Ross. Demonstranter som kräver Mengs frihet i Kanada.  TT
Anklagelserna mot Huawei

Ross: Har utnyttjat oss – men nu tar det slut

I åratal har kinesiska företag brutit mot USA:s exportlagar och underminerat landets sanktioner. Det säger handelsminister Wilber Ross till New York Times vid en pressträff i samband med att USA åtalar Huawei för en rad brott.

– Ofta har de använt USA:s finansiella system för sina illegala aktiviteter, säger Ross och tillägger att det nu är slut med detta.

Läs också

Toppnyheter

Coronaviruset Svenska åtgärderna
Badbrygga/Tät trafik.  TT
Coronaviruset Svenska åtgärderna

MSB oroas över resorna: Krävs råd sommaren ut

Läget i Sverige gällande coronaviruset är fortfarande allvarligt och det krävs en fortsatt hög beredskap, skriver Myndigheten för samhällsskydd och beredskap i en ny rapport enligt Expressen.

Myndigheten ser ett behov av åtgärder för att ”bibehålla eller förbättra” fysisk distansering hela sommaren. Det är också viktigt med riktlinjer och råd som särskilt berör besöksnäring i och med att semesterresorna väntas öka, enligt MSB.

I rapporten betonas vikten av ”ansvarsfullt resande och att människor håller avstånd” för att förhindra ökad smittspridning.

2 tim
Tjock på solbryggor i Malmö. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ny rapport: Stora brister kring att hålla avstånd

Det råder stora problem kring hur svenskarna följder direktiven om att hålla avstånd under coronapandemin. Det visar en ny studie som Länsstyrelsen i Skåne gjort för hela landet, på beställning av regeringen.

– Folk håller inte avstånd i tillräckligt stor utsträckning. Det gäller särskilt kvällstid i samband med alkoholförtäring, säger länsöverdirektör Ola Melin vid Länsstyrelsen i Skåne.

Rapporten visar också att människor är dåliga på att undvika att resa om de uppvisar symptom, vilket Folkhälsomyndigheten varit noga med att man ska. Enligt Ola Melin har detta gjort att man nu ser tecken på ökad smittspridning i landet.

Igår 16:58
Emanuel Karlsten. TT
undefined

Karlsten: Flera fel i New York Times Sverigeartikel

En artikel om den svenska coronastrategin i New York Times har fått mycket stor spridning på nätet. Men artikeln innehåller flera felaktigheter, skriver journalisten Emanuel Karlsten på sin blogg.

Han påpekar bland annat att New York Times uppger att målet med den svenska strategin ska ha varit att rädda ekonomin, vilket inte stämmer.

”Detta är den övergripande premissen för artikeln därför är felet särskilt allvarligt”, skriver Karlsten.

Han påpekar också att en del siffror i artikeln är fel och att flera jämförelser som görs innehåller brister.

Igår 14:23
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Globala spridningen
Virusprovtagning i Tyskland. Guido Kirchner / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

WHO: Går att få smittan under kontroll – men troligen inte att eliminera

Trots att antalet bekräftade fall av covid-19 i världen har mer än fördubblats på två veckor tror Världshälsoorganisationen (WHO) att det ännu är möjligt att få pandemin under kontroll, skriver AFP.

WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus pekade bland annat ut Italien, Spanien och Sydkorea som exempel på hur man genom åtgärder lyckats kontrollera smittan trots allvaligt utbrott, vid en presskonferens på fredagen.

WHO:s krischef Mike Ryan tryckte på vikten att vara uppmärksam på nya mindre utbrott. Han jämförde dem med skogsbränder och sa att de genast måste bekämpas för att inte växa sig stora.

Han sa också att världens måste ”acceptera att det troligen inte går att utrota eller eliminera viruset”.

Igår 21:45
Sjukvårdspersonal i skyddsutrustning på väg att screena invånare i ett av Bombays slumområden. Rafiq Maqbool / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Över 800 000 fall i Indien – spridning ojämnt fördelad

I Indien har nu över 800 000 fall av covid-19 rapporterats. Det senaste dygnet har 27 114 nya fall upptäckts, den högsta siffran hittills.

Spridningen är ojämnt fördelad i landet, rapporterar nyhetsbyrån AP. Åtta av landets 28 delstater står för nära 90 procent av alla fall. Delstaterna Maharashtra, Tamil Nadu och New Delhi är värst drabbade. I den mest folkrika delstaten, Uttar Pradesh, infördes hårda restriktioner över helgen.

1 tim
Person i skyddskläder rengör en bussterminal i Brasilien. Fotoarena / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rekordmånga smittade senaste dygnet enligt WHO

Det senaste dygnet har man kunnat se en rekordstor ökning av antalet smittade av covid-19, enligt Världshälsoorganisationens (WHO) senaste siffror.

– Pandemin är inne i en intensiv fas, säger WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus.

228 102 nya fall har rapporterats in, rapporterar Reuters. Den största ökningen har skett i USA, Brasilien, Indien och Sydafrika. Ungefär 5 000 person dör varje dag i smittan.

Drygt 555 000 personer har dött av smittan den senaste sju månaderna.

Igår 18:10
Läs mer om Coronaviruset
Trumps USA Rysslandsutredningen
Arkivbild: Roger Stone i samband med rättegången mot honom.  Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Rysslandsutredningen

Trump upphäver straffet för Roger Stone: Fri man

USA:s president Donald Trump upphäver straffet för sin mångårige vän och rådgivare Roger Stone, meddelar Vita huset.

Trumps beslut kommer bara dagar innan Stone skulle inställa sig i fängelse, fälld för att ha ljugit inför kongressen, påverkat vittnen och förhindrat rättvisan, rapporterar Reuters.

I ett uttalande säger Vita huset att Roger Stone redan lidit mycket. ”Han behandlades väldigt orättvist, som många andra i det här fallet. Roger Stone är nu en fri man.”

2 tim
Donald Trump tittar på en telefon ombord på helikoptern Marine One utanför Vita huset på fredagen.  Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kritiken: Eget system för Trumps kriminella vänner

Rättegången mot Donald Trumps vän och rådgivare Roger Stone har varit mycket uppmärksammad. När presidenten nu upphäver fängelsestraffet för Stone är det inte första gången Trumps regering ingriper för att hjälpa Stone, rapporterar TT.

Tidigare har justitieminister William Barr gått ut och sagt att de sju till nio års fängelse som åklagarna yrkade på var orimligt mycket, vilket ledde till att de fyra åklagare som ledde fallet slutade i protest.

Demokraten Adam Schiff är kritisk mot Trumps beslut.

– Med Trump har vi nu två rättssystem i USA: Ett för Trumps kriminella vänner och ett för alla andra.

Men Trumpkampanjens pressekreterare inför höstens presidentval, Hogan Gidley, försvarar beslutet. I Fox News program Hannity säger han att Stone är offer för övernitiska demokrater som försökte skjuta ner Trumps presidentkandidatur.

– Vi vet nu att kampanjen var avlyssnad och spionerad på, säger han.

3 tim
Läs mer om Trumps USA