Så lång tid tar det att spara till din första miljon
En miljon kronor kan kännas som en omöjlig summa att spara till. Men det går, även om man bara har möjlighet att spara någon tusenlapp i månaden, enligt flera sparekonomer. Nyckeln är tid, uthållighet och ränta-på-ränta-effekten.
Ränta på ränta innebär att man kontinuerligt återinvesterar den avkastning som man får från sina investeringar. Pengarna man investerar skapar nya pengar, som i sin tur skapar nya pengar, och så vidare. Det innebär att värdeökningen på sparandet blir exponentiellt – alltså växer snabbare för varje år.
Snittavkastningen på Stockholmsbörsen har historiskt varit mellan 6–9 procent, enligt olika ekonomers räknemodeller. Om man sparar 1 000 kronor i månaden och förenklat räknar med en avkastning på i snitt 7 procent per år – då skulle det ta runt 29 år att nå miljonen, med hjälp av ränta-på-ränta-effekten. Nästan 700 000 av dessa skulle komma från räntan man fått under åren.
Privatspararen Ellinor Johansson nådde sin första miljon vid 30 års ålder efter att ha börjat spara 100 kronor av studiebidraget när hon var 15 år, för att sedan öka sparandet till 50–60 procent av lönen.
– Folk kan tro att jag lever på vattensoppa pimpad med grönsaksbuljong. Men det handlar om att planera, säger hon till Aftonbladet.
Ju mer man lägger undan desto snabbare går det, och ju längre man håller på desto större kommer den exponentiella effekten bli. Ökar man sparandet till 5 000 kr i månaden får man i stället ihop en miljon kronor på drygt 11 år – och låter man ett sådant sparande ligga och gro kommer det på 30 år ha vuxit till drygt 5,5 miljoner kronor.