Så ska biologisk mångfald gynnas av odlingsremsor
För att gynna den biologiska mångfalden och minska negativ påverkan på miljön har Lantmännen tillsammans med en rad samarbetspartners lanserat projektet SamZon.
SamZoner, remsor med örter och gräs på åkrarna, skapar föda och skydd för fåglar och viltliv. Humlor och andra pollinerare lockas till växterna, något som är viktigt för våra ekosystem och för matproduktionen. Dessutom gynnar SamZoner naturliga biologiska fiender till skadeinsekter, exempelvis bladlöss, vilket leder till att behovet av växtskyddsmedel minskar.
SamZoner förhindrar också läckage av fosfor från åkermarken, ett ämne som riskerar att övergöda vattendrag. Zonerna kan också användas som effektiva körvägar för lantbrukare för att på så vis undvika markpackning från tunga lantbruksmaskiner
– Det finns flera fördelar för miljö och djurliv med SamZoner, och även för den enskilda lantbrukaren som på sikt kan öka sina skördar. Svenska lantbrukare har visat intresse för zonerna och vi fortsätter att testa olika fröblandningar, säger Pär-Johan Lööf, projektledare för innovation på Lantmännen R&D.
Lantmännen satsar årligen mellan 250 och 300 miljoner kronor på forskning och innovation, bland annat forskning kring perenna sädesslag – grödor som ska klara ett förändrat klimat och ThermoSeed – en fröbehandlingsmetod som gör att man kan minska mängden bekämpningsmedel i jordbruket.
Projektet görs av Lantmännen i samarbete med WWF, Odling i Balans, Hushållningssällskapet, Svenskt Växtskydd, YARA, VäxtRåd, HIR Skåne och SLU.