Stefan Löfven.  Muf/TT
Valet 2018 Partiernas reaktioner

Muf: ”Äntligen har hösten kommit – i dag föll Löfven”

Det moderata ungdomsförbundet MUF gläds åt att statsminister Stefan Löfven tvingades bort i riksdagens statsministeromröstning. I ett inlägg på Facebook firar förbundet med en ordvits.

”Äntligen har hösten kommit! Idag föll Löfven. Snart har Sverige en moderat statsminister!”

Röstsiffrorna blev 142 för Löfven och 204 mot. Tre ledamöter var frånvarande.

Direktrapportering

Toppnyheter

EU-valet Europa röstar
De gröna firar resultatet i vallokalsundersökningen. TOBIAS SCHWARZ / AFP
EU-valet Europa röstar

Undersökning: De gröna kraftigt framåt i Tyskland

De gröna ser ut att göra ett starkt val i Tyskland, visar en vallokalsundersökning som Europe Elects rapporterar om. I undersökningen får partiet 20,5 procent, närapå en fördubbling jämfört med de 10,7 procent partiet fick i valet 2014. I tv-bolaget ARD:s prognos når partiet 22 procent, skriver Politico.

Partiet blir därmed näst största parti. Kristdemokraterna CDU/CSU, som förbundskansler Angela Merkel tillhör, blir största parti med 27,5 procent av väljarstödet, men resultatet är ändå blockets lägsta i ett EU-val. I ERD-undersökningen får kristdemokraterna 28 procent.

Socialdemokratiska SPD blir bara tredje största parti med 15,5 procent. Nationalistiska partiet Alternativ för Tyskland får 10,5 procent.

1 tim
Greklands premiärminister Alexis Tsipras. Arkivbild. LOUISA GOULIAMAKI / AFP
EU-valet Europa röstar

Grekiska Syriza ser ut att förlora mot Ny demokrati

Grekiska vänsterpartiet Syriza, största partiet i landet, ser ut att förlora toppstriden i EU-valet mot oppositionspartiet Ny demokrati. Det visar en vallokalsundersökning som Europe Elect rapporterar om.

I undersökningen får konservativa partiet Ny demokrati 34 procent och 8–9 platser i parlamentet. Syriza får 27 procent och 6–7 platser.

En källa nära Greklands premiärminister Alexis Tsipras sa enligt Reuters på lördagen att presidenten kan komma att utlysa nyval om Syriza inte blir största parti i EU-valet.

38 min
Väljare i Österrike. Ronald Zak / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
EU-valet Europa röstar

FPÖ ser ut att gå tillbaka efter ”Ibizaskandalen”

Österrikes kansler Sebastian Kurz (ÖVP) har varit hårt pressad den senaste tiden, på grund av den så kallade Ibizaskandalen som skakats hans koalitionspartner FPÖ. Men en opinionsundersökning som gjordes dagarna före EU-parlamentsvalet i landet och som blev offentlig vid klockan 17 visar att hans parti ser ut att öka från 27 till 34,5 procent av rösterna, jämfört med EU-valet 2014.

FPÖ å sin sida backar marginellt, från 19,7 till 17,5 procent. Det största oppositionspartiet, socialdemokratiska SPÖ, backar också marginellt enligt undersökningen, från 24,1 procent till 23,5.

2 tim
Läs mer om EU-valet
EU-valet Svenska slutspurten
Anna Nyqvist/vallokal i dag. TT/Valmyndigheten
EU-valet Svenska slutspurten

35 anmälningar om valet – flera om misstänkt valfusk

Knappt 35 händelserapporter har kommit in till Valmyndigheten kring dagens EU-parlamentsval. De flesta handlar om misstänkt valfusk, skriver Aftonbladet.

– Vi har incidenter från många olika partier. Men främst så är det Sverigedemokraterna och Alternativ för Sverige som är drabbade, säger myndighetens kanslichef Anna Nyqvist till tidningen.

17 av rapporterna handlar om stulna eller försvunna valsedlar, enligt Nyqvist. Men enligt henne har det varit ”hyfsat lugnt runt om i Sverige”.

1 tim
Väljare i Malmö på plats i vallokalen. TT
EU-valet Svenska slutspurten

Strid ström av väljare med timmar kvar: ”Sista chans”

Med timmar kvar av röstningen tar sig svenskar över hela landet till sina vallokaler för att rösta i dagens EU-parlamentsval. I Luleå röstade 86-åriga Inga Öberg. Till NSD sa hon skämtsamt att det nog är sista chansen för henne att få göra sin röst hörd.

– Men mamma blev 98, så man vet aldrig, säger Öberg.

I Uppsala var det lugnt i vallokalerna på morgonen, men det tog fart under dagen.

– Det är klart att det är viktigt när jag tar mig hit i det här vädret, säger väljaren Christer Stävefelt till UNT.

Shamoun Iskander i Jönköping röstade inte i förra valet, men den här gången var han på plats i vallokalen.

– Nu kom en kollega med på röstsedeln och då tycker jag det är givet att lägga en röst på honom, säger han till SVT Jönköping.

2 tim
TT / Twitter
EU-valet Svenska slutspurten

Tjuvnypen i sluttampen: ”Andra käbblar, vi kämpar”

Det är bara timmar kvar till vallokalerna stänger och på Twitter är flera toppolitiker och EU-kandidater ute och försöker påverka väljarna in i det sista.

Förutom att upprepa partiernas budskap och politik förekommer det även en hel del tjuvnyp.

”När andra käbblar så kämpar vi för frihet, företagsamhet och framtidstro!” skriver M:s EU-kandidat Arba Kokalari.

Feministiskt initiativs toppnamn Soraya Post går till angrepp mot KD.

”MAKE ABORT LAGLIGT AGAIN”, skriver hon och länkar till en artikel om att KD vid ett valmöte spelat ”Sweet home Alabama”. Alabama röstade nyligen igenom ett totaltförbud mot abort.

Många politiker använder Twitter till att uppmana folk till att faktiskt rösta.

”Fira Mors Dag och 100 år av kvinnlig rösträtt med att just använda denna rösträtt idag!”, skriver C-ledaren Annie Lööf.

4 tim
Läs mer om EU-valet
EU-valet Omni guidar
Jean-Claude Juncker och Donald Tusk. Arkivbild.  Jean-Francois Badias / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
EU-valet Omni guidar

Snårig process innan nya ordförandenamnen är klara

Dagens EU-val innebär startskottet för en minst månadslång process där Jean-Claude Junckers och Donald Tusks efterträdare ska utses, rapporterar TT.

Den svåraste frågan är sannolikt att hitta Junckers efterträdare på posten som ordförande för EU-kommissionen – EU-parlamentet vill till skillnad från unionens statschefer att det ska vara någon av valkampanjens toppkandidater.

Enligt EU-minister Hans Dahlgren (S) finns en förhoppning om att såväl ordförandeposten som rådsordförandeposten ska vara tillsatta i slutet av juni men ”då blir det till att ligga i”, säger Dahlgren.

5 tim
Statsvetarprofessorn Marie Demker.  TT
EU-valet Omni guidar

Checklistan: Tänk på parti, kandidat och partigrupp

Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, har gjort en checklista med saker som osäkra väljare ska tänka på när de går till vallokalen.

Till att börja med tycker hon att man ska bilda sig en uppfattning om vilka frågor som EU-parlamentet ens fattar beslut om.

Den andra punkten är att fundera ett varv på vilken kandidat som man vill rösta på. Marie Demker betonar att det är viktigare att personkryssa i EU-valet än i riksdagsvalet.

– Fundera på hur trovärdiga och erfarna de verkar, säger hon till TT.

Till sist tycker hon att det är viktigt att fundera över den partigrupp EU-parlamentet som partiet och kandidaterna vill ansluta sig till om de blir valda.

Idag 09:04
Läs mer om EU-valet
EU-valet Röster om valet
Peter Lundgren (SD), Cecilia Wikström (L), FPÖ-affischer i Österrike.  TT
EU-valet Röster om valet

Nyheterna som skakade om politikerna i slutspurten

Bland alla nyheter under EU-valsrörelsen är det ett par som sticker ut och har haft särskilt stort avtryck, skriver DN som listar händelserna.

De nämner SD-skandalen med Peter Lundgren och avslöjandet om att han tafsat på en kvinnlig partikamrat samt petningen av Kristina Winberg (SD). KD-toppen Sara Skyttedal skapade också rubriker när hon inte kunde välja mellan Orbán och Macron i en intervju. En annan händelse som fick stor uppmärksamhet var när Liberalerna petade sin EU-toppkandidat Cecilia Wikström.

Expressens Karin Olsson konstaterar att det trots allt blev en ganska livlig valrörelse. Mest spektakulärt blev det dock i utlandet, skriver hon och nämner Österrike och den så kallade Ibizaskandalen som fick Heinz-Christian Strache, ledare för det högerpopulistiska Frihetspartiet (FPÖ), att avgå.

Hon avslutar med att hylla de journalister som granskat politikerna i valrörelsen:

”Men en valdag som den här kan man kosta på sig att bli högtidlig: utan journalistiken tystnar demokratin. Det håller också de allra flesta politiker med om.”

3 tim
Eva Nordmark, ordförande TCO-förbunden.  Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Röster om valet

Fackförbund: Låt inte andra länder styra Sveriges öde

Opinion Europas och Sveriges framtid är för viktig för att man ska kasta bort sin röst. Det är budskapet från TCO och TCO-förbunden, vars företrädare skrivit en debattartikel om EU-valet i Aftonbladet.

De skriver att läget i omvärlden i allt högre utsträckning kommit att präglas av protektionism och en nationalistisk självtillräcklighet. Det är viktigt att grundläggande demokratiska värden upprätthålls och efterlevs, betonar debattörerna.

”Sveriges och Europas framtid förtjänar att alla får höras. Din demokratiska röst räknas. Och ta gärna med en kompis som tvekar!”

1 tim
Unga klimatdemonstranter i Stockholm.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Röster om valet

Analys: Vi har sett paradoxernas valrörelse

EU-valsrörelsen har varit paradoxernas valrörelse, skriver Expressens politikreporter Torbjörn Nilsson.

Den svenska opinionen har aldrig varit så positiv till EU, samtidigt som EU-skeptisk höger vinner mark i valet, skriver han. Den andra paradoxen är att svenskarna tycker att klimat och miljö är den viktigaste frågan, ändå tycks inget parti lyckas vinna större väljarskaror på den frågan. Klimataktivisten Greta Thunberg, som anser att Miljöpartiet är lika goda kålsupare som andra partier, kan vara en förklaring.

”Greta Thunberg är kanske inte till fördel för miljöpartisterna, men till nackdel, en sabotör som förminskar den partiskiljande konflikten, den som partipolitik lever av”, skriver Nilsson.

Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin skriver om vikten av att rösta, även om man upplever att ens röst är betydelselös.

”Att avstå från sin rösträtt är att ge bort makt. Kanske till ett pucko, kanske till en du tycker är både stabil och förnuftig. Du har ingen aning om vem du ger bort makten till”, skriver hon.

Idag 10:23
Läs mer om EU-valet

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
EU-valet Anklagelserna mot Lundgren
Emilie Pilthammar och Gunnar Strömmer. TT
EU-valet Anklagelserna mot Lundgren

Strömmer om sexskämtet: ”Är totalt omdömeslöst”

Moderaternas partiledning uppskattar inte den lokala M-politikern Emilie Pilthammars gruppsexskämt.

– Hennes tilltag är totalt omdömeslöst, säger partisekreteraren Gunnar Strömmer i en kommentar till Aftonbladet.

Pilthammar, som är kommunalråd i Sölvesborg, publicerade en bild där hon och en M- och SD-politiker skämtar om att ha sex med varandra. ”Ingen behöver anmäla eller känna sig utsatt!” skrev hon i bildtexten, som en passning till debatten om sexofredande inom SD.

3 tim
Emilie Pilthammar Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Anklagelserna mot Lundgren

Pilthammar sexskämtade med M- och SD-politiker

Emilie Pilthammar (M), som är kommunalråd i Sölvesborg, publicerade en bild på Facebook där hon och en M- och SD-politiker skämtar om att ha gruppsex med varandra.

”Känsliga och lättkränkta tittare varnas! Alla medverkande är med på kollaget och gör det för skojs skull. Ingen behöver anmäla eller känna sig utsatt! ”, skrev Pilthammar i bildtexten till bilden som sedan togs bort.

Till Aftonbladet säger hon att bilden var en passning till debatten om sexofredanden inom SD som blossat upp efter att kandidaten Peter Lundgren anklagats för att ha tagit en partikamrat på brösten.

Till Aftonbladet säger Pilthammar att man skämtade och ville spexa till det lite när man lade ut bilden men att den inte låg ute länge.

5 tim
Läs mer om EU-valet