Arkivbild.  Junge, Heiko / TT NYHETSBYRÅN
HPV-vaccinen

Rapport: Lönar sig att även vaccinera pojkar mot HPV

Att vaccinera även pojkar mot humant papillomvirus, HPV, skulle kunna vara kostnadseffektivt, skriver Folkhälsomyndigheten i en uppföljningsrapport till regeringen. Det skriver TT.

I dag erbjuds alla flickor HPV-vaccin, som skyddar mot flera former av cancer, genom det allmänna vaccinationsprogrammet.

Redan 2017 lämnade myndigheten ett underlag till regeringen som sa att även pojkar kan erbjudas vaccinet. Men sedan dess har ett nytt, dyrare vaccin som skyddar mot fler typer av viruset gjort entré på marknaden.

Folkhälsomyndigheten skriver i sin rapport att det skulle krävas en rabatt vid en upphandling av den dyraste sorten av vaccinet för att det skulle löna sig att vaccinera även pojkar.

Toppnyheter

Coronaviruset Smittan i Sverige
Provtagningstält vid Sahlgrenska i Göteborg. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

Efter förvirringen: Region bekräftar femte smittad

Nu bekräftar Västa Götalandsregionen att en femte person har smittats av nya coronaviruset. Personen hade rest till Göteborg från Iran och det var väntat efter smittspridningen i området, enligt Västra Götalandsregionens expert.

– Det visar att vårt system fungerar när det gäller att identifiera, provta och omhänderta smittade personer, säger Peter Ulleryd, smittskyddsläkare, i ett pressmeddelande.

Folkhälsomyndigheten gick redan vid lunchtid ut med uppgifter om en femte smittad, något som då tillbakavisades av Ulleryd.

33 min
Illustration av viruset/skogsbrand i Älvdalen 2018. TT
undefined

Ledare: Möt smittan som svenska skogsbränderna

Opinion Det är inte rimligt att barnen ska gå till skolan medan föräldrar uppmanas stanna hemma från jobbet av rädsla för nya coronaviruset, skriver SvD:s Lydia Wålsten.

”Varför gör myndigheter och företag så olika bedömningar?”, skriver hon.

Expressens ledarsida hyllar Totalförsvarets skyddscentrum, som inledde en hemlig övning för att kunna avlasta sjukvården om många behöver testas samtidigt. Det är dags att fler myndigheter sätter fart, menar tidningen, som tycker att smittan borde mötas som skogsbränderna 2014 och 2018:

”Om Sverige drabbas av ett större coronautbrott måste vi bekämpa smittan med alla tillgängliga medel.”

Viruset kan också kosta Donald Trump segern i presidentvalet i höst, skriver Lotta Engzell-Larsson i DI.

”Hans ledarstil att uttala sig oförsiktigt kan krossa honom om antalet dödsfall börjar öka snabbt”, skriver Engzell-Larsson.

5 tim
Anders Tegnell. TT
undefined

Ingen smittad i Sverige i behov av avancerad vård

Ingen av de elva personer i Sverige som konstaterats smittade av det nya coronaviruset är i behov av avancerad vård, säger Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell till TT.

– Många av dem är så friska redan från början att de knappt behöver ligga på sjukhus, säger han.

Personerna hålls ändå isolerade, på grund av virusets oklara smittsamhet. Alla de elva personerna smittades antingen i samband med utlandsresor till de värst drabbade länderna som Iran och Italien eller genom kontakt med en person som har smittats på det viset.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset
USA och talibanernas delegationer skrev under avtalet i Doha på lördagen / Mike Pompeo talade från scenen. CNN/TT
Våldet i Afghanistan

Historiskt fredsavtal: USA drar sig ur Afghanistan

USA och deras allierade kommer att dra sig ur Afghanistan inom 14 månader så länge talibanerna står för sin del i det avtal som signerades av parterna i Qatar på lördagen, rapporterar AFP.

Den amerikanska närvaron försvinner, för första gången på 18 år, i utbyte mot ”vissa säkerhetsåtaganden” och ett löfte från talibanerna att samtala med regeringen i Kabul, sa USA och Afghanistans regeringar i ett gemensamt uttalande inför ceremonin i Qatars huvudstad Doha.

33 min
Mark Esper. AMANDA VOISARD / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Försvarsministern: ”Tvekar inte att annullera avtalet”

USA kommer inte att tveka att annullera det nya fredsavtalet om talibanerna bryter mot det, säger försvarsminister Mark Esper enligt AFP.

”Om talibanerna misslyckas med att respektera sina åtaganden kommer de att ha försakat chansen att sätta sig med regeringen och forma landets framtid”, säger Esper, på plats i Qatars huvudstad Doha.

På lördagen undertecknades det avtal som förklarar hur USA och dess allierade kommer att lämna Afghanistan under de närmaste 14 månaderna.

16 min
Donald Trump. Manuel Balce Ceneta / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump uppmanar afghanska folket: Ta chansen till fred

Löftena från USA och talibanerna inför det förestående undertecknandet av ett avtal för att få slut på våldet i Afghanistan är ett viktigt steg mot långvarig fred i landet, säger USA:s president Donald Trump enligt AFP.

Men i det långa loppet är det upp till afghanska folket om freden ska hålla eller inte, enligt presidenten.

– Vi uppmanar därför Afghanistans folk att ta vara på den här möjligheten till fred och en ny framtid för landet, sa Trump på fredagskvällen.

Igår 20:54
Läs mer om Våldet i Afghanistan
Syriska flyktingar försöker ta sig ombord en buss på väg till gränsen mot Grekland. Omer Kuscu / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Erdogan bekräftar: Turkiet öppnar gränsen till Europa

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan bekräftar de tidigare uppgifterna om att landet har öppnat sina gränser för flyktingar från Syrien som tar sig mot Europa, rapporterar al-Jazira.

Enligt AFP säger presidenten att Turkiet inte klarar av att ta hand om alla flyktingar som flyr oroligheterna i det krigshärjade Syrien.

– Vi öppnade dörrarna. Vi kommer inte att stänga dem. Varför? Därför att EU måste hålla sina löften, säger han.

Enligt Erdogan är drygt 18 000 personer på väg till gränsen mot Europa och tillägger att siffran kan nå 30 000 under lördagen.

4 tim
Tårgas och stenkastning vid grekiska gränsen. Ismail Coskun / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tårgas vid gränsen: ”Grekiska sidan är stängd”

Migranter och polis har drabbat samman vid den grekiska gränsen mot Turkiet, rapporterar Reuters.

Grekisk polis ska ha använt tårgas för att förhindra människor från att ta sig in i landet och enligt AFP har 4 000 personer stoppats vid gränsen.

Jenan Moussa, journalist på arabiska Al-Aan TV, skriver på Twitter om ögonvittnen vid gränsövergången vid Kastanies:

”Situationen är eländig. Tusentals flyktingar slår läger i kylan och regnet i ingenmansland. Turkiska sidan är öppen. Grekiska sidan är stängd.”

Turkiet öppnade på fredagen gränsen för flyktingar mot Europa, bekräftar Erdogan enligt AFP.

4 tim
Läs mer om Syrienkriget
Coronaviruset Smittans effekter
Zlatan Ibrahimovic/Inter mot Juventus. TT
Coronaviruset Smittans effekter

Klassiska mötet ställs in på grund av virusutbrottet

Både Zlatan Ibrahimovics match med Milan och det klassiska ”Derby d'Italia” mellan Inter och Juventus ställs in på grund av utbrottet av det nya coronaviruset, rapporterar italienska medier.

Milan skulle tagit emot Genoa och tanken var inledningsvis att matcherna skulle spela för tomma läktare. Men eftersom man inte vill gå miste om publikintäkter skjuts de i stället upp.

Matchen mellan Juventus och Inter skulle exempelvis ha genererat 50 miljoner i biljettintäkter.

1 tim
Donald Trump på nattens möte. Patrick Semansky / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump: ”Coronaviruset är Demokraternas nya bluff”

Under nattens kampanjmöte i South Carolina kallade president Donald Trump coronaviruset och kritiken han fått för hanteringen av utbrottet för ”Demokraternas nya bluff”.

– Demokraterna politiserar coronaviruset...De försökte med riksrättsbluffen. Detta är deras nya bluff, sa Trump inför publiken.

Vita huset har den senaste tiden försökt tona ner oron och rädslan kring virusutbrottet. Under en presskonferens på torsdagen sa Trump att allt var under kontroll och att viruset kommer att försvinna.

Idag 07:25
Ving-ägaren Petter Stordalen.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenskarna bokar nya sommarresor trots viruset

Flera europeiska flygbolag påverkas kraftigt av coronavirusets utbrott – men svenskarna fortsätter att boka utlandsresor till sommaren, uppger charterbolag för SVT.

De flesta privatpersoner bokar sommarens utlandsresor under årets två första månader. 2020 har inte varit något undantag från den trenden. Annica Smith, marknadschef på Apollo, tror att det kan bero på att de ressugna känner att sommaren är ganska långt borta.

Vings kunder avbokar eller bokar om sina resor i större utsträckning just nu, men svenskarna bokar ändå nya resor, säger kommunikationschefen Fredrik Henriksson till SVT.

4 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Globala spridningen
Illustrationsbilder. TT
Coronaviruset Globala spridningen

Analys: Verkar funka att göra som på medeltiden

Det finns två sätt att bekämpa epidemier: på ett modernt sätt eller på ett medeltida, skriver vetenskapsreportern Donald G McNeil Jr i New York Times. Det moderna sättet: Att erkänna att sjukdomen är ostoppbar och att i stället försöka förmildra effekterna med moderna uppfinningar som vaccin, antibiotika och värmekameror. Det medeltida sättet, nedärvt från pesten, är mer brutal och innebär stränga karantänszoner och stängda gränser.

”För första gången på mer än ett sekel har världen valt att konfrontera ett nytt och skrämmande virus med järnhanden istället för med läkarhandsken”, skriver McNeil.

Detta har åtminstone fungerat ett tag, enligt McNeil, som pekar på hur Wuhan stängdes ner och många länder stoppat resor till och från Hubei.

CNN:s Europareporter Luke McGee pekar på att EU:s samordning varit viktig i fall där länderna annars inte har lätt att samarbeta.

”EU har kunnat tillhandahålla ett forum för att fylla dessa luckor. Och för tillfället verkar detta fungera”, skriver han.

3 tim
undefined

Kinesiska Volvoägarens sång till virusdrabbade

Kinesiska Volvoägaren Geely har publicerat en musikvideo och en hyllningssång till de som drabbats av nya coronaviruset, rapporterar GP.

Enligt Kinakännaren Fredrik Fällman vid Göteborgs universitet har filmen tydliga inslag av propaganda, något Kinaexperten Frédéric Cho inte håller med om.

– Patriotismen är ett sätt att visa på att man ställer upp och bidrar, mer än så är det inte. Man behöver inte dra ytterligare växlar av det, säger Cho till tidningen.

4 tim
Läs mer om Coronaviruset

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund