”Regeringen bör slopa möjligheten till omtentor”
Statsvetaren Staffan Lindberg tar upp begreppet ”omtenta” i ett inlägg på SvD Debatt. Han uppmanar regeringen att avskaffa möjligheten till flera chanser för högskolestudenter att klara ett prov, något som skulle lösa en rad problem och spara pengar. Det skulle bland annat öka genomströmningen av studenter, anser LIndberg.
”Får man underkänt på en kurs man behöver för sin examen så får man gå om den. Det skapar incitament. Fler studenter skulle helt enkelt komma ut med en färdig utbildning fortare.”
bakgrund
Tentamen
Wikipedia (sv)
En tentamen (latin: prov, försök, pluralis: tentamina, vardagligt tenta) är ett större prov eller en skrivning för examination vid slutet av en kurs på en högskola eller ett universitet.
Tentamen skiljer sig från andra examinationsformer på så sätt att den är en betygsgrundande tidsbegränsad redovisningsuppgift som utgör ett stickprov på kursinnehållet, som kräver att man är väl förberedd innan man genomför provet. Begreppet tentamen åsyftar vanligtvis en skriftlig salstentamen eller salsskrivning som vaktas av läraren eller en särskild tentamensvakt, och kräver säker identifiering. Tentamen kan även vara datorbaserad, eller muntlig, vilket ofta kallas munta. Det förekommer även hemtentamen, det vill säga en inlämningsuppgift som besvaras individuellt inom några timmar eller dagar. Tentamen genomförs självständigt av studenten, utan samarbete med andra studenter. Emellertid förekommer i vissa ämnen och på vissa lärosäten muntliga och skriftliga så kallade grupptentamina, något som i Sverige enligt Högskoleverket anses vara tillåtet men ändå ifrågasätter på grund av att det kan vara svårt att identifiera den enskilda studentens bidrag.
Exempel på tillåtna hjälpmedel på en salstentamen kan vara miniräknare, formelsamling eller lärobok, beroende på kursens ämne och nivå.
Ett effektivt sätt att förbereda sig inför tentamen är att gå igenom övningsprov, till exempel gamla tentamina. Vid extraordinära omständigheter kan samtliga tentamensanmälda bli godkända utan undantag, t. ex. om en tentmensdeltagare skulle avlida under utsatt provtid.
Vid fusk på tentamen kan disciplinnämnden besluta om avstängning från undervisning och examination under en tid.
"Tentator" kallas den som verkställer en tentamen, och "tentand" den som prövas.
Debattören
Staffan Lindberg, professor i statsvetenskap, Wallenberg Academy Fellow, föreståndare vid V-Dem-institutet och ledamot av styrelsen vid Göteborgs universitet
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen