Magdalena Andersson och Mats Persson.  SVT
Valet 2018 Regeringens vårbudget

Oppositionen: Regeringen slösar bort konjunkturen

Oppositionen anklagade regeringen för att slösa bort högkonjunkturen och strunta i viktiga reformer under dagens budgetdebatt.

Moderaternas Elisabeth Svantesson gick direkt efter finansminister Magdalena Anderssons anförande till attack.

– Varför vill ni inte höja polisernas löner?

Även statlig assistansersättning till funktionsnedsatta lyftes.

– Varför ska de svagaste drabbas av din politik, undrade Liberalernas Mats Persson.

– Det är intressant att vi har en finansminister som tar bort sitt politiska ansvar, sa han också i ordbytet om assistansersättningen.

Direktivet från regeringen om att bryta kostnadsutvecklingen gällde bara ett år, kontrade Magdalena Andersson.

Så var debatten

Regeringens budget

Elisabeth Svantesson och Magdalena Andersson TT

Toppnyheter

Anders Thornberg.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Fler dödsskjutningar i år än någonsin tidigare

Under 2018 har nästan 300 skjutningar inträffat i Sverige, varav 44 har haft dödlig utgång, skriver Metro. Det är mer än något tidigare år och enligt Polismyndigheten är utvecklingen ”djupt oroväckande”, rapporterar SVT Nyheter.

Det är i en skrivelse till Justitiedepartementet som rikspolischef Anders Thornberg uttrycker oro över utvecklingen i de särskilt utsatta områdena och lyfter fram att skjutningarna under hösten ofta skett på allmänna platser.

Enligt Polismyndigheten krävs åtgärder även från andra samhällsinstanser för att bryta utvecklingen och få stopp på de kriminella gängen.

1 tim
Lena Hallengren (S) och Elisabeth Dahlin vid tillkännagivandet om ny BO. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

BO vill att fler barn ska prövas i rätten vid brott

Den tillträdande regeringen måste skyndsamt utreda hur barns rättssäkerhet ska garanteras, anser Barnombudsmannen (BO) Elisabeth Dahlin. BO har skickat en skrivelse till regeringen med krav på att barn under 15 år enklare ska kunna ställas inför rätta, rapporterar Ekot.

I dag utreds barn som misstänks för grova brott oftast av polis i stället för att få en rättslig prövning.

– Vi kan inte ha den här rättsosäkerheten när det gäller barn, säger Dahlin till SR.

Även om en rättegång kan vara traumatisk menar Dahlin att det är bättre med en prövning än att barn riskerar att bli oskyldigt utpekade.

Idag 10:57
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen
Arkivbild.  Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Budgetstriden

Oro på Naturvårdsverket – lägre anslag i nya budgeten

I den M/KD-budget som röstades igenom i riksdagen i veckan minskar anslagen till Naturvårdsverket med 40 procent, skriver TT.

– Jag kan bara konstatera att det är väldigt stora nedskärningar, säger generaldirektören Björn Risinger.

Enligt honom kan konsekvenserna bli att det så kallade Klimatklivet och elfordonspremien stängs ner och att anslagen för skydd och skötsel av naturområden som myndigheten hanterar halveras.

3 min
Bild från manifestationen. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Budgetstriden

Protest mot M/KD-budget: ”Den gynnar bara de rika”

Politiker, organisationer och väljare samlades på söndagen på Medborgarplatsen i Stockholm för att manifestera mot M:s och KD:s budget, skriver TT.

Bland talarna fanns bland andra Jonas Sjöstedt (V), Alice Bah Kuhnke (MP) och företrädare för organisationer som Fältbiologerna och Jordens vänner.

– Jag är här för att visa mitt missnöje mot budgeten. Det är en tillbakagång på olika plan vad gäller klimatet och välfärden och den gynnar bara de rika, säger demonstranten Agnes Lansrot.

Liknande demonstrationer hålls under dagen även i Lund och Visby – och på onsdag i Göteborg, Umeå och Örebro.

4 tim
Elisabeth Svantesson (M). Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Budgetstriden

M: Skrämselpropaganda från generaldirektören

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson slår tillbaka mot kritiken från Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg, rapporterar Dagens Nyheter.

I en intervju med DN i går sa Sjöberg bland annat att M/KD-budgeten tvingar myndigheten att göra sig av med 4 500 anställda, vilket Svantesson menar inte stämmer.

– Att gå ut i interna meddelanden till personalen och ut i pressen och säga att en tredjedel av personalen ska behöva sluta är inget annat än skrämselpropaganda, säger hon.

Igår 15:14
Läs mer om Budgetstriden
Protest inne på klimatmötet i Katowice. KACPER PEMPEL / TT NYHETSBYRÅN
FN:s klimatmöte i Katowice

Analys: Väljare tycks inte tro på rättvis klimatpolitik

Klimatfrågan har kanske aldrig stått så högt på agendan som i dag. Hur kommer det sig då att klimatskeptiker som Donald Trump och Jair Bolsonaro vinner folkligt stöd – medan svenska Miljöpartiet knappt når riksdagsspärren? frågar sig Helene Andersson i en analys i Utrikesmagasinet.

Hon konstaterar att partier som driver satsningar på klimatområdet står inför stora utmaningar – och lyfter gula västarnas protester mot höjd bensinskatt i Frankrike som det tydligaste exemplet.

”Mycket tyder på att väljare saknar förtroende för att en mer ambitiös klimatpolitik skulle genomföras på ett sätt som inte skulle förstärka orättvisor i deras samhällen”, skriver hon.

Även The Guardians Fiona Harvey skriver om de länder som satte sig på tvären under FN:s klimatmöte – och oroas över att ”Trumps fientlighet mot klimatforskningen” kan komma att sprida sig. Samtidigt påpekar CNN:s John Sutter i en analys att dessa länder utgör en minoritet – även om de står för en stor andel av världens utsläpp.

28 min
Bedömare är eniga om att mer måste göras för att minska utsläppen. Bilden är tagen på en demonstration den 8 december under klimatmötet i Katowice.  TT
FN:s klimatmöte i Katowice

Bedömare: Golvet är lagt men mer behöver göras

Det råder delade meningar om hur långt länderna nådde under FN:s klimatmöte i Katowice som avslutades i går.

Att man överhuvudtaget har kunnat komma fram till ett beslut måste ses som en framgång menar klimatforskare Mattias Fridahl från Linköpings universitet.

– Förutsättningarna för att ta det här beslutet var väldigt, väldigt dåliga inför Katowice, säger han till Ekot.

Men Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen, menar att avtalet på vissa punkter är för vagt och att mycket arbete återstår.

Mattias Goldmann, vd för tankesmedjan Fores, skriver i ett blogginlägg att regelboken som man nu har enats om lägger golvet för hur utsläppen ska minska, men att både EU, enskilda länder, företag och individer måste göra mer.

Idag 10:16
Delegater i samband med klimatmötets slut på lördagskvällen. JANEK SKARZYNSKI / AFP
FN:s klimatmöte i Katowice

Analyser: Otillräcklig men elegant klimatkompromiss

Ett starkt klimatavtal har stigit fram ur den polska koldimman, säger SVT:s utrikeskommentator Erika Bjerström som varit på plats under FN:s klimatmöte i Katowice.

Hon lyfter bland annat att fattigare länder som drabbas hårt av klimatförändringarna lämnar mötet med löften om kompensation, vilket hon menar har varit en ”stötesten”.

DN:s Jannike Kihlberg skriver att mötet tydligt visat hur mycket som hänt sedan Parisavtalet slöts 2015 och syftar bland annat på att Donald Trump kommit till makten.

”Med tanke på de stora förändringar som har skett får det ses som en framgång att världens länder har lyckats enas kring en regelbok”, skriver hon.

Politicos Kalina Oroschakoff och Paola Tamma beskriver dock avtalet som ”en elegant kompromiss” som inte kommer leva upp till klimatforskarnas bud om vad som behövs för att hantera den globala uppvärmningen. De åtgärder som verkligen måste till har än en gång visat sig vara ”politiskt oaptitliga”, konstaterar de.

Igår 22:44
Läs mer om FN:s klimatmöte i Katowice
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten
Stefan Löfven under sitt jultal i Avesta.  Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Stefan Löfven: ”Vi ska inte bara varna för mörkret”

I sitt jultal i Avesta under söndagen fokuserade S-ledaren Stefan Löfven på högerextremismen som han menar är på frammarsch i Sverige precis som i många andra länder i världen.

– De här högerextremisterna pratar mycket om gemenskap men hela deras gärning går ut på att exkludera vissa människor ur vår gemenskap, säger han i talet.

S-ledaren betonade även att socialdemokratin inte bara ska vara emot någonting, utan även fokusera på vad den är för. Därefter radade han upp en rad områden där han vill se ett starkare och mer solidariskt samhälle.

– Vi ska inte bara varna för mörkret, vi ska visa på ljuset.

5 tim
Stefan Löfven.  Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

S-ledaren: Vill göra allt för att undvika ett nyval

Stefan Löfven hoppas fortfarande på att nå en överenskommelse med C och L för att kunna bilda en ny regering. På en pressträff inför sitt jultal sa S-ledaren att han vill göra allt för att undvika ett extra val, rapporterar flera medier.

– Väljarna förväntar sig faktiskt att vi klarar av att hantera ett valresultat, säger Löfven.

Han säger också att de förhandlingar som förts med MP, C och L har lagt grunden för vidare samtal.

– Om inte alla partier som samlas i mitten är redo att kompromissa om sakpolitik, då måste dessvärre någon kompromissa med sina grundläggande värderingar.

3 tim
Stefan Löfven inför jultalet. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Löfven inför talet: Vill inte ge makt åt högerextrema

S-ledaren Stefan Löfven vill ha nya samtal med mittenpartierna. Det säger han på en pressträff inför sitt jultal i Avesta i eftermiddag.

– Jag är beredd att sätta mig ner igen och fortsätta samtala och förhandla så att vi får en regering som inte ger högerextremisterna den avgörande makten över Sveriges framtid, säger Löfven.

– Vi har lagt grunden för samtal men vilka samtal det är avslöjar jag inte, förtydligar han i en efterföljande intervju med SVT Nyheter.

Löfven bekräftar att han träffat talmannen Andreas Norlén men vill inte ge några detaljer om vad som sagts.

I fredags röstades Löfven ner som statsministerkandidat av kammaren.

Idag 13:24
Läs mer om Valet 2018
Luana Hansen och Glaucia Figueiredo under vigseln. Nelson Antoine / TT NYHETSBYRÅN
Bolsonaros Brasilien

Samkönade par gifte sig i protest mot Bolsonaro

40 samkönade par gifte sig i en gemensam ceremoni i Sao Paulo på lördagen – av rädsla för och i protest mot den tillträdande brasilianske presidenten Jair Bolsonaros hbtq-politik, skriver AP.

Bolsonaro nämnde inte samkönade äktenskap i sin presidentkampanj och hans blivande minister för mänskliga rättigheter beskriver frågan om samkönade äktenskap som ”en vunnen rättighet som inte är uppe för debatt”, skriver O Globo.

Trots detta är Bolosonaros kritiker oroliga att hans politik kan komma att inskränka hbtq-personers rättigheter – och lyfter flera tidigare uttalanden från den blivande presidenten

– Vi kombinerar vår önskan att älska med vår önskan för revolution, sa Luana Hansen i samband med att hon fick sin Glaucia Figueiredo, enligt AP.

2 tim
Ernesto Araujo. Adriano Machado / TT NYHETSBYRÅN
Bolsonaros Brasilien

Skärpt ton mot Venezuela att vänta från Brasilien

Den 1 januari tillträder Jair Bolsonaro som Brasiliens nye ledare – men grannlandet Venezuelas hårt kritiserade president Nicolás Maduro är inte bjuden till ceremonin där Bolsonaro ska sväras in.

”Maduro hör inte hemma vid ett firande av demokratin. Alla världens länder måste sluta stötta honom och gå samman för att befria Venezuela”, skriver Brasiliens blivande utrikesministern Ernesto Araújo på Twitter.

Allt tyder på att Brasiliens nya högerpopulistregering kommer föra en hård linje mot sitt krisande grannlands ifrågasatta vänsterstyre, skriver The Guardian. Bolsonaro har förnekat uppgifter om att han planerar att invadera Venezuela, men säger i en intervju med chilenska La Tercera att han vill få honom avsatt.

2 tim
Läs mer om Bolsonaros Brasilien

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund