Bild från Novo Progresso i Amazonas i dag. NACHO DOCE / TT NYHETSBYRÅN
Bränderna i Amazonas

#prayforAmazonas sprids: ”Om jorden dör, dör vi med”

De många bränderna i Amazonas regnskog har lett till stor uppmärksamhet och oro på sociala medier, skriver AFP. Hashtaggen #prayforAmazonas har twittrats 249 000 gånger under onsdagen och är den mest spridda på Twitter i dag, enligt nyhetsbyrån.

”Om jorden dör, dör vi också”, skriver en Twitteranvändare.

Brasilien har drabbats av 72 843 bränder i år, flertalet i Amazonas. Det är en ökning med 80 procent jämfört med samma period förra året. Rök från bränder i Amazonas har nått ända till Sao Paulo, över 200 mil längre bort, skriver CNN.

Satellitbild visar bränderna i Amazonas

HO / NASA Earth Observatory

Amazonas

Toppnyheter

Branden. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lägenhetsbranden i Enköping

Storbrand i flerfamiljshus i Enköping – varning för rök

Ett flerfamiljshus brinner kraftigt i Enköping och ett 30-tal lägenheter har utrymts, skriver SVT Uppsala. Alla boende ska ha tagit sig ut ur huset. En person har förts till sjukhus med rökskador.

Larmen började komma in strax före midnatt. Elden ska ha startat på en balkong för att sedan sprida sig till vindsvåningen på det 70 meter långa huset. Vid 03-tiden började polisen få kontroll på lågorna.

– Men det är inte klart på långa vägar. Samtliga 16 enheter är fortfarande på plats. Vi har timtal kvar att arbeta, säger Per Pettersson, ledningsoperatör på Storstockholms räddningscentral, till Expressen.

Polisen varnar för att den kraftiga rökutvecklingen kan påverka sikten på närliggande E18.

2 tim
Bild från branden som bröt ut i Enköping i natt. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Vittnena: Tio meter höga lågor när taket rasade in

Flera vittnen har berättat om den kraftiga brand som i natt bröt ut i ett flerfamiljshus i Enköping.

– Vi hade tur och kom ut väldigt snabbt, säger Molly Sandberg, som befann sig inne i det brandhärjade lägenhetshuset, till TT.

– När vi kom ut brann hela taket, men det var jätterökigt så man såg inte mycket alls, fortsätter hon.

En del av taket rasade senare in, något som också en boende i närheten har berättat om för Aftonbladet.

– Lågorna var som värst ungefär tio meter höga, säger vittnet till tidningen.

2 tim
Läs mer om Lägenhetsbranden i Enköping
Brexit Storbritanniens framtid
Boris Johnson och Jean-Claude Juncker träffas i morgon. TT
Brexit Storbritanniens framtid

Källa inför mötet: Johnson ska sätta hårt mot hårt – redo att strunta i nya lagen

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har bestämt sig för en hårdför linje när han i morgon träffar EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker för ett första officiellt möte, säger en regeringskälla till Bloomberg.

Johnsons mål är att få till ett utträdesavtal med EU, men om det misslyckas kommer han inte att be om mer tid. Han kommer också att avvisa alla sådana förslag från EU, trots att det brittiska parlamentet har röstat igenom en lag som innebär att Johnson måste be om mer tid om inget avtal har förhandlats fram. Nyhetsbyrån skriver att den brittiska premiärministern kommer att strunta i lagen och i stället försöka besegra sina motståndare i domstol.

Johnson har hela tiden varit tydlig med målet att ta Storbritannien ur EU den 31 oktober, oavsett om det finns ett utträdesavtal på plats eller inte.

1 tim
Hulken/Boris Johson. TT
undefined

Jämför sig med Hulken: ”Ju argare, desto starkare”

Om inget brexitavtal hunnit bli färdigt till den 31 oktober kommer Storbritannien att slita sig loss från EU:s kedjor som Hulken, säger Boris Johnson i en intervju med Daily Mail och syftar på Marvels gröna och arga superhjälte.

Boris Johnson säger också att han kommer att strunta i att parlamentet röstat igenom en lag som ska tvinga honom att begära förlängd utträdestid ur EU.

– Ju argare Hulken blir, desto starkare blir Hulken, säger han.

Igår 22:45
Boris Johnson. CHRISTOPHER FURLONG / POOL
undefined

Källor: Johnson vill få igenom brexit på 10 dagar

Boris Johnson och hans medarbetare har ritat upp en detaljerad plan för hur de ska få till stånd en ordnad brexit på bara tio dagar. Det uppger källor med insyn för Financial Times.

Planen går ut på att premiärministern först ska säkra ett nytt avtal med EU i Bryssel 17–18 oktober och därefter snabbt baxa igenom det i parlamentet. På så sätt skulle britterna kunna lämna unionen den 31 oktober som Johnson utlovat.

Källor i Bryssel och Dublin säger till FT att Johnson trappat upp försöken att försöka nå en kompromiss i knäckfrågan om den irländska gränsen.

Igår 20:30
Läs mer om Brexit
Demonstranter bildar en mänsklig kedja och håller upp sina mobiltelefoner på ”the Peak”, en populär plats för turister att besöka i Hongkong. Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN
Hongkongprotesterna

Demonstranterna vädjar nu till Storbritannien och USA

Demonstranterna i Hongkong vänder sig nu både till Storbritannien och USA för att få stöd i protesterna mot Kina, skriver Reuters.

Under söndagen viftade demonstranterna med den brittiska flaggan och sjöng ”God save the queen” utanför det brittiska konsulatet i Hongkong. De uppmanade Storbritannien, som tidigare styrde Hongkong, att säkerställa att Kina följer det avtal om ”ett land, två system” som tecknades mellan Kina och Storbritannien år 1984.

– Jag är här för att kräva att Storbritannien skyddar våra invånare, säger den 25-årige demonstranten Jacky Tsang till nyhetsbyrån.

Samtidigt ska den välkände aktivisten Joshua Wong, som för tillfället besöker USA, söka stöd från politikerna i Washington.

1 tim
Polis griper en demonstrant i Hongkong. Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Flera gripna efter slagsmål mellan rivaliserande läger

Demonstranter som stöder Fastlandskina drabbade på lördagen samman med Peking-kritiska demonstranter i ett köpcentrum i Hongkong, rapporterar flera medier. Polisen fick ta till batonger för att få stopp på bråken och flera demonstranter greps.

Hongkong är inne på sin femtonde helg med oroligheter och demonstrationer, efter att stadens ledare Carrie Lam meddelat att man skulle anta en ny lag som skulle göra att Hongkongbor kunde utlämnas till Fastlandskina.

Carrie Lam drog formellt tillbaka den kritiserade lagen i förra veckan – trots detta har oroligheterna i staden inte upphört.

Igår 16:08
Läs mer om Hongkongprotesterna
SOCIAL MEDIA / TT NYHETSBYRÅN
Drönarattacken mot saudiska oljejätten

Experter tror att oljepriset rusar: ”Alltmer övertygad”

Efter drönarattackerna mot Saudi Aramcos två stora anläggningar är den stora frågan nu hur mycket olja Saudiarabien har i sina lager för att leverera till marknaden, säger Morningstar-analytikern Sandy Fielden till Reuters.

För råoljan väntas nu ett rally – men frågan är bara hur mycket priset stiger, säger Ethan Bellamy, senior olja- och gasanalytiker vid R.W Baird till nyhetsbyrån.

Jean-François Seznec, verksam vid bland annat Georgetown University och Johns Hopkins University, säger till TT att han tror att det är Iran som ligger bakom attacken. Huthirebellerna har tagit på sig dådet – men de har inte en sådan avancerad teknik att de ska kunna genomföra något sådant här, menar han.

– Ingen kommer att säga sanningen om omfattningen, så marknaden kommer att oroas. Jag blir mer och mer övertygad om att oljepriserna kommer att stiga rätt rejält, säger han till TT.

Under lördagen uppgav källor för WSJ att att Saudiarabien stänger ner hälften av oljeproduktionen efter drönarattackerna.

1 tim
Mike Pompeo. Pablo Martinez Monsivais / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Skyller drönarattackerna på Iran: ”Falsk diplomati”

USA:s utrikesminister Mike Pompeo tror inte på att det är huthirebellerna som ligger bakom drönarattackerna mot två stora oljeanläggningar i Sudiarabien – utan beskyller Iran, rapporterar Reuters.

På Twitter anklagar Pompeo Irans utrikesminister Mohammed Javad Zarif för att bedriva falsk diplomati – och Iran för en attack mot ”världens energiutbud”, utan att presentera några bevis för sina uttalanden.

Huthirebellerna i Jemen tog på lördagen snabbt på sig de båda drönarattackerna.

Igår 22:02
En av de brinnande oljeanläggningarna och mäklare på Wall Street. TT
undefined

Analys: Attackerna kan ge permanent högre oljepriser

Lördagens drönarattacker mot två stora oljeanläggningar i Saudiarabien kommer med största sannolikhet att skaka om den globala energimarknaden på kort sikt. Men de kan också medföra långsiktiga störningar, skriver Wall Street Journals Spencer Jakab i en analys.

Enligt Jakan kan den stora sårbarhet som blottats av attackerna och drönarnas förödande effektivitet leda till att en större riskpremie byggs in i oljepriserna permanent.

Bloombergs Julian Lee skriver att investerare som hittills har ryckt på axlarna åt spänningarna i Mellanöstern kommer att agera när börserna öppnar på måndag.

”Hur stor prisuppgången blir kommer att bero på hur mycket vi vet om skadornas omfattning och hur lång tid reparationerna kommer att ta. Avsaknad av information kommer leda till att investerare antar det värsta”, skriver han.

Igår 18:24
Läs mer om Drönarattacken mot saudiska oljejätten