Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

”Panikåtgärd” sänkte Kinnevik – Powercell fick norsk hjälp

Stockholmsbörsen inledde torsdagen svagt men vände upp – i linje med Europas börser och med stöd av stigande oljepris. Vid stängning var utvecklingen:
• OMXSPI: +0,4%
• OMXS30: +0,3%
I går såg Stockholmsbörsen ut att bryta den längsta uppgångssviten sedan februari, men det breda indexet klättrade i sista minuten över strecket. Breda OMXS har nu stigit åtta dagar i rad.

Kinnevik meddelade på morgonen att man drar tillbaka sitt erbjudande om att sälja 11 miljoner aktier i Millicom. Företaget hänvisar till sämre marknadsförhållanden, enklare uttryckt att aktien blivit för billig. Sparekonom Joakim Bornold kallar beslutet en ”panikåtgärd”. Millicoms aktie steg 7 procent medan Kinnevik backade över 3 procent, och gick sämst av storbolagen.

Småspararfavoriten Powercell steg 4 procent sedan norska Nels aktie vände upp med kraft efter lunch. Bolaget, som tillverkar en vätgaslösning för fordon, har rasat sedan en explosion på en av Uno-X anläggningar i söndags och steg efter en uppdatering från utredare av händelsen.

Nel rusade nästan 14 procent.

New York-börserna i går
• S&P 500: -0,2%
• Dow Jones: -0,2%
• Nasdaq: -0,4%

Börstjänster

Nyheter, analys & rekar

Kalender

Toppnyheter

Coronaviruset Smittan i Sverige
Sahlgrenska universitetssjukhuset/Illustrationsbild TT
Coronaviruset Smittan i Sverige

Ilska mot semesterschema på Sahlgrenska: ”Folk grät”

En sammanhängande semester på tre veckor eller mindre. Så har det sett ut för vårdpersonalen på Sahlgrenska universitetssjukhuset under pandemin, rapporterar SR P4 Göteborg.

Det korta semesterschemat har väckt starka reaktioner och facket har tagit emot rekordmånga anmälningar från sina medlemmar.

– Många blev ledsna, en del grät. Det är ju sommarsemestern man ser fram emot, att kunna få lite återhämtning, säger undersköterskan och fackliga ombudet Marianne Karlsson.

Anders Boliger, kommunikationsdirektör på Sahlgrenska, menar att beslutet om sommarsemestrarna beror att personalläget varit pressat under pandemin.

3 min
Illustrationsbild. NTB / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rån mot funktionsnedsatta har ökat kraftigt i pandemin

Antalet polisanmälningar om rån mot personer med funktionsnedsättning har blivit sex gånger fler under första halvåret 2020 jämfört med samma period förra året. Det rapporterar Ekot med hänvisning till brottsförebyggande rådet, BRÅ.

Totalt handlar det om 173 anmälda rån medan samma siffra förra året hamnade på 31 stycken.

Ökningen kan enligt Jan Bäcklund på BRÅ ha en koppling till coronapandemin.

– Man ska ta hjälp av släkt, vänner och grannar och det skapar en möjlighet för dem som inte är så nogräknade, säger han.

1 tim
Illustrationsbild. Janerik Henrsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Synskadade har svårt att boka coronatest digitalt

Många synskadade har problem att boka coronatest, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Anledningen är att den teknik som används för att boka testerna är krånglig.

Synskadades Riksförbund tycker att regionerna har lagt för lite tid på att se till så att synskadade har den kompetens som behövs.

– Det är inte så enkelt att använda digitala tjänster när man inte ser alls, säger Håkan Thomson, ordförande på Synskadades Riksförbund.

Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, säger till Ekot att de arbetar för att de digitala hjälpmedlen ska vara till och fungera för alla.

2 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Globala spridningen
Illustrationsbild. Erik Anderson / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

Minskning av fall i Victoria – lägsta siffran på 24 dagar

Den australiska delstaten Victoria rapporterade under torsdagen in åtta nya dödsfall, samt 278 nya fall av smittan, skriver flera medier. Det är den lägsta siffran på 24 dagar och den första gången på en vecka som antalet döda är under 10.

Under onsdagen rapporterades det in en ny högstasiffra i delstaten med 21 döda och 410 nya fall.

Victorias premiärminister Daniel Andrews säger att myndigheterna inte drar förhastade slutsatser och att de måste vara uppmärksamma på situationen varje dag.

Delstaten är just nu i fas tre i sin nedstängning, men myndigheterna övervakar situationen och är redo att gå in i fas fyra om det behövs.

1 tim
Sjukvårdspersonal genomför coronatest. Mark Baker / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Smittan kan ha cirkulerat i Nya Zeeland i flera veckor

Covid-19 kan ha cirkulerat i Nya Zeelands största stad Auckland i flera veckor, enligt landets hälsomyndighet. Beskedet kommer efter att Nya Zeeland upptäckt sitt första inhemska coronafall på 102 dagar, skriver The Guardian.

Nu varnar premiärminister Jacinda Ardern för att det ”kommer att bli värre innan det blir bättre”.

– Återigen har vi påmints om hur knepigt det här viruset är och hur lätt det kan spridas, säger hon.

2 tim
Läs mer om Coronaviruset
Presidentvalet i USA Valrörelsen 2020
Joe Biden/Kamala Harris. TT
Presidentvalet i USA Valrörelsen 2020

Biden och Harris: Trump har lämnat landet i spillror

President Donald Trump är ”gnällig” och en inkompetent ledare som har lämnat USA i spillror, sa Demokraternas presidentkandidat Joe Biden och vicepresidentkandidaten Kamala Harris under sitt gemensamma framträdande i går. Det skriver BBC.

Donald Trump har redan börjat sina attacker och kallat Kamala för otäck, sa Biden.

– Är någon förvånad över att Donald Trump har ett problem med en stark kvinna eller starka kvinnor i allmänhet?

Även Harris gick till hårt angrepp mot presidenten.

– USA skriker högt efter ledarskap, men vi har en president som bryr sig mer om sig själv än de människor som valde honom.

3 tim
Joe Biden och Kamala Harris Carolyn Kaster / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Harris och Biden på scen: Vårt land står på spel

Joe Biden och Kamala Harris höll på onsdagskvällen sitt första framträdande tillsammans sedan det stod klart att hon blir demokraternas vicepresidentkandidat i höstens val.

– Jag har inget tvivel om att jag valde rätt när jag valde Kamala Harris, säger Biden och fortsätter: Hon är smart, tuff och erfaren.

Kamala Harris svarar med att hon är stolt över att stå på scenen tillsammans med Biden. Amerika skriker efter ledarskap, säger hon.

– Det här är ett ögonblick som kommer att göra avtryck för Amerika. Allt vi bryr oss om: vår ekonomi, vår hälsa, våra barn, vilket land vi bor i, står på spel.

Igår 21:30
Arkivbilder TT NYHETSBYRÅN
undefined

Statistikgurun: Trump inte chanslös – men Biden leder

Demokraternas utmanare Joe Biden har greppet om presidentvalet i höst, men Donald Trump är inte helt chanslös. Det konstaterar statistikveteranen Nate Silvers sajt Fivethirtyeight, som i dag lanserade sin prognos över presidentvalet utifrån en mängd opinionsmätningar och beräkningar.

Om valet skulle hållas i dag tyder en del på att det skulle bli en jordskredsseger för Biden, skriver Nate Silver. Men, poängterar han, valet hålls inte i dag. ”Det är inte ovanligt, historiskt sett, att mätningarna i mitten av augusti skiljer sig ganska radikalt från valdagen.”

Därför ger Silvers modell Donald Trump 29 procents chans att vinna i november, trots att Biden leder med marginal både nationellt och i viktiga vågmästarstater.

Igår 20:19
Läs mer om Presidentvalet i USA
Coronaviruset Svenska åtgärderna
Illustrationsbild. Kallestad, Gorm / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska åtgärderna

Varnar: Äldre kan isoleras efter utflykt med anhöriga

Flera äldreboenden runtom i landet vittnar om att anhöriga tar med sig sina släktingar på utflykter för att komma runt besöksförbudet, rapporterar TT.

Men nu varnar Sveriges kommuner och regioner (SKR) för att detta ofta innebär att de äldre måste isoleras när de kommer tillbaka

– Det är en jättesvår fråga och flera kommuner har då isolerat personer kanske två veckor tills man vet att den inte smittats av covid-19. Men vitsen var ju mer socialt umgänge och så kommer de tillbaka och det blir ännu mindre, säger Greger Bengtsson, samordnare för äldreomsorg på SKR.

2 tim
Illustrationsbild.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rekordmånga söker om smittbärarpenning

Kostnaden för smittbärarpenningen väntas öka med mer än 2 000 procent jämfört med förra året, skriver DN. Förra året utbetalades 4,2 miljoner kronor ut, i år väntas det röra sig om närmare 90 miljoner kronor.

För att få smittbärarpenning krävs att en läkare beslutar att man inte får arbeta på grund av att man kan vara smittad eller är smittad av en allmänfarlig sjukdom, men man kan också få det om läkaren ska utreda huruvida man har en smittsam sjukdom. Staten betalar alltid kostnaden för smittbärarpenningen.

Kostnaden för sjukpenning och sjuklön väntas öka med över 25 miljarder kronor i år på grund av coronaviruset, enligt Försäkringskassans prognos.

1 tim
Spanska ridskolan i Österrikes huvudstad Wien. Lilli Strauss / TT NYHETSBYRÅN
undefined

UD häver avrådan från resor till två europeiska länder

Utrikesdepartementet avråder från och med i morgon inte längre från resor till Österrike och Liechtenstein, skriver man på sin hemsida.

Samtidigt meddelar UD att reseavrådan för en rad europeiska länder förlängs fram till 26 augusti. För länder utanför Europa förlänger man avrådan till 31 augusti.

Avrådan från utlandsresor har sedan tidigare hävts för 20 europeiska länder, däribland Frankrike, Grekland, Tyskland och Ungern.

Igår 12:39
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Norden
Danska elever i munskydd. Mads Claus Rasmussen / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Norden

Dansk skolstart i munskydd: ”Svårt när det är varmt”

Danska gymnasieelever möter efter sommarlovet ett nytt krav: Obligatoriskt munskydd i korridorerna. ”De senaste dagarnas utveckling har visat att covid-19 är ett lika allvarligt hot som före sommarlovet”, står det i ett brev från Roskilde katedralskole till eleverna inför terminsstarten.

– Det är lite svårt när det är varmt, säger Freja Egegaard Olsen till TT.

Sedan den 31 juli är det krav på munskydd i kollektivtrafik och de bör tas på om trängsel uppstår. Kravet gället i Århus och fem andra kommuner på Jylland, på andra ställen är det en rekommendation.

34 min
Mikael Damberg/Erna Solberg (Arkivbild).  TT
undefined

Damberg om norskt beslut: ”Svårt att hänga med”

Norges beslut att rödlista ytterligare sex regioner kommer att få konsekvenser för det nordiska samarbetet, enligt inrikesminister Mikael Damberg (S).

"Vi respekterar Norges rätt att fatta beslut men många människor tycker nog att det börjar bli svårt att hänga med alla olika nya besked", skriver han i en kommentar till TT.

Han tycker att det hade varit bättre om de nordiska gränserna hållits öppna. Sedan tidigare är tolv svenska regioner rödlistade. Enligt Norges hälsominister Bent Høie bedöms regioner i Sverige, Danmark och Finland var för sig för att kunna hålla gränser öppna.

Igår 18:03
Erna Solberg. Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Norge rödlistar sex nya svenska regioner

Sex nya svenska regioner rödlistas i Norge. Det meddelar regeringen på en tidigarelagd pressträff.

Resenärer från Östergötland, Blekinge, Värmland, Uppsala, Dalarna och Örebro måste sitta i tio dagars karantän innan de får komma in i landet. Ändringarna börjar gälla från midnatt på lördag.

Rekommendationerna kommer från den norska folkhälsomyndigheten FHI. Norge avråder från alla resor utomlands och alla hittills gröna länder kommer att ses som gula.

– Just nu är det bäst att hålla sig hemma i Norge, säger Erna Solberg vid presskonferensen.

Igår 12:12
Läs mer om Coronaviruset