Hem

Saabs facit: Har rusat över 170 procent på ett år

Saabs aktie handlas i skrivande stund till kursen 578,80 kronor. Det är cirka 173 procent högre än för ett år sedan, då Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina.

Det har tidigare konstaterats att Saab gynnats av det oroliga omvärldsläget, inklusive kriget i Ukraina. I fjärde kvartalet fördubblade Saab sin orderingång, vilket vd Micael Johansson förklarade med en ”direkt koppling” till Ukrainakriget.

– Vi får verkligen hoppas att det blir ett stopp på kriget i Ukraina. Men uppvaknandet i Europa, som innebär att länder spenderar mer pengar på försvar, tror jag kommer att fortsätta under många år oavsett, sa Johansson till TT för ett par veckor sedan.

Det är inte bara Saabs aktie som gynnats av en orolig omvärld. Brittiska försvarskoncernen BAE Systems, som äger den svenska militärfordonstillverkaren Hägglunds, har stigit nästan 44 procent på ett år.

Annons

Läs mer

Inled året med en bra investering – testa Omni Ekonomi

Är börsen långsiktigt på väg upp från botten i höstas? Inom vilka sektorer finns årets potentiella vinnare? Och hur stor avkastning vågar vi räkna med ett år som detta?

Med Omnis systerapp Omni Ekonomi får du Sveriges mest heltäckande nyhetsbevakning av börs och bolag. Lägg därtill att Sveriges främsta aktieexperter svarar på de svåra frågorna och hjälper dig att navigera marknaderna.

Nu får alla Omniläsare chansen att inleda året med en klok investering –testa Omni Ekonomi i två månader för endast 49 kronor (spara 269 kronor).

Gå förbi betalväggar!

Omni Mer låser upp en mängd artiklar. En smidig lösning när du vill fördjupa dig.

Annons
Vi strävar alltid efter objektivitet och faktagranskar alltid våra artiklar. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen
Annons