Utvecklingen av självkörande fordon

Pizzajätte testar självkörande leveranser

Pizzakedjan Dominos har tidigare testat att leverera pizza till kunderna med bland annat drönare och små robotfordon. Men nu tar man det hela ytterligare ett steg, då man inleder tester med lite större självkörande leveransbilar. Det hela är ett samarbete med företaget Nuro, vars självkörande fordon R2 utgör basen som man byggt den skräddarsydda leveransbilen på. När man beställt pizza kommer ett meddelande om att bilen är på ingång. Med hjälp av en pinkod öppnar man ett fack och tar ur sin pizza innan bilen kör vidare. Till en början inleder man tester med fordonet i Houston, Texas.

Toppnyheter

Tusentals bränder härjar i Amazonas/Emmanuel Macron på G7. TT
Bränderna i Amazonas

Macron: G7-länderna ska hjälpa ”så snabbt det går”

Världsledarna har enats på G7-mötet om att hjälpa de länder som drabbas av skogsbränderna i Amazonas regnskog ”så snabbt det går”, säger Frankrikes president Emmanuel Macron till reportrar i Biarritz. Det framgår inte av uttalandet vilken typ av hjälp som avses.

I fredags hotade Macron oväntat att blockera handelsavtalet Mercosur, som omfattar flera länder i Latinamerika, som en följd av Brasiliens hantering av gränderna. Tyskland och Storbritannien har uttryckt oro för bränderna men menar att det inte är en lösning att lägga krokben för handelsavtalet.

Angela Merkel har tidigare kommenterat bränderna.

– Mötets mål är att skicka ett tydligt budskap om att allt måste göras för att stoppa bränderna i regnskogen, sa hon enligt New York Times.

1 tim
Frivilliga brandmän i Bolivia bekämpar bränder i Amazonas/rekordmånga bränder har registrerats. TT/Nasa
undefined

Analys: Satellitbilder visar samband med majsodling

Forskare anser att de flesta skogsbränderna i Amazonas sannolikt har startats av jordbrukare som förberett markerna inför odling, skriver New York Times som publicerar en interaktiv analys av bränderna.

Tidningen publicerar grafik baserad på bilder från Nasas satelliter Terra och Aqua för att jämföra utbredningen av bränder, månad för månad. Mönstret är att ökningen av bränder i augusti och oktober sammanfaller med den säsong då odlingssäsongen för sojabönor och majs inleds.

Brasiliens president Jair Bolsonaro har kritiserats hårt för att driva en politik som är ödesdiger för regnskog, urfolk och klimat. Washington Posts Ishaan Tharoor skriver i en analys att Bolsonaro kan vara lockad att följa Donald Trumps exempel och lämna Parisavtalet – något som vore ett stort slag mot globala ansträngningar mot klimatförändringar.

Även The Atlantics Franklin Foer lyfter Bolsonaros roll och skriver i en analys att en person aldrig borde få ha makten att döma resten av mänskligheten till att förlora kampen mot klimatförändringarna.

4 tim
Militärer sätts in för att bekämpa bränderna i Brasilien. SERGIO LIMA / AFP
undefined

”Behövs en internationell domstol för klimatfrågor”

Brasilien pressas hårt att agera mot skogsbränderna i Amazonas, men vilka möjligheter finns det för omvärlden att ”tvångshjälpa” och skydda Amazonas? Det intervjuas Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet, om i SR:s Godmorgon, världen!

Ebbesson menar att FN:s säkerhetsråd skulle kunna agera i frågor som rör global klimatsäkerhet då säkerhetsbegreppet har vidgats sedan institutionen bildades. Samtidigt tvivlar han på att tvångsmedel skulle ha önskad effekt.

Klaus Jacob, statsvetare på det tyska miljöforskningsinstitutet FFU, säger till Deutsche Welle att han vill se en internationell domstol för klimatfrågor.

– Men jag är rädd att det internationella samfundet, som det ser ut nu, med tonvikten på nationalism, är ganska långt från det.

3 tim
Läs mer om Bränderna i Amazonas
Polis på plats utanför lägenheten där kvinnan hittades död. Karin Wesslén/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mordmisstänkte företagaren

Tjänstefel utreds efter mord på Södermalm

En förundersökning inleds efter att det tagit två och en halv timme för polisen att rycka ut efter ett larm om bråk på Södermalm i Stockholm, rapporterar Expressen. När poliserna väl kom fram till lägenheten hittades en kvinna död.

– Jag tycker att det finns anledning att anta att ett tjänstefel har begåtts, säger chefsåklagare Henrik Rasmusson till tidningen.

En man häktades under fredagen misstänkt för mord. Han nekar till brott.

3 tim
Polisbilar på plats utanför lägenheten där kvinnan hittades död. Karin Wesslén/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Mordmisstänkte direktören sökte vård dagen före

Toppdirektören som sitter häktad misstänkt för mord på en närstående i en lägenhet på Södermalm i Stockholm sökte vård dagen före dådet, rapporterar VG.

Enligt VG ska han ha sjukanmält sig två dagar innan det misstänkta mordet på kvinnan och sökte dagen efter vård för psykisk sjukdom.

– Baserat på den information vi har uppsökte han svenska sjukvårdsmyndigheter på tisdagen före den tragiska händelsen. Som arbetsgivare har vi bidragit till att han skulle få nödvändig behandling och uppföljning, säger företagets koncernchef till tidningen.

Mannen häktades under fredagen och nekar till brott.

Igår 20:59
Polisavspärrningar på platsen. Karin Wesslén/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Företagare häktad för mord på kvinna i Stockholm

Den man i 50-årsåldern som misstänks ha mördat en kvinna i en lägenhet på Södermalm i Stockholm häktades i dag, skriver Aftonbladet.

Det var på onsdagseftermiddagen som mannen, som har beskrivits som en framgångsrik företagare, misstänks ha mördat kvinnan. Grannarna ska först ha hört bråk och höga skrik från lägenheten, därefter ska en kniv ha kastats från ett fönster ner på innegården.

Enligt Expressen ska mannens företag omsätta flera hundra miljoner kronor om året.

23 aug
Läs mer om Mordmisstänkte företagaren
Linköpings universitet. Arkivbild.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hotet mot Linköpings universitet

Misstänkt släppt på fri fot: ”Ville marknadsföra musik”

Den man som varit misstänkt för fredagens hot mot Linköpings universitet har släppts på fri fot, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Det finns enligt myndigheten ingenting som tyder på att han verkligen försökt utföra ett attentat.

– Av förhören med den misstänkte framgår att syftet med affischerna och filmerna varit att marknadsföra sin egenproducerade musik på Spotify och andra media, säger chefsåklagare Eva Nemec Nordh.

Mannen är dock fortfarande misstänkt för grovt olaga hot och otillåten affischering.

2 tim
Illustrationsbild Hanna Franzén/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Åklagare: Inget tyder på att det finns fler gärningsmän

Chefsåklagare Eva Nemec Nordh vid Åklagarkammaren i Linköping understryker att den man som sitter häktad för fredagens hot mot Linköpings universitet är den enda misstänkte. Det finns ingenting som tyder på att ytterligare personer skulle vara inblandade, skriver hon i ett pressmeddelande.

”Vår bedömning är att det inte föreligger någon fara för allmänheten”, skriver hon vidare.

Mannen förhördes kort av polis på fredagen och förnekade då brott. Under helgen ska ytterligare förhör genomföras.

Universitetet fick utrymmas i samband med gårdagens hot.

Igår 11:38
Illustrationsbild ERIK G SVENSSON / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Studenter fick information först timmar efter hotet

Studenter är kritiska mot hur Linköpings universitet hanterade fredagens utrymning, skriver Corren. Bland annat ska ett mejl om utrymningen ha gått ut först vid midnatt, många timmar efter att universitetet var utrymt och den misstänkte mannen anhållen.

Universitetets säkerhetschef säger till tidningen att flera kanaler användes för att informera om utrymningen.

– Sms, via mejl, skärmar på campus och via vår hemsida. Även väktare gick igenom byggnaderna för att säkerställa att alla fått budskapet, säger hon.

Igår 11:00
Läs mer om Hotet mot Linköpings universitet
Trumps USA G7-mötet i Biarritz
Melania Trump, Donald Trump och Emmanuel Macron. Francois Mori / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA G7-mötet i Biarritz

Trump tonar ner Macrons utspel om att tala med Iran

Frankrikes president Emmanuel Macron har i en intervju med tv-kanelen LCI sagt att G7-ledarna har enats om att han ska samtala med, och föra fram budskap till, Iran. Uttalandet gjordes efter att saken diskuterats vid en middag på lördagskvällen i Biarritz.

USA:s president Donald Trump som drivit en hård linje mot Iran tycktes senare försöka dämpa innebörden av Macrons uttalande.

På frågan om han står bakom det svarade Trump:

– Jag har inte diskuterat det här. Nej, det har jag inte.

Trump tillade att det står Macron fritt att tala med Iran.

– Jag kan inte hindra dem. Om de vill prata, får de prata.

1 tim
Donald Trump och Boris Johnson på frukostmöte i Frankrike. DYLAN MARTINEZ / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump: ”Möjligt” att Putin bjuds in till G7-möte 2020

USA:s president Donald Trump säger att det är möjligt att han kommer att bjuda in Rysslands president Vladimir Putin till nästa års G7-möte, skriver AP. Uttalandet gjordes på ett frukostmöte med världsledarna i Biarritz.

Ryssland var medlem i gruppen fram till 2014 då landet annekterade Krim.

Europeiska länder menar att Ryssland först måste följa Minskavtalet som innebär att tungt artilleri skulle dras tillbaka från fronten och att östra Ukraina skulle få ett större självstyre. Trump har inte kommenterat vilka eventuella krav som skulle ställas på Putin för att en inbjudan ska gå ut.

USA kommer från 1 januari att vara ordförande för G7-gruppen.

Idag 07:08
LUDOVIC MARIN / AFP
undefined

Källor: G7-ledarna vill ännu inte bjuda in Putin

Det är för tidigt att återintegrera Ryssland i G7-gemenskapen. Det anser de kvarvarande ledarna i klubben för världens mäktigaste, enligt diplomatkällor till AFP.

USA:s president Donald Trump har samtidigt sagt att det är ”möjligt” att bjuda in den ryske presidenten, Vladimir Putin, redan nästa år.

I G7 ingår USA, Kanada, Frankrike, Tyskland, Japan, Italien och Storbritannien. Kina ingår inte trots att landet har världens näst största ekonomi.

Landet har för låg BNP per capita och inte anses därav inte vara en avancerad ekonomi. Kina ingår däremot i G20.

4 tim
Läs mer om Trumps USA
Rasmus Bengtsson och Marcus Danielson Bildbyrån.
Herrallsvenskan 2019

Sportkrönika: ”Rysarduell” väntas mellan försvararna

Ett fullsatt Stadion väntar inför kvällens allsvenska seriefinal mellan Malmö FF och Djurgården. Sydsvenskans Max Wiman skriver i en krönika att det inte bara är en uppvisning mellan de två hetaste lagen, utan även de två hetaste försvararna, nämligen Rasmus Bengtsson och Marcus Danielson. Det blir ”en rysarduell på lite avstånd mellan de båda”, skriver Wiman som tror att de två spelarna kommer ha fullt upp på planen i kväll.

Det är helt logiskt att det är just Malmö FF och Djurgården som ligger i täten i tabellen eftersom förbunden gjorde bäst ekonomiska resultat i fjol, skriver Expressens Mattias Larsson. Men det finns en klar favorit, tycker Larsson och framhåller Malmö FF.

Matchen Malmö FF-Djurgården börjar klockan 17.30.

2 tim
Djurgårdssupportrar.  Patric Söderström / TT NYHETSBYRÅN
undefined

MFF stoppar Djurgården-prylar inför match

Supportrar tillåts inte att bära kläder eller andra ”attribut” med koppling till Djurgården på läktarna, förutom på bortasektionen under kvällens match mellan Malmö FF och Djurgården, rapporterar Sydsvenskan. Därmed är till exempel halsdukar, tröjor och kepsar med DIF-anknytning förbjudna.

Ett sådant tilltag är vanligare i Europaspel och används sällan i allsvenskan, men inför den här matchen har biljettrycket varit intensivt och stämningen upptrissad, skriver tidningen.

Matchen spelas klockan 17.30 på Stadion i Malmö och är helt slutsåld.

2 tim
Läs mer om Herrallsvenskan 2019
Stephanie Grisham.  TT
Frihandelns framtid

Nya budet från Vita huset: Trump ångrar bara att han inte har höjt tullarna mer

Det kan gå snabbt i världspolitiken. Under morgonen svarade Donald Trump ”ja” på en rak fråga om han kände ånger för hur handelskriget med Kina hade eskalerat.

– Ja varför inte. Kan lika gärna. Kan lika gärna. Jag har tänkt om när det gäller allt, löd det ordagranna svaret från presidenten på plats för G7-mötet i Biarritz.

Under eftermiddagen svensk tid kommer ett annat uttalande från Vita husets talesperson Stephanie Grisham. Det enda Trump känner ånger för är att han inte har höjt tullarna mer, säger hon. ”Hans svar har helt misstolkats”.

2 tim
POOL / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump har lovat britterna handelsavtal efter brexit

Storbritannien kommer efter brexit att ingå ett stort handelsavtal med USA. Det är beskedet från Donald Trump när han träffade Storbritanniens premiärminister Boris Johnson i samband med G7-mötet i Frankrike. Avtalet beskrivs av den amerikanske presidenten som ”större än vi någonsin har haft”.

Den brittiske premiärministern säger att handelssamtal med USA kommer att bli svåra men att det finns stora möjligheter för brittiska företag på den amerikanska marknaden.

Johnson har vädjat till USA att ta bort handelsbarriärer. Han pekade inför mötet ut en rad produkter, från duschbrickor till fläskpajer, som inte tillåtits på den amerikanska marknaden.

– Vi kommer att ta tillfällena i akt men det kräver av våra amerikanska vänner att de är villiga att kompromissa och öppna upp, för just nu finns det för många hinder, sa han.

Premiärministern upprepar samtidigt att den brittiska vårdsektorn inte kommer att finnas på förhandlingsbordet med amerikanerna.

5 tim
PHILIPPE WOJAZER / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump uttrycker ånger för hur handelskriget gått till

På en rak fråga från en reporter om Donald Trump känner ånger för hur handelskriget med Kina har eskalerat så säger presidenten ja.

– Ja varför inte. Kan lika gärna. Kan lika gärna. Jag har tänkt om när det gäller allt, löd det ordagranna svaret.

Trump säger vidare att USA ”kommer bra överens med Kina just nu”. Detta trots att länderna utväxlade nya tullar så sent som i fredags.

Den amerikanske presidenten träffade under morgonen Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.

5 tim
Läs mer om Frihandelns framtid