brexit Förhandlingarna

Politiker ”stal” symbolisk spira i protest mot May

När det brittiska underhuset i dag debatterade premiärminister Theresa Mays beslut att skjuta upp brexitomröstningen valde Labours Lloyd Russell-Moyle att protestera mot beslutet på ett annorlunda vis, rapporterar The Guardian.

Mitt under debatten gick han fram och plockade upp den en och en halv meter långa silverspiran med anor från 1600-talet som alltid finns i parlamentet som en symbol för kungamakten. Med spiran framför sig började han sedan tåga ut ur rummet.

Han stoppades dock på vägen och spiran återbördades innan han som som straff avvisades av talman John Bercow.

”Lyckligtvis spärrade de inte in mig i Towern, men om de hade gjort det hade jag räknat med att se May i cellen bredvid med tanke på vad hon gjorde i parlamentet i dag”, skrev Russell-Moyle senare på Twitter.

Igår 23:27
Arkiv. Yves Herman / TT NYHETSBYRÅN
Förhandlingarna

EU-chefen säger nej till May – men bjuder till toppmöte

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk säger blankt nej till premiärminister Theresa May, som aviserat att hon kommer åka till Bryssel för att försöka omförhandla avtalet med EU, rapporterar BBC.

Samtidigt bjuder dock Tusk in Storbritannien och de 27 kvarstannande länderna i EU till ett toppmöte på torsdag. Dock inte för att omförhandla avtalet, inkluderat den kontroversiella delen som rör gränsen på Irland, kring vilken May stött på hårdast motstånd.

– Vi är villiga att diskutera hur vi kan underlätta ett brittiskt införlivande av avtalet, inte mer än så, säger Tusk om sin mötesinvit.

Igår 18:32
Arkiv. HO / AFP
Förhandlingarna

May skjuter upp votering om brexit i parlamentet

Premiärminister Theresa May talar just nu till parlamentet, där hon tillkännager att regeringen skjuter upp brexitomröstningen, som skulle ha hållits i morgon.

– Det finns ingen annan väg ut, vi måste förhandla om, säger Theresa May.

Skälet är gränsen Irland, som enligt Mays avtal skulle ha en så kallad ”backstop”-lösning. Det är den del av avtalet som utsatts för hårdast kritik.

– Jag kommer att hålla nödsamtal med EU-ledare för att diskutera förändringar i backstop-lösningen, säger May.

Igår 15:38
Läs mer om Brexit
Demonstranter följer Macrons tal. PASCAL ROSSIGNOL / TT NYHETSBYRÅN
Franska protesterna

Analys: EU bör kollektivt hålla tummarna för Macron

Inte bara Emmanuel Macron utan liberala ledare över hela Europa bör hålla tummarna för att den franske presidentens löften om höjda minimilöner och skattelättnader lyckas blidka protesterna på gatorna, skriver The Guardians Jon Henley i en analys.

I sin valkampanj talade Macron om att han ville blåsa nytt liv i EU-projektet och den europeiska sammanhållningen, skriver Henley. Gula västarna å sin sida hejas ivrigt på av högerpopulister och nationalister som Italiens Matteo Salvini och tidigare Trump-medarbetaren Steve Bannon, konstaterar han.

”Fyra månader före EU-valet, som spås bli en framgång för nationalistiska krafter är en försvagad Macron som har fullt upp med ett kaotiskt och upproriskt Frankrike det sista Europa behöver”, skriver Henley.

Igår 21:07
POOL / TT NYHETSBYRÅN
Franska protesterna

Macron ber om ursäkt och utlovar höjda minimilöner

Den franske presidenten Emmanuel Macron talade i dag till nationen efter den senaste tidens våldsamma protester i landet.

– Våldet är inte till nytta för någon, sa Macron i inledningen av sitt tal.

Han sa sig också förstå den ilska människor känner.

– Jag har sett er, jag förstår er, sa Macron, riktat till alla de som känner sig orättvist behandlade och ber också om ursäkt till de som känner sig drabbade av hans förslag.

Macron levererade också ett antal löften, bland annat att övertidsarbete ska bli skattefritt, och att minimilönerna ska höjas med 100 euro i månaden. Den höjda skatten för vissa pensionärer ska också slopas.

Han sa också att hans reformagenda kan ha varit för omfattande och att han ”med alla medel” ska återställa lugnet i landet.

Igår 19:11
Bland annat ministrar, fack och näringsliv deltog i mötet. POOL / TT NYHETSBYRÅN
Franska protesterna

Macron i flera timmars krismöten inför viktigt tal

Den franske presidenten Emmanuel Macron har suttit i krissamtal i fyra timmar under måndagen, tillsammans med bland annat ministrar och företrädare för fack och näringsliv, skriver AFP.

– Inga åtgärder presenterades, han bara lyssnade på oss. Men det sägs att vi kan se fram emot något konkret och stabilt, sa Herve Morin, ledare för en regionsamordningsorganisation och tidigare försvarsminister, efter mötet.

Macron är hårt pressad efter veckor av våldsamma demonstrationer och protester. Under måndagskvällen kommer han att tala till nationen, ett tal som utmålas som det viktigaste under hans tid som president.

Igår 17:34
Läs mer om Franska protesterna

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Valet 2018 Reaktioner på C-beskedet
Stefan Löfven och Annie Lööf. TT
Valet 2018 Reaktioner på C-beskedet

Ordkrig mellan parterna: ”Lööf var nöjd med avtalet”

Historieskrivningen om hur det gick till när förhandlingarna mellan S och C strandade skiljer sig kraftigt åt, rapporterar Aftonbladet. En Centerkälla uppger att samtalen bröt samman sent på lördagsnatten, på grund av att S var ”oförmöget att stänga ute V”.

En källa från ett annat parti som tidningen talat med ger en helt annan bild. Enligt källan gick S med på flera av C:s och L:s krav, bland annat slopad värnskatt, fri hyressättning i nyproduktion och återinförd familjeåterförening. Parterna kom överens om ett dokument som alla var eniga om.

– Vi trodde det var klart, säger en källa och säger att partierna hade samma intryck under söndagen samt att Löfven fick reda på Lööfs ställningstagande på måndagsmorgonen.

Igår 15:26
Stefan Löfven.  Sören Andersson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Reaktioner på C-beskedet

Löfven (S): ”Vi är fortsatt redo att göra eftergifter”

Stefan Löfven kommenterade regeringsfrågan och Centerns besked vid en pressträff på eftermiddagen. S-ledaren inledde med att tala om utmaningarna i samhället.

– Sverige behöver en handlingskraftig regering, sa Löfven.

Han sa att han har välkomnat samtalen med de övriga partierna och betonade att S ”har gjort stora eftergifter”.

– Anledningen till att vi vill kompromissa och regera är att vi vill förbättra samhället i den regering vi tror är bäst.

– Vi är fortsatt redo att göra eftergifter, att bjuda till. Vad vi än kommer fram till så kommer det vara en kompromiss för alla parter, så måste det vara.

Löfven sa att alla partier har ”bjudit till” och framhöll att han fortfarande är redo att gå upp i en statsministeromröstning, trots Centerns besked.

– Jag accepterar det talmannen väljer att göra.

Löfven medgav också att han var beredd att ”göra något rejält” när det kom till värnskatten.

S-ledaren upprepade gång på gång ”Sverige ska ha en regering” under den efterföljande frågestunden.

Igår 12:36
Ulf Kristersson, Annie Lööf och Stefan Löfven.  TT
Valet 2018 Reaktioner på C-beskedet

Ulf Kristersson: S har inte förmågan att möta C:s krav

Moderatledaren Ulf Kristersson skriver i en kommentar till TT att beskedet från Centern visar ”att borgerlig politik bäst drivs av en borgerlig regering”.

”Socialdemokraterna har inte viljan och förmågan att möta de krav på reformer som Centerpartiet har ställt”, säger M-ledaren.

Han skriver att C har lyft in sakpolitiken på allvar och att det är värdefullt för processen.

Nu går detta tillbaka till talmannen.

”Våra förslag ligger på bordet och jag är villig att diskutera möjliga vägar framåt”, skriver Kristersson.

Även Kristdemokraterna partiledare Ebba Busch Thor välkomnar att Centerpartiet säger nej till en S-regering.

”Kristdemokraterna vill ha en regering som bedriver politik med utgångspunkt i Alliansens reformagenda. Möjligheterna för det har ökat i och med dagens besked”, skriver hon på Twitter.

Enligt Annie Lööf var Socialdemokraternas löften vaga och oprecisa, med skrivningar som inte förpliktigar till något. S har, enligt henne, velat begrava många Centerkrav i utredningar eller skjuta frågorna på framtiden.

Igår 11:36
Läs mer om Valet 2018