Hem
Arkivbild, bevakning i samband med Köpenhamnsdåden (DRAGO PRVULOVIC / TT / TT Nyhetsbyrån)

Notan efter Köpenhamns-dåden: 99,6 miljoner DKK

Polis i Danmark har lagt ner sammanlagt 400 000 timmar på att bevaka judiska institutioner och privata hem efter attentatet mot en synagoga i Köpenhamn för ett år sedan, då 22-årige Omar Abdel Hamid El-Hussein sköt ihjäl en judisk man. Tidigare hade El-Hussein skjutit en man till döds vid kulturlokalen Krudttønden.
Enligt Rigspolitiets beräkningar, som nyhetsbyrån Ritzau tagit del av, har bevakningen kostat 99,6 miljoner danska kronor i löner och transportkostnader.

bakgrund
 
Attentatet i Köpenhamn 2015
Wikipedia (sv)
Attentatet i Köpenhamn 2015 inleddes med attacken vid kulturhuset Krudttønden (svenska: 'kruttunnan') i Köpenhamn den 14 februari 2015 och slutade med att gärningsmannen sköts till döds vid Nørrebro morgonen därpå. Attentatet inträffade vid kulturhuset "Krudttønden" under ett debattmöte med rubriken Konst, hädelse och yttrandefrihet organiserat av Helle Merete Brix. Under mötet närvarade den svenske konstnären, karikatyrtecknaren och debattören Lars Vilks; även Frankrikes ambassadör i Danmark, François Zimeray, deltog. Under ett anförande av Femenaktivisten Inna Shevchenko avlossade en gärningsman med automatvapen 30 till 40 skott in i lokalen genom en fönsterruta varvid en privatperson, filmskaparen Finn Nørgaard, dödades och tre poliser skadades. Lars Vilks och den franske ambassadören kunde sätta sig i säkerhet. Dansk polis presenterade i samband med eftersökningen av gärningsmannen ett fotografi av en person. Polisen var först osäker på om skottlossningen var ett terrorangrepp, men fallet utreddes från början som om så var fallet. Natten mot söndagen, vid 00.50, avlossades skott nära Köpenhamns synagoga på Krystalgade i Köpenhamns centrala delar varvid en person träffades i huvudet och två poliser tillfogades skottskador. Cirka klockan 05.00 på söndagsmorgonen den 15 februari sköt dansk polis den förmodade gärningsmannen till döds vid Nørrebro. Gärningsmannen visade sig vara tidigare tidigare känd av Danmarks säkerhetstjänst.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen