Arkivbild. Jerome Delay / TT NYHETSBYRÅN
Befolkningsökningen i Världen

”Ökad befolkning hot mot klimat, miljö och säkerhet”

Opinion Regeringen bör förbereda sig noga och ta upp befolkningsfrågan som en av huvudfrågorna vid nästa möte mellan EU och Afrikanska unionen, skriver sju debattörer på DN Debatt.

De menar att om jordens befolkning fortsätter att öka så kommer det ha påverkan på klimat, biologisk mångfald och livsmiljö. Bara i Afrika väntas befolkningen öka med 3 miljarder till 2100 – och då är sannolikheten stor att många av länderna får problem med svält, krigshärdar och död när terrorfalanger strider mot varandra, skriver de.

”Möjligheten att hindra att tragedierna upprepas i dessa länder är av stor betydelse både för säkerheten i området och i Europa.”

Mer om debattörerna

Opinion Lars Arvid Boisen, författare och konsult

Lars-Göran Engfeldt, fd ambassadör, utrikes- och miljödepartementet

Börje Eriksson, leg läkare, miljödebattör

Lars M Nilsson, docent ekologi, Lunds universitet

Karl-Erik Norrman, ambassadör, generalsekreterare European Cultural Parliament

Erik Solbu, miljökonsult

Carl Wahren, statsvetare, arbetar med befolkningsfrågor och hållbar utveckling inom FN, OECD, Sida och IPPF

Toppnyheter

Coronaviruset Smittan i Europa
En man på frisersalong i Sevres utanför Paris. Christophe Ena / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hälften av EU:s medborgare kritiska till EU-solidariteten

Över hälften av EU:s medborgare, 54 procent, är fortsatt missnöjda med solidariteten mellan EU-länderna under pandemin, enligt en undersökning från Kantar som beställts av Europaparlamentet.

Siffran innebär samtidigt en viss ljusning för synen på samarbetet då den var fem procentenheter högre i april.

De svarande har också fått ge sina synpunkter på EU:s framtida befogenheter att hantera kriser. 68 procent, nästan sju av tio, vill att EU ska spela en större roll i kampen mot kriser. Mer än hälften, 56 procent, anser att det betyder att EU måste få mer pengar att lägga på pandemins konsekvenser för folkhälsosektorn och ekonomin.

3 tim
Boris Johnson på besök i en ambulans.  Ben Stansall / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Böter för engelsmän som inte bär skydd i affären

Engelsmän som besöker affärer måste bära ansiktsmask från och med den 24 juli. Det meddelar premiärminister Boris Johnson, enligt Sky News.

Den som bryter mot lagen riskerar böter på upp till 100 brittiska pund, cirka 1 150 kronor. Om boten betalas inom två veckor halveras den till 50 pund.

Förra veckan infördes ett liknande krav i Skottland. Omkring 120 länder i världen kräver nu att någon form av ansiktsskydd används på allmänna platser.

Igår 21:43
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
Blodprover som ska analyseras för covid-19–antikroppar. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

Stockholm fortsätter med gratis antikroppstester

Region Stockholm kommer fortsatt att erbjuda kostnadsfria antikroppstester till alla invånare, skriver DN. Detta trots att avtalet med Werlabs nu har löpt ut.

Claes Ruth, som är ansvarig för provtagningen i regionen, menar att kapaciteten till och med kommer öka under den här veckan och nästa. Under tiden som Werlabs har utfört tester har regionen byggt upp en egen kapacitet. Dessutom har ett nytt samarbete inletts med de privata företagen Kry och Doktor.se.

Tester utförs på 80 ställen i regionen och bokningen görs genom 1177.

41 min
PONTUS LUNDAHL / TT / / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Antikroppar kan vara skäl för besök på äldreboenden

Antikroppar kan vara skäl att få göra inomhusbesök på äldreboenden, uppger Socialstyrelsen. Verksamheten ska säkerställa testresultatets tillförlitlighet.

– Det är viktigt att man har ett tillförlitligt test och att det inte är äldre än sex månader, säger Katrin Westlund, rättssakkunnig på Socialstyrelsen.

Hon betonar att det inte är ett klartecken för att alla med antikroppar fritt ska göra inomhusbesök på boenden, utan att dessa fortfarande ska vara motiverade. I första hand rekommenderar Socialstyrelsen att besök på äldreboenden görs utomhus.

Bedömningen om ett besök är möjligt behöver ta hänsyn till ”både den boendes behov av ett fysiskt besök och verksamhetens förmåga att genomföra det på ett säkert sätt”, skriver Socialstyrelsen.

Råden har uppdaterats för att i större utsträckning ta hänsyn till äldres behov av sociala kontakter.

3 tim
Taha Alexandersson, Socialstyrelsen, Karin Tegmark Wisell, avdelningschef, Folkhälsomyndigheten. Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ytterligare nio döda med covid-19 i Sverige

Nio nya dödsfall har rapporterats in senaste dygnet, rapporterar Folkhälsomyndigheten. Totalt har 5 545 personer med covid-19 dött i Sverige.

Antalet bekräftade sjukdomsfall i landet är 76 001.

– Vi har en omfattande situation i landet och det är långt ifrån över, även om det pekar i rätt riktning, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten vid dagens pressträff.

Hon kommenterar även de senast siffrorna om att antalet personer som behöver intensivvård minskar.

– I snitt är det nu två personer som läggs in på IVA om dagen i landet.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Globala spridningen
Bebis på ett BB.  Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

Bebis smittad i moderns mage – klarade sig bra

För första gången har läkare lyckats bevisa att ett spädbarn varit smittat av covid-19 vid födseln, rapporterar The Guardian.

Pojkens mamma drabbades av svår hosta och feber i slutet av mars och lades in på sjukhus. Hon var då i slutet av sin graviditet och konstaterades smittad av corona. Tre dagar senare visade fostret tecken på att inte må bra och fick förlösas med ett akut kejsarsnitt.

Bebisen började må dåligt efter några dagar, bland annat fick pojken muskelspasmer, men är nu helt återställd. Enligt läkarna verkar det inte vara någon större fara för spädbarn att födas med smittan. Det tycks även vara väldigt ovanligt att mödrar för över smittan till fostret.

39 min
Johan Giesecke, arkivbild. Ali Lorestani / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Giesecke om WHO-varning: ”Svårt att veta om det är på väg att bli mycket värre”

WHO varnade i går för att coronapandemin kan bli ”mycket, mycket värre” och att utvecklingen på flera håll i världen går åt fel håll.

Men Johan Giesecke, tidigare statsepidemiologen och rådgivare till WHO, menar att det råder stor osäkerhet kring de siffror som rapporteras. Samtidigt håller han med om att läget i världen inte förbättras, rapporterar Ekot.

– Exakt om det håller på att bli mycket värre är svårt att veta, säger han.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset
Tottenhamtränaren José Mourinho till vänster och Liverpooltränaren Jürgen Klopp till höger. PHIL NOBLE / BILDBYRÅN
Bestraffningen av City

Stortränare rasar mot City-domen: ”Skamligt beslut”

Liverpooltränaren Jürgen Klopp och Tottenhamtränaren José Mourinho reagerar starkt på att idrottens skiljedomstol, Cas, i går mildrade domen mot Manchester City. Den aviserade avstängningen från allt internationellt cupspel i två år hävdes samtidigt som böterna sänktes från 310 till 100 miljoner, skriver TT.

– Det är lika bra att öppna cirkusdörren och låta alla komma och gå som de vill, säger Mourinho, som konstaterar att han själv inte vet om City brutit mot de finansiella reglerna eller inte.

– Men oavsett så är det ett skamligt beslut eftersom om City inte är skyldiga så straffar du dem inte med flera miljoner i böter, fortsätter han.

Liverpools Jürgen Klopp tycker inte att ”det var en bra dag för fotbollen”, men City-tränaren Pep Guardiola är desto nöjdare. Han tycker att domen visar att allt som sagts om City inte stämmer och att folk nu borde be om ursäkt.

21 min
Manchester Citys Raheem Sterling och tränaren Pep Guardiola. Adam Davy / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Manchester City tillåts att spela i Champions League

Manchester City får spela i Champions League, efter ett beslut från Internationella idrottens skiljedomstol, Cas.

Fotbollsklubben har tidigare dömts till två års avstängning från de europeiska cuperna. Bakgrunden till straffet var att Uefa kommit fram till att klubben gjort sig skyldig till brott mot förbundets finansiella regelverk.

Cas sänker dessutom Manchester Citys böter till drygt 100 miljoner kronor i stället för de 300 miljoner kronor som Uefa dömde klubben till.

Igår 08:36
Läs mer om Bestraffningen av City