Brexit Förhandlingarna

Politiker ”stal” symbolisk spira i protest mot May

När det brittiska underhuset i dag debatterade premiärminister Theresa Mays beslut att skjuta upp brexitomröstningen valde Labours Lloyd Russell-Moyle att protestera mot beslutet på ett annorlunda vis, rapporterar The Guardian.

Mitt under debatten gick han fram och plockade upp den en och en halv meter långa silverspiran med anor från 1600-talet som alltid finns i parlamentet som en symbol för kungamakten. Med spiran framför sig började han sedan tåga ut ur rummet.

Han stoppades dock på vägen och spiran återbördades innan han som som straff avvisades av talman John Bercow.

”Lyckligtvis spärrade de inte in mig i Towern, men om de hade gjort det hade jag räknat med att se May i cellen bredvid med tanke på vad hon gjorde i parlamentet i dag”, skrev Russell-Moyle senare på Twitter.

Toppnyheter

Erik Ullenhag (L). Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jakten på ny L-ledare

Ullenhag tackar för stödet: ”L behöver en förändring”

Liberalernas partiledarkandidat Erik Ullenhag tackar för stödet efter att det tunga Stockholmsdistriktet nominerat honom.

”Jag är tacksam för det stöd jag fått, i kväll och under möten runtom i landet under de tre veckor jag kampanjat. Liberalerna behöver en nödvändig förändring för att spela roll i svensk politik. Vilket vägval Liberalerna tar avgörs på landsmötet”, skriver han i en kommentar till TT.

19 av 21 länsförbund har nominerat Nyamko Sabuni till posten.

1 tim
Erik Ullenhag. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tung seger för Ullenhag – nomineras av Stockholm

Det tyngsta L-distriktet – Stockholmsdistriktet – har beslutat att stödja Erik Ullenhag som ny L-ledare, skriver SVT Nyheter. Han har sedan tidigare stöd av länsförbundet Uppsala, Liberala kvinnor och Liberala Ungdomsförbundet.

– Det blir Erik Ullenhag, säger Anna Lena Johansson, ordförande till TV4 Nyheterna.

Han vann nomineringen i Stockholms län i en enda omröstning, med siffrorna 13–2.

De tunga länsförbunden Skåne och Västsverige har tidigare beslutat att nominera Nyamko Sabuni. Totalt 19 av 21 länsförbund har beslutat att nominera henne.

3 tim
Nyamko Sabuni (L). Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Spelplanen har ritats om – till Nyamko Sabunis fördel

Medlemsomröstningarna i Liberalerna har ritat om spelplanen i partiets jakt på ny ledare – till Nyamko Sabunis fördel, menar Mathias Sundin (L) som låg bakom idén om direktdemokrati i valet. Det skriver DN.

Han menar att om det inte vore för medlemsomröstningarna hade Erik Ullenhag vunnit, men att nu har 17 av de 18 länsförbund som bestämt sig ställt sig bakom Sabuni.

– De flesta i partietablissemanget hade missat den här opinionen och trodde att Erik Ullenhag skulle vinna klart, säger han till tidningen.

6 tim
Läs mer om Jakten på ny L-ledare
Brexit Storbritanniens framtid
Brexit Storbritanniens framtid

Analys: Hårdaste brexitören borta – Rory på uppgång

Det konservativa partiet har visat att de har smak för drama när de valde bort den hårdaste brexitören, Dominic Raab, skriver Sky News Rob Powell i en analys efter att de konservativa parlamentsledamöterna har röstat i en andra omröstning om vem som blir Theresa Mays efterträdare hållits. Fem kandidater är kvar och Boris Johnson leder stort.

”Outsidern” Rory Stewart är dock kvar men hans hållning till brexit gör att det finns ett tak för hur många röster han får, menar Powell:

”Om han som av ett mirakel klarar sig till att vara en av de två sista kommer han garanterat att bli bortröstad av euroskeptiska gräsrötter i partiet.”

The Guardians Jessica Elgot skriver också att Stewart har gjort ett bra jobb med att lansera sig som en ”outsider” som har gått på elitskolan Eton.

”Hans virala Twitter- och videokampanj har fått motståndarna att se försiktiga och gammeldags ut”, skriver hon.

27 min
BEN STANSALL / AFP
undefined

Raab ute – Johnson leder efter andra omröstningen

Boris Johnson leder fortfarande stort striden om att ta över efter brittiska premiärministern Theresa May efter den andra omröstningen i det konservativa partiet. I kvällens omröstning får Johnson 126 av de 313 konservativa parlamentsledamöternas röster.

Kvar i kampen finns också Jeremy Hunt som fick 46 röster, Michael Gove som fick 41 röster och Rory Stewart som fick 37 röster. Sajid Javid klarade sig precis på håret med 33 röster.

Dominic Raab åkte ut med bara 30 röster.

Följ rapporteringen i länkarna nedan.

4 tim
Andrea Leadsom. Kirsty Wigglesworth / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Andrea Leadsom ger stöd till Johnson: ”Bra ledare”

Andrea Leadsom, tidigare majoritetsledare för underhuset, ger sitt stöd till Boris Johnson i kampen om premiärministerposten. Det rapporterar Sky News.

– Jag tror att han kommer att bli en väldigt bra ledare för vårt land, säger hon till LBC Radio.

Beskedet ses som ett slag mot inrikesministern Sajid Javid som anses stå Leadsom nära och som utmanar Johnson. Leadsom har själv varit kandidat till att ta över efter Theresa May men har slagits ut längs med vägen.

I kväll håller de konservativa parlamentsledamöterna en ny omröstning i striden om Mays efterträdare. Minst en av de sex kvarvarande kandidaterna ska försvinna.

Idag 07:47
Läs mer om Brexit
Fotbolls-VM Gruppspelet
Thaisa och Marta. PHIL NOBLE / BILDBYRÅN
Fotbolls-VM Gruppspelet

Marta bästa målskytt i VM-historien – gick om Klose

Marta Vieira da Silva är historisk. I kväll gjorde hon sitt 17:e VM-mål när Brasilien slog Italien med 1–0. Det innebär att hon gick om Tysklands Miroslav Klose – båda stod på 16 VM-mål tills i kväll.

Martas mål kom på straff i den 74:e minuten sedan Debinha tacklats omkull i straffområdet.

Trots segern slutar Brasilien trea i grupp C, bakom segraren Italien och tvåan Australien. Det innebär att tufft motstånd väntar i åttondelsfinalen, brasilianskorna ställs antingen mot Frankrike eller Tyskland.

22 min
Linnéa Claeson i Nice under Sveriges match mot Thailand. SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
undefined

”VM borde handla mer om ilska än peppig feminism”

Fotbolls-VM i Frankrike har präglats av ”peppig feminism” och influerare, skriver Elin Grelsson Almestad i en text på Expressens kultursida.

Hon provoceras av att supporterskapet för damlandslaget har blivit ett feministiskt ställningstagande och att det anses fult att kritisera det svenska lagets spel. Det vore bättre att låta damfotbollen, precis som herrfotbollen, vara ”ilska och stark känslor”, skriver hon.

”Det är svårt att se hur ojämlikheten förbättras av att Linnéa Claeson åker på gratisresa till Nice eller av att en undermålig prestation bistås med uppmuntrande kommentarer.”

The Guardians Suzanne Wrack skriver att Fifa gjorde en miss när man skröt om hur många biljetter som sålts. Det har gjort att många som ville åka på mästerskapet trodde att biljetterna var slut och att många arenor därför är halvtomma.

”Om Fifa inte hade överdrivit försäljningssiffrorna hade publiksiffrorna kanske inte blivit en besvikelse.”

6 tim
Läs mer om Fotbolls-VM
Ebba Busch Thor (KD). Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenskt mottagande

Busch Thor ryter ifrån mot M och SD: ”Inte seriöst”

KD-ledaren Ebba Busch Thor kritiserar M-ledaren Ulf Kristersson och SD-ledaren Jimmie Åkesson för att handla oseriöst efter att regeringens lagförslag om utökad anhöriginvandring röstats igenom med KD:s stöd, skriver Expressen.

– SD och M ropar högt om att det här är fel beslut. Det är inte seriöst att föreslå något annat, säger hon och tillägger att deras förslag inte hade kunnat träda i kraft den 20 juli.

Busch Thor menar att ”en familj är en familj” och att man därför alltid ska ha rätt att återförenas. I stället menar hon att det är bättre att se till att det kommer färre migranter till Sverige.

4 tim
Ebba Busch Thor (KD). Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Riksdagen röstar ja till utökad anhöriginvandring

Riksdagen har röstat igenom förslaget om utökad anhöriginvandring till Sverige, skriver Expressen. KD stödde lagförslaget tillsammans med S, MP, C och L. SD och M röstade emot lagförslaget.

Förslaget innebar att även alternativt skyddsbehövande, på samma sätt som flyktingar, får rätt att återförenas med sina familjer i Sverige.

Riksdagen beslutade också att förlänga lagen om tillfälliga begränsningar för möjligheten att få uppehållstillstånd till 2021. V var det enda parti som röstade emot de hårdare reglerna för uppehållstillstånd.

Idag 14:19
Paula Bieler (SD) Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

M och SD besvikna efter KD-stöd i riksdagsbeslut

Riksdagen röstar i dag ja till ökad anhöriginvandring. Den nya lagen innebär att alternativt skyddsbehövande, på samma sätt som flyktingar, ska ha rätt att återförenas med sina familjer i Sverige. Dessutom förlängs den tillfälliga lagen om uppehållstillstånd som trädde i kraft år 2016.

M och SD är mot den nya lagen – men Kristdemokraterna ger den sitt stöd. SD-ledamoten Paula Bieler är besviken, rapporterar Expressen.

– Det är tråkigt och dåligt av dem att ha den här inställningen, säger hon till tidningen.

Idag 12:47
Läs mer om Svenskt mottagande
Platini och Nicolas Sarkozy. Michel Euler / TT NYHETSBYRÅN
Mutanklagelserna i Qatar

”Frågorna kretsar kring en lunch i Paris år 2010”

Den tidigare Uefapresidenten Michel Platini hade aviserat att han skulle rösta för att USA skulle tilldelas fotbolls-VM 2022. Men han ändrade sig i sista stund och röstade på Qatar. Det är detta som korruptionsanklagelserna mot honom kretsar kring, skriver BBC:s Dan Roan i en analys.

Förre Fifapresidenten Sepp Blatter har sagt att Platini ändrade sig efter att ha ätit lunch med Frankrikes förre president Nicolas Sarkozy och flera qatariska representanter 2010, någon vecka före omröstningen. Något år senare köpte Qatar 50 Airbus-plan från Frankrike. Dessutom köptes Sarkozys favoritlag PSG av ett företag som ägs av qatariska staten.

Platini har förnekat att lunchen spelade in i hans beslut att rösta på Qatar.

”Men det är kring den som frågorna kommer att kretsa”, skriver Roan.

3 tim
Michel Platini FABRICE COFFRINI / AFP
undefined

Uppgift: Michel Platini har gripits för korruption

Den tidigare Uefa-presidenten Michel Platini har gripits, uppger franska Mediapart. Gripandet uppges vara en del av den utredning om misstänkt korruption som rör att Qatar tilldelats fotbolls-VM 2022.

Qatar tilldelades fotbolls-VM i december 2010, något som var ett kontroversiellt val. Mästerskapet har bland annat flyttats från sommaren till vintern eftersom det bedömts vara omöjligt att genomföra matcher i de höga sommartemperaturerna.

Platini var president för Uefa mellan åren 2007 och 2015.

Idag 08:20
Läs mer om Mutanklagelserna i Qatar
Ilustrationsbild. Claudio Bresciani / TT / TT NYHETSBYRÅN
Sverige och klimathotet

”S bör sänka bensinskatten och höja trängselskatten”

Opinion Nyckeln för Socialdemokraternas klimatkamp är att bedriva en politik som både Greta Thunberg-aktivister och Bensinupproret kan ställa sig bakom, skriver Emma Fastesson Lindgren och Nils Lager i Socialdemokratiska Ekonomklubben vid Handelshögskolan på SvD Debatt. Lösningen: En bilavgiftsväxling med sänkta bensinskatter och höjda trängselskatter i Stockholm och Göteborg.

Debattörernas argument är bland annat att människor på landsbygden tvingas ta bilen oavsett vad det kostar och att de i städer har tillgång till kollektivtrafik samt att utsläppen i städerna är värre än på landsbygden.

”Vi kan inte säga oss ha en klassmedveten klimatpolitik, och sedan inte ha några förslag för en sådan.”

2 tim
Fyrisån i Uppsala. Arkivbild. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppsala bäst i landet på klimatanpassning

IVL Svenska miljöinstitutet och branschorganisationen Svensk försäkring har för fjärde gången kartlagt kommunernas klimatanpassningsarbete. Uppsala är bäst i Sverige följd av Sundsvall och Kristianstad, skriver UNT.

208 kommuner har svarat på en enkätundersökning, skriver TT. Hälften av dessa uppger att de har kartlagt olika klimatanpassningsåtgärder.

Fler kommuner än i tidigare års undersökningar uppger också att de fattat ett politiskt beslut om att arbeta med klimatanpassning.

Idag 09:31
Läs mer om Sverige och klimathotet