Akira Yoshino.  Dmitry Lovetsky / TT NYHETSBYRÅN
Nobelpriset 2019

Pristagaren: Viktig hjälp när klimatet förändras

Litiumjonbatteriet kan komma att bli viktigt när klimatet förändras. Det säger Nobelpristagaren Akira Yoshino bara minuter efter beskedet att han får dela på priset i kemi tillsammans med M Stanley Whittingham och John B Goodenough.

Han säger också att processen att utveckla batterier tog väldigt lång tid.

– Nyfikenhet är viktig för forskare. Det har varit min främsta drivkraft.

Stanley Whittingham säger till TT att han är chockad över beskedet.

– Jag tror inte att det har sjunkit in riktigt än, säger han.

Toppnyheter

Coronaviruset Jakten på botemedel
Vladimir Putin meddelade i dag att Ryssland har tagit fram och godkänt världens första vaccin mot coronaviruset. Alexei Nikolsky / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Jakten på botemedel

Analyser: ”Kan avskräcka människor i hela världen”

I Ryssland handlar jakten på ett vaccin mot coronaviruset inte bara om att begränsa pandemin och att läkemedelsföretag kan göra stora vinster – det handlar även om nationell prestige, skriver SVT:s Rysslandskorrespondent Bert Sundström i en analys.

”Chefen för den ryska fond som finansierar utvecklingen av vaccinet, Kirill Dmitrijev, har kallat det hela för ett ’Sputnik-ögonblick’. Han syftar på att hela världen togs på sängen när Sovjet 1957 sköt upp en satellit i rymden.”

Men att godkänna ett otillräckligt testat vaccin innebär stora risker – inte bara för Ryssland utan för hela världen, skriver DN:s medicinreporter Amina Manzoor.

”Om vaccinet skulle visa sig ge allvarliga biverkningar kan det också avskräcka människor i hela världen från att vaccinera sig med ett annat vaccin, som visat sig vara effektivt och säkert i studier.”

BBC:s hälsokorrespondent Fergus Walsh skriver att president Putin är ivrig att skicka ett tydligt budskap om Rysslands förmåga. ”Men att bara vara först räcker inte”, tillägger han.

1 tim
Coronavaccin som ska testas på en frivillig i London. Kirsty Wigglesworth / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ryssland: En miljard doser har beställts av 20 länder

Ryssland hävdar att 20 länder har förbeställt en miljard doser coronavaccin, skriver AFP. Vaccinet har Ryssland döpt till ”Sputnik” efter den sovjetiska satelliten.

Enligt landet ska en industriell produktion av vaccinet starta i september. Testningen ska däremot gå in i fas tre på onsdag.

Tidigare i dag meddelade president Vladimir Putin att han låtit vaccinera sin dotter. Enligt presidenten har landet producerat det första coronavaccinet i världen.

4 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Presidentvalet i Belarus
Skärmdump från videon / Bild från valmötet Twitter/TT
Coronaviruset Presidentvalet i Belarus

Tichanovskaja avrådde från protester: ”Tror att videon spelades in under press”

I en video som publicerats av Belarus statliga nyhetsbyrå Belta uppmanade oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja sina anhängare att ”respektera lagen” och inte bege sig ut på gator och torg för att protestera, rapporterar AFP.

I videon sitter Tichanovskaja i en soffa framför ett fönster med fördragna persienner och förefaller läsa innantill, skriver nyhetsbyrån.

– Vi tror att den här videon spelades in under press från rättsväsendet, säger Tichanovskajas medarbetare Maria Kolesnikova.

Linas Linkevicius, utrikesminister i Litauen dit Tichanovskaja flytt, säger till Expressen att han utgår från att videon spelades in när hon var gripen i Belarus.

2 tim
Aleksandr Lukasjenko / Svetlana Tichanovskaja TT
undefined

Polens utrikesminister: Vi är redo att medla i Belarus

Polen är redo att medla mellan Belarus president Aleksandr Lukasjenko och oppositionen, ledd av Svetlana Tichanovskaja, säger landets utrikesminister Jacek Czaputowicz enligt AFP.

– Det finns fortfarande utrymme för dialog, säger Czaputowicz under ett besök i Riga där han träffat Lettlands, Estlands och Finlands utrikesministrar.

Tichanovskaja har motsatt sig det officiella resultatet i söndagens kritiserade presidentval, där Lukasjenko enligt valkommissionen fick 80 procent av rösterna, och utropat sig själv till segrare. Efter valet har Tichanovskaja lämnat Belarus och tagit sig till Litauen.

4 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
Anders Tegnell inför tisdagens pressträff. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

Tegnell: Den som har varit utomlands bör tänka efter

Den som har varit utomlands bör jobba hemifrån de första dagarna efter semestern. Det sa statsepidemiolog Anders Tegnell under dagens myndighetspressträff.

Han betonade vikten av att följa rekommendationerna för att fortsätta hålla ner antalet smittfall när hösten kommer.

– Det finns vissa varningstecken på att vi kan vara på väg åt fel håll, speciellt bland unga vuxna, sa Tegnell men tillade att den lilla uppgången tycks ha avstannat.

2 tim
Anders Tegnell vid tisdagens pressträff. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ytterligare fyra dödsfall har rapporterats in sedan i går

Fyra nya dödsfall har rapporterats in senaste dygnet, enligt Folkhälsomyndighetens senaste uppdatering. Totalt har 5 770 personer med covid-19 dött i Sverige.

Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell ser utvecklingen i Sverige fortsatt god ut, men det finns oroande tendenser på en del områden.

– Det finns vissa varningstecken på att vi kan vara på väg åt fel håll, speciellt bland unga vuxna, säger Tegnell vid den myndighetsgemensamma pressträffen.

Peter Fredriksson, generaldirektör på Skolverket, påpekar att förutsättningarna i landet ser olika ut inför skolstarten. Men han understryker också att Folkhälsomyndighetens rekommendationer är tillräckliga för att skolverksamheten ska kunna sätta i gång, om än under bitvis andra former.

– Det finns på sina håll en förväntan om att Folkhälsomyndigheten ska vara mycket mer detaljerade i sina rekommendationer. Men Folkhälsomyndigheten är ingen expertmyndighet när det gäller skolan, säger han.

Följ pressträffen via länkarna.

3 tim
Strand i Lomma i Skåne. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Smittskyddsläkare varnar: Trångt bland ungdomar

Antalet coronafall ökar i åldersgruppen 20–29 år och nu varnar flera regioner för att många unga inte följer rekommendationerna. Det rapporterar TT.

I Tylösand var det många som inte höll sig till uppmaningarna om avstånd, menar Mats Erntell, tillförordnad smittskyddsläkare i Region Halland.

– När vi själva var ute så såg vi att vuxna människor var angelägna om att hålla avstånd, men bland ungdomar var det väldigt trångt och man hängde i klasar.

Smittskyddsläkare i Skåne och Västra Götaland vittnar om att mönstret likadant ut på flera håll även där.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska åtgärderna
Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska åtgärderna

Skolverket: Undervisning på distans inte huvudregeln

Distansundervisning ska ske undantagsvis och inte vara huvudregeln. Det var budskapet från Skolverket på dagens pressträff om viruset. Distansundervisning ska ske om lärare eller elever tillhör riskgrupper, om läraren uppvisar symptom eller om man befarar trängsel i kollektivtrafiken.

Myndighetens generaldirektör Peter Fredriksson säger att den svenska skolan hanterade virussituationen bra under våren. Resultaten till och med förbättrades, tillade han.

– Dock vet vi en sak, och det är att det bästa är om lärare och elever möts i skolan. Bildning handlar inte bara om att lära sig fakta och färdigheter, utan om att utveckla värderingar, samspela med andra och förstå andra och sig själv, säger Fredriksson.

2 tim
Illustrationsbild. TT
undefined

Lärosäten i Stockholm siktar på distansupplägg

Lärosätena i Stockholm vill minska trängseln och satsar därför stort på distansundervisning i höst, rapporterar SvD.

Hos Stockholms universitet kommer mer än 50 procent av undervisningen att ske på distans. Ett bidragande skäl till beslutet är att minska trycket på kollektivtrafiken.

– Vi vill inte ha för trångt i tunnelbanan. Vi och KTH (Kungliga tekniska högskolan) ligger trångt, säger Astri Muren, vicerektor vid universitetet.

Även Handelshögskolan, Kungliga tekniska högskolan och Karolinska institutet satsar på att blanda undervisning på plats med digitala lösningar.

4 tim
Jakob Forssmed/Ebba Busch Thor. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

KD vill att stödåtgärderna för företagen förlängs

Kristdemokraterna vill se en förlängning av några av de stödåtgärder för företag som regeringen infört under coronapandemin, skriver TT. En av stödåtgärderna är en generell sänkning av arbetsgivaravgifterna, vilken upphörde den 30 juni.

– Regeringen måste ge besked om att förlänga sänkningen av arbetsgivaravgiften till särskilt utsatta branscher, säger partiets ekonomiskpolitiske talesperson Jakob Forssmed till TT.

KD tycker också att det särskilda omsättningsstödet bör förlängas.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Röster om viruset
Amanda Lind/Karin Pettersson. TT
Coronaviruset Röster om viruset

”Antingen är Lind för svag eller så bryr sig inte S”

Kritiken mot kulturminister Amanda Lind växer sig starkare på landets kultursidor. Aftonbladets kulturchef Karin Pettersson påpekar att det är en vecka sedan Lind sa att hon tryckt på regeringen för att understryka att det är viktigt att ge kulturbranschen bättre förutsättningar. Men några nya besked har inte kommit.

”Det går inte att tolka på annat sätt än att miljöpartisten Lind antingen är för svag för sitt uppdrag eller att Socialdemokraterna struntar i frågan”, skriver Aftonbladets kulturchef Karin Pettersson.

DN:s Johan Hilton uppmärksammar tidningens egen sammanställning av hur mycket pengar som branschen har förlorat under krisen. Inom kort kommer både det offentliga och privata kulturutbudet minska dramatiskt, skriver han.

”Ingrip i handlingen, Amanda Lind”.

24 min
Kulturminister Amanda Lind har hamnat i fokus för många kulturarbetares ilska. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Pagrotsky om kulturkrisen: ”Råden är obegripliga”

Den tidigare kulturministern Leif Pagrotsky ger sig nu in i debatten om kulturbranschens överlevnad under coronakrisen. I en intervju med DN kritiserar han myndigheternas råd.

Pagrotsky är framför allt kritisk mot att trängsel på vissa platser accepteras, medan det råder totalförbud mot att vara över 50 personer på ett kulturevenemang.

– De besked som myndigheterna ger åt olika håll är obegripligt inkonsekventa, säger han till tidningen.

Igår 19:37
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Globala spridningen
Auckland / Jacinda Ardern Wikimedia Commons / TT
Coronaviruset Globala spridningen

Första inhemska smittfallen i Nya Zeeland på 102 dagar

Nya Zeeland nådde i förrgår milstolpen 100 dagar utan ett enda fall av inhemsk virusspridning – men i dag bekräftades landets första lokala smittfall på 102 dagar, skriver AFP.

Premiärminister Jacinda Ardern säger att fyra fall upptäckts i en enskild familj i landets största stad Auckland och att hela staden nu försätts i karantän.

– Vi har jobbat otroligt hårt för att undvika detta scenario, men har samtidigt planerat och förberett oss på det, säger hon enligt AFP.

5 tim
Sjukvårdsarbetare i Spanien. Emilio Morenatti / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Över 20 miljoner smittade – fördubbling på sex veckor

Över 20 miljoner har bekräftats smittade av det nya coronaviruset världen över, visar Johns Hopkins Universitys siffror. Hittills har över 730 000 personer dött till följd av viruset.

Mer än fyra av tio av fallen har rapporterats i USA och Brasilien vilka är de två hårdast drabbade länderna. USA har över fem miljoner bekräftade fall och över 160 000 dödsfall medan Brasilien har över tre miljoner bekräftade fall och över 100 000 dödsfall.

På bara sex veckor har antalet coronafall i världen dubblerats, skriver The Guardian.

Idag 03:12
Två personer i visir i kollektivtrafiken i Australien. Asanka Brendon Ratnayake / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Delar av Australien stänger till 2022 – skyddar folket

Australiens norra region kommer att på vissa platser hålla stängt för besökare i ytterligare 18 månader för att skydda dess stora och sårbara ursprungsbefolkning från coronaviruset, skriver AFP.

I området bor omkring 250 000 människor varav 30 procent av dem tillhör ursprungsbefolkningen, enligt landets regering.

Ursprungsbefolkningen anses ha en större risk att drabbas hårt av covid-19 på grund av socioekonomiska och kulturella faktorer.

Idag 06:31
Läs mer om Coronaviruset