Hem
Gråsäl. Illustrationsbild. (Wolfgang Runge / AP)

Östersjöns stora djur magrar – men ingen vet varför

Sälarna blir allt magrare och laxarna slöare och rödfläckiga. Östersjöns stora djur pressas av ohälsa och nya miljögifter, enligt en rapport från Östersjöcentrum vid Stockholms universitet som TT har tagit del av.

Trots att Östersjön är ett av världens mest förorenade hav beskrivs tillståndet för många av dess större arter som ”hyfsat bra”, och många av populationerna klassas som ”stabila”. Samtidigt står det klart att många av arterna – som gråsäl, sillgrissla, torsk och sill och strömming – blivit allt magrare. Algblomning och nya kemikalier inom industrin nämns som möjliga faktorer, men forskarna har ändå inget tydligt svar på vad utvecklingen beror på.

– Jag tycker att vi inte har någon bra förklaring i dag, Henrik Svedäng, forskare i marinekologi vid Stockholms universitet.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen