Illustrationsbild. Pontus Lundahl / TT / TT NYHETSBYRÅN
Svensk arbetsmiljö

Regeringens förslag om skyddsombud kan få nej

Regeringens nya förslag om att ge regionala skyddsombud större befogenheter kan stoppas direkt i riksdagen, skriver TT. SD och C har sedan tidigare sagt att de är emot förslaget och nu meddelar även M och L att de säger nej i en gemensam debattartikel i Aftonbladet.

Enligt partierna handlar regeringens förslag om att säkra politiska egenintressen snarare än att värna arbetstagarna.

Enligt förslaget skulle regionala skyddsombud bland annat få rätt att verka på kollektivavtalsanslutna arbetsplatser utan fackliga medlemmar.

Tidigare

Toppnyheter

Coronaviruset Smittan i Sverige
Per Follin, smittskyddsläkare i region Stockholm / Statsepidemiolog Anders Tegnell TT
Coronaviruset Smittan i Sverige

Smittskyddsläkaren: Delar inte bilden av utplaning

Det är för tidigt att tala om en utplaning av coronasmittspridningen i Stockholm. Det menar Per Follin, smittskyddsläkare i regionen, som i en intervju med Aftonbladet säger att han inte delar Folkhälsomyndighetens bild av läget i huvudstaden.

I onsdags sa statsepidemiolog Anders Tegnell att det finns tecken på en ”väldigt tydlig avplaning” i Stockholm. Samtidigt registrerades 298 nya fall av smitta, den största ökningen i regionen hittills.

– Jag tror att det var lite tidigt, vi skulle nog vilja vänta kanske en vecka och se vart det har tagit vägen. Det är möjligt att vi har uppnått en platåfas, men vi har inte riktigt sett den än, säger Per Follin till tidningen.

1 tim
Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef, Socialstyrelsen, Karin Tegmark-Wisell, chef för avdelningen mikrobiologi. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

77 nya dödsfall i covid-19 – ingen kraftig uppgång av smittfall de senaste dygnen

Ytterligare 77 dödsfall i covid-19 har registrerats i Sverige det senaste dygnet. Det innebär att den totala dödssiffran uppgår till 870, meddelar Folkhälsomyndigheten i sin senaste uppdatering.

Antalet bekräftade smittfall har ökat med drygt 550 personer och Sverige närmar sig därmed 10 000 fall. Det är för tidigt att dra några slutsatser om en eventuell avmattning, säger Karin Tegmark-Wisell, chef för avdelningen mikrobiologi på Folkhälsomyndigheten.

– Dock är det bra att det inte sker någon kraftig uppgång i de senaste dagarnas rapporter. Vi får se den kommande veckan, säger hon och tillägger att det finns en eftersläpning i rapporteringen.

749 personer har intensivvårdats, en ökning med 30 sedan i går. För närvarande intensivvårdas 469 patienter.

6 tim
Taha Alexandersson under dagens presskonferens. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sverige har snart rustat intensivvården för 1 miljard

Kostnaden för Sveriges upprustning av intensivvården för att bemöta coronapandemin närmar sig nu 1 miljard. Det uppgav Socialstyrelsens ställföreträdande krisberedskapschef Taha Alexandersson under dagens presskonferens hos Folkhälsomyndigheten, skriver DI.

Antalet intensivvårdsplatser uppgår nu till 1 001 och i miljarden ingår även skyddsmaterial och 800 respiratorer.

– Arbetet pågår i en sådan takt att vi även i dag har 20 procent icke belagda platser för vård av kritiskt sjuka, sa Alexandersson enligt DI.

4 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska åtgärderna
Personal i ett provtagningstält utanför infektionsmottagningen utanför Östra sjukhuset i Göteborg. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska åtgärderna

18 000 personer ska testas för viruset i Stockholm

All vårdpersonal i Stockholm som inte redan har testats positivt för corona kommer att erbjudas tester, rapporterar TT. De omfattande testerna av omkring 18 000 vårdanställda och patienter inleds under nästa vecka och leds av Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm. Anledningen till att studien görs i Stockholm beror på att läget anses vara som mest allvarligt där just nu.

– Vi tror att det är jätteviktigt att man börjar tänka systematiskt och storskaligt. Nu ska vi samla in kunskap om vad testning ger och hur pass användbart det är för sjukvården och samhället, säger Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi och ansvarig forskare för studien, till TT.

Studien kommer att pågå under två veckor.

2 tim
Illustrationsbild. Simon Rehnström/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nu inleds coronainspektion av Stockholms krogar

Miljöförvaltningen i Stockholm stad ska kontrollera att allt går smittsäkert till på krogarna i huvudstaden. Inspektionerna inleds under påskhelgen efter att man fått uppdraget från Smittskydd i Stockholm. Detta efter larm till Folkhälsomyndigheten om att det finns krogar som inte följer riktlinjerna om bordsservering och armlängds avstånd mellan gäster. Helene Jansson, restaurangägare på Strandvägen i centrala Stockholm, välkomnar kontrollerna.

– Vi har satt upp lappar på olika ställen som säger att vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationerna och det har fungerat jättebra, säger hon till Ekot.

2 tim
Ulf Kristersson/Stefan Löfven TT
undefined

Kristersson avbröt möte med Löfven om nya lagen

Moderatledaren Ulf Kristersson lämnade plötsligt ett möte om den nya smittskyddslagen med statsminister Stefan Löfven och de övriga partiledarna tidigare i veckan, rapporterar Expressen.

Enligt tidningen ska Kristersson ha varit missnöjd med att regeringen gett oppositionspartierna endast omkring 45 minuter att godta den reviderade smittskyddslagen, som man ansåg innehöll flera brister.

Moderaterna valde dock senare att ge grönt ljus efter att ha fått igenom en ändring som ger större möjligheter till ersättning för företag som tvingats stänga sin verksamheter till följd av den nya lagen.

Idag 07:15
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Globala spridningen
Tedros Adhanom Ghebreyesus  - / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

WHO: Risk för ”dödlig ökning” om karantän lyfts

Att lyfta restriktioner för snabbt kan skapa en kraftig ökning av antalet dödsfall i covid-19, säger WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus vid en presskonferens.

– Inget land är immunt, fortsätter han och säger att det spelar ingen roll om man har ett bra sjukvårdssystem – inget land är oberört.

Vägen till att öppna samhällen kan vara lika farlig som vägen till att stänga dem, sa generalsekreteraren.

2 tim
Kvinna i Teheran.  Vahid Salemi / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Smittfallen i Iran ökar igen inför möjliga viruslättnader

Iran har rapporterat 122 nya dödsfall i covid-19 det senaste dygnet, vilket gör att det totala antalet döda under pandemin nu överstiger 4 200 personer. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Över 68 000 har rapporterats smittade och enligt landets hälsodepartement har man sett en ökning av antalet sjukdomsfall i flera turistprovinser det senaste dygnet.

Ökningen kommer bara en dag innan man planerat för att återigen öppna upp vissa verksamheter där risken för smittspridning bedöms som låg, skriver TT. Detta för att lindra konsekvenserna för landets ekonomi.

3 tim
Stängd klädmarknad i Jakarta.  Dita Alangkara / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nya restriktioner i Jakarta – invånarna riskerar fängelse

Under fredagen fylldes gatorna i Indonesiens huvudstad Jakarta av polis och militär som ska se till att invånarna följer landet hittills tuffaste virusrestriktioner, rapporterar AFP.

Bland restriktionerna finns bland annat ett förbud mot samlingar på fler än fem personer och begränsningar i kollektivtrafiken. Den som bryter mot reglerna riskerar böter och upp till ett års fängelse.

3 512 personer har bekräftats smittade i Indonesien men mörkertalet tros vara stort då antalet tester är bland de lägsta i världen.

2 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska vården
Socialminister Lena Hallengren (S)  Erik Simander / TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska vården

Respiratorslangar på väg till Sverige fast i Turkiet

Andningsslangar till respiratorer som var på väg till Sverige sitter fast i Turkiet, rapporterar Expressen. Svenska medicinbolaget Sylak vädjar nu till socialdepartementet för att få slangarna till Sverige trots Turkiets exportrestriktioner. Det är oklart hur många slangar det rör sig om, men enligt Sylak ska det röra sig om ”höga kvantiteter”.

Socialminister Lena Hallengren (S) skriver i en kommentar till Expressen att ”regeringen gör sitt yttersta, i samarbete med andra EU-länder, för att svensk sjukvård och svenska företag inte ska drabbas av den här typen av exportrestriktioner.”

Region Stockholm uppger för tidningen att man nu försöker styra om till andra leverantörer.

33 min
Taha Alexandersson. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Antalet IVA-platser ökar med 1 till 3 procent per dag

Den svenska sjukvården ökar dagligen kapaciteten för intensivvård, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen, på dagens pressträff.

Enligt Alexandersson ökar antalet platser med mellan 1 och 3 procent varje dag.

– Den senaste siffran är 1 001 disponibla intensivvårdsplatser. Det är ett bevis på att det dagligen bedrivs det här enorma omställningsarbetet, säger hon.

För närvarande intensivvårdas 469 covid-19-patienter i Sverige.

5 tim
Illustrationsbild. isabell Höjman/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Regioner stoppar cellprov för kvinnor under krisen

Ett tiotal regioner har stoppat cellprovtagningar för kvinnor under coronakrisen, rapporterar SVT Nyheter.

Enligt Socialstyrelsens enhetschef Mattias Fredriksson handlar det dels om att man vill begränsa antalet patienter som besöker vården för att hindra smittspridning. Dels vill man frigöra vårdpersonal till covid-19-patienter.

Socialstyrelsen undersöker nu om man ska erbjuda fler kvinnor hemtester.

– Det kommer att krävas ändringar i våra föreskrifter men vi gör det så skyndsamt det bara går, säger Mattias Fredricson.

Idag 10:21
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Europa
Människor applåderar för brittisk sjukvårdspersonal.  JUSTIN TALLIS / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Europa

Storbritanniens topp inte nådd – nästan tusen nya fall

Ytterligare 980 personer har dött i covid-19 i Storbritannien, rapporterar brittiska medier. Det innebär att det nu totalt dött 8 958 personer.

Hälsominister Matt Hancock sa vid den dagliga presskonferensen att patienterna var mellan 27 och 100 år gamla, och att 56 inte hade några underliggande, kända sjukdomar.

Vid presskonferensen uppgavs också av experter att det är alldeles för tidigt att fastställa att Storbritannien nått toppen.

1 tim
Ett pendeltåg med namnet ”Wuhan China” på centralstationen i Essen i Tyskland. I förgrunden syns en skylt var hela text lyder ”I mitten av Europa”. Martin Meissner / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Oro i Europa: ”Ljus i tunneln kan vara ett skenande tåg”

I takt med att allt fler smittade tillfrisknar öppnar land efter land i Europa för att sakta men säkert börja öppna upp sina samhällen. Det rapporterar SvD, vars korrespondenter har gått igenom läget i några av de värst drabbade länderna.

Italien planerar för ”fas 2”, då till exempel restauranger och affärer kan öppna igen, medan Schweiz inrikesminister säger att landet ”ser ljuset i tunneln”.

Samtidigt kvarstår rädslan för ett bakslag. I Lombardiet oroas myndigheterna av att trafiken har ökat med tio procent jämfört med veckan innan och i regionens huvudort Milano har polisen satt upp vägspärrar för att hindra människor från att resa i påsk.

Tidningen Le Figaro skriver att president Emmanuel Macron nu måste övertyga fransmännen om att ljuset i tunneln inte är ”strålkastarna på tåget som rusar rakt mot oss i full fart”.

Idag 07:56
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Storbritannien
Boris Johnson.  TT
Coronaviruset Smittan i Storbritannien

Läget för ”BoJo” allt bättre – är nu uppe på fötter igen

Läget för Storbritanniens Boris Johnson ser ut att bli allt bättre. Efter att premiärministern flyttats från intensivvårdsavdelning under torsdagen har han i dag kunnat lämna sjukbädden för kortare promenader. Det rapporterar Sky News med hänvisning till ett uttalande från 10 Downing Street.

I uttalandet tackar han personalen som tagit hand om honom under sjukhusvistelsen. Johnson åkte in på sjukhus i söndags, tio dagar efter att han testats positivt för covid-19. Dagen därpå blev han inlagd för intensivvård där han stannade i tre dagar.

2 tim
Bild från Nordirland.  Peter Morrison / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ny polissajt öppnar för att invånare kan ange varandra

Polisen i Nordirland har startat en hemsida som gör det möjligt för invånarna att anmäla folk som bryter mot de riktlinjer som införts under coronavirusets spridning. Det rapporterar AFP.

Det kan handla om att man ser folksamlingar med människor från flera olika hushåll, eller att lokaler som beordrats att hålla stängda ändå är öppna.

I ett uttalande säger en polischef att man i den mån det är möjligt vill lösa problemen utan att behöva dela ut böter, men att det ska vara enkelt för medborgarna att rapportera överträdelser.

4 tim
Stillbild från en video som Boris Johnson själv publicerade på Twitter den 3 april / Stanley Johnson TT
undefined

Boris Johnsons far: ”Han tog nästan en för laget”

Boris Johnson tackade för vården han fått genom att vinka till sjukvårdspersonalen när han i går kväll fick lämna intensivvårdsavdelningen på St Thomas Hospital i London. Det säger en talesperson för det brittiska regeringskansliet enligt Sky News.

Premiärministerns pappa Stanley Johnson säger att han är ”extremt tacksam” för personalens insatser.

Regeringskansliet har meddelat att Boris Johnson är i början av återhämtningsfasen. Pappan Stanley säger att hans son måste ta god tid på sig innan han börjar arbeta igen.

– För att använda det där amerikanska uttrycket, han tog nästan en för laget, säger pappan till BBC Radio 4 enligt Sky News.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i USA
Arkivbild.  Gerry Broome / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i USA

Majoritet av amerikaner vill inte gå på sport utan vaccin

En klar majoritet av amerikaner vill inte besöka några sportevent förrän det finns ett vaccin mot coronaviruset, rapporterar AFP med hänvisning till en undersökning från Seton Hall University.

Över 70 procent av de 762 svarande säger att de skulle känna sig osäkra. Även bland de som identifierar sig som fans svarar en klar majoritet att det skulle kännas allt för osäkert.

12 procent skulle kunna tänka sig att gå om evenemangen var anpassade för social distansering, medan 13 procent skulle känna sig säkra oavsett vad.

27 min
Shoppingtur i West Des Moines, Iowa. Arkivbild. Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ekonomer: Redan recession i USA – vänder före nyår

USA har redan gått in i recession – och kommer att förbli där under den första halvan av 2020. Det spår 45 ekonomer i en enkät från National Association for Business Economics (Nabe), enligt CNN Business.

Ekonomerna spår en djup, kort recession till följd av coronapandemin som ”allvarligt begränsar den ekonomiska aktiviteten”.

Enligt Nabe backade BNP sannolikt 2,4 procent i det första kvartalet, för att sedan rasa hela 26,5 procent i det andra. I slutet av juni spås arbetslösheten ligga på 12 procent.

Samtidigt är ekonomerna hoppfulla om en stark återhämtning: Mot slutet av året växer USA:s ekonomi återigen med 6 procent efter aggressiva penningpolitiska och finanspolitiska stimulanser, menar de enligt CNN.

2 tim
Hart Island utanför Bronx i New York. John Minchillo / TT NYHETSBYRÅN
undefined

New York begraver offer för coronasmittan i massgrav

Bilder från New York visar hur människor i skyddsdräkter begraver enkla furukistor i en massgrav. Gravplatsen ligger på Hart Island utanför Bronx, där New York-bor som saknar anhöriga eller inte haft råd att själva ordna en begravning jordsätts.

En normal vecka begravs omkring 25 döda på Hart Island – efter coronautbrottet i staden är antalet nu uppe i omkring 25 per dag, fem dagar i veckan, rapporterar Reuters.

Över 5 000 personer i staden New York – 7 000 i delstaten – har hittills dött i coronarelaterade sjukdomar. Om bårhus och ordinarie kyrkogårdar blir överfulla har New York planer på att använda Hart Island som tillfällig begravningsplats även för dem som egentligen ska begravas någon annanstans.

Idag 05:39
Läs mer om Coronaviruset
Helg Recensioner
Louis CK 2014. Arkivbild. Brad Barket / TT / NTB Scanpix
Helg Recensioner

”En självömkande nästan-ursäkt – är inte tillräckligt”

Drygt två år efter me too-skandalen är ståuppstjärnan Louis CK tillbaka med nytt material. Men hans sätt att behandla skandalen är värre än om han inte hade nämnt den över huvud taget, skriver Slates recensent Matthew Dessem.

Amerikanen skakades för tre år sedan av avslöjanden om att han onanerat framför kvinnor, i flera fall utan att ha fått deras medgivande. CK beskriver det som en fetisch och verkar inte inse att det fanns en dimension av trakasserier och maktmissbruk, enligt Dessem.

Även The Guardians Brian Logan är kritisk till hur Louis CK behandlar ämnet i ”Sincerely Louis CK”.

”Den här nästan-ursäkten, som är mer självömkande än hänsynstagande till de inblandade kvinnorna, kommer inte att vara tillräckligt för de som blev rasande av hans beteende”, skriver han.

6 tim
Cate Blanchett i rollen som Phyllis Schalfly i ”Mrs America”. HBO Nordic/ FX
undefined

”Blanchetts antihjälte är en behövlig distraktion”

Cate Blanchett har huvudrollen i ”Mrs. America” som har premiär på HBO Nordic den 15 april. Stjärnan får lovord av recensenterna för sin roll som Phyllis Schlafly, högljudd motståndare till kvinnorättsrörelsen i USA på 1970-talet.

TT:s Björn Berglund tycker att Blanchett briljerar i sin tolkning av hemmafrun från St Louis ohc BBC:s Caryn James, som ger serien en fyra i betyg, menar att det är en smart berättelse om en antifeministisk ikon. Att den kommer mitt i världens coronakris är en behövlig och välkommen distraktion för tv-tittarna.

”Den erbjuder en uppslukande flykt in i ett verkligt förflutet, fullt av drama och närkamper och med en rad livliga karaktär på båda sidor om konflikten”, skriver James.

Feministiska ikoner som Gloria Steinem och Betty Friedan är de som Schlafly kämpar emot när de försöker få igenom tillägget om jämställdhet mellan könen i den amerikanska konstitutionen. Indiewires Kristen Lopez kallar den nio avsnitt långa serien för ett måste att se och menar att serien lyckas med att vara komplex.

4 tim
The Strokes sångare Julian Casablancas under ett valmöte för Bernie Sanders/omslaget till ”The new abnormal”. TT
undefined

”Magiskt! Årets största musikaliska ögonblick”

The Strokes nya skiva ”The new abnormal” innehåller årets hittills bästa musikaliska ögonblick och New York-bandet framstår återigen som rockens frälsare. Det skriver SvD:s Annah Björk i sin recension av gruppens första album på sju år.

Björk kallar albumet ”elegant melankoliskt” och skriver att det påminner om den hyllade debuten ”Is this it?”.

Skivan får överlag bra omdömen men en som är mer kritisk är Pitchforks Sam Sodomsky. Han tycker att skivan känns som en ”baksmälla” och att de starkaste hookarna är uppenbart stulna.

”Gruppens sound har blivit bakgrundsmusik”, skriver han.

6 tim
Läs mer om Helg