Skandia

Så vet du om det är dags att byta jobb

Den nya arbetsmarknaden kännetecknas av frihet och flexibilitet. Få drömmer om att vara kvar på samma arbetsplats hela livet.

– Jag tror att det generellt finns en tendens att man tänker till mer i dag. Vad ska jag göra med mitt liv, vad blir jag glad av och vad engagerar mig? Man funderar över sina egna drivkrafter på ett högre plan, säger Mirja Holmberg, rekryterare på konsultfirman Harvey Nash.

Men hur vet man att det är dags att gå vidare då? Om du varje söndag känner ångest kanske du bör fundera över varför du har det.

– Det ska vara roligt att gå till jobbet, du ska ha engagemang för ditt företag och dina arbetsuppgifter. Du ska stå bakom företagets värderingar och känna att din potential kommer till sin rätt.

Med tanke på hur stor del av våra liv som ägnas åt jobbet är det viktigt att vi trivs. Men vi behöver också tänka på åren efter arbetslivet. Vi lever allt längre, samtidigt som den allmänna pension vi får av staten minskar.

– För att uppnå en pension på runt 80 procent av slutlönen är det viktigt att ta större ansvar för sitt pensionssparande än man kanske gjort tidigare. Säkerställ att din arbetsgivare betalar tjänstepension. Om du är anställd i eget aktiebolag kan du teckna tjänstepension via det. Oavsett är såväl tjänstepension som privat pensionssparande viktigt för din framtid, säger Trifa Chireh, pensionsspecialist på Skandia.

Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Skandia Partner

Toppnyheter

Brexit Storbritanniens framtid
Människor demonstrerar i London på lördagen.  PETER NICHOLLS / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

”Dags att ge brittiska folket det sista ordet om brexit”

Tusentals marscherar genom London på lördagseftermiddagen för att stoppa landets utträde ur EU och kräva en ny folkomröstning, rapporterar brittiska medier.

”Det är nog nu – det är dags att ge det brittiska folket det sista ordet om brexit”, skriver Londons borgmästare Sadiq Khan på Twitter.

Marschen går från Park Lane till parlamentet där flera parlamentsledamöter ska tala under demonstrationen.

1 tim
Uri Geller och Theresa May.  TT
Brexit Storbritanniens framtid

Uri Geller lovar att stoppa brexit med telepati

Magikern Uri Geller kommer försöka använda telepati för att stoppa Theresa May från att ta Storbritannien ut ur EU. Det skriver han i ett öppet brev till premiärministern, som han publicerar på Twitter.

”Även om jag beundrar dig mycket, så kommer jag att stoppa dig telepatiskt från att göra detta – och tro mig att jag kan göra det”, skriver han.

Magikern, som är känd för sina skedböjningstrick, skriver också att han kommer använda sina sinnens fulla kraft för att säkerställa att oppositionsledaren Jeremy Corbyn ”aldrig får nycklarna till 10 Downing Street”.

Geller har både brittiskt och israeliskt medborgarskap och bodde tidigare i Sonning i Mays valkrets Maidenhead. Han skriver att han har känt premiärministern i tolv år.

5 tim
Arkivbild från 20 juni.  Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit Storbritanniens framtid

Demonstranter kräver ny folkomröstning om brexit

Närmare 4 miljoner britter har skrivit under ett upprop om att stoppa landets utträde ur EU och i dag hålls en stor demonstration i London med krav om en ny folkomröstning.

Arrangörerna anser att britterna återigen bör få säga sitt om brexit och att frågan inte enbart ska avgöras genom underhusets votering om skilsmässoavtalet från EU, skriver TT.

Flera parlamentsledamöter ska tala under demonstrationen. Vissa av dem planerar att villkora sitt stöd till premiärminister Theresa Mays framförhandlade utträdesavtal med EU med kravet på en ny folkomröstning, skriver tidningen The Guardian. Blir det nej i folkomröstningen skulle landet tvingas att stanna kvar i EU-samarbetet med nuvarande villkor, resonerar de.

Idag 05:55
Läs mer om Brexit
Arkivbild från mars, 2017. En väggmålning av IS logotyp söder om Mosul.  AHMAD AL-RUBAYE / AFP
Kampen mot IS

Analys: Nu återgår IS till sin tidigare gerillataktik

Terrorgruppen IS må ha nått sin lägsta punkt sedan man utropade sitt kalifat för fem år sedan, men trots att gruppen inte längre kontrollerar något geografiskt område i Syrien så fortsätter den att utföra attacker. Det skriver Rukmini Callimachi i en analys i New York Times.

”IS har anpassat sig efter sina förluster och återgått till gerillataktiken som gruppen brukade använda tidigare”, skriver hon.

IS har fortfarande tiotusentals anhängare i Irak och Syrien och sedan förra sommaren har gruppen utfört minst 250 attacker i områden utanför dess kontroll.

Terrorgruppen fortsätter också att tjäna pengar genom kriminell verksamhet och uppskattas ha tillgång till mellan 50 och 300 miljoner dollar i kontanter, skriver BBC i en analys. Dessutom finns numera ett stort antal IS-anhängare i Afghanistan, Egypten, Libyen och länder i Sydostasien och Afrika.

44 min
Kurdiska styrkor hissar sin flagga på toppen av en byggnad i staden Baghuz, som har beskrivits som IS sista fäste i Syrien.  HANDOUT / RONAHI TV
Kampen mot IS

Kurdiska styrkor bekräftar: IS har besegrats i Syrien

Terrorgruppen IS har nu besegrats i sitt sista fäste i Syrien. Det skriver en talesperson för den kurdiskledda USA-stödda SDF-alliansen på Twitter.

USA:s president Donald Trump hävdade redan i går att IS besegrats. SDF sade då att strider fortfarande pågick i Baghuz, som beskrivits som IS sista fäste i landet. Men tidigt på lördagsmorgonen kom beskedet att IS nu drivits ut ur staden.

– Det här är en stort ögonblick, inte bara för oss, men för världen, säger Kino Gabriel, som är talesperson för SDF, till New York Times.

Samtidigt poängterar han att IS, trots den territoriella förlusten, fortfarande utgör ett hot runt om i världen.

Idag 06:33
Arkivbild från 2015. Unga pojkar som kallas för ”kalifatets pojkar” deltar i en parad i Mosul.  Uncredited / TT NYHETSBYRÅN
Kampen mot IS

Forskare: Hotet kvarstår – IS kommer inte försvinna

Beskedet att terrorgruppen IS inte längre kontrollerar några geografiska områden i Syrien kan tolkas som en seger för USA:s insats i landet, men IS har fortfarande tusentals anhängare i länder i regionen och experter varnar för att ta ut segern i förskott, skriver AFP.

– IS är en terrororganisation och allt de behöver göra är att lägga ner sina vapen och försöka smälta in bland befolkningen och fly, säger forskaren John Spencer vid Modern War Institute och tillägger:

– De är inte borta och de kommer inte att försvinna.

Generalen Joseph Votel, som leder den amerikanska militärens centralkommando, säger att USA måste fortsätta att hålla ett öga på IS.

Idag 07:47
Läs mer om Kampen mot IS
Löfven i dag. Filip Erlind/TT / TT NYHETSBYRÅN
S-kongressen

Löfven om valanalyskritik: ”Delar inte uppfattningen”

Socialdemokraternas valanalysgrupp kritiserade Stefan Löfven för att partiets omsvängning i migrationspolitiken inte var tillräckligt förankrad i partiet – men han håller själv inte med.

– Nej, jag delar inte den uppfattningen, sa statsministern när han svarade på frågor i samband med S-kongressen.

Löfven menar att frågorna diskuterades och att den nya migrationspolitiska linjen slogs fast på en tidigare S-kongress.

Samma valanalysgrupp konstaterade att arbetarpartiet växt bland akademiker men förlorat förtroende hos många LO-medlemmar. Löfven säger nu att han är fast besluten om att vinna tillbaka LO-rösterna.

– Det bästa vi kan göra, det är att visa att vi gör skillnad i människors vardag, sa Löfven, som menar att det bästa S har gjort är att sänka arbetslösheten.

4 tim
Stefan Löfven (S) höll tal under S-kongressen. Filip Erling/TT / TT NYHETSBYRÅN
S-kongressen

Stefan Löfven: ”Vi höll högerextremismen borta”

Stefan Löfven talade om att klassamhället är långt ifrån borta och att demokratin inte är färdigbyggd när han höll sitt tal under S-kongressen i Örebro.

Han försvarade även januariavtalet i sitt tal och sa att partiet behövde kompromissa, även om alla lösningar inte var partiets egna.

– Vi höll högerextremismen borta från makten, säger han och menar att det är det allra viktigaste.

Han lyfte även att partiet ska börja leverera på sina vallöften och han tog också upp senaste tidens klimatdebatt.

– Det är inte Greta Thunbergs generation som ska lösa klimatproblemen. Det är vi, sa Löfven.

Idag 08:15
Löfven talar till partimedlemmarna. Filip Erlind/TT / TT NYHETSBYRÅN
S-kongressen

”Alla håller med S-ledaren – svårare att övertyga andra”

S-ordföranden Stefan Löfven utläser ingen kritik från sina partikamrater gällande de långtgående kompromisserna till Centern och Liberalerna – och han har nog helt rätt. Det säger SVT:s politikreporter Pontus Mattsson i direktsändning från S-kongressen.

– Det verkar alla överens om. Men problemet för partiet blir ju snarare hur man ska kunna övertyga andra väljare vilket sorts parti man är, säger han.

Huruvida det var rätt eller fel att sluta januariöverenskommelsen är en icke-fråga på kongressen, skriver SvD:s Göran Eriksson i en analys. Det finns kritiska röster, men på kongressen talar Löfven till de redan troende.

”Den allmänna känslan här är tacksamhet över att partiledningen lyckades behålla regeringsmakten. Löfven fick stående ovationer”, skriver Eriksson.

3 tim
Läs mer om S-kongressen

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Ulf Kristersson (M). Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenskarna i IS-kriget

Kristersson: Lagen måste följas även i Staffanstorp

M-ledaren Ulf Kristersson reagerar nu på att Staffanstorps moderata kommunstyrelse i veckan beslutade att neka IS-återvändare stöd och sa att de inte är välkomna till kommunen.

Kristersson säger till TT att det inte finns någon särskild lagstiftning i Staffanstorp, utan lagen som gäller måste följas av alla. Däremot anser M-ledaren att skyldigheterna från samhället gentemot de som anslutit sig till IS är ”extremt begränsade”.

– Jag förstår signalen man vill skicka, men jag skulle föreslå att kommunen gör som de flesta andra kommuner: följer lagstiftningen. Sedan får man göra vad man kan för att ändra den lagstiftningen, säger Kristersson.

2 tim
IS-krigare i Irak. Arkivbild. TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Svenskarna i IS-kriget

Damberg: Radikaliseringen har inte tagits på allvar

Inrikesminister Mikael Damberg (S) anser att många bär ansvar för att Sverige inte har agerat tillräckligt förebyggande gällande radikaliseringen av medborgare som rest från Sverige och anslutit sig till IS eller andra grupper.

– Det är ett ansvar vi delar, att vi inte tog frågan om radikalisering på tillräckligt stort allvar, säger Damberg till Dagens Nyheter.

För att ändra den utvecklingen har polisen och säkerhetspolisen fått mer pengar för att få till en starkare beredskap om personer väljer att återvända.

Men Damberg anser även att det förebyggande arbetet på myndigheter och i skolor måste bli bättre, vilket han menar inte alltid varit så genomtänkt.

3 tim
Kvinnor, barn och en skadad man lämnar det sista IS-fästet Baghuz. Maya Alleruzzo / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Svenskarna i IS-kriget

Rädsla i Sverige när fler IS-terrorister vill återvända

Yazidiskan Jamila våldtogs, såldes som slav och tvingades konvertera till islam av IS i Irak, skriver DN i ett långt reportage. Men även i den lilla staden i Sverige där hon numera bor har hon mött IS-anhängare.

– Jag trodde inte att jag skulle behöva vara rädd även i Sverige, säger hon till tidningen.

SVT Korrespondenterna har pratat med några av de kvinnor som rest från Sverige för att gå med i den brutala terrorsekten. De tycker att de är oskyldiga och har rätt att återvända.

– Du kan inte döma ett helt folk efter vad ledarna har gjort, säger en av kvinnorna till SVT.

4 tim
Läs mer om Svenskarna i IS-kriget
Trumps USA Rysslandsutredningen
William Barr.  Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Rysslandsutredningen

Analyser: Nu riktas allas ögon mot William Barr

Efter att slutrapporten från Rysslandsutredningen lämnats över till det amerikanska justitiedepartementet är det nu upp till justitieminister William Barr att bestämma om rapporten ska offentliggöras. Och han kan därmed hamna mitt i en konflikt mellan president Donald Trump och Demokraterna, skriver Washington Posts Aaron Steckelberg och Dan Keating i en analys.

Barr kan besluta att allmänintresset kräver att rapporten publiceras i sin helhet, eller så kan han undanhålla delar av rapporten med hänvisning till regler som skyddar privatlivet hos personer som inte åtalats för något brott. Eftersom en sittande president inte kan åtalas så kan han således stoppa information om Trump från att offentliggöras, skriver de.

CNN:s Stephen Collinson skriver att Trumps anhängare jublar eftersom ingen åtalats för att ha haft samröre med Ryssland, men menar att utredningen fortfarande kan få stora politiska konsekvenser.

Samtidigt pågår fortfarande flera rättsprocesser mot presidenten och hans medarbetare på andra håll, skriver Wall Street Journals Rebecca Ballhaus och Nicole Hong. Utredningen av utbetalningar till kvinnor som påstått sig ha affärer med Trump fortgår i New York och åklagare har också begärt ut dokument om hur Trumps invigningsceremoni finansierades. Dessutom granskar åklagare Trumps affärsimperium.

4 tim
Arkivbild. Mueller.  ALEX WONG / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Trumps USA Rysslandsutredningen

Källor: Inga fler åtal är att vänta från Ryssutredningen

Robert Mueller har inte rekommenderat några fler åtal kopplade till Rysslandsutredningen i den rapport som lämnats till justitieministern, uppger källor inom justitiedepartementet för flera amerikanska medier.

Det innebär att flera personer nära president Trump, däribland hans son Donald Trump Jr, inte kommer att prövas i domstol, skriver Bloomberg.

Utredningen har resulterat i att minst sju personer, bland annat Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort och hans tidigare advokat Michael Cohen, erkänt sig skyldiga eller fällts, enligt TT. Ytterligare minst 27 har åtalats.

Igår 22:23
Donald Trump på fredagen (t v), USA:s justitiedepartement (mitten), Robert Mueller lämnar sitt kontor på torsdagen (övre t h), reportrar utanför kontoret (nedre t h). TT
Trumps USA Rysslandsutredningen

Ryssutredning har lämnats till justitiedepartementet

Den särskilde åklagaren Robert Mueller har lämnat över sin utredning om rysk inblandning i presidentvalet till USA:s justitiedepartment, rapporterar amerikanska medier. Händelsen markerar slutet på den två år långa Rysslandsutredningen.

Hela Washington höll under fredagen andan inför beskedet. Reportrar flockades under dagen utanför Rysslandsutredarens kontor i Washington.

Trump sa tidigare i veckan att han är öppen för att utredningen släpps till allmänheten men att det i slutändan är upp till den nytillträdde justitieministern William Barr att fatta beslutet.

Igår 21:06
Läs mer om Trumps USA