Illustrationsbild.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ekonomi

Oklart om CSN-lån till körkort hjälper arbetslösa

Drygt 1 000 arbetssökande personer i månaden söker CSN-lån för att ta körkort, rapporterar TT.

Sedan det i september i fjol blev tillåtet att låna till körkoret via Centrala Studiestödsnämnden har totalt 12 450 ansökt om körkortslån. Drygt 8 000 har beviljats att låna och totalt har 38 miljoner kronor lånats ut.

Men det är ingen som har koll på om lånet ger önskvärd effekt i att de arbetssökande som tar kökort får jobb i större utsträckning än andra. Arbetsförmedlingen har inte gjort någon seriös uppföljning och regeringen uppger att reformen är ny och svår att följa upp, skriver TT.

Fakta: Om lånet

• Som mest kan den sökande få 15 000 kronor i lån av CSN för ett körkort. Det motsvarar ungefär kostnaden för hela kortet inberäknat cirka tio körlektioner.

• CSN tar ut en ränta på lånet, för 2019 ligger den på 1,74 procent.

• En vanlig återbetalningstakt är 300 kronor i månaden. Då är man skuldfri efter lite mer än fyra år.

• Hittills har cirka 8 150, av 12 450 sökande, fått beslut om lån, varav nästan dubbelt så många män som kvinnor.

• Den sökande måste vara arbetslös och mellan 18 och 47 år.

Källa: CSN/TT

Tidigare artiklar

Toppnyheter

Kristoffer Karlsson. MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Herrallsvenskan 2019

Domaren erkänner misstag: En stor besvikelse för mig

Domaren Kristoffer Karlsson medger att han och hans team gjorde flera avgörande missar i den viktiga matchen mellan IFK Göteborg och Djurgården. Till Expressen säger han dels att Djurgården borde ha fått en straff och att en Djurgården-spelare borde blåsts av för offside före hörnan som gav Djurgården 1–0.

– Precis som en spelare som gör ett stort misstag i en match är det en stor besvikelse för mig. Det var snabbt in i duschen, säger Karlsson.

C Mores expert Alexander Axén sa under sändningen att han anser att missarna visar att VAR behövs i allsvenskan.

– Vi kan inte sitta här och diskutera sådana här saker hela tiden. Jag antar att de som är motståndare mot VAR är nöjda med de här situationerna, sa Axén.

19 min
Mohammed Buya Turay. CARL SANDIN / BILDBYRÅN
undefined

Matchhjälten jublande glad: ”Let’s go, Djurgården!”

Mohammed Buya Turay gjorde matchens enda mål när Djurgården besegrade IFK Göteborg och såg till att sätta sig i förarsätet i jakten på SM-guldet. Efter matchen sparade han inte på känslorna.

– Vi tog tre poäng och det är det viktigaste. Det var därför vi kom hit. Let’s go, Djurgården! skrek matchhjälten när han intervjuades av C Mores Olof Lundh.

Han passade också på att rikta en hälsning till klubbens sportchef Bosse Johansson.

– Jag vill stanna, Bosse ge mig ett kontrakt! sa Buya Turay.

37 min
Mohammed Buya Turay blev matchhjälte. CARL SANDIN / BILDBYRÅN
undefined

Flera tveksamma domslut när Dif kopplade guldgrepp

Djurgården har skaffat sig guldläge i allsvenskan efter seger 1–0 borta mot IFK Göteborg på måndagen. Men det var Göteborg som inledde bäst och många trodde att laget också tog ledningen när Lasse Vibe rullade in bollen tidigt i matchen. Men domaren valde att blåsa för offside, ett tveksamt domslut.

– Det är inte offside, sa experten Hasse Backe i C Mores studio.

I andra halvlek höjde sig Djurgården – men laget hade också på nytt domaren med sig när Göteborg inte fick straff i en situation mitt i halvleken.

Det dröjde till minut 70 innan matchens första mål kom. Marcus Danielson slog en fin hörna till Mohammed Buya Turay, som nickade in 1–0. Men även den situationen föregicks av en tveksamhet, då det borde ha blåsts för offside i momentet som gav upphov till hörnan.

Segern innebär att Djurgården nu är tre poäng före Hammarby, AIK och MFF när bara två omgångar återstår att spela.

1 tim
Läs mer om Herrallsvenskan 2019