Moderatledaren Ulf Kristersson (th) i samtal med Dan Windt (tv), chef för lokalpolisområde Storgöteborg Syd, och Jonas Ransgård (M) under ett besök på Frölunda torg efter nattens bilbränder. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Reaktioner på bilbränderna

Ransgård: ”Samhället måste reagera stenhårt”

Göteborgs kommunalråd Jonas Ransgård (M) beskriver nattens bilbränder som ”hemska, destruktiva och rent ondskefulla”, skriver GP.
Han menar att samhället måste reagera hårt efter att ett 80-tal bilar satts i brand i Göteborg och Trollhättan och att det behövs fler poliser, hårdare straff och fler kameror.
– Det finns ingen frustration som kan ursäkta detta. Människor gör egna val att begå sånt här. Samhället måste reagera stenhårt, säger Ransgård till tidningen.
Ulf Kamne, miljöpartistiskt kommunalråd i staden, kallar händelsen för ”en katastrof för de som bor här och för staden”.

Toppnyheter

Valet 2018 Spelet om regeringsmakten
Ebba Busch Thor.  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Busch Thor: Vill regera – även om det kräver SD-stöd

KD-ledaren Ebba Busch Thor utesluter inte att regera med SD-stöd. När TT frågar om det är helt uteslutet att förlita sig på passivt eller aktivt stöd från Sverigedemokraterna, svarar KD-ledaren så här:
– Vi måste komma bort ifrån det här att man är så otroligt osäker på sina egna värderingar och sin egen politik att man blir skrämd bara av Sverigedemokraternas blotta närvaro i riksdagen, säger hon till TT.
– Jag står för vår politik och våra värderingar i alla lägen, oavsett vem som röstar för. Och då har jag varit beredd att tillträda i regeringsställning, även om det kräver stöd från Sverigedemokraterna, tillägger hon.
KD-ledaren förtydligar att hon helst ser en alliansregering och att det sedan förs samtal med Socialdemokraterna i stora och avgörande politiska reformer.

18 min
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Åkesson: Ser inte Alliansen som ett regeringsalternativ

Omröstningen om talmansposterna i går slutade med att SD blev utan, när Björn Söder (SD) föll mot V:s kandidat Lotta Johnsson Fornarve.
SD-ledaren Jimmie Åkesson säger nu i en intervju med SVT:s Morgonstudion att han inte längre ser Alliansen som ett regeringsalternativ.
– Alliansen som jag ser det finns knappt längre. De är ju inte överens om särskilt mycket [...] Alliansen ser jag inte som ett regeringsalternativ just nu, säger Åkesson.
Han tror i stället att det är mer sannolikt att Kristersson bildar en annan regering.
Åkesson säger också att han inte ”räds ett extraval, tvärtom”.
– Jag tror att vi skulle kunna växa, säger han.

Idag 05:38
Gustav Fridolin och Isabella Lövin.  Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

MP till C och L: ”Inte så farligt att lämna Alliansen”

Opinion I en debattartikel i Aftonbladet vädjar MP-språkrören och Isabella Lövin och Gustav Fridolin till Centerpartiet och Liberalerna om att lämna allianssamarbetet.
”Era väljare skulle känna sig mer svikna i en regering som kan utpressas av SD”, skriver de.
Språkrören betonar att det ”är hedrande” att C och L har varit tydliga med att SD inte ska få inflytande över en kommande regering, men ifrågasätter att det ibland framställs som att en förhandling med de rödgröna vore lika illa.
”Vi vågar påstå att de väljare som röstat på något av Alliansens två liberala partier inte skulle känna sig mer bortkompromissade i samarbete med en rödgrön regering än med en moderatledd regering.”

5 tim
Läs mer om Valet 2018
Valet 2018 Riksmötets öppnande
Ulf Kristersson anländer i sällskap med sin dotter till riksdagshuset för riksmötets öppnande. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Riksmötets öppnande

Riksdagen öppnar kl. 14.00 – ledamöterna är på väg in

Klockan 14.00 öppnar riksdagen formellt. Det gör Kung Carl XVI Gustaf på talmannens begäran.
Riksdagsledamöter har börjat anlända till riksdagen från den östra entrén, skriver DN.
– Det är ett svårt parlamentariskt läge men vad vi vill är enkelt, vi vill bilda en alliansregering, säger Ulf Kristersson (M) till tidningen på vägen in.
Tidigare i dag har riksdagsledamöterna närvarat vid en gudstjänst i Storkyrkan.
Följ riksmötets öppnande via länkarna nedan.

37 min
Stefan Löfven.  TT
Valet 2018 Riksmötets öppnande

Historiska beskedet i dag: Löfven tvingas bort av riksdagens ledamöter

Statsminister Stefan Löfven (S) röstades ned av oppositionen i riksdagens statsministeromröstning. Röstsiffrorna blev 142 för Löfven och 204 mot. Läget är historiskt eftersom det är första gången som en statsminister röstas bort i en förtroendeomröstning.
– För Alliansen är det uppenbart att Sverige behöver en ny färdriktning och därmed en ny regering, sade M:s partiledare Ulf Kristersson i sitt anförande inför omröstningen.
Löfven ska nu lämna in sin avskedsansökan till talmannen. Talmannen Andreas Norlén väntas be Löfven stanna kvar på sin post för att leda en övergångsregering i väntan på att en ny regering kan tillträda.

4 tim
Riksdagens talman Anders Norlén (M) och domprost Hans Ulfvebrand. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Riksmötets öppnande

Gudstjänst i Storkyrkan: ”Vårda innehållet i språket”

I eftermiddag kommer den nye talmannen Andreas Norlén att be kung Carl XVI Gustaf att förklara riksmötet öppnat, vilket markerar starten på riksdagsåret. Men dessförinnan närvarade kungligheter och ledamöter vid en gudstjänst i Storkyrkan i Stockholm.
Gudstjänsten leddes av domprost Hans Ulfvebrand och domkyrkokaplan Kristina Ljunggren.
I sin predikan pratade Ulfvebrand med två teman: språket och socialt patos.
Låt oss vårda innehållet i språket, sa han i sin predikan. ”I politiska debatter, på sociala medier, på arbetsplatser och hemma vid köksbordet. Det kan bidra till ett gott samhälle”.
”Makt och vinst på andras bekostnad kan aldrig accepteras som drivkraft och norm”, sa han.

2 tim
Läs mer om Valet 2018
Valet 2018 Röster om valet
Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Röster om valet

Analyser: Slutar troligen med att Alliansen spricker

Sprickorna i Alliansen är ämnet som flera politiska kommentatorers lyfter i sina analyser efter att statsminister Stefan Löfven (S) röstats bort av en riksdagsmajoritet.
Det är ett svårt tryck på M-ledaren Ulf Kristersson nu och det kommer förmodligen att sluta med att Alliansen spricker, säger Ekots inrikespolitiska kommentator Tomas Ramberg.
Den kommande regeringsbildningen riskerar att äta upp Alliansen inifrån, skriver SVT:s Mats Knutson. C och L driver linjen om en alliansregering med stöd av S eftersom man fruktar att M och KD annars skulle söka stöd hos SD. ”Detta skulle innebära dödsstöten för det allianssamarbete som präglat svensk borgerlighet sedan 2004.”
SvD:s Göran Eriksson kallar läget för ”parlamentarisk mörkerkörning”. SD:s roll kan tvinga fram okonventionella lösningar på regeringsfrågan, konstaterar han.
K-G Bergström skriver i en analys i Expressen att all logik nu pekar på att Ulf Kristersson (M) blir talmannens förste statsministerkandidat men att han regeringsalternativ är bräckligt. Det verkar krävas ”övernaturliga krafter för att lösa regeringsknutarna”, skriver han.
DN:s Ewa Stenberg säger till den egna tidningen att Sverige nu ”går in i väglöst land” och att läget är låst.

2 tim
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Röster om valet

Ledare: Alliansens strategi till makten ett löjligt skämt

Opinion Flera ledarskribenter fokuserar på utmaningarna som ligger framför Ulf Kristersson. M-ledaren har inte råd med fler motgångar, skriver Hela Hälsinglands ledarskribent Patrik Oksanen.
Aftonbladets Daniel Swedin kallar Alliansens maktstrategi för ”ett löjligt skämt”.
”Man har liksom fått för sig att Jimmie Åkesson kommer att nöja sig med att vara dörrmatta åt en regering som inte tänker förhandla eller köpslå”, skriver han.
Men vad kommer vi att minnas av statsminister Stefan Löfvens (S) tid vid makten? Inte mycket, tror DN:s ledarskribent Erik Helmerson. Han kritiserar Löfven för att ha varit snarstucken i debatter, för att ha gjort drömlika utfästelser om ”Europas lägsta arbetslöshet” och för att ha lagt sig platt för V och släppt fram Ilmar Reepalus utredning om vinster i välfärden.

1 tim
Siri Steijer.  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Röster om valet

Steijer: ”Spelar ingen roll att de har ett mandat mer”

Opinion Både talmansvalet och statsministeromröstningen har visat att det mandat som skiljer de rödgröna från Alliansen – 144 mot 143 – inte har haftnågon betydelse. Det skriver Timbros Siri Steijer i en debattartikel på SVT:s sajt.
”Socialdemokraterna försöker framställa sig själv som det största regeringsalternativet, men att vänsterpartierna har ett mandat mer än Alliansen spelar ingen roll”, skriver hon.
Steijer skriver att Stefan Löfven har hänvisat till att han ”sökt allas stöd” när han förlitat sig på SD-röster i riksdagen – och betonar att Alliansen borde kunna göra samma sak.

1 tim
Läs mer om Valet 2018
Valet 2018 Talmansrundorna
Andreas Norlén.  Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Talmansrundorna

Talmannen: ”Jag inleder samtalen på torsdag”

Statsminister Stefan Löfven hade inte riksdagens stöd att sitta kvar. Därmed inleds arbetet för att hitta ett nytt regeringsalternativ. Den nyvalde talmannen Andreas Norlén (M) kommer på torsdag att inleda de så kallade talmansrundorna, alltså samtalen med företrädare för riksdagens partigrupper.
– Jag ska nu inleda mitt arbete för att kunna lägga fram ett förslag till statsminister inför riksdagen. Den första åtgärden blir att kalla samtliga partiers företrädare till samtal, säger Norlén enligt riksdagens hemsida.

3 tim
Lars Larsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Talmansrundorna

Guide: Det här händer efter att Stefan Löfven fallit

Positionerna i svensk politik är mer låsta än på länge. Efter att Stefan Löfven (S) röstats bort ska den nyvalde talmannen, moderaten Andreas Norlén sondera vilken statsministerkandidat som kan tolereras av riksdagen. Talmansrundor inleds på torsdag, enligt ett pressmeddelande.
Extraval blir aktuellt om riksdagen säger nej till fyra av talmannens förslag, vilket inte har hänt i svensk historia, skriver SVT.
Under den tid som talmannens arbete pågår sitter Löfven kvar som statsminister och leder en övergångsregering. Det enda en övergångsregering inte får göra är att utlysa ett extraval, men enligt praxis ska den inte ta politiska initiativ.

4 tim
Kerstin Lundgren. Arkivbild. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Talmansrundorna

SD blir utan talmanspost – Söder föll mot C-kandidat

Centerpartiets Kerstin Lundgren har valts till tredje vice talman i riksdagen. Hon vann omröstningen mot Björn Söder från Sverigedemokraterna som därmed blir utan talmanspost.
Avgörande blev Socialdemokraternas beslut att stödja Lundgren, vilket partiets gruppledare Anders Ygeman meddelade strax före omröstningen.
– I valet mellan Centerpartiet och Sverigedemokraterna är valet enkelt för Socialdemokraterna, sa Ygeman i talarstolen.

Igår 15:34
Läs mer om Valet 2018
Irans president Hassan Rouhani anlände till New York inför generalförsamlingen på tisdagen.  TIMOTHY A. CLARY / AFP
Kärnavtalet med Iran

Iran avfärdar inbjudan till möte som ”Trumps dröm”

Något möte mellan Iran och USA kommer inte att hända. Det var budskapet från Ali Akbar Velayati, en av president Hassan Rouhanis topprådgivare i samband med FN-mötet i New York på måndagen, skriver Reuters. I en intervju med den statliga nyhetsbyrån Irna avfärdar Iran inbjudan från USA som ”Trumps dröm”.
Både Rouhani och Donald Trump kommer att delta vid FN:s generalförsamling som inleds på tisdagen.
Inför mötet kallade Irans revolutionsgarde även Trump för ”ond och äventyrslysten”, och anklagade honom för att föra ett ekonomiskt krig mot Teheran sedan han drog USA ur Iranavtalet tidigare i år.

1 tim
Federica Mogherini vid FN. COREY SIPKIN / AFP
Kärnavtalet med Iran

Klart: EU och Iran kringskär USA med nytt betalsystem

Med ett betalsystem via särskilt upprättade ”specialföretag” som mellanhänder, ska europeiska företag nu kunna undgå sanktioner efter att USA:s sanktioner mot Iran träder i kraft i november, skriver Al Jazeera.
Med det nya betalsystemet kan handel med olja och industrivaror fortsätta, menar EU:s utrikeschef Federica Mogherini.
– Det här betyder att EU:s medlemsländer kommer sätta upp bolag för att legitimera finansiella transaktioner med Iran. Europeiska företag kommer alltså kunna fortsätta handla i enlighet med EU-lagar, säger Mogherini efter ett möte med utrikesministrar från länderna som ingår i kärnavtalet.
Så sent som igår aviserade AB Volvo att man pausar sin monteringsanläggning i Iran på grund av betalproblematik.

3 tim
EU:s utrikeschef Federica Mogherini. MARTIN OUELLET-DIOTTE / AFP
Kärnavtalet med Iran

Mogherinis vädjan: Hjälp oss kringå Iransanktioner

EU:s utrikeschef Federica Mogherini vädjar om konstruktiva förslag för att europeiska företag ska kunna undgå sanktioner från USA när sanktionerna mot Iran införs i början av november. Det rapporterar Reuters.
– Med tanke på den brådskande situationen välkomnar vi konkreta förslag för att upprätthålla och utveckla betalningskanaler till Iran, säger Federica Mogherini. Detta efter ett möte med företrädare för Storbritannien, Kina, Frankrike, Tyskland, Ryssland och Iran.

Idag 04:04
Läs mer om Kärnavtalet med Iran
Valet 2018 Partiernas reaktioner
Ulf kristersson.  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Partiernas reaktioner

Ulf Kristersson (M): ”Jag tänker inte ge S vetorätt”

Statsminister Stefan Löfven röstades ner av riksdagen och kommer att avgå som statsminister. M-ledaren Ulf Kristersson, som röstade emot Löfven, är positiv.
– Vi tog ett viktigt steg och ett nödvändigt steg för den process som nu börjar. Vi gjorde exakt det vi sa att vi skulle göra, säger han.
Kristersson vill bilda regering.
– Det är en parlamentarisk tid som är komplicerad. Jag kommer göra allt jag kan för att få så breda överenskommelser som möjligt, säger han till TT.
För Aftonbladet utvecklar han:
– Men det är klart att jag inte tänker ge Socialdemokraterna vetorätt mot ambitionen att bilda en alliansregering.

4 tim
Jonas Sjöstedt.  Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Partiernas reaktioner

Sjöstedt efter beskedet: ”Ett recept för kaos”

En majoritet av riksdagens ledamöter röstade nej till Stefan Löfven som statsminister.
– Ett recept för kaos, säger Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt utanför plenisalen till journalisterna.
– Det är oansvarigt och kommer göra svensk politik till en röra ett tag, säger Sjöstedt.
En journalist frågar Anders Ygeman utan plenisalen om man kan tänka sig att rösta på en Alliansregering.
– Nej, blir hans korta svar.

4 tim
Läs mer om Valet 2018

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Migrationsminister Heléne Fritzon (S). Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenskt mottagande

”Väldigt positivt för dem som ansökt om tillstånd”

Migrationsminister Heléne Fritzon (S) är positiv till Migrationsöverdomstolens beslut om att gymnasielagen kan tillämpas.
– Inte minst är det väldigt positivt för de personer som ansökt om uppehållstillstånd på den nya grund riksdagen beslutat om, säger hon till TT.
På frågan om ifall det återstår några juridiska oklarheter kring lagen svarar Fritzon att hon inte hunnit läsa hela domen ännu, men att det är en ”väldigt tydlig formulering från domstolen att lagen kan tillämpas”.

3 tim
Kammarrätten i Stockholm. Arkivbild. BERTIL ERICSON
Svenskt mottagande

Migrationsöverdomstolen: Gymnasielag får tillämpas

Migrationsöverdomstolen har beslutat att den så kallade gymnasielagen får tillämpas, meddelar kammarrätten i Stockholm i ett inlägg på Twitter.
Tusentals ensamkommande berörs av beslutet, och ges nu en ny möjlighet till uppehållstillstånd för gymnasiestudier.
Lagen trädde i kraft den första juli i år, och har fått kritik bland annat på grund av att den innebär en mildring av kravet på att kunna styrka sin identitet. Två av fyra migrationsdomstolar har underkänt lagstiftningen och vägrat att använda den, skriver TT.

4 tim
Läs mer om Svenskt mottagande