Nya riktlinjer ska förändra attityder om specialkost
Kraven på olika typer av specialkost i skolan har ökat kraftigt de senaste åren vilket har lett till betydande omprioriteringar av resurserna, skriver representanter för branschföreningen Kost & Näring på SvD Debatt.
Det går i hög grad ut över elever som äter den vanliga maten. För att vända utvecklingen och göra förväntningen på individuell hänsyn mer rimlig lägger de därför nu fram nya nationella riktlinjer.
De hoppas att riktlinjerna ska bidra till en attitydförändring som gör att skolmaten även i framtiden han hålla högsta klass, men där specialkost är förbehållet dem som faktiskt behöver det.
Om debattörerna
Marianne Backrud-Hagberg, ordförande, Kost & Näring
Åsa Kullberg, vice ordförande i Kost & Näring och sammankallande i föreningens fokusgrupp Förskola och skola
Kerstin Berg, medlem i Kost & Närings fokusgrupp Förskola och skola
Gunilla Martinsson, medlem i Kost & Närings fokusgrupp Förskola och skola
Camilla Wiström, medlem i Kost & Närings fokusgrupp Förskola och skola