Illustrationsbild. Hasse Holmberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Januariavtalet

”Så kan marknadshyror införas snabbt och för alla”

Opinion Målet måste vara marknadshyror för alla – utan undantag för gamla lägenheter, skriver professorerna Roland Andersson och Lars Jonung på DN Debatt.

Debattörerna menar bland annat att januariavtalets direktiv – som fokuserar på fri hyressättning för nybyggda hyresrätter – inte är tillräckligt för att under överskådlig tid bygga bort bostadsbristen och att obalanserna på hyresmarknaden skulle stärkas med det snäva fokuset.

I stället vill professorerna att direktiven utformas för att en avreglering av alla hyresrätter ska kunna ske under en sexårsperiod genom att hyresvärden betalar hyresgästen mellanskillnaden i hyran under sex år. Från det att hyresgästen flyttar har hyresvärden rätt att ta ut marknadshyra, skriver de.

Om debattörerna

Opinion Roland Andersson, professor emeritus i fastighetsekonomi, Kungliga Tekniska Högskolan, Stockholm, har forskat om bostadsmarknaden.

Lars Jonung, professor emeritus vid Knut Wicksells centrum för finans­vetenskap, Ekonomihögskolan vid Lunds universitet, är expert på svensk prisregleringspolitik.

Toppnyheter

Fynd på brottsplatsen. Polisens förundersökning,
Friande morddomen i Järfälla

Kritik mot mordutredning: ”Troligt falskt erkännande”

Utredningen mot den 55-åring som friats för mord på sin hustru i december 2018 får kritik. Mannen tog tillbaka sitt erkännande och försvarsadvokat Arvid Danielsson liknar fallet vid Thomas Quick-ärendet.

– Det är ju frågan om ett troligt falskt erkännande, säger advokaten till DN.

Aftonbladets kolumnist Oisín Cantwell tycker att det är rätt att mannen frias då åklagarens gärningsbeskrivning inte håller.

”Vem vet, kanske talar han sanning då han säger att det var så skamligt att berätta att hon hade tagit sitt liv att han hellre tog på sig ansvaret för hennes död än att säga som det var”, skriver Cantwell.

1 min
Attunda tingsrätt/Arkivbild TT
undefined

Man erkände att han dödat hustrun – frias av rätten

En åtalad man har friats från mord – trots att han själv ringde polisen och sa att han dödat sin hustru, enligt ett pressmeddelande från Attunda tingsrätt.

Orsaken är att man inte kunnat fastställa hur hon dog i parets villa i Järfälla i slutet av december 2018.

Det finns nämligen en möjlighet att hon dog av det giftiga preparatet alfakloralos, som huvudsakligen används som ett råttgift och tingsrätten menar att hon kan ha tagit livet av sig med hjälp av giftet. Mannen tog senare tillbaka sitt erkännande om att han täppt till hustruns näsa och mun.

Mannen döms till villkorlig dom för dataintrång, olovlig avlyssning, kränkande fotografering och misshandel.

3 tim
Läs mer om Friande morddomen i Järfälla
Coronaviruset Globala spridningen
Stella Kyriakides/bild på viruset. TT/Wikimedia
undefined

Kommissionen uppmanar: Se över era virusrutiner

EU-kommissionen uppmanar alla EU:s medlemsländer att se över sina rutiner med anledning av det nya coronavirusets etablering i Italien, skriver Reuters.

Hälsokommissionären Stella Kyriakides säger på en pressträff att EU måste ha en koordinerad insats mot viruset, och vill därför ha in alla länders handlingsplaner.

– Situationen är bekymmersam men vi får inte drabbas av panik, säger hon enligt AFP.

Under onsdagen har det tolfte dödsfallet i sjukdomen covid-19 rapporterats i Italien. Samtidigt uppger Grekland att man för första gången har ett virusfall i landet.

2 tim
Diamond Princess i Yokohama den 22 februari. Athit Perawongmetha / TT NYHETSBYRÅN
undefined

45 som släppts av fartyg i Japan har virussymptom

Ett stort antal passagerare som tilläts gå av kryssningsfartyget Diamond Princess i Japan förra veckan har symptom som tyder på att de kan ha smittats av coronaviruset sars-cov-2.

Japans hälsominister Katsunobu Kato säger att 45 personer har uppvisat symptom.

– Vi har bett dem att uppsöka läkare för provtagning, säger han enligt AFP.

970 personer som var ombord på fartyget släpptes av i förra veckan men sedan dess har flera av dem testat positivt för viruset.

2 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
Anders Tegnell och Johanna Sandwall. Skärmdump.
Coronaviruset Smittan i Sverige

Pressträff om svenska beredskapen: ”Vi vill veta exakt var smittan finns”

Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen har hållit pressträff om hälso- och sjukvårdens beredskap för nya coronaviruset efter en dramatisk ökning av antal fall i bland annat Italien och Iran.

– Vi har en dialog med Italien, därifrån är det så stora resandeströmmar, därför vill vi veta exakt var smittan finns, säger Anders Tegnell, avdelningschef och statsepidemiolog.

I går höjdes risknivån för nya coronaviruset och Tegnell konstaterade att många svenskar besöker både Iran och Italien. Även Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, deltog i pressträffen.

3 tim
Kvinna på en gata i Teheran. ATTA KENARE / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Oron stiger i Sverige när allt fler dör av viruset i Iran

Sadjad Musavi i Södertälje har släktingar i Qom i Iran, som är det område som drabbats hårdast av nya coronaviruset.

– Jag är mycket orolig. Jag har pratat med min familj och de är också oroliga, säger han till Ekot.

Enligt de officiella uppgifterna har 19 personer dött i landet och minst 139 smittats, men det finns också en utbredd misstro kring dessa siffror. ”De försöker dölja den faktiska situationen i Iran”, säger Saeid Tagavi till radion och jämför med hur regimen förnekade nedskjutningen av det ukrainska flygplanet som sköts ner i januari.

35 min
Man med mask i Italien. FLAVIO LO SCALZO / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Risknivån för spridning av coronavirus i Sverige höjs

Risken för att coronaviruset får spridning i Sverige uppgraderas, uppger Folkhälsomyndigheten. Beslutet tas på grund av den senaste tidens utveckling i omvärlden.

Samtidigt bedöms risken för allmän smittspridning i Sverige som låg. I pressmeddelandet skriver man att det finns en viss riskökning på grund av resandet från Iran och Sydkorea till Sverige.

– Det är mycket möjligt att vi upptäcker fall i Sverige där personer smittats utomlands. samtidigt bedömer vi att risken för allmän spridning i Sverige är låg, säger statsepidemiolog Anders Wallensten i uttalandet.

Igår 14:27
Läs mer om Coronaviruset
Dagens börs

Mäktig upphämtning efter branta raset i Stockholm

Efter fyra raka nedgångsdagar startade Stockholmsbörsen svagt. Sedan rasade indexen. Strax efter klockan 10 på onsdagsförmiddagen noterades breda OMXSPI hela 3,8 procent lägre och OMXS30 3,5 procent lägre när indexen hade rört sig söderut i snabb takt.

Men svängningarna var inte slut. En mäktig återhämtning inleddes och nu klockan 14.30 har Stockholmsbörsen vänt till plus.
• OMXSPI: 0,1 procent
• OMXS30: 0,3 procent
Coronaoron har annars fortsatt grepp om världens börser och i USA föll indexen ordentligt under tisdagskvällen.

SAS rapporterade som väntat en nästintill fördubblad förlust i bolagets första kvartal. Framåt är ledningen optimistisk men höjer också en varningsflagga för att virusutbrottet ökar osäkerheten. Aktien faller 10 procent.

Tyska Berenberg anser det vara köpläge i svenska verkstadsjättarna Sandvik, Atlas Copco och SKF efter de senaste dagarnas kursfall. Rekommendationen verkar ge visst stöd det är verkstadsbolagen som drar upp OMXS30-indexet.

2 tim
Illustrationsbild.  ATHIT PERAWONGMETHA / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fortsatt börsfall i Asien – viruset sprider osäkerhet

Det råder en marginellt lugnare sinnesstämning på Asiens ledande börser på onsdagsmorgonen, dagen efter att Tokyobörsen rasat 3 procent. Vid 05.30-tiden svensk tid såg läget ut så här:
• Nikkei: −1,3%
• Shanghai: +0,3%
• Shenzhen: −0,8%
• Hang Seng: −0,5%
• Kospi: -1,1%

Nedgångarna kommer samtidigt som det rapporteras att sammanlagt 80 000 människor världen över har smittats av coronaviruset, varav 2 700 har dött.

Världshälsoorganisationen WHO:s Bruce Aylward varnade i går för att ett flertal länder inte har tillräcklig beredskap för att bekämpa virusets spridning och att världen måste förbereda sig på att det övergår i en regelrätt pandemi.

Kapitalförvaltaren David Kudla menar att investerarnas beteende på börsen de senaste dagarna speglar den rådande osäkerheten.

– Frågan är om utförsäljningen börjar bli lite överdriven eller om det är en lämplig respons på hur långt coronaviruset har spridits och den eventuella påverkan på ekonomin, säger han till Bloomberg TV enligt AFP.

Idag 05:04
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nya börsras efter virusvarning – vaccintillverkare rusade

Börserna på Wall Street inledde tisdagshandeln uppåt efter måndagens börsras, som var det värsta på två år för Dow Jones och S&P 500. Men börserna vände snart ner igen och vid stängning var ett nytt ras ett faktum. Ledande index stängde som följer:
• S&P 500: -3,0%
• Nasdaq: -2,8%
• Dow Jones: -3,2%
Vändningen på Wall Street kom kort efter att makrosiffror visat att hushållens förtroende ökat mindre än väntat. Börsen fortsatte sedan tungt ner efter att amerikanska smittskyddsmyndigheten varnat för omfattande corona-spridning i USA.

Heminredningskedjan Home Depots delårsrapport visade högre vinst än väntat. Aktien backade något. Mastercard, däremot, backade nära 7 procent efter gårdagens vinstvarning.

Astra Zeneca-ägda Moderna rusade nära 28 procent procent efter att medicinteknikbolaget skickat en vaccinkandidat mot det nya coronaviruset till amerikanska myndigheter för validering.

Igår 21:25
Läs mer om Dagens börs

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund