Hem
Professor Hans Rosling. Arkivbild. (Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN)

”Rosling lämnar oss när vi behöver honom som mest”

Den internationellt erkände och folkkäre professorn Hans Rosling hyllas i flera krönikor. I en tid då det pratas om ”alternativa fakta” är hans gärning viktigare än någonsin, konstaterar både Aftonbladets Lena Mellin och DN:s medicinreporter Amina Manzoor.

”Det är lätt att tro att världen bara är full av elände och att allt var bättre förr. Men tack vare Hans Roslings pedagogiska och entusiastiska sätt att berätta vet de flesta av oss bättre”, skriver Manzoor.

Rosling beskrivs som unik i sin förmåga att nå ut till folket, genom att göra torr statistik och svåra ämnen till underhållning utan att kompromissa med vad som var sant.

”Hans Rosling hjälpte oss att lyfta blicken från vårt insnöade nationella, ibland smågnälliga, perspektiv. Han gav den stora bilden. Han gjorde världen begripligare. Och han gjorde oss alla lite klokare”, skriver Expressens medicinreporter Anna Bäsén.

Läs också

Se Hans Roslings hyllade föresläsningar

Rosling i Sveriges Radio

bakgrund
 
Hans Rosling
Wikipedia (sv)
Hans Gösta Rosling, född 27 juli 1948 i Uppsala, död 7 februari 2017 i samma stad, var en svensk läkare och professor i internationell hälsa vid Karolinska institutet. Han var framförallt känd som en av initiativtagarna till Läkare utan gränsers Sverigesektion 1993, för sitt arbete med stiftelsen Gapminder samt för sina pedagogiska och folkbildande föredrag om global hälsa. Enligt Rosling är minskningen av antal barn per kvinna i världen en framgångssaga, och den snabba befolkningstillväxten kommer att ta slut cirka 2050 då jordens befolkning planar ut på drygt 11 miljarder människor, om världens ledare sköter sina kort rätt och bekämpar fattigdomen för jordens 2 miljarder fattigaste.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen