Tech

Registreringsskyltar med emojis snart i Australien

Den australiska delstaten Queensland kommer att börja låta bilägarna använda registreringsskyltar med emojis. Från och med den första mars kommer den officiella statliga återförsäljaren av personliga registreringsskyltar, PPQ (Personalised Plates Queensland), att ta emot beställningar.

PPQ erbjuder redan idag en mängd olika möjligheter att sätta en personlig prägel på sin registreringsskylt. Man kan bland annat välja mellan olika färger, teman och lokala idrottslags logotyper.

När det gäller emojis så finns det en del begränsningar. Bland annat så får man inte ha en registreringsskylt som består uteslutande av emojis, och man kommer bara att kunna välja mellan fem olika emojis.

Toppnyheter

Per Bolund föreslås tar över som språkrör efter Gustav Fridolin vid partiets kongress i maj. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fridolins avhopp

Per Bolund förelås bli nytt språkrör för Miljöpartiet

Per Bolund föreslås ersätta Gustav Fridolin som språkrör. Det meddelar Miljöpartiets valberedning under en presskonferens.

– Jag är såklart oerhört hedrad, säger han efter att förslaget presenterats.

– Jag är optimist för att jag känner en sådan medvind för våra frågor. När miljontals unga demonstrerar för en klimatpolitik som kan rädda deras framtid är det MP som har lösningarna, säger Bolund.

MP-politikern är finansmarknads- och konsumentminister i regeringen. I januari i år tackade han ja till att nomineras som nytt språkrör för partiet.

Isabella Lövin föreslås att fortsätta som partiets kvinnliga språkrör och ny partisekreterare efter Amanda Lind förelås bli Emma Nohrén.

2 tim
Per Bolund (MP). Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fridolins avhopp

”MP ska vara motkraft mot främlingsfientlighet”

Per Bolund som föreslås bli Miljöpartiets nya språkrör säger att han är hedrad över att vara valberedningens förslag. Han är väldigt hoppfull inför partiets framtid i opinionen.

– Jag tror att MP kommer minst fördubblade siffror till nästa val, säger han under partiets pressträff.

Generellt ser Bolund en medvind för partiets intressefrågor och han hänvisar bland annat till de stora klimatdemonstrationerna som dragits igång av Greta Thunberg. Utöver klimatfrågorna tar han upp segregationen.

– Jag vill att MP ska vara den starka motkraften mot främlingsfientlighet, säger han.

2 tim
Läs mer om Fridolins avhopp
Ebba Busch Thor. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Alliansens framtid

Nära hälften positiva till KD:s öppning mot SD

En ny opinionsundersökning från Expressen/Demoskop visar att 48 procent av väljarna är positiva till Kristdemokraternas besked om att de kan samtala med samtliga riksdagspartier, inklusive Sverigedemokraterna. Av de 1 055 tillfrågade svarade 40 procent att de tyckte att det var dåligt.

Demoskops opinionschef Peter Santesson säger till Expressen att M och SD bör se upp.

– Det finns en rätt stor väljargrupp som ligger i gränslandet mellan M, SD och KD. Man har väntat på det här beslutet rätt länge, är mitt intryck.

Av KD:s egna väljare svarar 92 procent att det är ett bra beslut och bland M-väljarna är det 87 procent.

3 tim
KD-ledaren Ebba Busch Thor. Nyhetsmorgon
Alliansens framtid

Busch Thor: Löftena innan valet byggde på annat läge

Kristdemokraternas beslut att öppna upp för att samarbeta och samtala med samtliga riksdagspartier, inklusive Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet är noga genomtänkt. Det säger Ebba Busch Thor i TV4:s Nyhetsmorgon.

KD-ledaren medger att hon är orolig för att en del väljare kommer uppleva att hon genom beslutet sviker sina löften.

– Jag gav tydliga löften innan valet, som handlade just om relationen till SD och vilka man förhandlar med och inte, som byggde på ett helt annat läge. Hela grunden har förändrats och då har vi varit tvungna att ta den här diskussionen på ett annat sätt.

I första hand hoppas Busch Thor på stöd från SD när det gäller välfärdsfrågor.

Idag 07:03
Magnus Hagevi/Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor. Linnéuniversitet/TT.
Alliansens framtid

”KD-utspelet kan leda till nytt regeringsunderlag”

Statsvetaren Magnus Hagevi tycker sig se att Kristdemokraterna länge förberett sitt utspel om att partiet är redo att samtala med SD.

– Ebba Busch Thor har gjort analysen att för att få inflytande ska hon närma sig SD. Det här är ett steg på den vägen, säger Hagevi, professor i statsvetenskap vid Linnéuniversitet, till TT.

Trots att KD-ledaren själv säger att utspelet inte ska leda till det konservativa block som SD-ledaren Jimmie Åkesson länge talat om anser Hagevi att dagens besked är ett steg i den riktningen.

I förlängningen kan KD, SD och M fungera som ett underlag för att bilda regering, säger han.

Igår 20:03
Läs mer om Alliansens framtid
Swedbanks vd Birgitte Bonnesen och styrelseordförande Lars Idermark under en intervju på fredagen.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta penningtvätten i Swedbank

Analyser: Uppenbart att de försöker mörka

Fredagsmorgonens externa rapport om misstänkta transaktioner i Swedbank är ”knappt vatten värd”, skriver DI:s Anders Hägerstrand.

Rapporten bekräftar att aktörer med tydliga varningssignaler har varit kunder i banken. Den ger däremot inga svar på i vilken omfattning och hur länge de suspekta kunderna har slussat pengar genom banken, menar Hägerstrand:

”Det är helt uppenbart att styrelsens strategi är att göra allt för att dölja och mörka hur omfattande penningtvätt som har skett i Swedbank.”

Dagens rapport kommer inte på något sätt att återupprätta förtroendet för banken och dess vd, skriver SvD:s Jan Almgren i en analys:

”Det är nästintill provocerande att ledningen inte gör mer.”

DN:s Dan Lucas säger till den egna tidningen att det är en tunn rapport som egentligen inte ger några svar:

– Den här historien är långt ifrån avslutad.

40 min
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP). Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta penningtvätten i Swedbank

Bolund om Swedbank-utredningen: ”Räcker inte”

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) är inte nöjd med den externa utredning om misstänkt penningtvätt som Swedbank presenterade under fredagen. Det säger han till SVT Nyheter.

Bolund anser att Swedbank ”måste samarbeta med myndigheterna och lägga alla kort på bordet”.

”Det räcker inte med en intern utredning från Swedbank för att vi ska få klarhet. Det är därför viktigt att Finansinspektionen och dess baltiska motsvarighet satt igång en egen utredning.” skriver Bolund i ett sms till SVT Nyheter.

3 tim
Birgitte Bonnesen.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta penningtvätten i Swedbank

Vd duckar om penningtvätt: ”Det får du fråga polisen”

Swedbanks vd Birgitte Bonnesen forsätter att pressas av frågor från medier efter morgonens externa rapport om penningtvätt.

I en intervju i DI tv vägrar hon svara på frågor om det förekommit penningtvätt i banken. Hon menar att bankens uppgift är att upptäcka om någon försöker utnyttja Swedbank och sedan anmäla misstänkta transaktioner till polisen.

– Så svaret på om om det förekommit penningtvätt i Swedbank kommer vi inte att få? frågar TT:s reporter i DI:s sändning.

– Den frågan får du ställa till polisen, svarar Bonnesen.

4 tim
Läs mer om Misstänkta penningtvätten i Swedbank
Stefan Löfven. Arkivbild. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
S-kongressen

S-kongress möts av protest mot överenskommelsen

Flera protester mötte ombuden när Socialdemokraterna i dag inledde sin partikongress. Hyresgästföreningen demonstrerade mot januariavtalet och pensionärer i Örebros ”Tantpatrull” mot usla pensioner.

– Socialdemokraterna gjorde ju nej till marknadshyror till en av de stora valfrågorna och sedan har man redan förhandlat bort det löftet, säger Kristofer Lundberg, Hyresgästföreningens regionordförande för västra Sverige, till TT

En av punkterna i avtalet som S gjort med C, L och MP är att reformera hyresmodellen och införa marknadshyror vid nybyggnation.

1 tim
Kulturminister Amanda Lind (MP) och statsminister Stefan Löfven (S) presenterar sin nya regering i januari. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
S-kongressen

Analyser: Stor risk för fortsatt väljarflykt för S

Socialdemokraterna lyckades behålla makten men gjorde trots allt sitt sämsta val någonsin. Och den kommande mandatperioden kan enligt partiets egna valanalys bli en ”politisk mardröm”, skriver SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson inför S-kongress som inleds i dag. Han menar att risken för fortsatt väljarflykt är ”uppenbar” och att S hotas av ”utplåning” när väljarskaran blir allt mer åldrad.

Knutson tar även upp risken att kärnväljarna som tyckte att MP-samarbetet gjorde S otydligt kan bli ännu mer brydda av eftergifterna till C och L.

Enligt SR:s inrikespolitiska kommentator Tomas Ramberg kommer dock januariöverenskommelsen att märkas förvånansvärt lite under kongressen eftersom partistyrelsen är rädda för vad som skulle kunna komma upp.

– Ett sånt här avtal där man gör så långtgående kompromisser är rätt svårförenligt med en rejäl partidemokrati, säger Ramberg.

5 tim
Läs mer om S-kongressen
Helg Recensioner
Nanna Blondell och Niklas Engdahl under pressträffen inför tv-serien Den inre cirkeln. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Helg Recensioner

Sarris peruk gör största insatsen i Den inre cirkeln

Ett återkommande tema i recensionerna av Viaplays politiska dramaserie ”Den inre cirkeln” är Olle Sarris peruk. Den tycks vara det enda som gjort avtryck från tv-serien som baseras på M-strategen Per Schlingmanns bok ”I maktens öga”.

GP:s recensent Johanna Hagström kallar exempelvis frisyren ”magnetisk” men resten av serien för ”en påtagligt torftig politisk thriller”. I Expressen skriver Mattias Bergqvist att ambitionerna är för många och att det tycks som att allt ska berättas så tydligt som möjligt.

Niklas Engdahl spelar David Ehrling, en näringsminister som ger sig in i kampen om statsministerposten tillsammans med sin presschef Lena Nilsdotter (Nanna Blondell). DN:s Helena Lindblad beskriver deras samspel som ”seriens stora styrka och epicentrum”.

13 min
Ur ”Us”. Claudette Barius / TT NYHETSBYRÅN
Helg Recensioner

”Välgjort och suveränt i vårens bästa skräckfilm”

Skräckregissören Jordan Peele är tillbaka efter hyllade debuten ”Get out”, denna gång med filmen ”Us”. DN:s recensent Helena Lindblad är nöjd med filmen, som handlar om en familj som hemsöks av en sina egna onda tvillingar.

”Peele befäster sin position som en extremt stilsäker och egensinnig genreförnyare i suverän samklang med tidsandan”, skriver hon och ger filmen högsta betyg.

Även i Aftonbladet får filmen fina omdömen. Recensenten Stefan Hedmark kallar den ”vårens bästa skräckfilm” och lyfter särskilt fram valet av skådespelare.

”Roligt att se Elisabeth Moss som semestersupande tonårsmorsa, men starkast är Lupita Nyong’o i sin dubbelroll – jädrar vad hon får kämpa genom hela filmen”, skriver han.

På Kulturbloggen skriver Rosemari Södergren att filmen är välgjord på flera sätt – bildmässigt, ljudmässigt, med skickliga skådespelare och en handling som kan tolkas på flera nivåer – men att den ändå inte riktigt når upp till samma klass som ”Get out”.

1 tim
Läs mer om Helg

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Recep Tayyip Erdogan.  YASIN AKGUL / AFP
Moskéattackerna i Christchurch

Muslimska länder kräver krafttag mot islamofobi

Flera muslimska länder kräver ”genuina” krafttag mot islamofobi efter terrordådet i Christchurch, då 50 personer dödades, skriver AFP.

Våld som bottnar i islamofobi kräver ”genuina, omfattande och systematiska åtgärder”, skriver länderna i Islamiska konferensorganisationen i ett gemensamt uttalande efter ett möte i Istanbul.

Tidigare under fredagen sa Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att han vill se en global kamp mot islamofobi i likhet med den mot ”antisemitism efter Förintelsen”.

4 tim
En mänsklig ring slogs runt Stockholms moské vid Medborgarplatsen under fredagsbönen ”för rätten att be i trygghet”. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Moskéattackerna i Christchurch

Mänsklig ring bildas – ska hedra Christchurchoffren

Strax innan fredagsbönen i dag i Stockholm kommer det att bildas en mänsklig ring runt moskén på Södermalm. Detta som en symbolisk gest för terroroffren efter dådet i Christchurch på Nya Zeeland, skriver Aftonbladet.

Ringen kommer att vara kvar tills att fredagsbönen är avslutad. Initiativtagaren Mattias Schain säger till P1-morgon att detta görs för att visa vikten av att man ska vara trygg – oavsett vad man har för tro.

– Muslimers säkerhet är inte deras ensak. Samhället ska se till att man kan be tryggt, säger han till SR.

3 tim
Jacinda Ardern och Gamal Fouda.  TT
Moskéattackerna i Christchurch

al Noor-imamen: ”Vi har visat att vi är oförstörbara”

Nya Zeeland samlades på fredagseftermiddagen lokal tid för att hedra offren vid förra veckans terrordåd i staden Christchurch. Fredagsbönen hölls i en park i närheten av al Noor-moskén.

På plats fanns al Noor-imamen Gamal Fouda, vars budskap inför de tusentals som samlats var enighet.

– I fredags stod jag i denna moské och såg hat och raseri i terroristen som dödade 50 personer, skadade 48 och fick miljontals hjärtan att brista över hela världen, inledde han.

– I dag, från samma plats, ser jag kärlek och medkänsla i ögonen på tusentals nyazeeländare och människor från hela världen som fyller miljontals hjärtan.

Foudas pratade också om den starka solidariteten efter dåden.

– Den här terroristen försökte slita isär nationen med sin onda ideologi, men istället har vi visat att Nya Zeeland är oförstörbart, sa han inför folksamlingen.

Idag 06:25
Läs mer om Moskéattackerna i Christchurch